Forum » Allmänna diskussioner » JNM Danmark

JNM Danmark

26 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Karl Asplund
JNM Danmark

Imorgon kl. 19.00 går startskottet för Nordiska Mästerskapen för juniorer i danska metropolen Middelfart (själv har jag fortfarande inte riktigt förstått vart stället ligger).

Team Sverige ställer upp i klasserna U16, U21 och U26. Enligt vår tolkning (och vi reserverar oss för danska språkmissförstånd) spelas turneringen i två grupper:
• Grupp 1: U26
• Grupp 2: U21, U16 och U26W

Medaljer delas alltså ut enligt dessa grupper.

På pappret är Erik Fryklund kapten för U21 och U26, medan jag själv håller i taktpinnen för U16 (med supercoachen Karin som vårt hemliga vapen). Men i praktiken kommer vi att agera som ett sammansvetsat kollektiv, med Fryklund som envåldshärskare på pappret och jag som den riktiga medaljmaskinen i bakgrunden. Han vågade nog inte släppa in mig som coach för U21 & U26, risken att jag skulle få fler medaljer än honom var överhängande.

Dalajuniorerna med följe har redan inlett sin färd. Från Ludvika fick vi välja mellan att resa dagen innan eller kliva upp 02.00 på första speldagen, vilket för tonåringar motsvarar en mardröm värre än att spela 3spader RD på 2-2 anpassning. Det blev alltså resa med övernattning. Påskhelgen ställde till det lite, då tågbiljetter blev lika svårfångade som vild norsk lax. Inte billigt heller.

Våra väskor ser ut som om vi planerat flytta till Danmark på heltid, men när man har med sig lösgodis för ett mindre regemente (tack till Bridgeförlaget som sponsrat) får man räkna med extrabagage.

Vi hoppas nu att allas resor går enligt tidtabell. Tåg, buss, tåg, tåg, kanske cykel eller promenad, ja vi vet bara att det är banarbete i Danmark och att Google Maps gav upp vid danska gränsen att hitta en bra resrutt i Danmark.
Bakom kulisserna sliter Carina & Suz på förbundet som två hårt resebokande damer. Boende och resor för 20+ personer från olika orter kräver simultanförmåga och tålamod i världsklass. Vi hoppas bara att ekonomichefen tar på sig solglasögonen och inte trillar av stolen när fakturan kommer.

Jag & Fryklund har 17 ungdomar att hålla reda på vilket är ungefär som att vakta ett gäng kycklingar som inte fått mat på flera dagar. Tur att Karin är med, hon har vad vi har hört en sällsynt talang att skapa ordning bland ungdomar.

U16-laget landade nyligen (igår) ett EM-silver i U16 online på realbridge. Vi är superstolta även om det förstås sved lite att förlora finalen mot Lettland

Men semifinalen mot polen bjöd på denna rysare:
KQJT8xx
xx
KQx
T
1spader från höger. Pass. Pass. 2klöver från partnern. 2ruter till höger. Vad gör du nu?

Är du under 16 och från Dalarna är svaret självklart: 3NT. (Vi jobbar efter mottot “3NT löser sig alltid”).
Dubbelt till vänster, pass runt. Utspel: ruter hacka. Partnern lägger upp:

Axx
xx
AKQJ9xxx

Elva stick och final.

Tänkte vi i dessa rapporter också gör lite avsteg från JNM och skriver om lite annat bridgerelaterat. Juniorkampen - ett projekt i JK (juniorkommittén) som går ut på att ta bridge till ungdomarna, istället för att vänta på att de hittar till klubben. Initiativet kom från Kent Maltein våren 2024 och går ut på att dyka upp där ungdomar hänger: skolor, ungdomsgårdar, schackklubbar, sportlovsaktiviteter, bibliotek…

I Ludvika körde vi en pilot på en skola där vi höll till i kapphallen:
- Två fredagar efter skoltid
- Pizza i mängder, godis, fika – men bara om man spelar bridge först
- 20+ affischer på skolan
- Sponsring från lokala pizzerior, konditorier, matbutiker
- Kaos när pizzorna anlände
- Succé i antal deltagare, över 10 bord aktiva som mest! Totalt ca 100 deltagare vid varje tillfälle

Nu kör Filip & Margot från Ludvika Bridgeklubb bridge varje fredag på skolan. Ett tiotal ungdomar återkommer regelbundet. Alla har blivit inbjudna till riksläger i Falkenberg och vi hoppas kunna täcka deras resa och avgifter. Till Ludvika Bridgeklubb och Dalabridgen: håller tummarna att vår ekonomi klarar detta lilla bridgemirakel.

Dokument, affischer och tips angående juniorkampen finns här: https://www.svenskbridge.se/junior/juniorkampen-dokument

10 maj: Tematräff om Juniorkampen i samarbete med MK. Anmäl er! Kanske får ni höra med från Ludvika och andra framgångsrika klubbar som har kört juniorkampen.

Imorgon kommer vi skriva om bland annat lagen, eventuell taktik och givetvis rapportera om läget. Men här är några brännheta frågor inför helgen:
• Kommer Andreas hitta det där omöjliga 1NT-budet som förvirrar danskarna?
• Kommer Castor-Erik H bjuda storslam?
• Får Tobbe sin varma choklad, eller måste vi gå ringa UPS för express leverans?
• Kommer ledarna så sova mer än fyra timmar per natt?
• Kommer Maya Lo - Andrea förstå danska, eller improvisera på norska?
• Och vem tappar bort flest systemdeklarationer?

Följ rapporterna. vi kommer uppdatera varje dag, med allt från dramatiska brickor till vardagligt ledaröverlevnad och några sidospår.
Ni där hemma får gärna skicka frågor, hälsningar och hejarop. Vi svarar på allt även på danska.

Åsa Andersson
Bild för Åsa Andersson

STOOOOORT LYCKA TILL!

Ser fram emot Karls rapporter lika mycket som spelet.

Kram från V-ås-åsa

Erik Fryklund

Godmorgon!

Juniorerna från Stockholm och Linköping har intagit ett SJ-tåg mot Skåneland och Köpenhamn. Risken för att kunna sova är minimal med tanke på alla barn som till och med överröstar kaptenens musik, The Hellacopters med ”No song unheard”.

