Anne Marie och Anne-Sophie segrade i DM Par Dam 2021

Damfinalen har de senaste åren spelats som simultantävling på fyra orter runt om i distriktet. När det ifjol vid ungefär den här tidpunkten stod klart att covid-19 inte skulle ge med sig, fick 2020 års upplaga hastigt och lustigt ställas in. Spel online var liksom inte förberett så dags.

Relativt tidigt beslöt ÖMBF att 2021 års olika DM-tävlingar måste genomföras online när pandemin envist vägrat släppa taget och smittskyddsläget alltför osäkert för att, åtminstone moraliskt, kunna arrangera DM-tävlingar live. Således förlades även DM Par Dam till internet med BBO som spelplattform, speldatum lördagen den 8 maj.

Ett antal distriktsförbund runt om i landet har kämpigt att få ihop till någorlunda vettig storlek på startfält. Att t ex spela en DM-final på sex-åtta par är ju ingen dröm, varken för spelare eller arrangör. I och med att onlinetävlingar bland några av våra klubbar startades tämligen tidigt under pandemin, tycks ÖMBF:s DM-tävlingar inte ha drabbats lika hårt med svikande deltagarantal som flera andras. Visst, antalet kvalande par som helhet, när nu klubbkval tvingats inhiberas, har minskat, men direktfinalerna i de DM som hittills spelats (mixed och dam) har trots allt haft ett acceptabelt deltagande givet omständigheterna.

Damfinalen samlade till slut 21 par, varav tre från Örebro Läns BF vilka ansökt om dispens att få spela i ÖMBF. Viss kritik riktas mot ÖMBF-styrelsen och dess tävlingskommitté för att utombys par tillåts starta i våra DM-tävlingar, men det finns ett klart och tydligt regelverk tillkännagivet före tävling (och som utombys informeras om i samband med anmälan) och som reglerar hur många SM-finalplatser som sådana par maximalt kan tävla om, beroende på det totala antalet platser som ÖMBF tilldelas.

T ex, ifall ÖMBF erhåller endast en SM-finalplats, tillfaller denna undantagslöst par där minst en av spelarna har ÖMBF-klubb som sin representationsklubb; vid 2-3 platser tävlar utombys om max 1 plats; vid 4-6 platser om max 2 SM-finalplatser o s v; men för att komma ifråga måste paret ha spelat till sig en placering i tävlingen som berättigar till SM-final, eller som via återbud berättigar till sådan.

Så till tävlingen.

Årets final saknade ett antal par som normalt finns på startlinjen i DM Par Dam; några av dem spelar - av randiga skäl och rutiga orsaker - inte onlinebridge, medan några haft förhinder av andra skäl. Regerande mästarna från 2019, Filbyter Bridges Anita Bergstedt-Marie Cederkrok fanns t ex inte med i årets startfält.

Damerna hade att göra upp i tvåbrickorsronder, alla mot alla, således totalt 42 brickor. Snabbast ur startblocken kom Norrköpingsbridgens Anne Marie Svensson - Anne-Sophie Edbladh med 34 av 36 möjliga poäng. De som hade osmaken att möta rondsegrarna var Örebridgens Thérese Andersson- Lena Lundqvist, den senare förut tillhörig Valdemarsviks BK.

Norrköpingsdamerna behöll ledningen, om än delad med Motala Bridgeallians Ulla Folkesdotter-Birgitta Wirén, också efter rond 2, med Karin Augustsson-Gunilla Jonsson och Harriet Philipson-Marie Åfors (båda paren tillhöriga Norrköpingsbridgen) närmast jagande. Det dröjde faktiskt ända till rond 5 innan de blev avlösta i ledning av Örebridgens lovande junior Klara Gustavsson i par med Dejana Sverker.

Topp fem efter 10 brickor, medel 85

1. 126 Klara Gustafsson - Dejana Sverker
2. 119 Anne Marie Svensson - Anne-Sophie Edbladh
3. 118 Inger Hultstrand - Gun Röhnisch
4. 109 Liz Bäckström - Susanne Hammar
5. 102 Lena Dahlqvist - Kerstin Marcusson

Emellertid återtog Svensson-Edbladh ledningen efter rond 6, med Örebridgens båda par Hultstrand-Röhnisch och Gustafsson-Sverker flåsandes i nacken. Flen-Stigtomta-paret Liz Bäckström-Susanne Hammar klättrade upp till andraplatsen efter rond 7 och höll den, bakom Svensson-Edbladh, även efter rond 8, innan det var dags för Hultstrand-Röhnisch att ta upp jakten på det bortflyende Norrköpingsparet.

Precis lagom till lunchuppehållet efter 20 spelade brickor hade Gustafsson-Sverker tagit över taktpinnen, med klubbkamraterna Hultstrand-Röhnisch i släptåg.

