Klingspor-Ragnarsson distriktsmästare i mixed 2019

Efter ett sent återbud på grund av sjukdom, stod 27 par på startlinjen redo att ta sig an den 54 brickor långa resan mot medaljerna i finalen i DM Par Mixed

Regerande distriktsmästarna Harriet Philipson - Göran Forss ställde inte upp för att försöka försvara sina titlar från ifjol. Men Göran hade trots det chans att vara med och slåss om medaljer, då han i år hade sambon Marie Åfors mittemot.

Bland favoriterna fick utnämnas pålitliga Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson, äkta makarna Anna och Sune Björling, Gunilla Hennings - Klaus Claassen samt mångfaldiga mixedmästarna Maria Klingspor - Carl Ragnarsson. Som outsiders Matilda Wik - Mattias Norling, Marie Åfors - Göran Forss och varför inte t ex Gun Karlsson - Lars-Erik Johansson och Charlotta Jönsson - Lars-Eije Svensson.

Mest bråttom iväg hade Ingegärd Andersson - Sven Andersson från Sörmland med 44 av maximala 48 poäng. De överlevde ytterligare en rond i ledning innan Wik-Norling tog över taktpinnen. Blott för en rond dock, för efter den fjärde hade Klingspor-Ragnarsson lagt sig först. Ovanligt tidigt för att vara dem, de som så ofta annars brukar börja nere i träsket för att jobba sig uppöver.

Inte heller deras ledning blev särdeles långvarig, för de avlöstes raskt av Marie Cederkrok - Håkan Ohlsson, Filbyter/Ljungsbro innan Maria och Calle återtog ledningen lagom till dess att tävlingsledare Lars Lundqvist blåste av för kaffepaus.

Topp fem efter 12 brickor, medel 144:

1. 202 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
2. 198 Marie Cederkrok - Håkan Ohlsson
3. 183 Matilda Wik - Mattias Norling
4. 175 Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson
5. 185 Ingegärd Andersson - Sven Andersson

Klingspor-Ragnarsson fortsatte i ledning ytterligare ett par ronder innan de kom att möta ett av favoritparen, makarna Björling. 5-43 i nacken räckte inte långt och vips så var både Cederkrok-Ohlsson och Hennings-Claassen förbi och med Björlings flåsande i nacken.

Maria och Calle fortsatte att segla i motvind ytterligare ett par ronder, alltmedan nya par försökte att etablera sig i tätklungan. När den tolfte ronden var spelad och deltagarna suktade efter en välbehövlig lunchpaus, var ställningen i täten (medel 288):

1. 356 Anna Björling - Sune Björling
2. 346 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
3. 344 Matilda Wik - Mattias Norling
4. 340 Marie Cederkrok - Håkan Ohlsson
5. 339 Gunilla Hennings - Klaus Claassen

Som synes inga stora avstånd att tala i ledarkvintetten samtidigt som inte heller avståndet ned till sexan-åttan var särskilt långt.

Björlings och Wik-Nordling turades om att dra i täten några ronder framöver innan Maria och Calle lade sig främst igen, för gott skulle det visa sig. Platserna närmast bakom blev en kubbning mellan redan nämnda par samt Hennings-Claaseen och även Susanne Hammar - Anders Gustafsson som arbetat sig fram till huvudklungan.

Sexton brickor var allt deltagarna mäktade med efter lunchuppehållet innan det var dags för eftermiddagens kaffepaus. Med medel 480 efter 40 spelade brickor hade följande kvintett flockat sig i toppen:

1. 609 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
2. 572 Anna Björling - Sune Björling
- 572 Gunilla Hennings - Klaus Claassen
4. 568 Matilda Wik - Mattias Norling
5. 544 Marie Åfors - Göran Forss

Fjorton brickor återstod och Rappe-Thomassons rondseger direkt efter kaffet var verkligen behövlig, då de halkat ned till elfte plats. Björlings vann ronden därpå och tog upp jakten på de bortflyende klubbkamraterna. Dessvärre blev deras påföljande rond lika dålig som den föregående var bra och nu var det nästan klart vart guldet skulle hamna. Om platserna närmast där bakom var det däremot jämnt värre, endast sju fattiga poäng skiljde tvåan från femman.

Alla paren i toppen hade ungefär lika bra (eller dåligt beroende på hur man väljer att se på det) i den tjugofjärde ronden och inte heller i nästa blev det någon större utbrytning i huvudklungan där andraplacerade Wik-Nordling bara vara åtta poäng före resten. I näst sista ronden gjorde Björlings ett allvarligt försök till en Kläbo-spurt och hade nu trängt sig före alla utom ledarparet med en rond kvar att spela. Greppet om medalj var emellertid långt från säkrat, men med minst medel i sista ronden skulle det knappast kunna bli sämre än silver, då fjärdeplacerade Åfors-Forss nu var 18 poäng efter.

Av de inblandade i medaljstriden om silver och brons, hade Wik-Norling bästa ronden med 39 av 48 möjliga. När Åfors-Forss hade en dålig avslutningsrond, handlade allt om hur bra Anna och Sunes skulle vara. 31 poäng visade det sig. Och därmed klarade de silvret precis på mållinjen!

Slutresultat DM Mixed Final 2019 (medel 648):

1. 835 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson, Filbyter Bridge
2. 762 Anna Björling - Sune Björling, Filbyter Bridge
3. 761 Matilda Wik - Mattias Norling, Filbyter Bridge
4. 728 Gunilla Hennings - Klaus Claassen, Filbyter Bridge
5. 726 Marie Åfors - Göran Forss, Norrköpingsbridgen

Fullständiga resultat

Vi gratulerar medaljörerna och inväntar besked om hur många som kommer att gå vidare till SM-finalen under Bridgefestivalen i sommar. Distriktsmästarna avstår sin SM-finalplats varför ytterligare en plats finns i potten!