Nordiska mästerskapen kommer att spelas i två grupper, U26 för sig och de andra, en blandad historia för sig med allt från U16 till det danska flicklandslaget. Bäst placering i tabellen tar medalj i respektive klass. I U26 möter möter alla varandra fyra gånger över tolv kartonger.
I den blandade klassen möter man varje lag två gånger över tolv kartonger, totalt tio matcher. Alla matcher räknas lika mycket och bäst placering i totaltabellen kommer att bli nordiska mästare i respektive klass.

En spelarpresentation vore kanske på sin plats. I U26 har vi:
Julia Borg - Tobias Bern.
Julia och Tobbe (Tobias säger bara hans mamma, enligt säkra källor) är ett samspelt par som har tränat flitigt på CueBids. De spelar ett naturligt system, 5533 och försöker att hålla det så enkelt som möjligt utan blekingska innovationer.
Julia och Tobbe är både födda 2000 och kommer från Kalmar respektive Närkeskil. Båda två har lämnat hemorten för att studera i lärdomsstaden Linköping. Julia gör landslagsdebut och Tobbe har rutin från ett Junior-W
EM.

Ivar Lichtenstein - Andreas Abragi.
Ivar (21) och Andreas (21) är både infödda stockholmare och har känt varandra alldeles för länge. Båda två jobbar på Stockholms Bridgeskola och undervisar i spelet. De spelar ett naturligt system och
har en hel del knep under ytan.

Erik Hansson - Castor Mann.
De mest rutinerade paret i laget, Erik (25) och Castor (24) har spelat i olika juniorlandslag sedan regeringen Reinfeldt. Erik bor i Helsingfors och Castor är stockholmare och hittar inte söder om Södermalm utan GoogleMaps. Erik jobbar med finsk elproduktion inom trading och Castor är kollega med Andreas och Ivar på Stockholms Bridgeskola.
Pojkarna spelar ett 5542-system med extremt många konventioner under ytan.

U21-laget blandar rutin med lite nytt:
Andrea Nilsson - Maya Lo Björk Heed
Flickorna från Varberg gör sitt sista år i U21 och det känns som att de har varit med en evighet. Maya Lo fyller dessutom tjugo år på lördag, räkna med glass och ballonger från de andra. Maya Lo jobbar med att utbilda barn och har alltid varit förkyld när kaptenen har försökt att få ett ord med henne. Andrea spelar mest bridge och reser en hel del.
Tjejerna spelar ett 5542-system som har halländska influenser från Lars-Anders Callenberg men även visdom från Frederic Wrang och hans portugisiske partner, Antonio Palma.

Matteo Nordqvist - Filip Asplund Sivelind.
Lagets yngsta spelare, Matteo och Filip har trots sin unga ålder samlat på sig en del rutin. Matteo är stockholmare och Filip som efternamnet förpliktar har inte lämnat Dalarna och Ludvika.
Filip har inte ärvt sin kloke fars intresse för system och konventioner utan spelar snarare likt sin morbror, den ökände Yxmördaren från Ludvika, Daniel Sivelind.
Grabbarna spelar ganska enkelt, 5533 och kommer säkerligen att varva några 800 in med minus 670. Allt för att ge den gamle kaptenen högt blodtryck…

Leah Erikson - Björn Ahl.
Lagets två debutanter spelar tillsammans. Leah är från Göteborg och går på gymnasiet samt jobbar extra på en hamburgerkedja. Dessutom är hon väldigt ofta på Bridgens Hus, i alla fall om man ska tro säkra källor. Leahs föräldrar är inte helt okända (Ylva Pyykkö och Anders Erikson) och konstigt nog har Leah aldrig öppnat med en svag sang i hela sitt liv. Hur känns det, pappa?
Leah spelar normalt med Sara Boo som prioriterat att åka till Thailand och semestra. Juniorer…

Leahs partner, Björn Ahl (20) är lite av en dark horse. Björn är uppvuxen i England med en svensk far och irländsk mor. Björn flyttade i höstas till Lund för att studera matematik och gick med i landslagstruppen. Björn imponerade under landslagslägret med sitt lugn och stabila spel. Tidigare har han spelat onlínemästerskap för England men väljer nu att spela för Sverige. Om det var så mycket till val är oklart eftersom Andrea och Maya Lo jagade honom under halva landslagslägret för att övertyga stackars Björn att spela för Sverige.

Leah och Björn spelar naturligt och enkelt, 5533 och stark sang.

På programmet idag står resa och sedan middag. Spelet börjar klockan 19.00.

I den blandade gruppen är det en syskonkamp, i dubbel bemärkelse eftersom Sverige U21 möter Sverige U16.
U21 kommer att ställa upp enligt följande:
I öppet rum sitter Filip och Matteo och slutna Andrea och Maya Lo.
Tyvärr skriver Björn tenta vilket göra att Björn och Leah är indisponibla.

U26 spelar två matcher och i den första möter vi Norge och den andra Danmark. Även i U26 har vi problem med kommunikationen. Erik Hansson ankommer Middelfart vid 20-tiden. Det innebär att det kommer att bli landslagsdebut för Julia Borg tillsammans med Tobbe kompletterade av Ivar och Andreas.
I nattmatchen mot Danmark är planen att Castor och Erik ska spela, om allt går som det ska med kommunikationerna.

Vi har nu lämnat Nässjö med en försening på cirka 20 minuter. Tyvärr måste jag sluta nu, Tobbe vill ha kaffe.

Häng med!

Martin Löfgren

Heja, heja!

Karl Asplund

Vi brukar säga det: inget juniorarrangemang utan dramatik. Och nog blev det dramatik även denna resa. Men vi är från Dalarna är van vid överlevnadskämpande.

Filip och Felicias lillasyster Frida (med mor) gjorde sällskap till Köpenhamn men skulle sedan ta sig vidare till en liten by utanför Aarhus, en plats jag varken kan stava eller uttala (och inte tänker försöka). Där bor nämligen Andreas Jansson, en före detta dalajunior som en gång i tiden blev förälskad i en dansk bridgespelande juniorflicka. Tio, femton år senare är han nu gift, tvåbarnspappa och pratar en förvirrande men förståelig mix av svenska och danska. #kärlek på riktigt

Tåg mellan Malmö och Köpenhamn innan det blev överfyllt. Frida ville vara med på bild – och har redan börjat tjata på mamma och pappa om att få åka på rikslägret i Falkenberg. Juniorrekryteringen i Dalarna pågår för fullt!

