Matchens giv – final 3/6

Goda råd var dyra för En påse nötter, som inför tredje segmentet låg under med 68 imp.

”Nötterna” började bra och vann två brickor, vilka gav 15-0 tidigt i segmentet. Det här var den andra vinstbrickan:

[giv=
Board ”4”;
Deal ”N:.QJ8.A9842.A7532 AQJT8.K97.KT76.9 K7543.2.QJ53.KJ8 962.AT6543..QT64”;
Auction ”2H P 4H P P 4NT P 5D P P X P P P”;
North ”Cecilia Rimstedt”;
East ”Magnus Hultman”;
South ”Patrik Rimstedt”;
West ”Bo-Henry Ek”]

Cecilia agerade tufft i sista hand i zonen, när hon bjöd 4NT och visade en tvåfärgshand. Hon räknade med att partnern hade kort hjärter och anpassning i någon av lågfärgerna.

Det blev spaderutspel till stöld. Patrik Rimstedt slog en förlorande direktmask i klöver. Bo-Henry Ek läste partnerns klövernia korrekt och spelade mer klöver till stöld. Hjärter till ess och ännu en klöverstöld hade på enklast sätt givit tre straff, men det blev hjärterkung och mer hjärter till stöld hos spelföraren. Ruterknekt fick gå till Östs kung och mer hjärter kortade spelförarens trumf. Kommunikation fanns inte längre för att först trumfa ut och sen hämta hem klövern. Öst fick därmed ytterligare ett trumfstick; tre straff och 800 till Öst-Väst.

Också Johan Karlsson–Tommy Jansson bjöd 5 vid det andra bordet, men där öppnade Nord med 1 efter inledande pass från Magnus Eriksson som Väst. Öst klev in med 1, Syd bjöd 3 och Väst 3, så Johan hade nog vissa förhoppningar om hemgång när han bjöd 5. Hasse Mattsson (Öst) dubblade dock.

Hjärterutspel till ess följdes av spader till stöld på bordet. Nu följde klöver till knekt och dam samt mer spader till stöld. Klöver upp mot kungen ville inte Hasse stjäla, så träkarlen fick vinna med kungen. Så följde spaderstöld, hjärterstöld, spaderstöld, hjärter med stöld av Öst och överstöld. Klöveråtta släpptes runt till Öst, som stal och slutläget var följande med Öst inne:

[giv=
Board ”4”;
Deal ”N:..A.A7 A..KT. K..Q5. .T6..T”]

Öst kunde inte hindra Nord-Syd från att få två trumfstick. Oavsett vad Öst spelar kommer spelföraren in på handen på ruteress. På det efterföljande klöveresset ger Syds trumfdam ett stick en passent. Två straff och 500 gav 7 imp till En påse nötter.

Delis eller storslam?

[giv=
Board ”8”;
Deal ”N:KJT942.AK982.64. Q..AK98732.AQJT6 873.Q54.QJ5.9732 A65.JT763.T.K854”;
Auction ”P 1S 2NT P 4C 4H 5H X 5S P 7C P P 7H X 7S X P P P”;
North ”Cecilia Rimstedt”;
East ”Magnus Hultman”;
South ”Patrik Rimstedt”;
West ”Bo-Henry Ek”]

Magnus Hultman litade fullt och fast på att Väst måste ha förstakontroll i spader och satsade på storslam i klöver. Också Cecilia litade på att motståndarna visste vad de höll på med och gjorde en korrekt bedömning då hon valde offringen på sjutricknivån.

Ruteress i utspel följdes av klöveress till stöld. Patrik hittade att lägga ner trumfkungen, vilket fällde Östs dam. Bo-Henry skulle nu ha tagit esset och fortsatt i spader, men när han la lågt kunde spelföraren byta fot och gå på hjärtern. Två hjärter kunde nu stjälas på handen. Tre straff och 500 till Öst-Väst var en billig försäkring.

Försökte Hasse Mattsson med Peter Bertheaus pokertaktik vid det andra bordet? Efter Nords spaderöppning klev han in med 2 som Öst. Syd sa pass, partnern 2 och Nord 2. Hasse bjöd nu bara 3 och han trodde nog inte att budgivningen skulle ta slut där, med tanke på vilken monsterfördelning han hade. Lång näsa fick han, då 3 följdes av tre pass!

Det gav ynkliga +190 till Öst-Väst, så Cecilias fina offring på sjutricksnivån och Patriks spelföring räddade en hel del imp när Bo-Henry Ek–Magnus Hultman vid det andra bordet bjöd 7!

Rimstedt vann det tredje raka segmentet, visserligen bara med 35-29, och är i ledning efter halva finalen med 108-34.