Forum » Allmänna diskussioner » Ny landslagskapten

Ny landslagskapten

14 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Lars Nilsson
Bild för Lars Nilsson
Ny landslagskapten

Utnämningen av Fredrik till ny kapten för Open-landslaget tycker jag är ett lyft för svensk bridge. Inte för att jag menar att Janne Lagerman var fel, jag har sympatiserat med alla hans beslut. Motgångarna de senaste åren kan jag inte se beror på hans ledarförmåga eller uttagningar.

Nej, jag syftar på att det i föreningsliv är vanligt att den skickligaste i spelet också är lite predestinerad till ordförande/kapten. Minns när jag började spela bridge så hörde jag, utan att riktigt begripa, att ordf egentligen var en alltför dålig spelare, vilket gav dålig respekt för beslut. Minns också en kommentar när jag agerade på någon tråd att jag var ”beundransvärd” när jag agerade trots att jag inte var speciellt bra i bridge - förstod det inte alls. Eller när jag tyckte si eller så om en uttagning - ”detta begriper du inte Lars” - vilket inte behövde vara fel reaktion, men jag tyckte verkligen så.

Men självklart kan en ordf/kapten vara mycket lämplig utan bridgebriljans. Rätt person kommer också att knyta till sig rätt kompetens. T ex Mats Nilsland eller Tom Gärds, utmärkta analytiker.

Dessutom har Fredrik som jag tycker en viktig egenskap, han kan stå pall när det stormar och kommer inte att hitta på några bortförklaringar.

Heja Fredrik o heja Sverige!

Ola Brandborn

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson spelade som högst fotboll i division 2 med KB Karlskoga och hade efter det en ganska hygglig tränar- och kaptenskarriär…

Lars Andersson

Härligt med lite nytänk. Vi blir bättre av att öppna våra hjärnor och lära av andra discipliner. Ett förslag är att våra proffs och nya kaptenen läser Fredrik Wetterstrands (har inte han tränat vissa bridgespelare?) senaste krönika i Svensk Golf, där finns det en del att hämta tror jag! I

Magnus Eriksson

Lars Andersson skrev:


Härligt med lite nytänk. Vi blir bättre av att öppna våra hjärnor och lära av andra discipliner. Ett förslag är att våra proffs och nya kaptenen läser Fredrik Wetterstrands (har inte han tränat vissa bridgespelare?) senaste krönika i Svensk Golf, där finns det en del att hämta tror jag! I

YES Bigsmile

Börje Rudenstål
Bild för Börje Rudenstål

En förbundskapten behöver inte vara bridgeexpert, det behövs andra egenskaper. Däremot tror jag att det kan vara bra att ha en coach som stöd. Ett stöd som har respekt i bridgesverige. Tillsammans kan det bli oslagbart.

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Lars Andersson skrev:


Härligt med lite nytänk. Vi blir bättre av att öppna våra hjärnor och lära av andra discipliner. Ett förslag är att våra proffs och nya kaptenen läser Fredrik Wetterstrands (har inte han tränat vissa bridgespelare?) senaste krönika i Svensk Golf, där finns det en del att hämta tror jag! I

Det vill jag gärna läsa, kan inte någon länka (om det går att läsa som ickemedlem) klippa klistra eller ta ett foto (eller två) av krönikan?
Fredrik Kronmarker

Tänkte jag skulle ta tillfället att skriva några rader om verksamheten i det öppna landslaget och mina första veckor som kapten. Det är av vikt för mig att det öppna laget är, just precis, öppet och att det vi håller på med ska tåla både granskning och diskussion.

Sedan jag inledde mitt jobb har jag genomfört längre samtal med många av de spelare som varit inblandande i landslagsverksamheten de senaste åren. Det har varit givande diskussioner som gett mig en bra bild av det som varit med intressanta idéer hur vi ska ta verksamheten framåt med bättre resultat som given målsättning.
Jag vet att jag talar för alla när det finns en enorm revanschlusta kring att debaclet i EM med en 14:e plats aldrig ska upprepas. Lika viktigt som det är att lära varför det gick åt pipan, lika viktigt är det dock att lämna det bakom oss och skapa en gemensam målbild kring framtiden.

Några av de saker som vi diskuterar är hur vi bättre drar nytta av varandra framöver. Helt klart är att kommunikationen varit bristfällig och att det finns en avsaknad av kvalitativ träning för landslagstruppen. Det finns goda förslag om hur detta ska förändras där spelarna är beredda att ta stort ansvar inom gruppen och inte bara tillsammans med sin partner.

Jag är glad över det gensvar jag fått där det finns en tydlig motivation och entusiasm att göra framsteg. Tillsammans.
Ni som mött mig vid bridgebordet vet alltför väl (tyvärr) att jag inte är killen att lära ut något om bridge. Det förs samtal om hur coachrollen ska lösas framför allt i samband med mästerskap och kring det får jag anledning att återkomma.

