Forum » Distrikts- och klubbforum » Mälardalens BF » ABB BK » Veckans giv W35, Bricka 15

Veckans giv W35, Bricka 15

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Christer Åström
Veckans giv W35, Bricka 15

103
D4
kn752
E7542
Kkn954
Kkn10
ED3
86
8
653
K10964
KD109
ED762
E9872
8
kn3
15
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen

Denna bricka visar vikten av att inte endast ha essfråga i repertoaren. Tre par hamnade i 6 spader som med största sannolikhet går en straff. Detta då man troligen spelar ut klöver ess mot slammen och sedan är det bet med klöverfortsättning. Spelar man 4 eller 5 spader är risken mindre för klöverutspel och då tar man alla stick om man inte börjar med att maska hjärtern åt fel håll.
I de flesta fall öppnar Väst med en spader och Öst bjuder troligen Stenbergs 2NT. Beroende på varianter får man troligen ett svar som visar ruter singel (ex. 3 spader om man spelar ”skrot”) vilket i sig innebär att ruterdamen på öst troligen är värdelös och handen minskar lite i värde. Om nu Öst ändå kontrollbjuder 4 ruter så har man visat slamintresse men förnekat klöverkontroll varvid Väst med två klöverförlorare direkt ser att slammen är chanslös och lägger ner i 4 spader.
Om man som öst istället essfrågar får man två ess och då vet man inte om det räcker till slam. Man kan då kungfråga och får noll kungar och kan då antingen lägga ner i 5 spader eller bjuda 6 spader och hoppas på klöversingel hos p (men då ska väst ha singel i båda lågfärgerna vilket väl inte är så troligt) eller på att P har klöver ess och dam och hjärter dam varvid slammen inte är helt dålig, men heller inte bra. Som sagt, har man möjlighat att kontrollbjuda innan man essfrågar ökar säkerheten i slambudgivningen.

Åsa Andersson
Bild för Åsa Andersson

Kontrollbudgivning är ju bra så tillsvida att man undviker att hamna i 6 spader med 2 klövertapp. I en slam är man mer benägen att start med ett ess i fall partnern har kungen, eller i partävling så kan det sticket var skillnad på över eller under medel. Vid vårt bort stannade vi i 4 spader utan kontrollbudgivning och fick ruter ut, vilket ledde till att man tar alla 13 sticken. Om vi hade kontrollbudgivet och därmed visat att åtminstone en hand saknar klöverhåll så blir det lättare att spela ut klöver ess och motståndarna börjar med 2 klöverstick. Det hade gett oss 25% istället för som nu 88. Det gäller att tänka sig för innan man börjar kontrollbudgiva i en partävling.
/ åsa

Hans Thorgren

Som Åsa helt korrekt skriver är en kontrollbudgivning i partävling synnerligen både positiv och vice versa. Negativ då den visar att en färg är vidöppen och ett hyggligt par omedelbart förstår var dom har stick att hämta. Redan på 50-talet när till och jag var ung pojke och inte kunde mer kortspel än bluffstopp spelade det engelska landslaget ACOL i kombination med så kallad ” fast bridge” vilket innebar att man bjöd så snabbt man kunde till utgång resp. slam utan att i egentligen berätta någonting för vare sig partnern eller fi. På den tiden var det lönsamt. Man blev hemsläppt i många kontrakt som aldrig skulle gått hem. Sedan är det rent tekniskt viktigt för ett par att kunna skillnaden mellan aktiva och passiva kontrollbud vilket Tjolpe Flodqvist lärde mig noga för många år sedan. Han har för övrigt beskrivet detta i ett kompendium som säljs av Bridgeförlaget under namnet Stark Klöver. Läsvärt. Mvh Hans

Logga in för att kommentera