Mickes Bridge - Vecka 29, 2016

  • Alla deltagare på lägret

Det har rapporterats om juniorlandslagslägret på Tofta Gård på annan plats här på hemsidan. Givar därifrån har dock lyst med sin frånvaro och därför bjuder vi den här veckan därför på två stycken sådana.

Innan du läser vidare tycker jag att du ska läsa Sanna Clementssons fina text om lägret här.

De två givarna är två slammar som båda preparerats av PO Sundelin för att testa lägerdeltagarnas spelföringskunskaper. Den första klarade Daniel Gullberg alldeles utmärkt:

1098653
E7
K
D762
kn72
62
D7432
K53
EKD
Kkn543
Ekn
E104
4
D1098
109865
kn98
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
I. Petersen
M. Grönkvist
T. Bodin
Gullberg
2NT 1
Pass
3 2
Pass
4 3
Pass
4 4
Pass
6
Pass
Pass
Pass
1 21-23 hp, balanserad hand
2 Överföring, 0+ hp med minst fem
3 Trumfstöd, klöverkontroll och fyra nyckelkort med spader som trumf
4 Kontrollbud med slamintresse

Med trumfstöd i överföringsfärgen ska öppningshanden enligt våra överenskommelser göra en superaccept och visa upp hur många nyckelkort han har. 3NT visar tre sådana och 4 i högfärgen fem. 4 i lågfärg är, utöver att visa fyra ess inklusive trumfkungen, dessutom ett kontrollbud för att saknade sådana ska kunna redas ut. Mittemot fyra ess hade jag nu storslamsintresse eftersom AKQ A och AK skulle ge 7 bra spel och de honnörerna bara adderade till 20 av de 21 hp som partnern lovat med öppningsbudet. När partnern inte gjorde annat än att hoppa till lillslam hade jag dock ett givet pass. Redan det kontraktet skulle visa sig vara lite svårspelat när alla kort satt fel.

Daniel vann utspelet med K och såg att det var hjärtern som gav bäst chanser till ett tolfte stick. Att bara rakt upp och ner dra ut trumfen och stjäla ett kort i färgen för att falla tillbaka på K hos Väst verkade dock inte som tillräckligt bra chanser och han hittade en bättre variant. Han tog för A i stick två och spelade sedan spader till handen. På A sakade han en hjärter och nu kunde han stjäla en hjärter utan att oroa sig för att bli överstulen. KQ trumfade ut och nu återstod bara att spela K och stjäla en hjärter med A kvar som ingång till den femte hjärtern. Spelar man istället A och K direkt kan Öst stjäla över T och kontraktet är hopplöst bet, precis som om man hoppas på 3-3 i hjärter eller K rätt. Det finns också intressanta varianter med inpetningar i klöver/hjärter på Väst som dock är klart sämre än spelplanen som Daniel valde eftersom allt som krävs med hans linje är hjärtern sämst 4-2.

Den andra given klarade Simon Ekenberg med bravur:

8742
D103
EK
kn1062
Kkn10965
E
kn92
D93
ED
Kkn9872
D53
EK
3
654
108764
8754
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
M. Grönkvist
Hult
Gullberg
Ekenberg
1
Pass
2 1
2
3 2
Pass
4 3
Pass
4NT 4
Pass
5 5
Pass
5 6
Pass
6 7
Pass
6
Pass
Pass
Pass
1 8-11 stp med trekortsstöd
2 Slamintresse med spaderkontroll
3 Kontrollbud
4 RKC 1430
5 Ett ess av fem (K räknas också som ett ess)
6 Har du Q?
7 Ja, och K

Ekenberg hade bra kort redan när han öppnade budgivningen men de blev inte sämre efter första budgivningsvarvet. Trumfstöd hos partnern var givetvis positivt och att Öst klev in med spader ännu bättre eftersom K nu verkade sitta framför hans AQ. När partnern kunde kontrollbjuda rutern (Hults hand såg också väldigt bra ut mittemot kort spader) bjöd han därför slam via RKC 1430 och en trumfdamfråga.

I hopp om antingen A eller A hos partnern spelade jag förstås ut min singelspader och såg spelföraren sticka partnerns K med esset. Om man nu bara spelar hjärter, vilket kan se naturligt ut utan förlorare utanför trumfen, går man bet. Öst kommer in på A och levererar en spaderstöld eftersom han vet att partnern inte spelat ut 3 från Q3. Otur kan man tycka men med tanke på budgivningen bör spelföraren lista ut att den planen är chanslös. Öst har nästan garanterat sexkortsfärg för sitt inkliv och framförallt när Väst spelar ut 3 eftersom han inte kan ha en dubbelton med 2 på bordet. A bör också sitta till höger så att spela trumf är dödfött.

Istället ska spelföraren bete sig som om Q vore en förlorare. Den enda möjliga parkeringsplatsen för Q är i klöver så han måste inleda med att lägga ner AK. Första förhoppningen är att Q faller. I sådant fall går man in på A och spelar J. Öst kan kanske stjäla lågt men då stjäl man över och spelar in sig på K för att upprepa manövern. Stjäl Öst med A sakar man sin spader och om han stjäl lågt en andra gång kan man stjäla över och spela trumf eftersom Väst nu omöjligen kan få någon stöld.

Här faller dock inte Q så det gäller att inte ge upp. Istället måste man nu hoppas på Qxx med A-singel hos Öst - en mycket liten chans. Små chanser är dock bättre än inga och spelar man nu ruter till bordet och J belönas man med att Q dyker upp. In på K och spela T och mycket riktigt kan Öst bara välja mellan att stjäla med A eller att saka och oavsett vad han väljer är kontraktet hemma. Simon spelade precis så här och fick beröm av både motståndare och kaptener.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge