Forum » Juniorbloggen » Juniortruppsläger

Juniortruppsläger

2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Martin Löfgren
Juniortruppsläger

I helgen avhölls första juniortruppslägret i Stockholm. 27 juniorer i åldrarna 10-23 och några lite äldre ”juniorer” samlades på BK S:t Erik för två dygns intensivt arbete. Här är en liten rapport: min förhoppning är att några av deltagarna skriver i bloggen om hur det hela upplevdes.

Stort tack till BK S:t Erik och Nya Bridgeskolan

Vi fick ”husera” på BK S:t Erik och i Nya Bridgeskolans lokaler. Helt perfekt, och ett stort tack!!

Deltagare och ledare

27 stycken indelades i 3 grupper: en grupp ”Elit” för U26 och årets U21 (som blir för gamla för denna klass nästa år). En grupp för ”kidz”, dvs 15 år eller yngre, och en mellangrupp.

Elitgruppen plågades mestadels av PO Sundelin med diverse övningar och spel. Kidzen togs hand om av Katarina Midskog under fre-lö och av Calle Ragnarsson och mig själv under söndagen och vi sistnämnda ledde även alla övningar för mellangruppen. Hans-Ove Sandin, kidz-coach, och Janne Malmström som leder kidzen från Västkusten kompletterade församlingen.

Program

Fredagen inleddes med ett presentationspass och en dragning om förväntningar och vad som krävs för att bli en bättre spelare. Konceptet ”Sjöar” (Självförtroende-Ödmjukhet-Arbete) togs upp och illustrerades fint av ”gamlingarna” Mikael Grönkvist och Daniel Gullberg.

Under lördagen togs mest spelfaktorer upp: försvar och spelföringar i olika pass. Dock introducerades även vår nya budträningsmiljö: Bridge D/A och Magic Bidding dit Tjolpe Flodqvist och Tomas Brenning skänkt licensrättigheter till juniortruppen – tack för det! En mycket lång dag avslutades med en IAF-tävling, alla-mot-alla, och man kunde ta sig hem vid 23-tiden.

Kidzen besparades en del alltför teoretiska detaljer utan fokuserade i stället på spel (gav man dem 10 minuters rast satt de efter mindre än 30 sekunder vid ett bord och började spela…).

Under söndagen fortsatte PO med de äldsta, mellangruppen hade en genomgång i hur man gör ett systemkompendium och hur man bäst följer upp och lär sig av praktiskt spel, samtidigt som vi för de yngsta introducerade BBO och etablerade nätverk mellan kidz från skilda delar av landet.

Juniorer - vem bryr sig?”

En artikel av Simon Hult på (tidigare) forum fick mig att initiera en debatt med alla (kidzen fick ledigt för att ”för omväxlings skull” spela Smile ) inklusive tillresta Janne Malmström och ett par föräldrar från Varberg (bl a en tidigare skolchef).

Diskussionen kom att fokusera på bristen av samordning på juniorsatsningar, som det faktiskt finns några riktigt framgångsrika av. Varför lär vi oss inte? Var är resurserna? Var finns koncepten?

Vi har idag få juniorer. För ett antal år sedan såg det mörkt ut i hela ”världen”, men det har svängt lite åt rätt håll i länder som Polen, USA, Frankrike och Holland. Varför inte här?

För att göra en lång och mycket intressant historia kort enades vi om en handlingsplan från juniorernas sida:

  • Vi har en ”success story” i Varberg (säkerligen har vi fler, men vi börjar någonstans). Vi gör en story av detta som vi vill ha publicerad! Med ”vi gör ” menar vi ”vi juniorer”!
  • Samtidigt vill vi utmana SBF att ta tag i det hela på ett bättre och mer samordnat sätt så vi lär oss av varandra och att alla ”success stories” kan bli till koncept vi kan föra ut.

Vi kan inte kräva av andra att arbeta om vi inte själva gör något. Därför ”tar vi bollen” och det som kommer ska ut på remiss till alla övriga i juniortruppen för att vi sedan gemensamt sänder det till berörda parter (läs: SBF). Sedan kommer vi att tjata. Och tjata….

Det finns fler detaljer i det vi diskuterade, men nåt ska väl ni kunna vänta på?

Fler läger och uppdrag

Slutmål för säsongen blir VM i Salsomaggiore i Augusti. Min uppgift som kapten är att fram till dess skapa så bra förutsättningar som möjligt för lagen att komma väl förberedda.

Ett andra läger kommer att hållas i under mitten av våren. Innan dess är tre U21-par och ett U26-par på gång till Polen i februari, att delta i polackernas junioruttagningar och en stortävling. Den traditionella White House Juniors sker i påsk, här är Sverige titelförsvarare och kommer att få besök av två av våra U26-par. En truppsammandragning av de till VM uttagna paren kommer att äga rum i juni.

Under tiden kommer vi att följa ett under lägret överenskommet träningsschema med veckovisa BBO-träningar, budträningsuppföljning, etc.

Nästa läger kommer med största sannolikhet att avhållas i Varberg. Det är inte bara viktigt att framhålla att man inte behöver vara Stockholmare för att vara aktuell för juniorlandslaget, utan även fint att få besöka och lära av hur man bedriver verksamhet på olika ställen.

Mentorer

Alla U21-kandidater har fått personliga mentorer ur U26:ornas skara. Meningen är att kunna ha ett bollplank i allehanda sammanhang: bolla idéer, ta upp situationer, konsultera när man diskuterar.

Över huvud taget är det fantastiskt hur bra det är med…

…Sammanhållningen

Per (Leandersson) och truppen har under de senaste åren byggt upp en truppsammanhållning som är närmast unik. Denna sammanhållning är säkert minst lika viktig som teknisk kunskap för de framgångar utan motstycke som våra juniorer skördat de senaste åren.

Slutsatser

Under utvärderingen kom vi överens om träningsupplägg och utbytte synpunkter.

Mina egna slutsatser är först och främst: vilka fantastiska juniorer vi har! Inget bra som inte kan bli ännu bättre, men de insikter, den mognad man gav prov på och den positiva atmosfär som man odlade gjorde helgen till ett fint minne.

Men nu börjar arbetet! Kapten kommer att följa upp. Nu får vi bevisa att vi lever upp till det vi gick igenom första kvällen om ”trovärdig kommunikation” – dvs man gör det man säger och har kommit överens om…!

För U16 är det spel som gäller, även om vi kommer att bolla lite budproblem.
U21 kommer att bygga system, bjuda, spela och följa upp.
U26 har redan uppbyggnadsfasen klar, här gäller det mer att drilla och gå ned i det riktigt finstilta: partnership finetuning, intrikata budlägen och de bästa defensiva metoderna

Torsdagar kommer att bli ”fast speldag” för truppen på BBO. Några få har egen klubbkväll just den dagen, då finns chans via danska förbundets initiativ på tisdagar och egna initiativ att spela.

Dessutom ska jag försöka få till lite utmanarmatcher: PG, B-G, Tommy: do you hear me :-)?

Dock: det saknas pengar, så det tänker jag återkomma till under en annan rubrik!

Tack

Förutom BK S:t Erik och Nya Bridgeskolan ett stort tack till PO Sundelin, Katarina ”Katt” Midskog och Calle Ragnarsson. Tack till Hans-Ove, tack till Janne Malmström och anhöriga från Varberg/Falkenberg


I morse sov jag för första gången på årtionden till kl 9 på morgonen…

Sandra Rimstedt

Tack för en fantastisk rapport! Det är inte lätt att bli jämförd med Per Leanderssons och hans fenomenala arbete med juniortruppen, men hittills ser det riktigt bra och lovande ut.

Kör hårt - vi är många som hejar och följer på nära håll!

Sandra

Logga in för att kommentera