Hur spelar jag på Funbridge?

Om du avser att spela på din dator går du till Funbridge-hemsidan och loggar in direkt på sidan.

Om du tänker spela på din mobiltelefon eller surfplatta hämtar du appen gratis från App Store eller Play Store beroende på fabrikat på enheten.

OBS! Det windows-program för Funbridge som kan laddas ned fungerar inte för förbundstävlingar. När du spelar SBF-tävlingar på Funbridge måste man göra det direkt via deras hemsida enligt ovan.

Vad du bör göra först är att sätta upp ett användarkonto. Detta är givetvis gratis. När du gjort det får du diverse information, samt som förstagångsanvändare ett antal givar (100) att spela kostnadsfritt.

Det användarnamn på Funbridge du bestämmer dig för kommer också att vara det namn som publiceras i resultatlistorna. Dock kommer riktiga namn att användas för ”veckans lirare” och ”månadens lirare”.

I fortsättningen loggar in med det användarnamn du just satt upp. För att spela en förbundstävling som medlem i SBF måste du senare anmäla dig med ditt medlemsnummer (MID).

Hur hittar jag till förbundstävlingarna?

Gå till Funbridge-hemsidan och logga in. Klicka sedan i tur och ordning på alternativen Spela en tävling > Förbundstävlingar > Sverige - Bronspoäng (som du hittar en bra bit ned i listan). En direktlänk till förbundssidan finner du också via menyvalet SPELA NU (ovan).
Instruktion med bilder

Bekanta dig

Vi rekommenderar starkt att du innan du börjar spela SBFs förbundstävlingar går in i Funbridge och bekantar dig med miljön. Eftersom det i starten är mestadels gratis så har du inget annat än att vinna på att göra det!

Kolla in framsidan regelbundet!!

På framsidan i Funbridge, normalt under rubriken ”Bulletiner” kommer nyheter att publiceras, ibland kan det dyka upp något ”jippo” med en gratis förbundstävling eller specialpriser. Även om vi ska försöka så kan vi inte lova att vi alltid får med sådana nyheter på SBFs egen hemsida!

Vilket system spelar man på Funbridge?

Du kan välja mellan ett flertal system! Detta gör du genom att klicka på ”inställningar” och sedan budgivningskonventioner. Förutom några standardsystem kan du också själv anpassa genom att klicka på ”Redigera din fria profil”.

Observera att du inte bara kan ställa in bud utan även spelkonventioner (som 1/3/5, 11-regeln, markeringar, etc.).

Hjälp på Funbridgesidan

I menykolumnen finner du en ”Hjälp”-funktion där det mesta förklaras. Texten är på svenska.

En rekommendation är att gå igenom denna hjälpfunktion så finner du säkert svar på de flesta frågor du har eller sådana som dyker upp allteftersom.

Några punkter om hur själva spelet på Funbridge går till

Dessa punkter gäller oavsett om du spelar förbundstävlingar eller annat på Funbridge!

  • Du sitter inledningsvis Syd och bjuder genom att klicka på en inbyggd ”budlåda”.

  • Du kan genom att klicka på ett redan avgivet bud få reda på vad Argine (”roboten”) menar med sitt bud eller hur roboten uppfattat ditt, samt vad motståndsrobotarnas bud betyder. På så sätt blir du mindre beroende av att kunna systemet fram-och-baklänges.

  • Om det är du som är spelförare, eller om en av motståndarrobotorna blir det, sitter du kvar.

  • Om det blir din robotpartner som blir spelförare så byter ni plats så att du spelar kontraktet.

  • Man spelar, som i all internetbridge, genom att klicka på kort när det är ens tur att spela.

  • Det finns funktion för ”ta tillbaka spelat kort”. Denna måste aktiveras i ”Inställningar” och gör att du har fem sekunder på dig att ta tillbaka det kort du spelat. Detta gör spelet långsammare, så vi rekommenderar det inte om du inte ofta har problem med ”misclick”. Som generellt råd: var försiktig hur du ”klickar” korten!

  • Ofta spelar man alla tretton sticken och får ett resultat.

  • Men, om det några stick från slutet står helt klart hur många stick du kommer att ta kan du ”göra anspråk” genom att klicka på en ruta till höger. Du blir då tillfrågad om hur många stick du tror du kommer att ta, och sedan får du se om robotarna accepterar ditt anspråk. På det här sättet kan du snabbare avsluta en giv som inte längre är intressant.

  • Leta gärna upp Milan Macuras kommenterade tävlingar som spelas gratis två gånger i veckan!

  • Det finns en kort instruktionsvideo på youtube som du kan kolla in, denna är dock på engelska.

Finner du fel

Om du upptäcker fel som du vill påtala har du bl a en rapportfunktion. Denna finner du när du spelar en giv i menyval till höger som ”Rapportera giv”.