Tåget från Malmö till Köpenhamn skulle ta 34 minuter. Det tog 1 timme och 34 minuter. Flera avgångar var inställda innan vår avgång. Väl ombord var vi optimistiska, biljetterna låg ju i SJ-appen. Men mitt på bron tappade mobilen mottagning. Det visade sig att man måste ha laddat ner biljetterna i förväg. Hur i hela friden ska vi som kommer från skogarna veta sånt?
Ett tag kändes det som om konduktörskan skulle kasta oss över relingen. Men vi lyckades förhandla till oss fortsatt resa med hjälp av:
1. Panikslagna medpassagerare som skulle missa sitt flyg från Kastrup.
2. Vår vädjande förklaring att “vi är från landet”.
Kris nr 2 kom direkt efter: boka danskt tåg till Middelfart från Köpenhamn. Den danska DSB Appen ställdes in på danska, 134 resalternativ dök upp, och priset landade på 880 DKK. Filip upplyste hjälpsamt att danska kronan just nu står i 1,48 SEK. ännu dyrare än vi trodde. Tur maten ingår i boendet

Vi hoppas nu att Fryklund har laddat sitt bankkort, för han ska boka danska tågbiljetter till betydligt fler. Eventuellt får han pantsätta sin bridgekavaj.


Peter, Peng och Vincent
Vincent dök upp med gipsad arm (nej, han har inte slagit en mask åt fel håll). Fingrarna är också gipsade, så han spelar med en hand. Tur att pappa Peter har bra kontakter med Bridgeförlaget, som ordnat en korthållare. Dessutom när Peter skulle köpa biljetter i appen, blev två kort nekade, bussen på väg att rulla. Men Peter är lugnet själv och visste direkt att man kan ringa Carina när sådana här bekymmer uppstår.

Som ni vet har Google Maps gett upp och mitt lokalsinne är inte det bästa, vi hamnade på en lekplats på helt fel ställe. Fotoförbud när dom vuxna också ville leka

Hotellet sett utifrån och inga jobbiga broar att ta sig över

Matsalen dukas inför kvällen

Trånga korridorer med låg takhöjd. Vi är ganska säkra på att svenska Boverket skulle få andnöd om de såg detta. Men ungdomarna tycker det är spännande. lite som att bo på Hogwarts med låg budget.

Dalarna är nu framme. Ungdomarna har redan börjat socialisera och reka spelområdet samt spela in en tiktok film. Vi ledare? Vi försöker bara få igång kaffebryggaren och vila hjärnan innan kvällens bridgespel.
• Vem slår huvudet i taket
• Lyckas Vincent bjuda med vänsterarmen

Nu väntar vi in övriga…

Erik Fryklund

Stockholmarna och de tre från lärdomsstaden har infunnit sig i Danmark. En nätt försening kunde vi stå ut med ner till Malmö. Vissa av juniorerna barrikaderade en handikapplats och spelade kort. En av dem sittande på knä på golvet. Andra fördrog att resa på det här sättet:

Tobbe sover gott

Väl på plats i Malmö intogs en middag bestående av hälsokost.

Carl-Johan Silow och Castor Mann inmundigar lunch.

Landslagströjorna är en historia för sig. Någonting har hänt och exakt vilken version som är den riktigt kan man tvista om. Mottagare för tröjorna är Sankt Eriks ordförande, herr Mårten Gustawsson. Tyvärr hade leveransadressen försvunnit och efter viss palaver blev Mårten kontaktad av en skoaffär på Södermalm som fått tröjorna. Mårten åkte till affären, Sneakersnstuff och hämtade en trasig kartong med kläder. Skoaffären var det av det hjälpliga slaget och gav Mårten en rejäl tygpåse att ta med tröjorna i. Stort tack!

Resan över sundet blev en upplevelse. Tobbe och Julia somnade innan
de satt sig till rätta i fåtöljen på tåget. Ivar läste nyheter och kapten Fryklund satt lugnt tillbakalutad. De andra fyra, Castor, Andreas, Carl-Johan och Matteo skulle naturligtvis spela bridge. Tyvärr, med den lilla detaljen att de hade valt att sitta i ”lugn avdelning”. Så det blev mycket teckenspråk och gester. Särskilt svårt för den utåtriktade Castor att hålla sig tyst.

Väl i Köpenhamn blev det lite improviserat, men vi sitter i alla fall här i Middelfart nu. Det är snart dags för middag och två lagmöte.
Häng med!

Karl Asplund

Dags att presentera våra U16 spelare. Rapport kommer lite senare.


Felicia
• Ålder: 13 år
• Spelat bridge i: 2 år
• Roligast med bridge: Alla kluriga utmaningar
• Andra intressen: Dans och gitarr
• Favoritämnen i skolan: Engelska och SO


Fryklund
• Ålder: Gammal (officiellt svar)
• Bridge-erfarenhet: Länge (också officiellt svar)
• Roligast med bridge: Man kommer aldrig att bli fullärd och det går aldrig att förutse något på nästa giv.
• Andra intressen: Quizar, sovmorgon och mat i dryck i goda vänners lag.
• Favoritämne i skolan: Statsvetenskap, internationella relationer i Mellanöstern (med Khalid Khayati)


Carl-Johan
• Ålder: 14 år
• Spelat bridge i: Ca 1 år
• Roligast med bridge: Det är intressant att bridge är svårt och roligt.
• Andra intressen: Golf och Tennis
• Favoritämne: Historia


Vincent
• Ålder: 11 år
• Spelat bridge i: 2 år
• Roligast: Vara spelförare och träffa kompisar.
• Andra intressen: Dataspel
• Favorit i skolan: Idrott


Karin
• Ålder: 62 år ung
• Spelat bridge i: 9 år
• Roligast: När man inser hur man borde ha spelat. (Efteråt alltså.)
• Andra intressen: Trädgård, hästar.
• Favoritämne: Matte


Gillis
• Ålder: 13 år
• Spelat i: Drygt 1 år
• Roligast med bridge: Att bjuda slam!
• Andra intressen: Fotboll, innebandy, taekwondo – det mesta som går att tävla i
• Favoritämne: Idrott (surprise!)


