Mickes Bridge - Vecka 47, 2016

  • Det svenska laget i Champion's Cup

Svenska Skalman slutade efter ett dåligt gruppspel först på nionde plats i årets Champion’s Cup. Vinnare blev istället Monaco som gick till slutspel först i absolut sista matchen.

Matchen mellan Skalman och norska Heimdal bjöd på två så kallade norska slammar. En ”norsk” slam brukar, halvt på skämt och halvt på allvar, en ruskigt dålig slam kallas då norrmän generellt är kända för att bjuda väldigt hårt och ärligt talat också ganska dåligt. Deras kortspel brukar dock vara väldigt vasst vilket gör att de verkar gå hem i sina slammar oftare än vad de borde göra. Den första given på temat var denna:

106
3
ED973
kn5432
Ekn72
K5
10
KD10976
K9
EDkn962
kn8654
-
D8543
10874
K2
E8
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Petersson
Livgård
K. Ahlesved
Aa
Pass
Pass
1 1
1
Dbl 2
Pass
2 3
3
3 4
5
5
6
Dbl
Pass
Pass
Pass
1 Slaskruter
2 Minst fyra spader
3 Bra kort med spaderstöd
4 Invit till 4

I Krister Ahlesveds och Jonas Peterssons version av stark klöver förnekar öppningsbuden 2 och 2 sidofärg i en högfärg. Istället är de buden baserade på en enfärgshand i lågfärgen eller en tvåfärgshand med båda lågfärgerna (men oftast inte 5-5 för då kan de öppna med 2NT). Med fyra spader till sin klöverfärg var Krister därför tvungen att öppna med 1, det sämsta budet i systemet då det kan vara på singel (som här) eller till och med på renons i andra fall. Syd klev in med 1 då han inte hade något tvåfärgsvisande bud tillgängligt för att visa ruter (som ändå var Östs öppningsfärg) och Jonas dubblade för att visa spader enligt en överföringsstruktur. Östs 2-återbud visade bra kort med spaderstöd. Då öppningsbudet är begränsat innebar det desutom att handen måste vara obalanserad. Syd fick nu utrymme för att introducera sin ruter - något som blev avgörande. När Nord nu hoppade till 5 och Öst bjöd över tog han nämligen chansen på att 6 antingen skulle gå hem eller att 5 hade gjort det och att 6 skulle vara en lyckad offring. Jonas dubblade förstås med bra förhoppning om defensivstick i form av K och A men tji fick han.

A stals och Syd slog sin trumfmask i stick två. När den gick bra trumfade han ut med A och spelade hjärter till… dam! Väst hade mycket väl också kunnat ha K men sannolikheterna pekade ändå mot att Öst var tvungen att ha K till sina klöver- och spaderhonnörer för att ha till 2. I och med att K sedan också föll under A försvann alla Nords förlorare på hjärtern och Syd tog 13 stick för +1740 poäng. En typisk norsk slam som hängde på två maskar, den ena över den svagare av motståndarna.

Vid andra bordet öppnade Öst med 1 och Tommy Bergdahl hade möjlighet att visa minst 5-5 i hjärter och ruter. Med så stor kvalitetsskillnad mellan färgerna och en sjätte hjärter vore det missvisande och han klev istället in med 1. När Östs återbud på partnerns spadervisande dubbling här var ett hopp till 3 tyckte han att han inte gärna kunde introducera Jxxxx på fyrläget i zonen och Öst-Väst fick därmed köpa 4. A och hjärter till stöld innebar två bet när Syd på så sätt fick två klöverstölder men +200 var en klen tröst för en ”missad” slam.

Senare i matchen testade svenskarna att bjuda en egen norsk slam:

Kkn1052
-
D764
K752
98764
1096
K108
98
ED
EDkn42
Ekn9
643
3
K8753
532
EDkn10
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Grøtheim
Gullberg
Tøndel
Bergdahl
2 1
Pass
2 2
Pass
2NT
Pass
3 3
Pass
3NT 4
Pass
4
Pass
4NT 5
Pass
5
Pass
5
Pass
6
Pass
Pass
Pass
1 Starkt (18-20 NT ingår)
2 Berätta mer, partner
3 Överföring
4 Inte trestöd i spader
5 Negativt

På grund av en skada på Niklas Warne som gjorde att han inte kom till spel spelade svenskarna stundtals i ovana parkonstellationer. Oftast klarar sig ett par som inte spelat särskilt mycket ihop förut ganska bra på ett fåtal generella överenskommelser men ibland uppstår fel som inte hade förekommit i ett mer samspelt par. På dagens giv trodde Tommy Bergdahl att han genom sin sekvens visade 18-20 hp och balanserad hand medan Daniel Gullberg trodde att samma sekvens visade 24+ hp och sangfördelning. Detta fick Daniel att gasa på ordentligt med sin trefärgshand trots partnerns negativa budgivning, eftersom de trots allt verkade ha minst 33 hp mellan händerna. Därmed fick Tommy i uppgift att spela hem 6, ett inte särskilt lätt uppdrag med 27 hp, 5-2 i trumf och missanpassning.

2 i utspel pekade dock i alla fall mot att rutern satt 3-3 i försvaret och att Öst dessutom hade K. Tommy stack därför Östs tia med knekten och kände att han i alla fall hade en liten chans till hemgång. Han fortsatte i andra stick med Q och Väst valde att inte täcka med K. Därmed försvann en klöverförlorare och A fanns kvar för att ta hand om ytterligare en klöverhacka. Tommy fortsatte med hjärter till stöld i förhoppningen att kunna godspela hjärtern genom stölder på bordet. Spader till handen var också ok så länge han sedan gick över till att spela klöver. När han dock inkasserade Q för att hoppas på jämn trumfsits var chansen till hemgång över med trumfen 5-1 i försvaret. Väst var nu tvungen att få för A och Öst för sin femte spader.

Om spelföraren bestämt sig för att hoppas på A hos Väst istället för jämn trumfsits hade han kunnat gå hem i sitt kontrakt. Istället för en andra spader spelar han nu klöver mot bordets kung. Väst tar för A men spelföraren kan nu komma in på K och slå en rutermask. A vinner nästa stick och Syd kan nu saka en klöver på A och stjäla Q på handen med Q så att försvaret bara får för A! Tommys variant klarade inte trumfen 5-1 men å andra sidan hjärtern 4-4 och trumfen 3-3 om A suttit hos Öst. Som extrachans finns också K tredje hos Väst men då borde han verkligen ha täckt Q. Det är rent matematiskt en bättre chans än att gardera spadern 5-1 men Tommy var efteråt lite kritisk mot sin spelplan. Avsaknaden av klöverutspel och utspelsdubbling av 4 pekar en aning mot att Väst har A och gör den lyckade spelplanen mer sannolik. Som det var kostade dock given (rättvisa) 12 imp när Norge gick hem i 3NT vid andra bordet.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge