Minnesanteckningar UtbK-möte mars 2022

Minnesanteckningar från digitalt möte med Utbildningskommittén
den 14 mars 2022.

Deltagare: Krister Ahlesved (KAH), Florence Fridén (FFR), Britt-Marie Warborn (BMW), Catharina Ahlesved, Sigrid Svensson, Björn Holm, Suzanne Lemborn och Micke Melander.

PDF-fil för utskrift

1. Öppnande

KAH hälsade alla välkomna och förklarande mötet öppnat.

2. Rapport och uppföljning av onlinekursen

  • BHO rapporterade att deltagarna verkar nöjda och att vi har några problem med mentorskap. 31 deltagare från start och två har hoppat av halvvägs in i utbildningen.
  • SSV rapporterade att det är stora problem på en del håll att finna mentorer. Mentorerna (när de väl finns) har vidare ingen eller väldigt lite information om vad de lärt sig. Förslag kontakta Björn Sörling för att se vad JK gör för mentorskap samt att kontakta Erik Fryklund för att få lektionsplaneringen så att mentorerna ser vad de lärt sig. SSV tar tag i frågan.
  • BHO tog upp att flera av deltagarna inte vill nappa på erbjudandet om I-medlemskap. Ny förfrågan ska göras om de inte vill få erbjudande från lokal klubb. Vi ska dock inte tvinga in dem. BHO fortsätter arbeta med det.
  • KAH berättade om att tänkt fortsättning blir någon form av onlinespel för vidareutbildning via ”träningsspel” under april/maj samt att fortsättningskurs ev. startar i höst (då om tio kurstillfällen mot nuvarande åtta). Träningsspelet kommer vara gratis. En utvärdering måste göras av nuvarande kurs när den avslutats framförallt för att se om det genererar nya Bridgespelare eller ej för att det ska vara värt att fortsätta med ny nybörjarkurs i höst. Viktigt att föranmälan om intresse tas in för att se från de som nu går på kurs om de vill vara med på fortsättningskurs.

Diskussioner fördes hur vi skulle kunna arbeta för att öppna upp träningsspelet så att alla som gått på nybörjarkurs i landet skulle kunna få vara med.

Beslutades: Att träningsspel sak genomföras under april-maj och efter avslutad kurs.
Beslutades: Att återbetala anmälningsavgiften för de som hoppade av tidigt och dra av 300:- för materialet och administrativa avgifter.
Beslutades: Att de juniorer som är med får full återbetalning av erlagd avgift, minus avgift för kursmaterialet (250:-). Deltar de hela kursen får de tillbaka även kursmaterialavgiften.
Beslutades: Att MME skickar över filen med aktiva Bridgelärare och assistenter till BHO.
Beslutades: Att KAH tar fram inbjudan till träningsspel, ordnar med TL och beställer träningsbrickor.
Beslutades: Att KAH tar fram inbjudan till fortsättningskurs i september.

3. Bridgelärarutbildningen

Att kalla till ett kortare digitalt Bridgelärarseminarium den 15 maj under ca 2 timmar, preliminärt 10-12. Målet är att informera om vad förbundet håller på med angående utbildningsverksamhet. Vikten av nya kurser och rekrytering samt att få in synpunkter på behov från klubbnivå.

Beslutades: Att inbjudan till landets bridgelärare om digitalt Bridgelärarseminarium den 15 maj, klockan 10.00-12.00.
Beslutades: Att MME tar fram förslag till inbjudan.

Diskussioner fördes om regionala bridgelärarutbildningar efter Bridgefestivalen. Tanken är att starta i Stockholm med en för Stockholm, Uppsala, Mälardalen, Örebro och norra delarna av Östra mellansvenska. Komplettera med deltagare från regionerna norr, söder och väster som kan genomföra detsamma på egen hand någon vecka efter och lokalt. Det hela ska ske i slutet augusti, början på september. Målet med utbildningarna är att lära ut att ”bli en bättre bridgelärare”.

4. Minikurserna

SLE rapporterade att diskussioner har förts om de material vi har och ska uppdateras. Magnus Lindkvist har kontaktats för att titta på materialet och ta fram ett nytt enhetligt material. Magnus har accepterat och kommer ta fram ett provexemplar på ett avsnitt/kapitel. Kontakter har tagit med
Bridgeförlaget för tryck i bokform för att också på så sätt kunna täcka in författarkostnader mm.

Diskussion om att döpa om Minikurserna till Temakurser (eller annat), förväxlas idag med Minibridge.

Beslutades: Att Magnus Lindkvist får inkomma med förslag. Om vi gillar det vi ser, så tillsätts en redaktionsgrupp med Magnus Lindkvist, KAH, Carl Ragnarsson och MME som får arbeta vidare med frågan.

5. Övriga frågor

Inga övriga frågor förelåg.

6. Nästa möte

KAH rapporterade om att det vore önskvärt att någon gång under kommande halvår hålla ett livemöte.
Beslutades: Att MME skickar en Doodleförfrågan för nästa möte som hålls mellan den 18:e april och 1:a maj för nästa möte som hålls digitalt.

7. Mötets avslutande

KAH tackade alla för visat intresse och förklarade mötet avslutat.

MME 2022-03-14