Matchens giv - Rond 9:2

Allsvenskan i sammanfattning

I andra halvlek av mötet mellan Harplinge och Överum kom en giv som på något sätt sammanfattar denna årgång av Allsvenskan:

842
E842
D954
93
kn73
kn9
kn86
Ekn1076
EKD106
KD7
K107
D8
95
10653
E32
K542
13
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
Alla i zon

Med hjärtersitsen är 4 spader ett lätt kontrakt. Man behöver bara godspela ett ruterstick som det tionde. Dit kom dock inte något av matchens Nord-Syd-par.

Vi börjar med öppna rummet:

Väst
Nord
Öst
Syd
O Rimstedt
Becklén
M Rimstedt
Bennet
Pass
Pass
1
Pass
2
Pass
2N
Pass
3
Pass
3N
Pass
Pass
Pass

Johan Bennet anade att 4 spader kunde vara i överkant och tog i stället chansen på 3 sang. Med en annan fördelning på Nords hand hade det mycket väl kunnat vara rätt. Men med 2-2 i klöver var det absolut inte så.

I slutna rummet hittade Magnus och Tobbe ett annat oväntat slutbud:

Väst
Nord
Öst
Syd
Myrvold
Eriksson
Höyland
Törnqvist
Pass
Pass
2
Pass
2
Pass
2N
Pass
3
Dbl
Pass
Pass
Rdbl
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass

Tobbes 3 kan verka konstigt men deras överenskommelse är att passet på 3X förnekar klöverhåll och att redubblingen sedan begär ett växelvis högfärgssvar. Tobbe visade alltså 5-korts spader men det hade Magnus glömt bort.

Tro nu inte att 4-3-trumfen blev något avgörande hinder. Det blev klöver ut till esset och Öst skiftade av någon anledning till spader. Tobbe tog ut kung-dam i hjärter och spelade sedan ruter. Nu gick Väst upp med esset och spelade två ronder klöver men Tobbe sakade spader från bordet och stal på handen. Sedan var det bara att mata höga spader till fram till stick 11. I näst sista stick satt Väst fast i en trumfkupp med 106 framför bordets E8.

Det bör dock nämnas att 4 hjärter kunde ha straffats med tre ronder klöver ut. Syd måste stjäla och har sedan inte rätt tempo för att pressa Västs trumf.

Så fel kontrakt som kan gå bet i stället för en säker utgång – men visst vinner Harplinge 13 imp!