Analysen kring EM då? Hur lyder den?
I korthet kan man säga att den från spelarhåll är svåranalyserad. Till skillnad från tidigare år hade vi enormt dåliga resultat mot de bättre nationerna. Nederländerna och Schweiz har gjort stora framsteg. Vi lyckades heller inte vända den negativa spiralen som kom efter en lyckad inledning av mästerskapen. Kring detta pratar vi mycket och här finns en del intressanta teorier.
En reflektion som vi gjort är att stämningen i truppen var lika bra oavsett om det gick bra eller dåligt. Så ska det givetvis inte fungera. Myspys är ju jättetrevligt – när man inte bryr sig om hur det går…
Nån jäkla ordning får det va.
En spelare uttryckte kanske känslan bäst:
”Det var liksom som om vi hellre glömde bort dagens spel så snabbt som möjligt genom att prata om allt annat än bridge. Problemet var att det blev likadant varje kväll. Så här i efterhand borde vi nog pratat mer om ”varför i h-e det gick som det gick och försökt ändra vår inställning tydligare”.
En annan konstaterade:
”Tycker att vi underpresterade rent generellt. Jag tror jag slog varenda mask åt fel håll under hela mästerskap. Sånt är inte bara otur. Vi var inte på topp.”

Nåväl. EM är att trist avslutat kapitel och nu blickar vi fram emot NM som är nästa mästerskap på schemat. Historiskt sett har NM varit ett mästerskap där vi i Sverige använt tävlingen för att skaffa internationell rutin till spelare som kanske inte varit våra mest namnstarka par. Ett utmärkt sätt att resonera tycker jag. Om man däremot kommer från en 14:e plats i EM är det inte läge att låta spelare ”stå över”.

Vi avser alltså att skicka starkast möjliga lag till NM där guld är en given målsättning.
Om ni inte har något emot det återkommer jag gärna i det här forumet med fler uppdateringar framöver.

Vill också passa på att säga jag är grymt imponerad av våra tjejer. Förhoppningsvis är vi lika bra som er inom kort!

Johan Sylvan

Hjälper gärna till med uttagningen Smile Smile Smile

Lars Nilsson
Bild för Lars Nilsson

Jag var ju på plats på Madeira (med min NYA gula keps). Tycker fortfarande att det inte fanns något bättre svenskt lag (ev lika bra) och att det dåliga resultatet är till stor del bridgens grymma verklighet. Ibland blir mycket fel. Tänker speciellt på Hultens maskar som nästan alltid var fel håll och Rimmarnas denna gång flera olyckliga tuffa bud. Nästa gång blir det tvärtom, förmodligen. Men surt att inte kvala till VM, speciellt för spelarna. Först pandemin och nu detta.

Börje Rudenstål
Bild för Börje Rudenstål

Kanske slår jag in en öppen dörr, eller så slår jag igen den på någons tå??
Men.. jag kan inte svara på om Janne Lagerman är vår bästa kapen någonsin eftersom jag inte deltagit i öppna laget någon gång.
Däremot känner jag Janne tillräckligt väl för att någorlunda träffsäkert kunna tycka att det är den bästa coach/medhjälpare som Fredrik kan få.
Både avseende hans enorma erfarenhet, bridgeminne och sympatiska framtoning.
ps; hoppas han inte läser detta, men skulle du göra det, Janne, kommer jag att förneka allting.

Thomas Karlsson

Kasta alla gamla kvastar även om dom är bra.

Johan Sylvan

Själv har jag haft minst 5 olika kaptener mellan 1992-2016 och jag tycker Daniel Auby var den överlägset bäste trots att vi i början hade vissa meningsskiljaktligheter (bl a om huruvida jag skulle bli uttagen eller inte Smile )
Obligatorisk fysisk träning. samlingshelger(kommer inte ihåg om det även var innan laget tagits ut dvs för alla aktuella par), budgivningstest där båda i paren fick SAMMA svåra budläge för att se hur lika man tänkte och budtränat ihop (ibland kunde respektive i paret bjuda allt mellan t ex 2Kl-4Sp i exakt samma budläge Smile
Dessutom uppmuntrades man givetvis till mycket egen budträning mm
Därutöver använde han sig av den ”landslagsranking” som jag skrev en artikel om i våras i Bridge eller om det var på forumet (tycker den borde återinföras) där ALLA resultat räknades, givetvis det bästa instrument man kan ha för att undvika pajkastning på forumet mm om vilka par som är ”bäst” och inte som nu där alla tyckare tar fram sina egna specifika resultat för att påvisa vilka som lyckats bäst under en längre period och ”glömmer” de dåliga resultaten.
Inget ont om övriga kaptener men att ställa 0 krav på truppdeltagarna/landslaget och sedan dessutom ta ut det lag man ”känner för” och sen komma med en helt random motivering är i mina ögon helt oseriöst.
Ställer gärna upp om vår nye kapten är intresserad av detaljerna i Daniels Aubys ideér de går naturligtvis att förbättra ytterligare med dagens teknikframsteg inte minst Emanuel Unges(och Gullberg juniors) budprogram Cuebids.
Hade jag själv blivit tillfrågad om att bli ny kapten och accepterat uppdraget hade jag byggt vidare på Daniels idéer och är övertygad om att ALLA aktuella par hade höjt sig åtskilliga nivåer,
Nu kommer säkert de sedvanliga nättrollen på detta forum att hitta några stavfel att gotta sig åt eller lite snyftinlägg typ ”jamen det är ju obetalt jobb för både kaptenen och spelarna, en del jobbar ju heltid, klart man med automatik är bättre än alla andra svenska par om man har kontrakt i USA annars skulle man ju inte få kontrakt” mm mm
den debatten lämnar jag åt andra. Däremot svarar jag gärna på seriösa frågor eller invändningar.