Topp fem efter 20 brickor, medel 170

1. 236 Klara Gustafsson - Dejana Sverker
2. 229 Inger Hultstrand - Gun Röhnisch
3. 227 Anne Marie Svensson - Anne-Sophie Edbladh
4. 221 Lena Dahlqvist - Kerstin Marcusson
5. 209 Liz Bäckström - Susanne Hammar

S k paltkoma var inget som drabbade Anne Marie och Anne-Sophie - tvärtom tog de en övertygande rondseger direkt efter lunch och lade sig på nytt först i fältet. De i det närmaste två toppar som följde i ronden därpå hjälpte till att föra dem allt längre bort från den jagande klungan, i vilken ledarbytena ständigt skiftade, men hela tiden med samma kvartett som ovan utgörande jaktlag.

Så sakteliga hade två andra par, Norrköpingsbridgens Anna-Karin Persson - Eva Magnusson och Filbyter-Ljungsbro-kombinationen Gunilla Hennings-Eva Wilander börjat blanda sig i toppstriden. Med lite knappt tre fjärdedelar av tävlingen spelad var ställningen denna:

Topp fem efter 30 brickor, medel 255

1. 347 Anne Marie Svensson - Anne-Sophie Edbladh
2. 324 Liz Bäckström - Susanne Hammar
3. 306 Anna-Karin Persson - Eva Magnusson
4. 301 Klara Gustafsson - Dejana Sverker
5. 298 Gunilla Hennings - Eva Wilander

25 poäng är ingalunda något betryggande avstånd när det återstår 408 att spela om, och mycket riktigt krympte avståndet rond för rond mellan ledarparet och dem närmast där bakom, för att med blott fyra brickor kvar att spela vara uppätet helt.

Men det var endast ett par, Liz Bäckström-Susanne Hammar, som mäktat med att jaga ikapp Norrköpingsparet. Huvudklungan var nu hela 40 poäng bakom, så det skulle till närmast ett under ifall kampen om guld och silver skulle stå mellan några andra än de två topparen.

Den tjugonde och näst sista ronden innebar drygt medel för Bäckström-Hammar, medan Svensson-Edbladh hade tio poäng bättre. Därbakom försökte Hultstrand-Röhnisch genom två toppar skaka av sig resten av fältet för att åtminstone säkra tredjeplatsen och därmed bli bästa utombys par, för den händelse ÖMBF:s fördelningstal endast medger en SM-finalplats till sådana.

Eftersom spelet försiggick på BBO, hade spelarna inte en aning om ställningen i tävlingen, endast sin egen procent kunde ge någon form av fingervisning. Icke förty är det lätt hänt att nerver kommer med i bilden om man tror sig vara inblandad i tätstriden. Svensson-Edbladh hade dock inga bekymmer med att hålla nerverna i styr - lite drygt medel i sista ronden räckte gott och väl när Bäckström-Hammar hade ungefär detsamma. Hultstrand-Röhnisch gick också i mål med en medelrond, som ingalunda var någon garanti för att knipa tredjeplatsen i tävlingen ifall endera eller båda av Gustafsson-Sverker och Dahlqvist-Marcusson skulle avsluta med kanonronder.

Det visade sig emellertid att också dessa båda par hade en medelaktig avslutning, varför Inger Hultstrand-Gun Röhnisch kunde pusta ut som bästa utombys par på sin tredjeplats.

Stort grattis till Anne Marie Svensson - Anne-Sophie Edbladh, för vilka detta var deras första DM-guld, och till silvermedaljörerna Liz Bäckström-Susanne Hammar samt till tredjeplacerade Inger Hultstrand-Gun Röhnisch, om än att det inte blir någon bronsmedalj för deras del då de tävlar för klubb utanför ÖMBF. Bronsmedaljen går istället till sjätteplacerade Gunilla Hennings-Eva Wilander.

Vi önskar SM-finalisterna (hur många det blir vet vi först i början av juni) lycka till!

Topp tio i DM Par Dam Final 2021 (medel 378):

1. 461 Anne-Marie Svensson - Anne-Sophie Edbladh, Norrköpingsbridgen
2. 447 Liz Bäckström - Susanne Hammar, Flens BS/Stigtomta BK
3. 416 Inger Hultstrand - Gun Röhnisch, Örebridgen (ej DM)
4. 411 Klara Gustafsson - Dejana Sverker, Örebridgen (ej DM)
5. 405 Lena Dahlqvist - Kerstin Marcusson,
Vadstena BK/Örebridgen (ej DM)
6. 404 Gunilla Hennings - Eva Wilander,
Filbyter Bridge/Ljungsbro BK (bronsmedaljörer)
7. 400 Karin Augustsson - Gunilla Jonsson, Norrköpingsbridgen
8. 391 Beryl Johnsson - Maria Lundemo, BK Sang/Stigtomta BK
9. 380 Solweig Pettersson - Annika Reuter, Nyköpings BS
10. 375 Carina Nilsson - Vivianne Hagström, Överums BK

Fullständig resultatlista