9th NBO Officers’ Seminar, Belfast

I helgen som gick var tanken att Pontus Silow, Micke Melander, Roger Wiklund och undertecknad skulle representera Sverige under några olika seminarier som arrangerades av European Bridge League (EBL) i Belfast. När det i torsdags var dags för avfärd hade dock alla utom jag insjuknat!!! Vad är oddsen?
Det måste vara mer sannolikt att plocka upp en tiokortsfärg i bridge tänkte jag…
Nåväl, det var inte mycket att göra åt saken. Lite mer nervös än tidigare fick jag istället åka själv till Belfast.

Helgen var fullspäckad med föreläsningar och diskussioner om allt som hade med bridge att göra. Det började på torsdag kväll med information och diskussion om fuskanklagelser mot kända proffs, samt en redovisning över ekonomin från öppna EM i Montecatini i somras. Helgen fortsatte sedan med lite mer positiva inslag om förslag till förbättringar inom olika discipliner. Här är några av de olika ämnen som diskuterades.

• Dambridge - ”Lever dambridgen?” var öppningsfrågan. Hur ska man få fler kvinnor representerade i kommittéer, i form av damlandslag (där öppna lag oftast prioriteras) osv. Huruvida det är bra att ha det som det är nu, med en öppen, en dam och en mixedklass, där damer kan tävla i alla tre. Det föreslogs även att enskilda förbund skulle ha en kommitté/kontaktperson som fokuserade på dambridge.

• Mästerskapsstruktur – Upplägget för hur EM spelas och hur det har förändrats genom åren presenterades av vår egen Jan Kamras. Upplägget med Round Robin är gjort för att de mindre nationerna ska få chans att möta motstånd i världsklass och för att underlätta schemaläggning.

• Skolbridge – Danmark presenterade hur de fick in bridge i skolorna i samband med en lagändring för några år sedan.

• URBAN – Ett förslag om att alla ska kunna representera sin stad med ett bridgelag och tävla mot andra städer runt om i Europa (via internet). Detta för att ge alla chansen att spela internationella tävlingar.

• Hall of fame – Ett nytt koncept (inom bridge) där anmärkningsvärda bridgeprofiler kan bli invalda. I början valdes flera in i men tanken är att det kommer väljas en ny per år för att behålla exklusivitet. Konceptet ”Stars of the past” togs också upp och gällde bridgeprofiler som har gått bort.

I övrigt presenterades olika lösningar på hur man kan spela bridge smidigare och med mindre risk för att folk kan fuska. Det presenterades bl a ett bridgebord som bestod av en stor touch screen där ens kort syntes på displayen och allt från spel till scoring sköttes via denna touch screen.
Avslutningsvis presenterades även resultat från forskning och akademin, där bl a en polsk forskare hade studier som visade hur bridge minskar risken för alzheimer.

Detta var bara några av de ämnen som helgen behandlade. Vill man läsa mer om de andra ämnena, eller få mer information om de ämnen som jag har nämnt, kommer alla presentationer att finnas på EBL’s hemsida inom en snar framtid.
Förutom det som fanns med på programmet var det även en hel del fokus på det kommande presidentvalet inom EBL som ska hållas senare i år.
Kandidaterna till posten är nuvarande presidenten Yves Aubry, vice presidenten Marc de Pauw och styrelsemedlemmen Jan Kamras.

/Linus Dahlström