Sverige segrade i U21 Friendly International
Carina Wademark
Andreas Abragi och Harry Hjorth Warlenius berättar om när juniorernas U21 landslag vann en internationell tävling på Realbridge.
I söndags, den andra advent, spelades en internationell juniortävling på Realbridge med 15 lag på startlinjen där Sverige representerades av Filip Asplund Sivelind – Andreas Abragi & Harry Hjorth Warlenius – Ivar Lichtenstein.
Andreas fick uppgiften att på förhand kika igenom motståndet där det verkade som att USA, England och Italien hade starka lag, men vi hade goda förhoppningar om en pallplacering!
Beräkningsformen var totala IMP, det vill säga inga VP utdelades.
Så här fokuserade såg vi ut innan start
Några givar från tävlingen:
♠ Qx
♥ AKJTxx
♦ x
♣ KJTx
Du är i ozon mot zon och öppnar med 1♥ som lovar minst 5-kortsfärg. Vänsteryttern kliver in med 2♦ och två pass följer. Din tur, vad bjuder du?
2♥ var fältets mest populära bud, men Filip hade koll på sina balanseringar. Med principen ”om det känns som att partnern har straffpass har han oftast det” i baktanke klickade han in den röda dubblingslappen, trots bara 2-korts ♠ ! Inte oväntat gick det pass runt för 1100 in och 14 IMP i Sveriges kassa. Mittemot satt Andreas med ♠ AKxx ♥ x ♦ AT98x ♣ xxx och slickade sig om munnen när släden kom över.
Konkurrensbudgivning på hög nivå är ett av Bridgens tuffaste moment. Här följer ett exempel:
N-S i zonen
Efter 1♥ – 4♥ valde Italiens Antonio Lombardi att i zon mot ozon kliva in med 4♠. Med vetskap om kort ♥ mittemot tyckte han att det fanns goda skäl att förvänta sig en bunt ♠ hos partnern. Visst fick han det, och när Ivar som väst inte valde att bjuda över fick han behålla kontraktet för 200 till Sverige. I samma läge valde Filip att dubbla som syd. Han såg tre defensivstick och ville därför inte bjuda över utifall att partnern skulle ha ett själv. Nu fick Andreas ta ställning. Normalt bjuder man bara på 4-läget om man tror sig göra något kontrakt men med 4♠ och kort ♥ menade Andreas att 4 ♠ var helt givet. Nästa problem gick till den italienska väst, Alessandro Carletti. Troligtvis hade dubbelt varit hans bästa bud men han bjöd 5♥. En bet i det kontraktet gav ytterligare 6 IMP till Sverige.
Under tävlingen gick i princip allt Sveriges väg. Men även när det går bra kommer dåliga brickor. Sveriges klart mest kostsamma var mot samma italienska lag och såg ut så här:
Ingen i zonen
På båda borden inleddes budgivningen med två pass och 1♦-öppning av syd. Väst klev in med 1♠ på vilket nord upplysningsdubblade. Öst höjde partnerns inkliv till 3♠ och syd skulle ta ställning.
Väst | Nord | Öst | Syd |
---|---|---|---|
- | Pass | Pass | 1♦ |
1♠ | Dbl | 3♠ | ? |
Andreas tyckte att ett hopp till 5♣ verkade rimligt. Han hade gärna visat upp sin renons i spader men då 4♠ borde indikera ♥ stöd (vanligtvis har svarshanden minst 4 kort i ♥ med sin dubbling) fick det bli ett skutt till utgång. Filip korrigerade detta till 5♦ vilket blev slutkontrakt. När ♣ Q föll blev det 12 stick och 420 in.
På andra bordet bjöd Luca Draghi i stället 4♣ och lyfte partnerns (märkliga) klöverhöjning till slam. När även han toppade ut ♣ Q gick kontraktet hem och gav Italien 11 IMP.
I slutändan hade vi vunnit komfortabelt med 53 IMP i marginal ned till England på andra plats. Ett trevligt evenemang, och kul att Realbridge erbjuder substituerande spel när möjligheterna live är små!
Så här glada såg vi ut efter spelet
/Andreas Abragi & Harry Hjorth Warlenius
Samarbetspartners
Förbundet
Kontakt
Stadgar
Kansli
Styrelsen
Kommittéer
Tidningen Bridge
Klubb & distrikt
Sök klubb
Välj distrikt
Sök klubb på karta
Bridgekurs
Funktionärsutbildning
Rekryteringskedjan
Medlem
Sök medlem
Mina sidor
Medlemskap
Byte av klubb
Junior
MK
Populära sidor
Forum
Nyheter i listform
Uppdaterade sidor
Gamla hemsidan
Medlem på nätet
Syskon
Tävling
Mina tävlingar
Regler och dokument
Bridgefestivalen
Mindre rutinerade
Simultan
Ruter
Internationellt
Internationellt
Landslag
WBF World Bridge
EBL European Bridge
NBU Nordisk Bridge
SM Par
Open
Dam
Veteran
Mixed
Junior
Nybörjare
Hcp 30+
Lagtävling
Allsvenskan
Svenska Cupen
Chairman’s Cup
SM Lag Open
… Veteran
… Mixed
… Junior