Elias
• Ålder: 14 (fyller 15 på lördag – OBS: köp tårta!)
• Spelat bridge i: 1 år enligt farmor, 2 år enligt Elias
• Roligast: Slam (och att diskutera vad som kunde ha hänt)
• Andra intressen: TV-spel
• Favoritämne: Historia


Peter (extra ledare U16)
• Ålder: 55 (men känner sig som 52 – det är viktigt att påpeka!)
• Spelat i: 42 år (!), började som 13-åring
• Roligast: När man klurat ut hur det sitter – och får rätt!
• Andra intressen: Italiensk mat (och att fixa allt som behöver fixas runt bridgen)
• Favoritämnen i skolan: Geografi & samhällskunskap

Karl Asplund

Efter lång resa och ett par felnavigeringar till fots (Google Maps nu igen), så var nog hela svenska laget incheckat runt 16.30 tiden (med undantag av Erik H och Björn som kom senare). Morten Bilde från Danska Bridgeförbundet välkomnade oss och passade på att visa en helig gömma.

Morten avslöjade nämligen en gömma som snabbt blev den mest populära platsen bland Sveriges bridgespelare. Det talas tyst om exakt var den är, men vi kan säga så mycket som att det äts glass i floder och Julia ser ut att vara riktigt nöjd. Enligt obekräftade uppgifter har även Fryklund setts mumla ”det här är bättre än 3NT”.

Efter att Kalmar- och Stockholmsgängen anslutit körde vi ett gemensamt lagmöte. Vi gick igenom vårt system och därefter spelade vi några provgivar med skärmbord. Dessa visade sig vara intressanta. Istället för klassiska bridgebord fick vi fyrkantiga matbord med vad som såg ut som en hemmasnickrad skärm. Vi han även med ett lagfoto.

Middagsbuffén var en tiopoängare! Danskarna visade att de inte bara kan ost, bacon och konstiga stavningar, de kan också laga mat. Vi åt som om varje tugga gav extrapoäng.

Efter middagen var det dags för match: U16 mot U21.
Felicia och Elias bildade par, liksom Vincent och Gillis. Resultatet blev 75–1 i baken. Ett rekord vi inte direkt firade, men inte heller grät över. Inga sura miner. Alla var rörande överens om att det var nyttigt, lärorikt och kanske lite brutalt. Vi intog lite mer glass

Därefter gjordes en humoristisk filmsnutt innan kvällen rundades av med en klassisk gurkaturnering. Carl-Johan tog hem segern

Tobbe har hittat en annan hemlig gömma, varm chokladautomaten

Imorgon nya matcher! Frukost senast kl. 09.00, första brickan kl. 09.45.
Vincent har sovmorgon.

Lite blandade bilder från dagen





Peter Ventura
Bild för Peter Ventura

Här kommer en bricka från första matchen där Sverige mötte Norge i U26.

Norske Magnus Sætre plockade upp denna hand:

K864
kn9832
EKD5
7
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Alla i zon

Sittande i fjärde hand såg han två inledande pass och just när han skulle sträcka sig mot budlådan för att ta tag i 1 öppnade Andreas Abragi, till höger om honom, med… 1!

Vad göra?

Inte mycket, så det fick bli pass. Ivar Lichtenstein till vänster bjöd 1NT, partner Anders Brogeland passade och Andreas bjöd 2.

Med 4-4 i de svarta färgerna kan man nu komma in på banan med en försenad upplysningsdubbling. Nu kan man hitta ett eget kontrakt – eller om partnern har en solid ruterfärg kan han förvandla dubblingen till straff genom att passa. Risken är att partnern blir alltför entusiastisk och passar på dubblingen med lite för dålig ruterfärg. Det räcker sällan att bara ha femkorts ruter, färgen måste ha viss kvalitet också. När man ska passa och när man ska bjuda är något man lär sig med åren – efter ett antal hemdubblade kontrakt.

Anders Brogeland tyckte att D108754 fick räcka för ett pass. Motståndarna vill ha min sexkortsfärg som trumf, så varsågoda!

Given:

D72
ED1065
Ekn32
6
K864
kn9832
EKD5
kn109
K
K96
kn108432
E53
74
D108754
97
7
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Anders Brogeland
Andreas Abragi
Magnus Sætre
Ivar Lichtenstein
Pass
Pass
1
Pass
1NT
Pass
2
Dbl
Pass
Pass
Pass

Öst spelade ut klöveress. Nyckeln för Öst är att mata på med klöverhonnörer. Nord kan stjäla både kungen och damen, som Öst spelar när han är inne på spaderkung, men Väst får då möjlighet att göra sig av med en hjärter på damen samtidigt som Nords trumf kortas. Det är vägen till straff, men det kändes fel för Öst att ”ställa” bordets klöver så då fick Andreas chansen till hemgång. När röken lagt sig hade han fått ihop ett spader-, två hjärter och fem trumfstick. Jämn hemgång för +180. Det resultatet kopierades vid det andra bordet, så brickan renderade inga imp.

Norge vann matchen med tre imp vilket gav resultatet 8,95–11,05.

I matchen mellan Danmark och Finland spelade Nord-Syd 2 med hemgång vid det ena bordet medan samma kontrakt dubblades och gick en straff vid det andra. Här vann Danmark klart med 17,08–2,92.

Ingen ledd kan med optimalt motspel göra något kontrakt högre än enläget, så tvåläget var redan för högt när Andreas bjöd 2.

Karl Asplund

Varje morgon i Middelfart bjuder på spänning:
Vem kommer först till frukosten? Vad äter ungdomarna? Har dansk röd korv blivit förbjuden?
Klockan ringde 07.00, inte för att jag är morgonpigg, utan för att inget får missas. Jag smög ner för inte väcka någon, och fick gnugga ögonen för där mitt i matsalen sitter Maya Lo och äter frukost
”Jag jobbar på förskola förklarade hon. ”Tidiga morgnar har blivit min grej.”
Jag skämtade att nu kan hon lika gärna skaffa fyra egna barn.
”Ja kanske det!” svarade hon med glimten i ögat. ”Har du några bra tips?”
Mitt råd: ”Skaffa en kille som städar, lagar mat och tar stort ansvar med barnen.”
(Sara, min fru, har av förståeliga skäl sagt stopp efter tre barn…)

Sedan ramlade U16 in, med Carl-Johan i spetsen. Han satsade på det trygga: äggröra, bacon och nyhet för dagen en ingefärashot.
Andra frukostprofiler:
• Andrea: frukt och donut (balans är viktigt)
• Castor: pannkakor med socker & sylt, ingen dag utan sockerchock. För variaton en salamikorv.
• Fryklund: två ägg och en kopp kaffe, inget krusidull
• Ivar: dök upp 10.56. tur han hade sovmorgon, mobilen har slutat att fungera var hans ursäkt, och tog kaffe + te + varm choklad i samma sittning. Han kallar det ”det danska treenigheten”.
• Tobbe: 3 koppar varm choklad innan första matchen.
Jag själv kör enligt principen allt ska provas. Fyra timmar senare är jag fortfarande kvar vid bordet buffebordet. Favoriter hittills:
• Ost (alla sorter, särskilt den där som luktar lite misstänkt)
• Hemlagad varm leverpastej
• Dock ingen röd korv i sikte, vi börjar misstänka att det är en turistbluff.

