Inslussning

Även om det kanske ses som en självklarhet för många klubbspelare, så är det långt ifrån alla som lär sig bridge med avsikten att spela i organiserad form på en klubb. Har ni inte en genomtänkt process för att slussa över nya spelare till era klubbaktiviteter är risken överhängande att många av dem nöjer sig med att spela hemma med kompisarna eller på PRO-träffarna. Kul för dem kanske, men inte till någon större glädje för er klubb.

Vad är viktigt

De första upplevelserna av klubbspel ska vara förknippade med så få hinder som möjligt. Initiativet bör komma från klubben, istället för att ni förlitar er på att de nya spelarna själva anmäler sig. Ni bör erbjuda aktiv hjälp att hitta en partner, för dem som inte redan har det. Det ska helst vara gratis. Och ni bör kunna erbjuda spel i lugnare tempo, där det är helt i sin ordning att ställa frågor och fundera utan att ha stressande rondbyten att ta hänsyn till. Att skicka ut era nybörjare som kanonmat i vanliga tävlingar mot era mest erfarna spelare är en ganska tveksam strategi.

Metoder

Spel som förlängning av nybörjarkursen: Varför inte avsluta er nybörjarkurs med att lämna över två kuponger för gratis spel. Det är en tydligt välkomnande signal, och även en kul och utmanande erfarenhet som era kursdeltagare kan få uppleva tillsammans.

”Pro-Am”: (Notera att ”Pro” i det här fallet inte alls behöver tolkas särskilt bokstavligt…) Håll två tävlingar i början av varje ”termin” med utformningen att era nybörjare (de som vill) får spela ihop med några av klubbens mer erfarna spelare. Att få spela med någon som kan förklara, visa och berömma är utvecklande, plus att det skapar värdefulla sociala kontakter.

Partnerförmedling: Det ligger i klubbens intresse att era nybörjare (och era mer erfarna spelare med, för den delen) hittar partners att spela med. Att fråga någon om att inleda ett partnerskap känns pirrigt och pinsamt för många. Därför bör ni utveckla någon form av metod för att sammanföra spelare med varandra. En lista med kontaktuppgifter eller en gammal hederlig anslagstavla, med särskild sektion för partnerförfrågningar, fungerar utmärkt. Ni som vill ta ut svängarna kan organisera speed-dejting i början av varje termin.

Tävlingsupplägg för mindre rutinerade: Hur ni utformar ett tävlingsupplägg för era minst rutinerade spelare kommer naturligtvis bero på hur många de är. Tävlingsupplägg med handikapp är ett alternativ. Ett annat är dela ut ett separat pris till den av era nyaste spelare som placerar sig bäst. Varför inte göra till rutin att ta upp frågan till diskussion med deltagarna under något av era avslutande kurstillfällen.

Spel med rådgivare: Vid tävlingar där helt nya spelare deltar kan ni införa möjligheten att kalla på en rådgivare - en erfaren spelare som kan ge vägledning till spelare som inte vet vad de ska göra i en given situation. Ett mycket bra stöd, som snabbt kan bidra till att höja nivån för era minst rutinerade spelare.

Organisation och funktioner

Det är egentligen ingen dum idé att utse en uttalad partnerförmedlare i klubben. Om det känns utstuderat kan er kontaktperson för nya spelare skapa sig en bild av vilka spelare i klubben som har behov av nya partners, och bidra till att para ihop spelare.

Att diskutera frågan om spelupplägg som kan passa mindre rutinerade bör vara en självklarhet för er tävlingskommitté/-grupp/-ansvarig. Helst med ett organiserat sätt att ta in synpunkter från de nya spelarna själva.