Micke rapporterar 10 - Brickan som aldrig spelades

I Yokohama 1991 spelades Bermuda Bowl det året. Island vann till slut och en klassisk giv utspelade sig med Jon Baldursson och hans lagkamrater.

Islänningarna kom efter VM hem som nationens hjältar och firades stort. I en av deras matcher har jag fått återberättat en makalös historia där Islänningarna har en lång budsekvens (Icerelay). När budgivningen var slut bestämde sig spelföraren och vänsteryttern för att det var dags för ett toalettbesök för att kunna fortsätta spela.

Man skulle kunna tro att det var en stund som inte var så användbar sett ur bridgeperspektivet. Faktum var att inget kunde vara mindre sant. Försvarsspelaren frågade helt enkelt vad som hade hänt i budgivningen, spelföraren berättade vad som skulle komma ned på bordet och även i detalj om sin egen hand. Sen berättade han hur han skulle spela beroende på vad han skulle spela ut.

När de kom tillbaka till bordet stoppade de sonika in korten in brickan och noterade jämn hemgång och övriga två spelare vid bordet förstod ingenting men fick gilla läget.

I Montecatini spelades följande märkliga bricka i BAMen, uppsamlingstävlingen för utslagna lag.

97
K874
kn965
E103
10643
Ekn1092
102
D9
Dkn852
6
KD843
76
EK
D53
E7
Kkn8542
6
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Fredin
Bertheau
Pass
2*
2N
3*
3NT
Pass
Pass
4*
Dbl
Pass
Pass
Pass

2 spader Svagt med spader och en lågfärg
3/4 klöver Passa eller korrigera om du har ruter

Peter Bertheau tänkte inte speciellt länge innan han spelade ut klövernio. Syd lade ned bordet och Fredin såväl reste sig upp och lade ned sin hand på bordet.

”Jag vägrar att spela den här brickan, ni får claima/komma överens om vilket resultat ni vill”, menande att ha förväntade sig snarare att de var de som gjorde fyra klöver eller mer…

Med det lämnade Fredin bordet. Bertheau och motspelarna var överens om att så gör de och man kom till fram sist till ett positivt resultat för N/S med åtta bet när man analyserade i dubbel dummy vad som skulle ha kunnat ske med klöverutspel.

Helt klar är att om brickan spelats hade Ö-V med klöverutspel slam hemma. Bara en röd färg i utspelet håller Ö-V till 11 stick. Då man antingen kan ställa upp för en hjärterstöld eller godspela ett ruterstick.

Det var historien om brickan som aldrig kom att spelas.


Idag är det semifinaler och finaler för lagtävlingarna. Parallellt med det har partävlingarnas kvalificeringar för kommande parfinaler dragit igång. Vi har återigen en massa svenskar på startlinjen - titta på de officiella resultatsidorna eller BBO för att följa hur det går för våra svenska spelare.