Igår blossade det upp ett klassiskt bridgegräl:
Erik vs Castor – 25 minuter gräl om vem som bjöd fel.
Fryklund visste inte om han skulle agera domare eller bara ringa sin mamma.
Slutlösningen blev att han ringde Mikael Rimstedt, slog på högtalaren, la mobilen på bordet och sa: Lös det här.
Nu på morgonen pratar killarna med varandra igen. Erik H har bytt språk till finska, vilket säkert är en kommunikationsstrategi. För övrigt berättar Erik att han jobbade natt på Fortum innan JNM, ett kärnkraftverk trippade, marknaden fick underskott, och enligt snabböverslag kostade varje kaffekopp 100 000 kronor. Det är den sortens drama som bara elhandel och bridge kan kombinera.

Mellan brickor snackas det skola och framtid:
• Andrea ska börja högskola till hösten
• Andreas ska börja plugga företagsekonomi
• Tur att bridge + studier = kompatibelt, så länge man får mjukglass mellan matcherna

Leah delar med sig av en smått otrolig resa till Estland nyligen:
Feber, glömda pass, tillfälliga pass, 18 timmars resa, 2 timmars sömn och ändå succé vid bridge bordet. Juniorbridge trenderna håller i sig
Idag: Frisk, taggad och pyntad. Redo att göra intryck på dansk TV.

Morgon matcherna
U26: Castor hade önskat 20–0. Det blev seger, men inte med det dunder och brak han hoppats på.
U21: Förlust mot Norge.
U16: Började med +10 IMP, men sedan visade danska damerna musklerna och drog ifrån. Vi tröstar oss med mjukglass i stora lass.

Filip har nu presenterat sin vetenskapliga framtidsanalys för Sveriges Eurovisionrepresentation:
• 2023: 1 svensk
• 2024: 2 norrmän
• 2025: 3 finländare
• 2026: 4 danskar
• 2027: 5 islänningar
• 2028: Gott & blandat (Bridgeblandning?)

Morgonpigga Andreas och lite morgontrötta Ivar. Omvända roller?

Karl Asplund

Inte så många brickor ännu. Men här fick Filip spela på enda chansen med några lyckade gissar, och Sverige kunde notera 11 imp i protokollet mot Norge som annars inte gick så bra.

Filip och Matteo fick först stopp fem spader vilket inte är så konstigt, och Filip skulle som syd försöka få ihop elva stick med klöver hacka ut.
Filip vann med kungen och valde att spela en liten spader från handen i stick två. Dåliga nyheter med sitsen dock, så levde ännu hoppet. Öst kom in när han var tvungen att sticka bordets tia, och vände med mera klöver. Filip sakade hjärter kung från handen på vändan och fortsatte med ännu en klöver där han sakade hjärter dam från handen. Två var hjärter med bordet inne, ruter ess och liten spader från från bordet. Öst var tvungen att peta i nian och Filip stack med esset och spelade mera spader, öst kom in.

slutläge

Nu var öst chanslös då Filip gissade rätt på rutervändan.

Peter Ventura
Bild för Peter Ventura

Viktigt möte nu för det svenska U16-laget, när de möter danska U16. Båda lagen har inte så stor rutin, men i de senaste matcherna har de svenska U16-spelarna straffdubblat motståndarna med framgång. Kanske fäller det avgörandet!?

Felicia och Elias möter två danska tjejer.

Vid andra bordet: Vincent och Gillis.

Peter Ventura
Bild för Peter Ventura

U26-laget gick rejält på pumpen i mötet med Danmark på långfredagseftermiddagen. 40 imps fördel för de rød-hvide gjorde att förlusten skrevs till 1,34–18,66.

En av få ljusglimtar var denna.

Ekn3
Ekn3
EKD3
E54
15
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen

Du har visat 22-24 balans och partnern hoppar till 4NT, kvantitativt.

Passar du eller bjuder slam?

Ingen vidare body, tyckte danske Syd och la upp en grön.

Efter hjärtertio ut var det inte något problem att ta tolv stick

Given:

D52
K74
kn95
Kkn92
K87
D65
72
D8763
Ekn3
Ekn3
EKD3
E54
10964
10982
10864
10
15
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen

Andreas Abragi och Ivar Lichtenstein bjöd slam, vilket gav 13 imp. Tyvärr var det bara en av tre svenska plusbrickor.

Karl Asplund

Man skulle nästan kunna tro att Bridgeförlaget flyttat hela sitt kontor till Danmark för överallt i Middelfart dyker de upp. Här har vi Pang och Peter Ventura, på plats för att heja på sonen Vincent, hans lagkamrater och övriga svenska spelare.

Och inte långt härifrån Sara Asplund Sivelind, på besök hos Andreas Jansson, en gammal bekant inom juniorbridgekretsar. Andreas, som en gång i tiden jobbade åt Bridgeförbundet och lite åt Bridgeförlaget, representerade Sverige tillsammans med Saras bror Daniel i Nordiska Mästerskapen, lever nu ett lite lugnare bridgeliv med familj, blandat språk (svensk-danska), och tillgång till dansk mjukglass året om.

Bridgeförlaget är mer än bara spelkort och budlådor, de är också en av Svenska Bridgeförbundets största sponsorer, särskilt för oss på juniorsidan. Svenska Bridgeförlaget har över 2000 artiklar i lager och är därmed troligen det bridgeförlag i världen med bredast utbud.

