Riksläger, dag 2

Morgonen startade efter, i vissa fall, några få timmars sömn. Efter frukost var det dags för lagtävling med, av ledningen, ihopsatta lag där alla lag skulle mötas två gånger under dagen.

Efter första ronden ledde ”E ru efter bliven”. I andra ronden hamnade ett av paren i det laget lite fel och gick för 800 i ett dubblat kontrakt. Tävlingsledningen hade dock inte riktigt vaknat till, vilket hade lett till att man hade suttit fel väderstreck på just den brickan. Trots den förgåvan förlorade det forna ledarlaget med 1-17.

Lunch följde de två inledande ronderna, och spaghetti med köttfärssås svaldes glupskt av juniorskaran. När det dessutom följde en glasspinne efteråt behövdes en springpaus innan den tredje ronden skulle köra igång igen. Första brickan därifrån gav problem för den enda Öst som blivit spelförare i det populära kontraktet 3NT.

K632
432
kn962
kn10
kn94
D105
105
KD643
1085
K76
KD743
98
ED7
Ekn98
E8
E752
Nord
Öst
Syd
Väst

Med spelföringen på Väst var det normala utspelet en liten spader. Syd hade dock ett mer självklart ruterutspel. Efter att ha vunnit något av de inledande rutersticken kan spelföraren ta sina fem klöverstick. Därefter gäller det att gissa vilken kung som Syd kan tänkas ha. Hade spelformen varit partävling hade varit ett naturligt val eftersom en eventuell framgång i den färgen ger mer än hemgång. I fyrmanna kan man argumentera för samma motivering, men den är inte lika självklar. Öst gissade på spadermasken och gick bet.

Lagbarometern fortsatte efter lunchen, och i den tredje ronden vann Lag Lower med 20-0 mot Retarded. Det gjorde att ledningen togs över, men när fjärde ronden var spelad var ställningen mer jämn:

Plac Lag VP
1 Lag Lower 47,67
2 Retarded 44,22
3 E ru efter bliven 36,22
4 Bumbibjörnarna 31,89

För att få lite rörelse under lägret tvingade vi ut juniorerna på ett gruppfoto. Vissa var mindre roade av att bli fotograferade. Andra hade svårt att koncentrera sig då runda bollar fanns i närheten.

Eftermiddagsfika följde och därefter de två återstående matcherna. I den sista ronden skulle de två tätlagen mötas och inför matchen ledde Lag Lower med 2,5VP före Retarded. Sista brickan avgjorde till slut:

E72
87653
D94
105
1084
KDkn10
1052
KD4
KDkn9
94
E73
8763
653
E2
Kkn86
Ekn92
Nord
Öst
Syd
Väst

I det öppna rummet satt Retarded Öst-väst och bjöd 1 -1; 1 NT. Efter ut tog spelföraren sina åtta säkra stick och slog ut sig i spader. Försvaret hade koll och tog resten.

I det slutna rummet bjöds Lag Lowers par upp sig till 3NT, också med utspel. Spelföraren Andrea Nilsson tog utspelet på handen, spelade till K och därefter till K. Nu hade hon sina nio stick, hemgång och seger. Samtidigt som de sista brickorna blev jämförda serverades tacos fram och 17 hungriga vargar sprang mot födan.

Efter lite hopp och lek var det dags för många av deltagarnas favorittävling - Speedy Gonzales. 42 brickor skulle avhandlas på under tre timmar. I första ronden var rondtiden för sex brickor 25 minuter, sen kapades rondtiderna allt eftersom.

Med så pass snabba och ivriga juniorer hann vi med alla 42 brickorna på under två och en halv timme, och detta inklusive en korvpaus på en kvart. Just nu befinner sig de vilda ute i naturen för att leta efter en godishink. Av någon anledning misstänker undertecknad att detta inte kommer förlänga nattsömnen…