Kommande tävlingar
26/06 Ölandsveckan: A-final
30/06 Norrtälje Guld, Roslagsträffen
05/07 BK Björken Guld
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Publicerad: Monday 24 October 2011

Riksstämma 2011

FSB:s riksstämma 2011 gick av stapeln helgen 14-15 oktober i Örebro. Här följer en kort summering av helgens begivenheter, notera att detta är artikelförfattarens personliga upplevelse av stämman. Protokoll följer senare.

Fredagen startade med att ordförande Mats Qviberg hälsade välkomna med ett glatt besked. Festivalkommittén hade tidigare under dagen undertecknat ett avtal med Conventum och Örebro kommun om att förlägga Bridgefestivalen i Örebro fram till och med 2017!


Ulf Wahlberg/Conventum, Lasse Persson/Festivalgeneral , Anders Karlsson/Conventum firar det nya avtalet.

Tre tematräffar stod sedan på schemat. Den första innehållande ”Ekonomi, budget, stadgar och motioner” var den som tilldrog sig mest intresse då den ju berörde en hel del av det som skulle avgöras på Riksstämman nästkommande dag. PO Eriksson gick tillsammans med Lennart Persson igenom FSB:s ekonomi under de senaste två åren. Då distriktsträffen på Bosön 2010 redan haft en större genomgång för 2009-10 fokuserades det på verksamhetsåret 2010-11.

FSB visade detta verksamhetsår ett överskott på 925.000:- . En del av förklaringen är att det felaktigt legat en semesterskuld som man nu tagit bort. Normalt skall väl kanske FSB inte påvisa sådana överskott men med tanke på budgeten som lagts fram för de kommande åren är det kanske inte helt fel ändå. Under 2011-12 räknar man med ett nollresultat men under 2012-13 samt 2013-14 budgeteras med en förlust på ca 250.000 per år. Denna budget är främst baserad på ökade personalkostnader i samband med nyanställningar samt ökade kostnader på IT-sidan. Det skall även nämnas att dessa budgetar är relativt försiktiga då man prognosticerat med medlems- samt spelökningar på runt 1% mot 2-4% som vi haft under ett tiotal år.

PO Eriksson redovisade även lite intressanta siffror avseende intäkterna från våra SM-tävlingar kontra kostnader för landslagen, de går ungefär jämnt upp varje år. Denna information mottogs med intresse av flera delegater då man av nya spelare samt de som endast spelar på klubben ibland kan få höra att de inte är intresserade av att bekosta den här verksamheten. Beroende på hur man ser på saker och ting kan man med andra ord hävda att de inte behöver det, eliten betalar för sig själva helt enkelt.

Några kortare diskussioner följde men på det stora hela verkade stämmodeltagarna tillfreds med det mesta på ekonomisidan.

Så över till styrelsens förslag om ändrade stadgar. Förutom en hel språkliga förändringar var det tre huvudpunkter som skulle diskuteras, i korthet;

  1. Personer som av särskild anledning, t.ex spel på internetklubb önskar medlemskap i FSB skall ha möjlighet till detta utan att tillhöra en klubb/distrikt. Avgiften skall dock ligga i paritet med avgift för normal klubbspelare. ( dvs runt 300:- )
  2. Tidigare har det i stadgarna exakt reglerats när riksstämman skall äga rum, styrelsen ville här införa lite flexibilitet så att stämman t.ex inte krockar med internationella mästerskap när det går att undvika.
  3. ”Om en klubb tillåter spelare som ej är medlem i FSB (eller annat nationellt förbund) att delta vid ett eller flera speltillfällen kommer FSB att debitera klubben en av FSB fastställd avgift per tillfälle. Klubben beslutar själv om man vill avkräva denna avgift från spelaren.”

Den första punkten väckte en del frågor och Peter Modh/Göteborgs BF yttrade det som senare verkade bli en allmän ståndpunkt. ” Varför inte låta dem bli medlemmar i klubbar som finns redan? På så sätt kan vi ju få dem att spela bridge i klubbmiljö också”

Den andra punkten vållade inga folkstormar, dock diskuterades formuleringen.

När det så var dags för den tredje ”större” stadgeändringen blev det liv i luckan. Björn Gustafsson (BK S:t Erik), som inte representerade något distrikt utan deltog i diskussionerna i egenskap av medlem i FSB, ville ändra formuleringen så att det stod ”sanktionerade speltillfällen”. Företrädare för styrelsen ville dock ha skrivelsen precis som den var, till viss del för att FSB skall kunna agera i de fall klubbar agerar osolidariskt gentemot överenskommelsen avseende medlemskrav. En tämligen uppfriskande diskussion följde där Björn G försvarade sin ståndpunkt gentemot resten av församlingen, dock utan att få något större gehör.

Denna diskussion kallades allmänt för ”40-kronan” då det var i trakterna av den summan styrelsen diskuterat att avgiften skulle ligga. Detta gällande bronstävlingar/icke sanktionerade speltillfällen, när det gäller övriga (silver/guld) kommer avgiften att ligga väsentligt högre.

Samtliga motioner gicks även igenom och diskuterades.

För att hinna med de övriga tematräffarna tvingades man bryta när man dragit över tiden med ca en halvtimme.

TK:s ordförande Carl Ragnarsson tog sedan vid med en presentation över tävlingsbridgen i landet och vad vi kan göra för att stimulera densamma.


Calle vill tävla mer!

Därefter presenterade Tommy Andersson möjligheter för bridgen med sociala medier såsom facebook, twitter, mail och allt vad det heter. Personal från FSB uppmanade alla distrikt att såväl i sina egna organisationer som i klubbarna tillse att de kontaktpersoner som finns är de korrekta samt att de verkligen ser till att all information går fram till de berörda. En fråga från distrikten dök då upp; Varför skickar inte FSB ut massutskick till samtliga sina medlemmar, då vet man ju att informationen kommer fram?


Tommy Andersson höll låda om sociala medier

Svaret var kort och gott att vi från förbundshåll inte vill arbeta på detta viset, signalerna vi får från våra medlemmar är att de redan idag får tillräckligt med sådana mail samt att det inte kommer att uppfattas som seriöst. Vår information kommer att försvinna i ”spamträsket”, när vi har information till alla medlemmar läggs det dels ut på hemsidan/tidningen, och skickas även ut till kontaktpersonerna.

Kvällen avslutades med bridge i Örebridgens lokaler. Minst lika svårt som spelet var att tyda det lokala beräkningssystemet då man här inte använder ”Ruter”. Personligen tycker jag att det är synd att man använder ett hemmasnickrat program i stället för Ruter. Dessutom borde det vara ett krav från förbundshåll att Ruter används när vi spelar tävling i samband med Riksstämman. Å andra sidan, förra gången det begav sig tog det 40 minuter innan tävlingen kom igång, denna gång drog man ”bara” över tiden med ca en kvart. Bra reklam för Ruter om inte annat .

I övrigt var det en väldigt trevlig tävling, även om det fortfarande gnager lite i mig att jag blev bortpsykad av Björn Wenneberg på en giv. Resultatlistan finner ni här: Resultat


Björn Wenneberg, en lurig rackare!

Efter nattmacka var det dags för lite sömn innan stämman skulle sätta igång 09.00.

Efter ett inledande välkomnande och öppnande av stämman från Mats Qviberg valdes Bo Appelqvist/Göteborg som mötesordförande. Carina Westlin valdes som sekreterare samt Kalle Persson/Stockholm och Leif Rångevall/Piteå som justerare.

Fram till och med punkt 12 på föredragningslistan rullade det på i snabb takt och noteras kan att stämman röstade igenom oförändrade medlemsavgifter för de två kommande verksamhetsåren. Med tanke på att allt i samhället kostar mer och mer är det lite spektakulärt att man kan hålla samma nivå, 230:- i förbundsavgift , år efter år. Vissa röster höjs emellanåt att det till och med är för billigt och att FSB borde vidga sina vyer och öka medlemsavgiften för att göra stora satsningar på än det ena eller det andra. Min personliga uppfattning är att stämman beslutat helt rätt, det enda som idag skulle motivera en ökning av medlemsavgiften är om vi helt skulle bygga om vår IT-struktur. Det behövs inte idag, vi klarar oss för närvarande med det vi har även om det kanske börjar knaka i fogarna emellanåt.

På sätt och vis är det viktigare att klubbarna har en stark ekonomi som gör det möjligt att genomföra kampanjer och satsningar. Förbundets materiel till kampanjer är sällan särskilt kostsamt. Vi förbereder, informerar, utbildar och stöttar, men i slutändan är det alltid klubbarna som drar det tunga lasset.

Mats Qviberg förde fram en stilla uppmaning till klubbar och distrikt att inte höja sina årsavgifter så att vi nationellt kan hålla denna avgift på en liknande nivå den är på idag. Oftast kan ju dessutom klubbar/distrikt reglera sådant via spelaravgifter istället för årsavgifter.


Mats Qviberg vill hålla nere förbundsavgiften. Håller Dan Bylund och Leif Sundqvist med?

Från mina personliga reflektioner åter till stämman…

Ingen riksstämma utan att diskutera SM-Par! Den sedvanliga diskussionen om SM-par togs upp i samband med Festivalkommitténs redovisning och bland annat diskuterades den nya tävlingen Guldgruvan som ett potentiellt hot mot deltagandet i SM-par. Festivalgeneralen Lasse Persson undrade lite lättsamt hur stämman ville ha det, ena året var sidotävlingen för dålig och nu var den för bra . Fler aspekter togs upp men den generella åsikten tycktes vara att problemet ligger långt tidigare och att vi måste bli bättre på att utbilda tävlingsspelare.

Samtliga motioner hade diskuterats relativt ingående dagen innan och i raskt takt beslutade stämman att avslå samtliga motioner. Styrelsen ville dock påpeka att man till viss del bifallit Dalarnas motion om priser i SM-par genom att TK beslutat att öka ersättningarna till de tre första paren vad gäller deltagande i internationella mästerskap nästkommande år.


Börje Andersson propagerade för Örebros motioner...


och Åsa Andersson för Mälardalens.

Stadgeförändringarna var nästa punkt på agendan och tack vare fredagens diskussionstillfälle gick även det här relativt smidigt. Den första ändringen som gällde ”särskilt medlemskap” godkändes ej av stämman, votering begärdes men ganska snabbt kunde man se att Peter Modhs förslag att stryka hela stycket hade klar majoritet.

En lätt osäker stämning spred sig i lokalen när man insåg att Peter för en gångs skull inte varit mot strömmen, dock lättade den igen när man insåg att han i alla fall varit mot styrelsen, allt var som vanligt igen .

Stadgeändringen om utökad flexibilitet avseende datum för riksstämma röstades igenom.

När det sedan var dags för ”40-kronan” blev det åter lite fart. Björn Gustafsson, som i grunden ville försvara sina ”kommenterade spel” som enligt honom ej borde räknas som speltillfälle tyckte inte att hans ”80-åringar” behövde vara medlemmar. Dock föll en del argument då det påpekades att man på S:t Eriks hemsida i ett års tid redovisat resultat från dessa ”icketävlingar”.

Jerry Mähler/Ångermanland välkomnade stadgeändringen då han ansåg att det skulle bli ett utmärkt verktyg för klubbar att konkret kunna ha något att peka på gentemot ickemedlemmar.

I övrigt argumenterade undertecknad samt Christer Grähs/Halland ganska livligt för att ändringen skulle gå igenom. För ett kort ögonblick var det nog till och med så att vår LK-ordförande Christer Grähs var nära att tappa humöret, vilket mottogs med fnissningar och applåder från de övriga delegaterna. När det var dags för omröstning var det en så pass överväldigande majoritet för att säga ja till förslaget att ingen votering behövdes.


Björn Gustafsson kämpade för sin sak.

Övriga språkliga förändringar i stadgarna godkändes.

I samband med valberedningens entré bad Eva Gunnarsson/Göteborg om ordet. Dokumentet om Valberedningens förslag till ny styrelse avslutades med en mening som gjort att Eva gått och blivit ”lite” irriterad och hon ville gärna ha svar av valberedningens ordförande Sixten Ek vad man egentligen menade med detta. Sixten Ek/Skövde förklarade att meningen kanske kunde tolkas på olika sätt och att det i så fall var olyckligt då tanken absolut inte varit att ställa någon enskild i dålig dager.


Eva Gunnarsson var på hugget!

