Forum » Allmänna diskussioner » Nordiska mästerskapen 2022 i Kuopio!

Nordiska mästerskapen 2022 i Kuopio!

18 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund
Nordiska mästerskapen 2022 i Kuopio!

Hej på er! Förstår att många har fullt upp med att följa med (eller själva spela!) i vår svenska lagfinal, men vill ändå hoppas på att det finns några tummar som kan multitaska och även heja på våra landslag som ska försöka bärga medaljer i Nordiska mästerskapen.

I morse samlades 4 herrar, 4 damer, en yrvaken kapten och en lagom förvirrad tävlingsledare på Arlanda. Utsatt samlingstid var 06:20, och alla var på plats i tid!

Mästerskapet spelas i Kuopio, en stad med ca 120 000 invånare, som ligger mitt bland alla sjöar i östra delen av Finland.

6 lag tävlar i varje klass, Sverige, Finland, Danmark, Norge, Island samt Färöarna. I damklassen uteblev dock Färöarna, så Finland har ställt upp med ett extra-lag.

Alla möter alla lag i sin klass två gånger. Varje match är 16 brickor utan halvtidsbyte.

Idag spelar vi två matcher. Just nu pågår kamp mot Island i bägge klasserna, och nästa match ikväll blir mot Norge. Spelet slutar 23:55 lokal tid, så det kommer sannerligen bli en lååååång dag!

Så, håll tummarna, och följ gärna resultatet här!

Officiella resultat på arrangemangets hemsida

Vår samlingssida här på Svensk bridge!

Damlaget! Klara, Louise, Gudrun, Ylva

Öppna laget! Lars, Mats, Berik, Tommy

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Och jag fick precis höra att damernas match mot Norge ikväll kommer att sändas på BBO! Start ca 2040 svensk tid!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Imorgon kan man se både öppna laget och damlaget på BBO- bägge lagen möter danskar!

Spelet startar redan 08:30!

Suzanne Lemborn
Bild för Suzanne Lemborn

Vi följer er förstås och håller alla tummar!!! Heja Sverige! Heart

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Tack Suz - Skönt att höra att vi har lite support hemifrån Smile

Dagen började med att jag vaknade av en polack stod och sjöng i duschen - ”la di la di da, I hate you, I hate you” - Detta vill han inte minnas!

I morse var det som sagt danskt motstånd till frukost. I danska damlaget spelar Lone Bilde/Helle Rasmussen - två välmeriterade damer med många års internationell erfarenhet. Som vingar har de unga fröknarna Amalie och Sophie Bune som är i början av sina bridgekarriärer.

Det var många IMP ute på vift i samtliga matcher. Våra svenska tjejer lyckades vinna sin match med 20-0 - en bra start på dagen.


Louise och Klara studerar fiendedeklis till frukost.

För herrarnas del blev det tyngre - där mötte man danskar med något udda system, som verkligen var till deras fördel just i denna match. Bland annat lyckades man få spelföring i 4 spader på den svaga handen, vilket blev svårbetat. (Bricka 38). Matchen slutade 9-56 till danskarnas favör. Men vi tar nya tag, och hämnden är ljuv!

Vi har precis avnjutit köttbullar och potatismos till lunch, och nu pågår matcher mot värdnationen.

Idag spelas bara dessa två matcher, sedan ska vi alla på en utflykt med färja till middag och spa!

Stämningen i bägge trupperna är fantastisk, alla peppar och stöttar varandra, och fortsätter vara på plats i tid!

Imorgon möter herrarna Färöarna, och damerna får möta det finska inhopparlaget som täcker upp för att Färöarna inte lyckades skicka iväg ett damlag. Efter det är det dags för returmöten, men där är spelordningen ännu inte fastställd.

Resultat uppdateras kontinuerligt här! Just nu ligger damerna etta, och herrarna får kämpa sig uppåt från sin fjärdeplats efter danmarksförlusten.

Carina Wademark
Bild för Carina Wademark

Härligt med rapporter!
Vi följer från Örebro oxå, lita på det.
Heja Sverige!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Om fem minuter, kl 9 svensk tid, har man chansen att se herrarna mot Färöarna på BBO! Håll tummarna!!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Oj oj oj, det är inte lätt att vara BBO-operatör alltså. När matchen startade satt Axdorph-Efraimsson öst-väst vid bägge borden. Svettigt! Och lätt hänt att claima alla stick som är kvar, så länge såg det ut som att Sverige hade en ordentlig ledning mot Färöarna, men när man kollade på live-scorerna så stämde det inte alls med BBO-sändningen.

Sista matchen igår mot Finland blev en liten upphämtning för herrarna, 12,68, och har minskat på marginalerna uppåt i tabellen från sin tredjeplats. Damerna åkte dock på sin första förlust mot finskorna (inte att förväxla med Annas FIN-skor!) men toppar fortfarande tabellen med 4 VPs marginal till isländskorna som har andraplatsen.

Just nu spelar alltså herrarna mot Färöarna, och damerna mot det inofficiella extralaget från Finland, och efter denna match har vi tagit oss halvvägs genom turneringen. Spelordningen för den andra halvan kommer att tillkännagivas efter denna match, och man kommer att sikta på att ha de mest spännande matcherna kvar till slutet.

Efter de två matcher som spelades igår var det dags för en utflykt. Runt 80 spelare och funktionärer packades in i två bussar, och vi fick börja med att besöka ett utkikstorn, sedan väntade en båttur till middagen, och efter middagen fick vi möjligheten hänga på ett finskt SPA, med flera olika sorters bastu, bad i en svinkall sjö (bara jag och Klara vågade oss ned i det iskalla vattnet!). Både herrarna och damerna tog en tidig kväll och promenerade hem till hotellet för att vila sig i form till dagens fyra matcher!

Lars är en flitig stegräknare, och lyckades prestera över 16000 steg igår, inte illa alls under en bridgetävling!

Finland sägs ju förövrigt vara de 1000 sjöarnas land, men en snabb googling igår visade att Finland har runt 56 000 insjöar (yta över 1 hektar!), men Sverige vinner! 96 000 ska vi ha!


Berik och Lars åker båt!


Gudrun och Ryszard kollar vädret under den finska flaggan


Fullt fokus på att följa SM-lag i väntan på middagen!


Ångbastu, varm pool och iskall sjö!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Herrarna på BBO igen, möter Norge i matchen som precis började. Lite kaotisk uppstart efter lunchen.. Lite hela havet stormar. Smile nu väntar tre matcher med bara korta pauser, och sen middag, så jag som kapten ska ge mig ut på upptäcktsfärd i Kuopio och leta efter bananer och snacks så alla orkar!

Glöm inte tummarna!

Lillemor Jernberg
Bild för Lillemor Jernberg

Kul med dina rapporter Linnea! Heja Sverige!

Ola Brandborn

Länken till danskarnas udda system funkar inte (för mig)

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Lite tjatigt, nu blir det herrar på BBO igen! Mot Danmark, start 1440 svensk tid! Tuuuummmmaaaar!!!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Sista matchen för idag börjar NU (17:20 svensk tid, här i österlandet är klockan 18:20). Nu finns chansen att välja mellan att följa damerna mot Norge, eller herrarna mot Finland på BBO!

Herrlaget åkte på en storförlust mot Danmark nyss, men kämpaviljan finns kvar!

De danska damerna fick en liten revansch, men vi toppar fortfarande tabellen på damsidan, även om marginalen nu är betydligt mindre.

Vi har en match kvar ikväll, två imorgon, så nu kör vi!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Såja! Herrarna lyckades utmärkt med sin omladdning efter den tunga matchen mot Danmark. Kanske var det tack vare fikapausen där lagen fick käka både ruter, spader, hjärter och klöver, eller att Lars gick upp på rummet och kom tillbaka ner som en helt ny människa!

Herrarna tog hand om Finland och scoreade in 60-15. Efter det var dom så taggade så de såg nästan besvikna ut när jag förklarade att det var dagens sista match.

Damerna mötte Norge, och fick med sig 31-12, och har nu åter en viss marginal till Finland som ligger tvåa.

Två matcher kvar imorgon, herrarna har Island i första, och avslutar med en viktig match mot Färöarna. Att komma ikapp Danmark ser svårt ut, men vi siktar på medalj så klart.

Damerna möter bägge de finska lagen, som nu ligger tvåa och trea. Vi har i princip saken i egna händer!

Nu hoppas vi på att spelarna får en god natts sömn, och på många fina brickor imorgon!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Damer på BBO kl 9 svensk tid!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

En match återstår!

Kl 12:10 kan ni se damerna på BBO, i matchen mot Finlands officiella lag. Vi ska vinna!!! De smet förbi oss i tabellen i näst sista matchen, men än är inte sista kortet lagt.

Herrarna hittade ju formen sista matchen igår, och gav Island storstryk imorse. Nu ligger vi trea, och möter Färöarna i sista matchen. Danmark är i storform, så om alla vindar blåser åt rätt håll så finns det en teoretisk chans till silver!

NBU-trophy vinner det land som har sammanlagt flest inspelade VP. Den vill vi ha!!! Ställningen just nu (något avrundad) är
Sverige 200
Danmark 191
Norge 188
Finland 186


Lagen peppar varandra vid jämförelsen

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Jag hoppas verkligen att vi har räknat rätt. I så fall försvarade Sverige NBU-trofén med några få decimaler!

Nu är större delen av truppen på väg hem, och Berik har fått ta över kaptensskapet för de som är kvar på kvällens galamiddag och ska ta emot ära och jubel.

Till slut så blev det alltså silver för damerna, och brons för herrarna.

Truppen har uppfört sig som riktiga mönsterelever under hela resan, och vilken fantastisk debut av Klara Gustafsson! 19 år ung, från bridgens huvudstad Örebro. Knivskarpa analyser, genomtänkta försvar och spelföraringar. En blivande världsstjärna i början av sin karriär!

Arrangemanget har skötts alldeles utmärkt av Hulda och hennes stab, stort tack till Finland.

Om vi ska hitta något att klaga på så ska det väl vara att BBO- operatörerna inte kunde så mycket om bridge, och att det stundtals saknades tillgång till kaffe. Smile

Lars Nilsson
Bild för Lars Nilsson

Tack för jättefina rapporter!

Logga in för att kommentera