Forum » Allmänna diskussioner » Real Bridge

Real Bridge

25 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Krister Ahlesved
Real Bridge

Hej

Har ni testat Real Bridge? ?

En ny onlineplattform med ljud och bild.

I England använder många klubbar RealBridge för sitt onlinespel.

Man kan testa helt gratis i deras Taster session 8 brickors partävling

Kolla på deras sida under rubriken NEWS när nästa Taster går av stapeln.

Jag tycker Real Bridge har många fördelar jämfört med BBO

 1. Man ser och hör varandra
 2. Många olika tävlingsvarianter tex lagtävling med gemensamma givar och IAF
 3. Bra resultatredovisning
 4. Möjligheter att arrangera övningsbridge för flera bord vid tex onlinekurser
 5. Bra support

Real Bridge är bara till för klubbar och bridgeskolor.

/Krister

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Jag har sett framtiden!!

Jag var en av ett fåtal lyckliga personer som fick en inbjudan av Krister för att provspela en tävling på RealBridge nu ikväll. Som Krister redan förklarat så är det alltså bridge på nätet, men där man ser, och hör alla vid bordet.

Det spelades en partävling, IAF/Gröna hissen med 10 par.

Inför tävlingen fick alla spelare en länk för att registrera sig, själva registreringsförfarandet var väldigt enkelt, och redan innan man loggade in kunde man kontrollera att kamera och ljud fungerade som det skulle.

Vad jag förstår så får man distribuera en länk inför varje tävling som spelas, så det finns alltså inget ”casual spel”, utan klubbar och bridgeskolor bjuder in med en unik länk inför varje given tävling/lektion.

När man väl loggat in hamnar man i lobbyn, där man kan chatta med de som är inloggade, innan tävlingen startar.

Jag vet inte om tävlingsledaren kan placera ut spelarna vid borden, men i kvällens fall så var det fri sittning, och så fort man hade slagit sig ned vid ett bord så startade kamera och mikrofon automatiskt.

Så innan spelet startade kunde vi sitta och småprata med motståndarna och varandra, mycket trevligt. (I synnerhet när man har så trevliga motståndare som vi hade i första ronden!)

Vi var alla ganska taggade på att spela, och det kändes som en evighet innan vi äntligen fick korten.

Efter att ha spelat rätt mycket på BBO på sistone så var det lite av en chock att vänja sig tillbaka med att man alerterar PARTNERNS bud, och inte sina egna. Jag letade också febrilt efter någon ruta att skriva in förklaringen i, men det är ju som i riktig bridge - jag får ju helt enkelt berätta för bordet om de nu vill fråga! (Det finns också möjlighet att skriva privata chattmeddelanden till respektive motståndare).

Hela förfarandet med att bjuda och spela kort fungerade alldeles utmärkt rent tekniskt (bridgemässigt var det kanske inte min bästa kväll). Ett riktigt snyggt exempel på detta är att vid hoppande bud så hoppar stopp-lappen upp på bordet helt automatiskt, och näste man på tur får inte upp sin budlåda förrän efter 10 sekunder.

Om man ropar på Tävlingsledaren kan denne komma till bordet, även denne med kamera och ljud, i ett eget litet fönster uppe i vänstra hörnet.

När brickan är färdigspelad ser man alla kort och budgivningen ett litet tag, innan det är dags för nästa.

Man ser hela tiden hur lång tid det är kvar på ronden, man kan när som helst under spelets gång plocka upp budgivningen för att kika på den, och man kan ”vända upp” det senast spelade sticket.

Först när hela ronden är färdigspelad kan man gå in och kika på resultat från andra bord, och plocka upp deras budgivning och klicka sig igenom spelet kort för kort. Man sitter dock kvar vid bordet, så man kan fortsätta prata med sina motståndare tills alla bord spelat färdigt, då förs man automatiskt vidare till nästa bord och nya motståndare.

Jag har ju flera gånger sedan corona började härja spelat på BBO med vänner, med en videokonferens i bakgrunden, och tycker att det är ett överlägset sätt att ägna sig åt onlinebridge. Lite meckigt om man inte är datorvan, och man får pyssla lite om man ska få med både videokonferensen och BBO i synfältet. Här på RealBridge funkade allt helt automagiskt, superenkelt, och så nära riktig bridge man kan komma.

Precis som på BBO så har man ”byggt bort” några grejer som kan hända i verkligheten. Inga bud utom tur, utspel från fel hand, revoker eller otillräckliga bud. (Dubblingslapparna försvann från budlådan när de inte kunde användas).

Även om det var en helt fantastisk upplevelse så långt så fanns det ändå några grejer jag skrev upp på min önskelista om förbättringar.

 • Även om man ser att ett bud är alerterat så är förklaringen muntlig, jag har ju börjat vänja mig vid, och uppskatta, att man på BBO ser förklaringen tillsammans med det alerterade budet i efterhand.

 • Jag är för dålig på efteranalyser, så jag saknar verkligen double dummy-funktionen som finns på BBO.

 • När sista brickan var färdigspelad hände.. ingenting! Vi satt först och väntade på att andra skulle bli klara, men insåg efter att tag att alla resultat kommit. Ett litet meddelande eller typ ”återsamling i lobbyn för att applådera vinnarna” hade varit snyggt.

Jag ser verkligen fram emot att även testa lagtävling, och att få testa igenom tävlingsledarfunktionerna vid tillfälle. Smile

Ett stort tack till Krister, och till alla trevliga människor jag fick ”träffa” vid bridgebordet ikväll.

För er som är sugna på att testa själva så arrangeras det kortare ”teaser sessions” på 8 brickor då och då, håll utkik på deras hemsida under ”News” om det dyker upp nya tillfällen.

— edit: Man kan höja/sänka ljudet på motståndarna, men inte på partnern! JODÅ! Man kan visst sänka ljudet på partnern, om man tittar lite nogrannare. Smile *

Arne Jordestedt
Bild för Arne Jordestedt

Trevlig rapport har också hört många positiva omdömen om plattformen i de norska facebookgrupper som de talats om det. Vet att minst en klubb och det Norska förbundet kört tävlingar, exempelvis i länk till Facebookgrupp här.
Hoppas någon svensk klubb eller förbundet kan komma igång och ordna med det, naturligtvis även fler bridgeutbildningar nu när bridgen blivit så digital under pandemin, bra insteg tror jag.

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Nu har Realbridge släppt veckans ”prova på”-omgångar. (åtta brickor)

Tisdag 8 dec 17:30
Torsdag 10 dec 13:00
Lördag 12 dec 16:00

För att delta måste man anmäla sig absolut senast 3 timmar innan spelstart via denna länk.

Här finns en överskådlig guide till hur gränssnittet fungerar.

Peter Backlund
Bild för Peter Backlund

Hej Linnea och/eller Krister

Hur anmäler man sig parvis till provsessionen?

Peter

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Hallåj!

Man anmäler sig var och en för sig, och får då ett mail med inloggningslänk. (Om jag inte har helt fel så kan man använda exakt samma länk, men jag tror Realbridge gärna vill ha lite känsla för hur många som kommer, och från vilket land!)

Jag pratade lite med Shireen igår, och om det är många svenskar ser hon till att man hamnar i samma tävling. Smile

När man väl loggat in hamnar man i en ”lobby”, och där slår man sig ned vid samma bord som sin partner. Så funkade det för oss i Kristers testtävling i alla fall! Jättekul att ni tänker testa, skriv gärna några rader sen och berätta om er upplevelse!

Mattias Axner

Såg ju trevligt ut, hoppas det växer till sig och blir populärt.

Tror dom måste ha mer spel, så att man kan gå in och spela när man vill utan att spela tävlingar. Typ lättsamt som på BBO.

För utbildningar är det nog helt rätt. Undrar om det finns möjlighet att alla som deltar i en utbildning får samma hand och samma position så att man kan träna på kluriga händer tillsammans.

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

I går kväll så körde vi en liten lagmatch för att testa fler funktioner, även det var en trevlig upplevelse!

I vårt testfall skapade vi bara en ”head to head”-match, med två bord, samt med ”self-alert”, istället för att man alerterar partnerns bud.

Det finns också funktioner för att skapa gröna-hissen-turneringar eller round robin (alla möter alla), där man automatiskt spelar samma givar, och IAF räknas ut på studs i systemet.

