Matchens giv – final 2/6

En påse nötter kunde bromsa, men inte stoppa, blödningen i det andra segmentet av finalen av Svenska Cupen.

Magnus Eriksson och Hasse Mattsson bedrev ett vackert försvar på denna bricka.

[giv=
Board ”23”;
Deal ”N:Q42.K753.Q86.AJ4 AT953.J4.95.KT95 KJ87.A62.KJ4.873 6.QT98.AT732.Q62”;
Auction ”1C 1D 1H 1S D P 2NT P P P”;
North ”Johan Karlsson”;
East ”Hans Mattsson”;
South ”Tommy Jansson”;
West ”Magnus Eriksson”]

Hasse Mattsson spelade ut partnerns färg, ruter. Bordets knekt fick vinna sticket medan Magnus Eriksson högmarkerade. I stick två spelades spader till dam och ess. Ruterfortsättning till ess och ännu en ruter till handens dam godspelade två ruter för Väst. Spelföraren hoppades på 3-3-sits i hjärter och gav nu bort ett hjärterstick. Magnus vann sticket med åttan, tog ett av rutersticken med tvåan för att indikera något i klöver. Istället för att hämta sista rutern spelade Magnus klöver till spelförarens ess. Spelföraren inkasserade de två hjärtertopparna. Hasse var i detta läge tvungen att saka på hjärterkung:

[giv=
Board ”23”;
Deal ”N:42.K7..J T93…KT KJ8.6..8 .QT.T.Q2”]

Hasse var vaken och sakade klöverkung. Hade han istället sakat klövertian, kan spelföraren spela spader mot bordet, då Öst måste lägga nian. En klöver petar sedan in Öst på kungen för spaderfavör upp i bordets K-8.

Johan Karlsson trodde att Hasse eventuellt hade K-D och satsade ändå på inpetningen, så han spelade spader till nia och knekt, då Väst sakade klöver, och sedan klöveråtta från bordet. Magnus Eriksson kunde som Väst vinna med klöverdam och begära resten. Två zonbet och 3 imp till Rimstedt, då man vid det andra bordet bara gick en straff – i 3NT!

I segment två bromsade En påse nötter blödningen. Rimstedt vann ändå med stabila 20-3 och har därmed bara släppt sammanlagt 5 imp på 32 brickor, då ställningen är 73-5. ”Nötterna” rullar utför i en brant uppförsbacke.