Klubbnyheter

Europamästerskapen (EM) spelas i danska Herning 24 juni-4 juli. Det ska spelas lagdiscipliner för landslag i klasserna Open, Dam, Veteran och Mixed, men även ett s.k. öppet EM i parklasserna Mixed och Veteran, till vilket det är fri anmälan givet att man uppfyller kriterierna för respektive klass.

Kristi Himmelsfärdshelgen är traditionellt liktydigt med final i SM Lag. Så också i år - och även denna gång är skådeplatsen Scandic Väst i Örebro. Spelstart torsdag eftermiddag kl. 15:00 och medaljutdelning fyra dagar senare vid samma klockslag.

Parfinalen, med 28 par på startlinjen, avslutade också denna säsongs DM-cirkus. 54 brickor var vad finalisterna hade på sig för att göra upp om både DM-titlar, -plaketter och SM-semifinalplatser i disciplinen.

ÖMBF:s styrelse avhöll ordinarie sammanträde söndagen den 28 april.

Protokoll från mötet finner du på sidan för mötesprotokoll.

Även detta år blir Östra Mellansvenska BF representerat med två lag i finalen i SM Lag. Bland de betydligt mera vana av våra SM-finalister, var det bara Team Zang som lyckades passera nålsögat.

Efter några år med simultanfinal framfördes ifjol önskemål från ett antal dampar om att spela finalen på samma modell som de övriga parfinalerna, d.v.s. med kval på klubb-/regional nivå innan finalen. Totalt 44 par ställde upp i de olika kvalen, från vilka 22 gick till final. - alla mot alla. En av finalplatserna gick inte att fylla - regelverket föreskriver det krävs minst 45 % i klubbkvalet för att komma ifråga för finalspel - så tävlingen genomfördes med en frirond. No big deal.

Som ett led i den del av Svenska Bridgeförbundets (SBF) strategiplan som behandlar ämnet Tävlingar för alla, fick SBF:s tävlingskommitté (TK) i uppdrag att ta fram en ny DM/SM-tävling riktad endast till spelare med lite högre handikapp. Den ifjol nyinrättade så DM/SM-disciplinen Hcp 30+ upplevdes av spelarna som positiv, varför SBF beslutat att fortsätta med satsningen.

Ett mycket tunt puder av snö täckte marken på tävlingsdagens morgon för årets final i DM Par Mixed, där antalet finalister till slut stannade vid 27 par. Således kunde alla räkna med en kvarts extra paus, i form av frirond, att vila upp sig på under tävlingens gång. För Norrköpingsparet Marie Åfors - Tage Nyholm inföll den redan i första ronden, medan Nyköping/Stigtomta-kombinationen Annika Reuter - Björn Wenngren snällt fick vänta tills tävlingens allra sista rond.

Sista etappen i säsongens DM Lag, tillika kval till SM i disciplinen, spelades lördagen den 10 februari och helgen 2-3 mars. DM Lag inom ÖMBF är som bekant ett maraton och inte många distrikt spelar så många matcher innan man är framme vid SM semifinal, som det görs hos oss.

Parallellt med andra speldagen i finalen i säsongens DM Lag, anordnades DM Lag Andra chansen för lag som ställt upp i DM Lag kval, men inte nått ända fram till final.

Sidor