Det som framförallt skiljer sig i lagmatcher är att lagen börjar med att slå sig ned alla fyra spelare vid ”lagets bord”. Man får då en liten pratstund med lagkamraterna innan spelet startar.

Som tävlingsledare måste jag säga att den funktionen är mycket smidig ur ett line-up-perspektiv, man ser helt enkelt till att laget utan seating rights slår sig ned först, och sedan tar andra laget plats vid sitt bord.

När matchen sedan startas byter ÖV i bortalag och hemmalag plats med varandra och korten kommer upp på bordet.

När ena bordet spelat klart sin halvlek sitter de kvar och kan prata med varandra, och titta på resultat från det lite långsammare bordet, och när bägge borden i matchen är klara flyttas man ihop med sitt eget lag igen, och får direkt upp rondresultatet och spelade brickor. Och givetvis kan man se både budgivning, och själva spelet, kort för kort.

En fördel med self-alerts är att man får de skrivna förklaringarna när man tittar på brickan i efterhand.

Och den främsta fördelen enligt mig är ju att man inte riskerar att ge OI till partnern. Vi har dock inte testat hur det fungerar att spela med skärmar ännu, så jag vet inte om man i skärmläge alerterar både partnerns bud och sina egna, och kan se om förklaringen diffar, men det skall bli spännande att testa det också!

Att alertera sitt eget bud fungerar ungefär som på BBO, i samband med att det är min tur att bjuda så finns en ruta ”i budlådan” där jag kan skriva in min alertering.

En snygg tävlingsledarfunktion är att jag från TL-läget ser hur långt varje bord har kommit - jag ser en siffra som visar vilken bricka man är på, och den andra siffran visar vilken fas man befinner sig i. 8.8 innebär att bordet är i stick 8, på bricka 8. 9.0 innebär att man håller på med budgivningen på bricka 9.

Ett par saker kan så klart förbättras också. I Tävlingsledarvyn hade jag gärna velat se vilken spelare som tillhör vilket lag även efter att matchen är igång.

I halvtidsbyte måste ena laget ”byta platser” inom laget innan man startar nästa halvlek, annars möter man samma par igen. (Ibland kan man ju vilja byta spelare i halvlek, eller i seating rights-sammanhang spela mot exakt samma bord, så jag har full förståelse att detta inte görs med automatik.) - Nu hade vi bara två lag, så då var det ju lätt att hålla koll på, men om man nu hade en större tävling med fler lag så hade det varit snyggt att få en varning eller en knapp för att ”byta plats på borta-laget” innan rondskifte.

Det finns exportfunktioner för att ladda ut givar och resultat, givarna kan man få som helt vanlig PBN-fil som man kan öppna i ruter, resultaten kommer i en xml-fil där man kan läsa ut alla pars resultat, bricka för bricka - så det är nog tämligen enkelt för en dataguru att konvertera detta till något läsbart för Ruter eller andra system.

Det är några som hört av sig och undrar vad det kostar - det finns förklarat i detalj på Realbridge-hemsida - men i princip kan man säga att en lagmatch på 24 brickor kostar ca 40 kr. (5 kr per spelare, 8 spelare i en match).

Och det är alltså än så länge inte så att man kan ”hoppa in och starta matcher” eller spela när andan faller på, utan någon med klubb-admin-konto måste skapa en tävling som man kan delta i.

Norge har under veckan kört ett flertal partävlingar med uppåt 100 deltagare på Realbridge. Om man klickar sig vidare till resultatlänkarna här hamnar man på Realbridge-plattformen.

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Några nya reflektioner efter helgen!

 • Om man har möjlighet - KOPPLA IN ETT HEADSET. Det blir så mycket bättre för alla inblandade vid bordet.

 • Om man använder en iPad MÅSTE man använda Safari som webbläsare (detta står också på spelarguiden på hemsidan, men lätt att missa)

 • Om ljud eller bild strular så fungerar det för det mesta att starta om sin webbläsare om man sitter vid dator, eller tvångsomstarta sin läsplatta.

