Rikslägret i Varberg

Det har varit Riksläger i Varberg den 25-28/10, och vilket läger sedan!

Närmare 30 ungdomar i åldrarna från 9 år till 22 samlades för att under några dagar få nya vänner, lära sig mer om bridge men framför allt, spela, spela, spela.

Redan från början fanns en nivåindelning och man fick själv anmäla sig till den grupp där man trodde sig höra hemma.
Den svåra gruppen hade ett antal deltagare från juniorlandslaget U16 med och ytterligare några kände sig hemma där.
I medelgruppen hade de flesta spelat en tid och kunde grunderna och i gruppen ”Lite lättare” hittade vi dels fyra deltagare som alldeles nyligen varit på minibridgeläger i Täby och blivit bitna och dels lite äldre ungdomar som också var nybörjare.
Vilken härlig blandning det blev. Och ungefär hälften av deltagarna var helt nya för oss som jobbade med lägret, inte visste vi att det fanns ett helt gäng i Värnamo till exempel.
Kanske finns det ännu fler ute i landet som vi ännu inte lärt känna.
Kanske är det vi som ses nästa gång.

Tur att vi redan från början visste att vi hade tillgång till duktiga utbildare. Janne Malmström tog sig an de nyaste spelarna tillsammans med Simon Hult, Martin Löfgren tillsammans med Markus Bengtsson drillade medelgruppen och Mikael Grönkvist tillsammans med Lars-Anders Callenberg utmanade svår-gruppen.

Av utvärderingen att döma var det rätt att erbjuda utbildning på olika nivåer, så gott som samtliga uttryckte att det var bra. Något att ta med sig till framtida läger.

Vi möttes till frukost i BK Albrekts lokaler, där några av världens bästa eldsjälar slet för vår skull. Gunvor, Britt mfl såg till att vi aldrig var hungriga.

Under dagarna varvades undervisningspass med andra aktiviteter och på kvällarna spelades det tävlingar av olika slag. I tävlingarna hade det förstås smugit sig in brickor där man fick använda sina nya kunskaper, så att det lönade sig att vara uppmärksam under dagarna.

Fredag till måndag med bara bridge. Kan man få för mycket bridge? Absolut inte. VI försökte erbjuda lite andra aktiviteter, och pauser ibland, men vad gjorde ungdomarna? De flesta kastade sig ner vid borden tillsammans med några nya vänner, hittade en kortlek och började spela. Det fanns till och med flera stycken som hoppade över (!) Bounce Camp och stannade kvar och spelade ännu mer. De som valde att hoppa och studsa tyckte å andra sidan att det var roligt och ganska skönt att röra lite på sig.

En utmaning när man har så blandade åldrar är kvällarna. När ska man sluta för dagen? kan man bryta en tävling? Några behöver gå och lägga sig, andra vill umgås mer (läs spela), hur får man schemat att gå ihop? På det stora hela blev det nog ganska ok för de flesta. Vi tar med oss lite logistikfrågor till nästa gång och försöker bli ännu bättre på att tänka på allas behov. För vi vill gärna fortsätta att jobba på det här viset där yngre och äldre, nya och erfarna spelare möts och umgås och spelar tillsammans.

Att ha med Micke och Simon var värdefullt, inte bara för att de är duktiga, utan också för att de bidrar genom att vara förebilder för de nyare spelarna. Och vem hade inte tyckt att det vore roligt att få spela en tävling med Simon som partner? Den högvinsten drog Axel Backlund - och visst blev det vinst i lördagskvällens tävling.
Om Simon är en van vinnare, så finns det också de som vunnit sitt livs första tävling. Den lätta gruppen hade egen tävling som vanns av Kasper Hellerström och Kevin Andersson. Grattis till första vinsten, det kommer säkert fler. Resultaten av alla tävlingarna finns länkat från programmet

Läger av det här slaget kan inte genomföras utan mångas arbete och goda vilja. Den här helgen har vi fått möta ett stort antal personer från BK Albrekt som har lagat mat, skjutsat mellan stugor och spellokal, agerat bordsutfyllnad, bidragit i undervisningen och en massa annat. Stort tack till er alla, ingen nämnd och ingen glömd.
Ett lika stort tack till tillresande ideella medarbetare, utan er hade det inte blivit lika bra.
Och sist, men inte minst, Janne; Janne är Mr juniorbridge. Trött? vem, jag? Janne tröttnar aldrig när det handlar om juniorer. Det finns alltid ork för lite till. Och lite till.

Så tack;

-alla deltagare för att ni kom och var med.
-alla ledare som förberedde och stod i.
-alla föräldrar och andra som vågade skicka era ”junisar” till oss.
-alla som hjälpte till med mat, skjutsar, transporter mm.
-Bk Albrekts för att ni var vår ”BaseCamp”.

Och om du nu tycker att jag har målat detta i rosenskimmer, läs rapport från en deltagare Minna Petterssons text. Hon har fångat essensen i helgen.
Tack Minna!

Vi ses nästa gång
Eva Abragi