Prickar

9 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Ove Järnström
Prickar

Vänligen informera en okunnig om prickbelastning för konvention:
1NT 15-17 hp och om man är i Ozon med hp 9-11 om motståndarna är i Zon

Tack

Linus Jorner

Det ger noll prickar.

Lars Adie

Så länge det är balanserad hand i en klar majoritet av fallen är det 0 prickar - men det ska alerteras om det är svagt.

Jan-Eric Larsson
Bild för Jan-Eric Larsson

Prickseminarium på TL Steg 3 i januari!

Prick (eng.) = (ungefärlig betydelse) ”skitstövel”

Erik Sjöstrand

Jan-Eric Larsson skrev:


Prickseminarium på TL Steg 3 i januari!

Prick (eng.) = (ungefärlig betydelse) ”skitstövel”

Jag laddar upp med en fråga redan nu, som ni kan fila på till dess. Jag ställde den på forumet för ett par år sedan, men nu i januari då kanske vi kan reda ut det hela Smile

I prickreglerna så prickas inte starka öppningsbud (15+ hp eller 18+ hfp), men heller inte utgångskrävande öppningsbud. Vafalls, är inte alla utgångskrävande öppningsbud starka? Jag tror själv att regeln skrivits för pass-system: om pass visar typ 13+ kan du nu ha ett ”öppningsbud” av svarshanden som också visar 13+ utan att det ger några prickar.

Frågan: Finns det andra situationer på utgångskrävande öppningsbud som inte är starka? Vad innebär att ett öppningsbud är utgångskrävande, får man t.ex. låta motståndarna spela ett odubblat delkontrakt innan man själv bjudit sin utgång?

Björn Sörling

Det rådde diskussioner på bridgewinners för nåt år sedan när någon hade öppnat med 2Kl enda krav med nåt i stil med AKQTxxxxx, A, x, xx.

Erik Sjöstrand

Björn Sörling skrev:


Det rådde diskussioner på bridgewinners för nåt år sedan när någon hade öppnat med 2Kl enda krav med nåt i stil med AKQTxxxxx, A, x, xx.

Den handen har ju faktiskt 18hfp enligt prickreglerna (13 + 2 + 2 + 1) så det hade varit okej utan några regelbrott Smile Jag tänkte mer något i stil med ett av de nedanstående buden:

2NT = Någon extremhand som alltid kommer bjuda utgång i ostörd budgivning. Ca 8-11 hp.
3 = Spärr med 6-5 i högfärgerna eller 27-28 balans. SH:s 3hö är priff och krav, ÖH passar inte under utgång i ostörd budgivning.
3 = Bra spärr i någon högfärg.

Normalt hade 2NT fått två prickar, 3 två prickar, och 3 tre prickar. Om man nu tänker att de är utgångskrävande bud (vilket de väl är?) får de istället noll prickar. Hypotetiska exempel men ändå.

Ett mer intressant exempel är väl öppningen 3 som genomgående lågfärg (för att få sangen på rätt hand). Om vi säger att budet är krav så har vi ju åtminstone krävt till EN utgång (3NT), men å andra sidan kan vi bromsa i 4lå. Innebär utgångskrav att man kan stanna i 4lå?

Exempel:

Pass-1;
1-2;
2-2;
3*-3;
4-??

Pass var 13+ alla händer, 1 var UK, alla händer. Resten var ”naturligt”. Pass-öppnaren begränsade sin hand med 2, och hållfrågade sedan i klöver. Svarshanden sa ”Nej, jag har inget klöverhåll” genom att bjuda sin ruter igen. Pass-öppnaren visade då någon form av semi-stöd i ruter för att hålla budgivningen vid liv.

Skulle ovanstående vara en normal 2-över-1 budgivning tror jag (för vissa) att 4 skulle vara passbart. I ovanstående budgivning då är ju frågan om man måste bjuda ut brickan, för att inte bryta mot reglerna?

Kanske en löjlig och rent akademisk sak att diskutera dock, då starkt pass och ovanstående konstiga öppningsbud i princip inte spelas.

Jan-Eric Larsson
Bild för Jan-Eric Larsson

En grundtanke med pricksystemet var att om den ena sidan har styrka för utgång, så lär den andra sidan inte vara bortspärrad, och då finns egentligen ingen anledning att pricka buden i fråga.

Det är samma grundtanke som att 2 inte behöver prickas. Det är visserligen artificiellt, men läget är ju inte sådant att motståndarna blir bortspärrade.

Thomas Andersson
Bild för Thomas Andersson

Om UK råder är 4kl/ru inte passbart. Daniel Auby, och kanske andra före honom, kallade det för FQG (forcing to quasigame) dvs krav till utgång eller 4lå, vilket jag själv anammat som benämning i eget kompendium.

3sp som genomgående lå kan inte sägas vara FQG ens. Man kan ju säga pass på 3sp med t.ex. knekt åttonde slut i spader.

Logga in för att kommentera