Om man använder Edge som webbläsare och har den inställd på att översätta sidor från engelska till svenska så får man lära sig några nya bridgetermer! (Det här är alltså inte en översättningsfunktion som finns inbyggd i RealBridge - utan webbläsarens egna maskinöversättning. )

Vad sägs om detta? (Tack Suz och Eva för det goda skrattet, jag var tvungen att gå in och testa själv sen)

Styrelsen 2, Återförsäljaren E. Auktionen slutade 3Hj och när Väst hävdade 3 stick ropade Nord på direktören! På flera andra bord Svimmade kontraktet.

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Och för er som är nyfikna på hur det ser ut när man är inne och bakblåser spel så pågår just nu Transatlantic Senior Trials, och bland annat Zia och Hamman spelar (dock inte vid samma bord).

Länken är: https://kibitz.realbridge.online/

Man kan dock inte se eller höra själva spelarna, men man kan följa med i spel och budgivning, och enkelt få upp scorer för vad andra bord spelat på samma bricka.

Däremot så är det en fördröjning i publikfunktionen, jag skulle tippa på att de ligger en eller två brickor före ”i verkligheten”.

Anna Zack Efraimsson
Bild för Anna Zack Efraimsson

Det var hundra år sedan jag skrev ett inlägg här. Det har inte känts värt besväret. Nån är dum i huvudet, nån anna(n) som också är dum i huvudet säger något muppigt och så är cirkusen igång. Ibland diskuteras OI i femhundra inlägg eller så har någon TL dömt orättvist!!! Nu på sistone med touch av covid-resistens, läs det som ni vill.

För oss som aldrig skulle sätta vår fot på klubben under rådande omständigheter finns ett nytt alternativ. Ni måste testa om ni ännu inte fått chansen!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Och nu har vi kommit så långt att vi testat skärmspel också.

Nu kommer jag kanske låta lite som en säljare (men jag lovar, jag får inget betalt från RealBridge-folket!) men även den varianten imponerade på mig.

Innan matchen startar får man en chans att hälsa på alla vid bordet (man har en chans att förlänga denna tid genom att klicka på PAUSE, annars är standardinställningen 10 sekunder).

När man väl fått upp korten försvinner Nord/Öst och Syd/Väst till varsin liten ”bubbla”. Det innebär alltså att jag kan se, och prata med en av mina motståndare - precis som under vanligt skärmspel (dock så behöver man inte viska!!).

En snygg detalj från verkligheten är att när andra skärmsidan håller på med budgivningen så ser vi inte på min sida vem av Syd/Väst som tar tid på sig. Bägge två markeras gult (.. i tur att bjuda). Och när bägge har bjudit kommer turen över till min ”skärmsida”.

En skillnad mot ”riktigt” spel med skärmar är att man bara alerterar sitt eget bud, inte partnerns. Känns på alla sätt och vis rimligt, även om det inte stämmer helt överens med livebridge med skärmar.

Under själva försvarsspelet ser man fortfarande bara sin skärmgranne, men när brickan är färdigspelad får man (precis som i andra varianter av spel på RealBridge) upp en sammanfattning av budgivning och spel, där man ser alla vid bordet i 10 sekunder, men med chans till att ”pausa” om man behöver prata av sig innan man startar nästa bricka.

Den lilla text-chatten vid bordet går till samtliga fyra spelare oavsett om man befinner sig under spel, budgivning eller eftersnack - så man är inte helt bortkopplad från kommunikation med hela bordet. Man kan också skicka privata meddelanden i chatten till respektive fiende - men inte till partnern.

Och om tävlingsledaren kommer in under pågående spel så ser, och hör, denne alla vid bordet. Respektive skärmsida hör bara varandra och tävlingsledaren. (Vilket alltså innebär att NÖ hör vad tävlingsledaren säger till SV, men inte deras svar.)

Om man denna vecka vill testa en partävling (8 brickor) på RealBridge så kan man göra detta onsdag 16 december 17:30, eller lördag 19 december 19:00. Anmälan måste ske minst 3 timmar innan via denna länk.

Passar inte tiden - och ni kan dra ihop ett gäng på 8 spelare som vill prova en lagmatch - så kan ni kontakta mig för att få ett eget tillfälle.