Inga motkandidater till valberedningens förslag presenterades och en enhällig stämma valde följande styrelse i FSB för de kommande två åren:

Ordförande
Mats Qviberg (omval)

Ordinarie
Lasse Persson (omval)
Carl Ragnarsson (omval)
Jan Kamras (omval)
Per-Olof Eriksson (omval)
Helena Axelsson (nyval)
Lena Westman (nyval)

Suppleanter
Christer Grähs (omval)
Pontus Silow (nyval)

Mats Qviberg tackade stämman för förtroendet att även fortsättningsvis få leda FSB med förhoppningen om att vi skall fortsätta vår medlemsutveckling i samma takt.

I övrigt välkomnades speciellt Lena Westman samt Pontus Silow in i styrelsen. Pontus sitter redan som ordförande i IT-kommittén och det känns inte som någon djärv gissning att Lena i styrelsen kommer att arbeta med juniorfrågor på ett eller annat sätt. Det står visserligen att Helena Axelsson är ett nyval men hon har i två år suttit som suppleant i den tidigare styrelsen och är aktiv i medlemskommittén.


Delar av den nya styrelsen; Christer Grähs, Lasse Persson, Helena Axelsson, Carl Ragnarsson, ordf. Mats Qviberg, Lena Westman samt Pontus Silow.

Valberedningen hade därmed gjort sitt och tackades av med blommor och blader för sin insats.


Mats Qviberg delade ut blommor till Kent Karlsson, Sixten Ek samt Leif Sundqvist som tack för deras insats i valberedningen.


Även de avgående styrelseledamöterna Helena Svedlund, Catarina Midskog och Eva Gunnarsson tackades för deras fina insats. Här Eva Gunnarsson på lite bättre humör .

Val av ny valberedning var det sedan dags för och den utföll enligt följande:

Kent Karlsson/Uddevalla
Fredrik Jarlvik/Malmö
Kalle Persson/Stockholm

Efter detta var det dags för såväl skratt som tårar, dock glädjetårar.

Bo Appelqvist förärade Mats Qviberg samt Carl Ragnarsson med FSB:s förtjänsttecken i guld för deras mångåriga och nyttiga insats för svensk bridge.


Eminente Bo Appelqvist flankerad av två lyckliga mottagare av hedersbetygelser.

Som representant för MK fick undertecknad äran att dela ut pris och blommor till årets klubbledare, Boel Hall från Bk Zonen i Trelleborg. Mer om detta kommer i en separat artikel.


Boel Hall såg till att halva lokalen satt med tårar i ögonen.

Årets Jannerstensstipendiat delades ut till PO Sundelin, dock inte på plats då PO befann sig i Holland. Informationen vi fick var dock att Per Jannersten själv även var på plats vid VM i Holland för att dela ut priset till PO. Förutom PO Sundelins stora framgångar vid bridgebordet såväl i som utanför landslaget har han vid många tillfällen hjälpt våra landslag. Personligen har jag honom att tacka för väldigt mycket då han mangrant ställde upp med träning av juniorlandslagstruppen under min tid som Coach/Kapten. En synnerligen välförtjänt mottagare av detta pris!

Några avslutande rader från mig…

Det diskuterades en del om minikurser, Björn Gustafsson påpekade då att han satt på ett ganska stort lager sådana och gärna kunde skicka över dem till mig. När jag kom hem väntade de på mig i min mailbox och jag vill rikta ett speciellt tack till Björn. Vi var långt ifrån överens de gånger vi argumenterade under stämman och riktade ganska hårda ord mot varandra emellanåt. Själv hade jag kunnat vara riktigt tjurig men inte Björn. Heder åt dig, en riktig gentleman!

Visst, det är Bridge vi pysslar med…. men vore det inte bättre att låta fredagskvällen vara fri för delegaterna att umgås och diskutera istället för att mala igenom 24 brickor med start 21.00? Jag vet, det är inget tvång att vara med och spela men jag tror det hade varit nyttigt för såväl styrelse, personal samt distriktsdelegater att träffas och prata utanför mötesrummet.

Bo Appelqvist är klockren som stämmoordförande!

Och så lite fjäsk för chefen; Micke Melander, grattis till ett klockrent arrangemang!

mvh
/Roger Wiklund

Bilder: Peter Ventura/Tidningen Bridge
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80