Varje år sponsrar förlaget Svenska Bridgeförbundet med en öronmärkt summa för nya och mindre rutinerade spelare. Ett tydligt exempel är Nybörjarträffens finalspel i Örebro, där alla 24 par som spelar final får pris, ett guldkantat prisbord och inte sällan en påse bridge godis.
Vi har kanske varit lite dåliga på att lyfta fram våra eldsjälar och sponsorer så detta är ett litet men välförtjänt stort tack. Fler får gärna haka på, bridgens framtid är ljus, men det skadar inte med lite bidrag, allt är ideellt arbete och allt går till ungdomarna. Bara i JK har vi så många idéer och visioner vi vill genomföra.

Vi passade på att fråga Peter Ventura om hans bästa tips för klubbspelare och nybörjare, den kategori som de flesta av oss faktiskt tillhör.
Andrew Robsons serie på svenska är ett toppenbra första (och andra) steg.
Serien består av 22 korta böcker, varje en pärla på 40–50 sidor som fokuserar på ett specifikt tema: utspel, dubblingar, försvar, budgivning med mer. Vill du bli bättre på något särskilt? Välj rätt bok eller böcker. Bara att börja läsa.

Bridgeförlagets Facit-spelkort är omåttligt populära.
Dessa 48 färdiga givar med pilar hur de ska delas ut kommer med ett tillhörande häfte där du får kommentarer, budgivningstips, spelanalyser och jämförelsescore från större tävlingar. Perfekt för hemmabridge.
Facitlek #17 är på ingång!
För alla er som kört igenom tidigare upplagor, håll utkik i lagret, den är snart här.

Och därmed konstaterar vi:
Bridgeförlaget är inte bara en butik, det är ett brofäste mellan nybörjare och proffs, mellan gipsade armar och storslam, mellan Dalarna och Danmark.
Och nu även: mellan mjukglassmaskinen och spelbordet i Middelfart.

Här är några av mina personliga favoriter för den som, liksom jag, uppskattar spelet vid bordet mer än budgivningen. Flera av titlarna riktar sig till avancerade spelare, men det finns också utmärkta alternativ för den som vill förbättra sin spelföring oavsett nivå.

Adventures in Card Play
En klassiker inom avancerat spel. Det är en av de mest fascinerande och utmanande bridgeböcker som skrivits. Många givar är mycket svåra – du kommer sannolikt inte lösa särskilt många, men unik bridgeupplevelse. Rekommenderas främst för mycket erfarna spelare som söker en verklig utmaning.

Dynamic Declarer Play 1 och 2
Dessa böcker rekommenderades till mig av Tobias Törnqvist under mina juniorår, och de har haft stort värde i min egen utveckling. Innehållet fokuserar uteslutande på spelföring och är uppdelat i fyra svårighetsnivåer, där varje problem har ett poäng/teknik. Här blandas tekniskt precisa lösningar med mer praktiska överväganden. Böckerna passar spelare på alla nivåer och kan nästan garantera du kommer bli en bättre spelförare av dessa böcker.

The Expert Game
En av de mest välskrivna och insiktsfulla böckerna inom bridge. Den ger en djup inblick i hur experter tänker vid bordet och är ett måste för den avancerade spelaren, eller för dig som strävar mot att nå dit. En bok som ofta lyfts fram som en av de bästa som skrivits inom området.

Enda chansen
En svensk pärla som fokuserar på situationer där det finns exakt ett sätt att spela hem kontraktet. Utmanande och mycket lärorik, med givar som verkligen sätter din analysförmåga på prov. En av mina absoluta favoriter bland de svenska bridgeböckerna.

Spela bridge med en världsmästare
Detta är den enda bridgebok jag har läst om och om igen. Den är pedagogisk, inspirerande och välbalanserad. Av alla böcker jag läst hittills är detta min personliga favorit. Passar alla nivåer.

In och köp några böcker och bridgematerial genom att klicka här!

Karl Asplund

När man är på JNM går timmarna i raketfart. Det är full fart från frukost till kväll, och man hinner knappt tänka färdigt en tanke innan nästa giv ska spelas eller nästa mjukglass ska intas. Många småsaker man tänkt skriva om glöms bort i all röra. Men här kommer i alla fall en snabbkavalkad av dagens mest minnesvärda ögonblick:

Maya Lo fyller år idag, men enligt egen utsago ”firar vi imorgon”. Vi misstänker att hon förbereder något att minnas. Tårta? Show? Hemligt danskt födelsedagsritual? Eller kanske medalj?
Igår dök en hemlig gäst och supporter upp. Vi avslöjar kanske vem det är imorgon, men ledtrådar finns:
1. Hen fick stryk i biljard av Andreas.
2. Hen är tillräckligt diskret för att smälta in i ett danskt frukostrum.
3. Hen kommer eventuellt ta lagbilden ikväll.

Gillis har trappat upp jakten på Tobbe i kampen om flest koppar varm choklad. Tobbe håller takten, men Gillis har börjat köra med dubbla muggar.

Erik försöker hänga med men halkar efter i antal koppar varm choklad. Vissa säger att han hellre dricker espresso med mjölk. Fryklund sägs vara vansinnig över detta.

Den senaste kulinariska trenden i ungdomsbridge? En kombination av mjukglass toppad med varm choklad. Ryktet säger att det nu snurrar viralt på ungdomarnas Snapchat som ”Glassen från Middelfart”. Internationellt genomslag befaras.

Peter jobbar på en artikel till nästa nummer av Bridgetidningen med fokus: JK:s arbete och juniorrekrytering. Det blir reflektioner, förslag och framtidstro. Samtidigt pågår många diskussioner på plats om hur vi kan jobba vidare med att nå ut till fler ungdomar.

Vi väntar just nu in U26:s sista match för dagen. Men vi måste nämna ett guldkorn från Andreas mot Finland, ett exempel på fin känsla och praktiskt spel.
Han hade ungefär följande i spade:
7 6

K J T 8 3 2
Spelplanen: Spader från bordet.
Högern följde med damen, han la kungen, vänster tog med esset.
När han kom in igen spelade Andreas blixtsnabbt en liten spader mot bordet från handen.
Vänstern, som satt med A 9 5 4 från början, la liten.
Och därmed kunde Andreas gå hem i sitt kontrakt. Grym känsla.

Matteo ger tummen upp till eftermiddagsfikat

Björn i bild, glatt humör efter bra spel. Nu vet ni hur han ser ut!