Stefan Andersson

Skärp dig Anna. Ok, såg nu självironin. Muscle

Krister Ahlesved

Nu har vi haft vår första tävlingen på Realbridge - Fredagsgodis
Efter lite inledande teknikstrul på individnivå flöt det på bra.
Här kan ni se hur resultatet presenteras efter avslutad tävling.
Under resultatet kan man titta på de olika brickorna och om man klickar på ett kontrakt så kan man se hela brickan inklusive följa spelet kort för kort.

Börje Rudenstål
Bild för Börje Rudenstål

Riktigt fin resultatservice, klart modernare snitt än BBO:s.
Tror Realbridge är här för att stanna.

Ping Huang
Bild för Ping Huang

Hej, Krister och Linnea
Har varit Taster Session på RealBridge-sajten, men tydligen har missat följande funktioner:
1, Pausknapp - innan korten kommer upp för att vinna tid och få en kort pratstund - var hitta man det?
2, Möjlighet att justera andra spelares ljudnivå, motspelare eller partner? Var och en? eller ALLA genom att justera ljudnivån på egen dator?
3, Hur väljer man chatta med en enskild motspelare istället ställa frågan på bordet? Undvika OI t.ex.

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Hej Ping!

Se bilden nedan!

 1. Mellan brickorna kommer det en möjlighet att pausa! Man har 10 sekunder på sig att klicka på paus innan nästa giv kommer.

 2. Man kan justera ljudet inviduellt för både partner och motståndare (varje spelare har en egen volymknapp)

 3. Varje motståndare har en chatt-knapp precis bredvid volymknappen, via den skickar man privata meddelanden.

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Uppsalabridgen kommer att anordna Vikingaträffen, vår klassiska trettondagsbarometer, på RealBridge, så varför inte ta chansen att vara med? Smile
Anmälningslänk

(Jag kan meddela eventuella forumpoliser om att det ligger en inbjudan under det forumet också).

Men - för er som inte vågar utan att ha testat så erbjuder vi så klart några testtillfällen innan. (Och eftersom att Uppsalabridgen är en av landets snällaste klubbar så får man faktiskt prova även om man inte vill spela vår tävling!)

Fredag 1 januari, kl 15:00-15:30
Onsdag 6 januari, kl 09:30 - 10:00
Söndag 10 januari, kl 16:00 - 16:30

Läs mer här!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Nu finns det en spelarguide på svenska!
Länk

Den första bilden ska dock ändras, själva brickan och zonerna stämde inte med texten i den ursprungliga översättningen, och några till bilder ska bytas till svenska förklaringar.

Några fler sidor kommer att översättas till svenska, FAQ och kamera-testet. Kanske även director’s guide, men den är lite lång och krånglig och kanske inte behövs. Om någon kan hjälpa mig med lite svenska skärmdumpar från Safari på en MacOS-dator så skicka gärna ett mail till mig!

Eventuellt kommer vi att få ett svenskt gränssnitt i själva applikationen också, men det är lite krångligare att få till!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Nu pågår en liten nyårsdagslagtävling på RealBridge, och den är öppen för bakblåsare!

För att titta går man till denna länk: https://kibitz.realbridge.online/. Man tar sedan plats vid ett bord för att titta på brickorna.

Man kan inte se och höra spelarna, utan bara följa med i budgivning och spel, och inga brickor visas förrän samtliga bord är klara med dem.

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Alfredo Versace drar igång ett initiativ på RealBridge - Peace & Bridge (lite som en replik på alla infekterade situationer som diskuterats på Bridgewinners om fusk i samband med bridgetävlingar online).

Läs mer här!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

På onsdag nästa vecka ordnar Uppsalabridgen en partävling på RealBridge. Föranmälan via denna länk!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Uppsalabridgen kör partävlingar på RealBridge varje onsdag. Start kl 18:30.

Givetvis är alla medlemmar i SBF välkomna att deltaga - och behöver man hjälp att komma igång så kontaktar man mig.

Anmälningslänkar

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Och nu har SBF satt upp möjlighet att som vanlig medlem ”hyra ett privat rum” på RealBridge. Perfekt läge för att köra den där fredagsrobban med kompisarna! Lite som ”zoom-afterwork” som har blivit rätt populärt, fast med ett bridgebord.

Mer info finns här: Hyra bord på RealBridge.

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund
Logga in för att kommentera