Mvh Joppe

Johan Sylvan

Är också imponerad av Fredriks inställning att vi ska ställa upp med bästa möjliga lag i NM 2023 för att så fort som möjligt få upp Sverige på världskartan igen. Normalt brukar man ju satsa på yngre (eller lite äldre :))kommande förmågor men nu är det ju viktigt att de par som kan bli aktuella till EM 2024 får mera erfarenhet och träning mm dessutom behöver nog öppna laget ett guld för att komma in i en bättre känsla rent allmänt är ju inte så positivt när 3 av Sveriges i mitt tycke absolut bästa par inte kvalar till BB, kan inte se att vi kunde ställt upp med något märkbart bättre lag,

Mikael Westerlund
Bild för Mikael Westerlund

Jag håller med Joppe i andemeningen att ”ju mer varje par tränar ju bättre förutsättningar till ett bra slutresultat är det”.
Detta tror jag dock att alla håller med om, och konstigt vore annat.

Det jag anser är den viktigaste egenskapen hos en kapten är dock en helt annan. Jag känner inte och har kanske aldrig ens träffat Fredrik men jag hoppas att han besitter den egenskap jag efterfrågar mest.

Om man börjar med att hålla ett antal OBS-uttagningar och sedan bestämmer sig för vilket lag som har störst chans att prestera bäst.
Om det sedan skulle vara så illa att två spelare inte är bästa vänner eller till och med ovänner så är det kaptenens roll och uppgift att lösa detta!

När väl laget är uttaget och resan till mästerskapet har gått bra så är det ju inte världens tyngsta jobb därifrån. Det är ju nu laget skall visa varför det var rätt att ta ut just dem.
Vad däremot kaptenen kan/skall lägga sin kraft på nu är att alla spelare känner en harmoni och glädje i att spela.

Detta kan sedan göras på många olika sätt och alla kaptener har/skall ha sitt sätt att göra detta på.

Jag hoppas nu inte att jag trampar någon på tårna för det är verkligen inte min avsikt, men jag vill ta ett exempel från senaste mästerskapet.

Jag har den största respekten för alla de tre paren som representerade Sverige och mycket möjligt är att det var Sveriges just nu tre bästa par.
Men, om det nu är så att man anser att t.ex Fredin - Sylvan var ett par tillräckligt bra för att ta en plats men att det paret får stå utanför på grund av anledningar som inte är bridgerelaterade så tycker jag att det är kaptenens fel.

Exemplet med Fredin - Sylvan var nu bara ett exempel (även om dom såklart var aktuella inför sista mästerskapet) och skall endast ses som just ett exempel.

Vi har många väldigt duktiga par i Sverige och det jag anser skall ligga till grund för en landslagsuttagning är resultat!
Både i olika turneringar samt i de OBS man lyckas genomföra.
Inte om spelare A spottar spelare B på benet på fritiden.

Hag säger alltså inte att det är eller skall vara ett lätt jobb att vara landslagskapten utan att det är just här det svåra kommer med att vara kapten.
Men allas mål är och borde väl vara att ställa de tre paren på startlinjen som maximerar hela lagets chanser till en så bra slutplacering som möjligt!

Jag har haft fullt upp i 7-8 månader privat och av den anledningen hade jag inte tid att följa så mycket av spelet som jag hade velat i EM.
Men jag är övertygad att de tre paren vi ställde upp med kommer att prestera mycket bättre i nästa mästerskap om dom får chansen. Som det nämnts tidigare här i tråden så verkar det som att ”allt gick fel” i just den här turneringen, och det kommer vända!

Mer träning och gärna fler OBS-tävlingar så är vi fortfarande en nation med ambitioner till medaljer oavsett om det är NM, EM eller VM (BB).

Det har dessa spelare visat flera gånger tidigare.

Med det sagt så hoppas jag inte att någon tro att det är lätt att vara uppe och slåss i toppen på alla stora mästerskap. Det finns nationer som satsar stenhårt (minns Nederländerna för några år sedan) och har våra killar inte en i det närmaste perfekt genomförd turnering så blir det ingen medalj, så enkelt är det.

Tror det kan vara en jättebra idé att testa (i alla fall delar av) Daniel Auby:s variant som Joppe föreslår.

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund

Logga in för att kommentera