När U26 spelat klart väntar:
• En lagbild med alla svenska spelare, tagen av den hemliga gästen (som inte har skakat av sig biljardförlusten än).
• Sedan: ”Speedy Gonzales”, en transnationell turnering där man inte får spela med någon från sitt eget land (middag först). Spelet börjar kl 20.30.
U16-spelarna kommer alltså få spela mixed med varsin dansk U16, vilket blir spännande både språkligt och bridgemässigt. Det kan bli “alert” på mer än ett sätt.

Karl Asplund

Ytterligare en dag går mot sitt slut här i Middelfart. Mjukglassmaskinen tystnar tillfälligt och vi avrundar ännu en intensiv bridgedag.

Imorgon avgörs det.
Tre svenska lag har fortfarande chans på guld i sina respektive klasser. Det blir nämligen medaljer per klass och inte per grupp.
Hoppet lever och kanske blir det en extra kopp varm choklad. Elias har hunnit med 10 glas med mjukglass under dagen.

Vi lyckades fånga nästan alla på bild. Några saknas men vi utgår från att de är lika glada ändå. Stämningen är i alla fall på topp, och det är det viktigaste.

Ännu en höjdpunkt kom återigen från Andreas, som visade att ibland lönar det sig att lita på motståndarnas mänsklighet.
Han satt i ett hjärterkontrakt med följande spaderkombination:
K T 9 7 6 3

J 8 (handen)
Han spelade spader 8 som gick till damen till höger. Sen tog han sig in på bordet och spelade spader 10. Motståndaren till höger, med A Q x från början, la liten och knekten stod. Efter det kunde Andreas stjäla bort spader ess. Det är lätt att glömma att markera längd, eller att följa med på alla småkort. Ger man motståndarna chansen att göra fel så lyckas det nog oftare än man tror. Detta var ett perfekt praktiskt exempel på just det.
God natt från Middelfart

Gänget

Karl Asplund

Raman har hittat till Middelfart. U26s match mot Danmark sänds med start klockan 09.45. Julia/Tobbe och Andreas/Ivar spelar.

Själv ringde klockan 07.00 som vanligt. SMS till frun (viktigt) och sedan ner till frukosten. Idag var jag först, men tätt följd av Leah lite förvånande, då hon annars tillhör den mer morgontrötta skaran trodde jag. Maya Lo dök upp strax efter. Mjukglassmaskinen står i uppstartsläge, lugnet före sockerstormen, alla blodsocker doktorer eller sjuksköterskor får blunda.

En vanlig osthyvel känns självklar i Sverige men här i Danmark kör man egna lösningar. Så här löser man ostproblemet på andra sidan bron.

De flesta ungdomar längtar till nästa match, nästa chokladkopp eller en skopa mjukglass. Ivar längtar mest till nästa måltid och det med rätta, för maten här är verkligen något utöver det vanliga.

Igår kväll satt jag, Peter och Karin där vi diskuterade juniorverksamhet. Peter tog anteckningar och jag har fått kopia till ett embryo till en artikel till Bridgetidningen och inom kort kommer en light version publiceras här

Karl Asplund

Försmak på en artikel till kommande Bridgetidning

Karin, som nyligen blivit ordförande för Juniorkommittén (JK), kommer från Öland och spelar i Kalmarsunds BK. Hon är även U16-coach på plats under JNM och brinner för att fler ungdomar ska hitta till bridgebordet.
”Vi kan inte bara rekrytera pensionärer vi måste våga satsa på unga!”

Vad händer i JK just nu?
• Juniorkampen: Ett initiativ för att hjälpa klubbar och distrikt att starta eller utveckla juniorverksamhet. Målet? Minst en junior i varje klubb.
• Fältarbete lönar sig:
”Spela bridge eller kortspel med ungdomar där de är – i skolan, på fritidsgårdar, gärna 20 gånger innan du ens tänker på att bjuda in dem till klubben” Att det är roligt är det viktigaste.

Karin är ärlig med att det inte är enkelt: det krävs tålamod, planering och engagerade vuxna. I Kalmar driver hon och maken Olaus ett litet juniorkluster med fyra–fem spelare, och ofta innebär det både bilresor och medhavd fika men det är värt allt, menar hon.
Erfarenhet från Ludvika
”Om du står bakom ett bord och serverar pizza – då är du rökt.. Då blir du sänkt som en bowlingkägla.

Med andra ord: kraftsamla, jobba tillsammans i klubben och våga testa. Det som funkar är: pizza, godis, lek och bridge/kortspel i lagom doser.

Vad mer händer i JK?
• Samarbete över gränser: JK samarbetar aktivt med MK (medlemskommittén), FK (festival kommittén), UK (uttagnings kommittén) och flera förbundsanställda.
• Juniorkoordinator till festivalen: Paulina Ventura har anlitats för att ta hand om juniorerna under Bridgefestivalen i sommar och vara till stöd både under dag och kvällstid. Vi hoppas få till några gemensamma aktiviteter, juniorpartnerförmedling och vara med på ”Bridge på stan”
• Bygga U16-trupp: För att vi i framtiden ska ha starka juniortrupper krävs det att vi ger dagens U16-spelare rätt förutsättningar. JK vill lägga tillrätta för träffar, utbildning och fortsatt utveckling för de yngre spelarna.
”Dagens stjärnor i U26 började som osäkra U16:or, vi måste ge dagens unga samma chans”

Vill du vara med och påverka/bidra?
JK söker fler engagerade krafter! Det finns vakanta platser i gruppen, och även arbetsgrupper spanar vi på. Känner du att du har lust och vilja hör av dig!
Och vi vill gärna ha med en junior i kommittén.

”Lär ditt barnbarn eller grannbarn spela bridge. Det är en av de bästa gåvor du kan ge dem.”

Och en liten önskan från oss i JK
En önskan inom JK är att förbundet anställer en medarbetare som ska fokusera på rekrytering och ungdomsverksamhet, som kan stötta och hjälpa klubbar och distrikt med junioraktiviteter. Helt enkelt vara med på skolor och ungdomsgårdar. Men det måste vara rätt person som verkligen brinner för uppgiften. Vi har inte kommit längre i tankarna hur vi ska presentera förslaget men det kommer.

