Team Zang och Dyra Englund klara för SM Lag final 2021

Semifinalerna i årets SM Lag spelades helgen 24-25 april, som vanligt med tio heat om vardera sex lag där endast heatsegrarna går vidare till SM-finalen i Kr Himmelsfärdshelgen. Största skillnaden i år är att såväl semifinal- som finalspel äger rum online på plattformen Real Bridge samt att semifinalheaten seedats, istället för som annars utifrån en valprocedur.

I kraft av oförändrat deltagarantal (35 lag) i DM, samtidigt som övriga landets antal lag i det närmaste halverats, hade ÖMBF tilldelats hela 13 (!) semifinalplatser. Därmed räckte inte DM-finalen (10 lag) till, utan påfyllning krävdes från DM-semifinalernas utslagna lag för att fylla SM-semifinalplatserna. Stundom såg det ut som om vi skulle klara av att besätta åtminstone elva av dessa platser, men på sluttampen valde ytterligare två lag att avträda sina platser, vilka fylldes från andra distrikt.

ÖMBF:s representerades i semifinalen av följande lag:

  • Dyra Englund, Linköping
  • Team Zang, Linköping
  • Lirarna, Linköping
  • MÅNE, Linköping/Motala
  • Ljungsbro
  • IMPossible, Norrköping
  • Peking, Norrköping
  • Trosa, Kent
  • Överums Fors

Störst chanser till avancemang mättes naturligt nog Team Zang och Dyra Englund, med mångfaldiga SM-lagfinalister i sina respektive uppställningar, med Lirarna - som också de har spelat en och annan lagfinal - som outsider. De senare skulle i så fall betvinga såväl tiondeseedade Dyra Englund som elfteseedade Stockholmslaget Lasses little pogchamps - en nog så svår uppgift.

Det var som sagt premiär för semifinaler online. Då inga resor fanns med i bilden gick det för första gången någonsin att seeda semifinalheaten, istället för som annars att distrikten tilldelas platser i dessa utifrån geografi; förstås för att hålla resekostnaderna nere. Vissa farhågor för strul med teknik fanns förstås - dels följer bridgespelare inte alltid utskickade instruktioner, dels krävs ett inte oanat mått av disciplin också från tävlingsledningens sida.

Hela helgen flöt emellertid i det närmaste smärtfritt, så en mycket stor eloge till alla spelare i allmänhet och till överste organisatör Linnea Edlund, Uppsala, och hennes TL-stab i synnerhet.

Semifinalheat F

I semifinalheat F huserade både Team Zang och Överum, Fors, och då eventuella derbymöten ska klaras av i första ronden, möttes de följaktligen direkt på lördagsmorgonen. Andra halvlek blev tämligen jämn, bara 5 imps övervikt till Linköpingslaget, men 39-2 i första borgade för en komfortabel seger för Team Zang och en smakstart på semifinalspelet.

Det goda spelet följdes upp i lördagens andra rond, där halländska T-Bone stod för motståndet. Emellertid drog spelet över tiden med åtta minuter, TL bedömde båda lagen som lika skyldiga så de fick salomoniskt dela på bestraffningen 1.5 VP, vilket reducerade Linköpingslagets seger till 17.99-0.51.

Team Zang spädde på raden av segrar genom 19-37-0.63 mot Gotlandslaget LEA, och via 17.47-2.53 mot Örebro Butchers Boys var de redan SM-finalklara innan den femte och sista matchen mot huvudkonkurrenten i gruppen, Västerbottens Lag Lerner.

Striden om andraplatsen blev desto tuffare och vanns till slut av Överum Fors 0.5 VP före trean och 0.8 VP före fyran. Starkt jobbat av Överumsgänget!

Stort grattis till Team Zang (Olof Bergström-Jan-Erik Thomasson, Mats Sjöberg-Håkan Strääf, Magnus Ekman-Håkan Lindblom) och lycka till i finalen!

Semifinalheat J

I detta höll från ÖMBF såväl Dyra Englund som Lirarna till, plus från Stockholm Lasses little pogchamps. Första ronden innebar att de båda favoritlagen tog storsegrar; Stockholmslaget ett par poäng mer än Dyra Englund.

Också i den andra ronden drog stockholmarna ifrån med halvannan poäng; de besegrade Värnamo med 17.99-2.01, medan Dyra Englund ”bara” fick med sig 16.51 mot juniorerna i lag Kings and Queens från huvudstaden.

Halländska Imppossible, icke att förväxla med Norrköpingslaget med nästan samma namn (IMPossible), stod för Dyra Englunds motstånd i rond 3. 18.47 VP innebar att ÖMBF-laget knaprade in ca 0.6 VP på ledarlaget, men Dyra Englund hade säkert hoppats på aningen mer hjälp från klubbkamraterna i Lirarna i deras möte i denna ronds med Lasses little pogchamps.

Stockholmarna fortsatte med ytterligare en storseger i den fjärde ronden, den här gången via 18.98-1.02 mot Hallandslaget, samtidigt som Dyra Englund genom ett par dyra avgöranden från lagkaptenen fick nöja sig med 15.24-4.76 mot Värnamo.

Därmed var det dukat för heatfinal de båda huvudfavoriterna i gruppen - med övriga lag rejält akterseglade. Ställningen inför matchen var:

  1. 74.83 Lasses little pogchamps
  2. 67.91 Dyra Englund
  3. 32.74 Värnamo
  4. 23.79 Lirarna
  5. 21.40 Kings and Queens
  6. 19.33 Imppossible

I halvtid ledde Linköpingslaget med 28-16 och hade nu krupit betydligt närmare. Inför den andra halvleken hade Lasses 82.08 VP och Dyra Englund 80.66. Spännande värre!

Mikael Arnberg-Göran Hammarström avlöste Martin Löfgren-Carl Ragnarsson i andra halvlek. Tillsammans med Johnny Blid-Erik Fryklund byggde de stadigt på den lilla ledning laget haft i halvtid, för att till slut gå i mål med 68-25 i bagaget. Omvandlat till VP blev det 17.47-2.53, vilket räckte till heatseger med 8 VP:s marginal.

Lirarna spottade upp sig en aning på slutet och slutade fyra, 7.5 VP från tredjeplatsen men dryga 40 skiljde till dem från tvåan.

Stort grattis till Dyra Englund (Mikael Arnberg-Göran Hammarström, Johnny Blid-Erik Fryklund, Martin Löfgren-Carl Ragnarsson). ÖMBF önskar också dem lycka till i SM-finalen.

Resultat från samtliga SM-semifinalheat finns på denna länk - klicka därefter på heatbokstaven i tabellen.