Matchens giv - Rond 2:1

Budlägen

I finalens andra omgång möttes Kathrineföljarna och Dyra Englund. Den första halvleken handlade mycket om budgivning, så låt oss ta några lägen.

  1. Du har
    9 KD983 962 8754

Du har att ta ställning när detta har hänt:

Väst
Nord
Öst
Syd
Pass
2*
Pass
2*
2
2N
Pass
3*
Pass
3
Pass
?

Syd har visat en balanshand med 22-24 hp och 3 var överföring med 5+färg.

Vad vill man spela om Syd har dubbelton i hjärter? För min del känns 4 bra mycket trevligare än 3NT. Även om färgen sitter 4-2 ger den i alla fall fem stick. Dessutom: i 3NT har din hand bara en enda ingång och Syd måste i övrigt spela allt från handen.

Vid bordet gick 3NT lika bra som 4 eftersom hjärtern satt 3-3.

  1. Du har
    KD754 K965 ET9 3
    Väst
    Nord
    Öst
    Syd
    Pass
    1
    Dbl
    2
    2N
    ?

Vad har du egentligen att komma med efter ditt öppningsbud? Det är ju Öst-Väst som är ute och seglar i okända vatten. Dessutom har ju Nord ännu ett bud kvar.

Bjuder du 3 får du betala ut 5 imp när det går två bet och Öst-Väst inte har någonting hemma.

  1. Du har
    E EKD105 E62 Kkn65

Väst
Nord
Öst
Syd
2*
Dbl
2
3
Pass
3
Pass
3N
Pass
?
  • Båda högfärgerna.

Du har frågat Syd till råds och han föreslog 3NT. Du vet att hjärtern sitter snett och mycket talar också för att Öst-Västs spader inte är så där alldeles lysande. Säkert sitter inte heller lågfärgerna alldeles runt. Kan färgspel då vara särskilt attraktivt?

Det stora problemet är väl att du inte riktigt kunnat visa din honnörsstyrka. Så om du inte vill passa kan du kanske pröva 4NT.

Hur som helst, bara ni hamnar i sangutgången har ni räddat oavgjort på brickan. Även 4 klarar sig men ingen annan utgång är hemma.