Karl Asplund

Lite action från U26 matcher

Sverige mot Danmark


Vad öppnar du med Nords kort?
Tobbe tog en klunk varm choklad och la upp 4 ruter. Julia höjde till 5 ruter och pass runt.
Vid andra bordet valde dansken pass. Andreas kunde öppna med klöver, 2spader svagt in. Ivar sa 3hjäter krav och Andreas sa 3NT. Pass, pass fram till nord som ännu en gång valde pass. 8 imp till Sverige.


På denna giv hittade Lahrman ett riktigt turbud när han klev in med 1spader. Nu kunde inte Tobbe-Julia hitta 3NT men snyggt att stanna 4 ruter och gissa rätt i klöver.

Norge mot Danmark (vi hejar på Norge!)


Thomas Tösse valde att uppvärdera syds hand till 20-21NT. När Nicolai valde 5NT pick a slam efter att ha visat 5 korts hjärter och 4 korts ruter tog Tösse det som storslamsinvit och bjöd 7hjäter som blev dubblat. Även på toppnivå sker misstag.


Här var en intressant bricka. Båda lagen kom till 6spader med hjärter ut, som vanns på handen. Ruter till dam och ess. Vad vänder du med?


Båda syd missade och vända med hjärter, så slutläge enligt ovan.
Dubbelsidig skvis och jämn hemgång för en lika bricka när man kunde pumpa 3 varv med spader.

Både vår hemliga gäst och Norges kapten Christian Bakke var inte helt imponerade.

Peter Ventura
Bild för Peter Ventura

I en impfattig match i U26-klassen mot Norge fick svenskarna in 8 imp här.

Castor Mann räknade med kort ruter och en invithand med högfärger hos partnern och då fick han en väldigt fin hand och hoppade snyggt till 4. Evenstad var i glad zon och offrade sig i 5. Erik Hansson dubblade och det avslutade budgivningen.

Spelföraren fick sina sju ruterstick och ett klöverstick för tre straff och 500 in till de våra.

Vid det andra bordet ville Andreas Abragi gärna få spela ut mot 3NT, så han passade på Västs sangöppning. Öst frågade efter högfärg och passade sedan på Västs 2. Det fanns tio enkla stick, men bara 170 till norrmännen.

Sista brickan blev spännande.

Castor fick spaderutspel och valde en rimlig med ödesdiger spelplan, genom att ta ut ruteress och spela ruter till stöld. Hjärter till kung och ess följde. Mer spader kunde Väst stjäla. När Castor nu spelade ruterknekt petade Nord dit damen. Därmed kunde han stjäla den med bordets hjärtertio och begära resten.

– Varför täckte du med damen? frågade Castor den norske Nord.
– Autopilot, svarade han.

Tyvärr gav det inte några imp, då norske Anders Brogeland fick hem 6 via en annan spelplan vid det andra bordet.

Sverige fick 16 imp och Norge 5, vilket gav 12,76–7,24 i VP.

Karl Asplund

Just nu spelas näst sista matchen här i Middelfart och det börjar dra ihop sig. Det är lite spänt i korridorerna, vi har ökat choklad och mjukglass intaget

U16 ligger bäst till inför slutspurten, visst, det är bara två lag i klassen, men guld är guld!
U21 och U26 har en bit upp, men inget är omöjligt.
Mest nervös? Fryklund, utan tvekan. Vi funderar på att ge honom ett par stödstrumpor och en kopp kamomillte det sägs vara lugnande.

Tobbe har nu gått över till dubbla koppar varm choklad. Han ger chokladen betyget ”helt okej, men inget att skriva hem om”. (Vi väljer att skriva ändå)

Samtidigt sitter Julia och går igenom brickor med oss ledare. Man skulle kunna tro att hon återhämtar sig, men nej, hon laddar inför nästa segment med strategi och analyser.

Det visar sig att både Björn och Tobbe är något av matteproffs, så Julia som har matteprov på gång, passar på att ta tillfället i akt. Tips utbyts, formler förklaras och plötsligt känns parspel och andragradsekvationer inte så olika.

Julia är utbildad automationselektriker, men funderar på att byta bana. Exakt vad är inte klart än, men vi får väl se om Marie Johansson (alias mamma, hustru, syster, bästa vän och allmän kraftkälla) har något att säga till om där. Hon har i alla fall godkänt Tobbe som pojkvän ”snäll, trevlig och söt kille” enligt säkra källor.

Vad gör vi i pauserna mellan matcher, förutom choklad och mjukglass?
Vi spelar förstås mer kort! Just nu är det mest bridge och ”31” som gäller och det går hett till.

Nervös Fryklund?

Tobbe med dubbla koppar

Julia letar fram brickor vi ska diskutera

Kortspel mellan pauserna

Lite bilder från dagen




Karl Asplund

Sista matcherna är spelade här i Middelfart och vi kan summera ett väl genomfört JNM där Sverige tar hem tre fina silvermedaljer.

U26 behövde ett mirakel men marginalerna fanns inte riktigt på vår sida. Laget kämpade in i det sista och gjorde en mycket fin sista match.

U21 avslutade med en sensationell 19,92 seger mot starka Danmark U26W. Med två brickor kvar låg vi etta i gruppen, men Norge tog sig förbi i allra sista stund.

U16 behövde oavgjort för guldet, men vi tappade tyvärr lite för mycket i imp. Små marginaler.Även här blev det silver, och en insats laget kan vara väldigt stolta över.

Så klart finns en viss besvikelse när man varit så nära, men känslan i truppen är ändå övervägande glädje, gemenskap och stolthet. Alla har utvecklats som bridgespelare, tagit nya steg och inte minst: haft väldigt kul tillsammans.

Vi siktar på att avsluta helgen med en riktig välförtjänt toppenkväll fylld med skratt, mjukglass, kortspel och en sista dos danskt kaos.
Tack till alla spelare, ledare, föräldrar och supporters och Svenska Bridgeförbundet som skickat oss hit. Helgen har varit något alldeles extra.



Anders Erikson

Tack så mycket för den härliga rapporteringen Kalle, Erik och Peter.

Riktigt roligt att läsa!

Anders Ekström
Bild för Anders Ekström

Jag kan bara instämma med min namne ovan.
KUL att följa rapporteringen!!! Clapping

Lars Nilsson
Bild för Lars Nilsson

Suveräna rapporter! Otur med marginaler, men sådan är bridgen👍

Robert Larsson
Bild för Robert Larsson

Grattis till medaljerna och stort tack Kalle, Erik och Peter för en mycket underhållande rapportering!

Logga in för att kommentera