Svenska Cupen omgång 3

Så har äntligen omgång 2 av Svenska Cupen anno 2020 spelats färdigt. Spelperioden gick ut igår kväll och måndag morgon har ägnats åt att så snabbt som möjligt lotta och kratta i manegen för att vi ska kunna publicera och starta upp proceduren med omgång 3, som nu är klart. Stort tack till alla lag och spelare som gjort sitt yttersta trots pågående pandemi och visat den största förståelse för att flytta matcher, spela online och framförallt hålla tiderna.

Vi har med tanke på det två gånger reviderade spelschemat en stor press på oss att försöka komma ifatt så att finalen kan spelas på utsatt tid. Det gör att spelperioden för omgång 3 är 15 juli – 2 augusti. Match ska alltså vara rapporterad senast den 2 augusti.

VEM SPELAR OCH EJ?

Utan att gå in på för mycket matematik kan vi konstatera: 371 lag kom till start i omgång 1. 95 av dessa lag har noterats för två vinster och går direkt vidare till omgång 4. I omgång fyra ska fältet ha ”bantats” till 256 lag.
Vi kan också notera att lag som noterats för två förluster eller har lämnat WO har tagits bort då de är utslagna. För att nå till 256 ska bland resterande lag 13 matcher spelas som alltså inbegriper 26 lag. Dessa är nu lottade och finns här. Övriga lag är automatiskt vidare till omgång 4.

HUR GÅR DET TILL?

Rörande vilka lag som fått ”frisedel” i omgång tre och vilka som tvingas spela fungerar det så här:
De lag som noterats för två vinster ingår inte i räkningen. Övriga lag som är kvar, seedas enligt en beräkning där lagets fyra mest meriterade spelares avseende HCP, mästarpoäng och rankingpoäng adderas samman varvid laget får en vikt. Denna vikt jämförs sedan bland de lag som är kvar, i vårt fall denna gång 175 lag. De 26 lag som hamnar längst ned i listan spelar omgång 3, när dessa matcher sedan spelats är vi nere i den magiska summan 256 som gör att vi har en rak knock-out fram till finalspelet.

OBSERVERA 1!

Om ditt lag inte finns med i förteckningen över vilka lag som ska spela i omgång tre och ni inte har blivit utslagna så är ni per automatik vidare.

OBSERVERA 2!

Det är alltså fortsatt möjligt att göra val kring att spela matcher online via BBO.

Lycka till och fortsatt trevlig sommar,

Micke Melander
Tävlingsledningen
Svenska Cupen