Det här hände vid det norska bridgebordet - första delen

Här presenterar vi en rad synpunkter på saker som inte gjordes korrekt vid det norska bridgebordet. Om du inte tidigare sett filmen som vi visade förra veckan så börja med att göra det, eller titta på den igen för att friska upp minnet.Ganska underhållande och väldigt tänkvärt kan man nog tycka. En del saker som gjordes mindre bra vid bordet är nog ganska enkla att upptäcka, men en hel del är lätta att missa. Hursomhelst, det finns inte mindre än drygt 30 misstag som norrmännen själva uppmärksammar under spelet av en enda bricka. Här kommer första delen av listan, resten publiceras om några dagar.

Redan innan ronden ens börjat

1. Nord-Syd anländer sent till ronden, hälsar inte på motståndarna och diskuterar istället den senaste brickan de spelat. - Hälsa alltid på motståndarna och diskutera inte tidigare brickor så att andra spelare hör det.

”Faktum är att det är alltför vanligt, inte minst på vår egen klubb, att man pratar om brickor man spelat. Om andra spelare hör det, får de ju otillbörlig information som är svår att hantera.”

Under budgivningen

2. Väst bjuder utan att vänta på att 10 sekunder passerat efter ett hoppande bud. - Du ska alltid vänta 10 sekunder innan du bjuder efter ett hoppbud, även om du inte har något att tänka på.

3. Väst frågar vad 2 ruter betyder efter att han själv bjudit. - Han skulle ha frågat innan han bjöd.

4. Nord svarar ”helt vanlig standard Multi” - Du ska alltid förklara vad budet innebär, inte bara säga namnet på konventionen. Vissa spelare vet inte vad Multi eller andra konventioner betyder och vågar kanske inte fråga. Dessutom finns det flera versioner av konventioner, så alla är inte överens om vad standard är.

5. Ingen alertering av 2 spader. - Alla artificiella (oäkta) bud under 4-nivån ska alerteras.

6. En åskådare som kommer till bordet ska alltid fråga om hon får titta på. - Hon borde ha frågat om det var okej att titta på, vissa människor uppskattar inte att ha åskådare, och man har rätt att vägra.

7. Åskådaren tittar på två händer. - Man får bara titta på en hand.

8. Åskådaren kommunicerar med Nord genom kroppsspråk och andra uttryck och har inte heller något pokerface. - Som åskådare får man aldrig avbryta eller påverka spelet på något sätt.

9. Öst räknar sina poäng genom att peka på sina kort. - Du får inte peka på dina kort när du räknar dina poäng eftersom detta kan ge otillbörlig information till partnern.

10. Öst ser förvirrad ut, funderar, fumlar i budlådan och passar. - Du måste alltid undvika budlådan tills du har bestämt dig för vad du vill bjuda.

11. Väst börjar fundera men får veta av Syd att han måste passa eftersom hans partner tänkte för länge. - Det är inte tillåtet att använda informationen från partnerns tänkande, men du får bjuda om du ändå hade gjort det utan partnerns tankepaus.

12. Budkorten läggs tillbaka i budlådan före utspelet. - Budkorten ska ligga framme tills efter utspelet, så att utspelarens partner har möjlighet att fråga vad buden betyder.

Tolv misstag gjordes alltså bara under inledningen och budrundorna. Vill du veta vilka fel som begicks under själva spelet så håll utkik här på hemsidan, om ett par dagar publicerar vi resten.