Trippelt Filbyter i DM Par Mixed 2022

Startfältet i årets mixedfinal blev svårt att fylla, trots att 52 par kvalspelat runt om i distriktet tidigare under säsongen. Fyra finalplatser blev således vakanta och med ett, på tävlingsdagens morgon, sent återbud p.g.a. sjukdom, försvann ytterligare en finalist, varvid 23 till slut stod på startlinjen.

Filbyter Bridge brukar hålla sig väl framme också när det gäller DM Par Mixed. Såväl 2020 som ifjol sopade klubben rent beträffande plakettskörden, även om just segrarparet i själva tävlingen 2021 kom från annan klubb. Men, det var klubb utanför distriktet, varför samtliga plaketter hamnade i Filbyterpars ägo.

Förhandstipsen till pallen var de gamla vanliga: Filbyters makarna Anna och Sune Björling, Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson, Gunilla Hennings - Klaus Claassen och Maria Klingspor - Carl Ragnarsson. Utmanarna desto färre; i första hand kanske Charlotta Jönsson - Lennart Emanuelsson (Skänninge/Filbyter), Överums Gun-Britt Rindstål - Gunnar Schäfer, och varför skulle inte Susanne Hammar - Lars-Magnus Gustafsson (Stigtomta/Kolmården) kunna blanda sig i den leken?

Det sägs ju att för bridgespelare finns inget dåligt väder, så att solen strålade från morgon till plakettutdelningen sju timmar senare, var inget som bekom mixedparen i någon större utsträckning. Morgonpiggast var två av utmanarna: Hammar-Gustafsson och Jönsson Emanuelsson, med 38 respektive 37 poäng, av maximala 40, i första ronden. Därnäst följde Björlings på 31 och Hennings-Claassen samt Solweig Pettersson - Bo Ytterström (Nyköping/Oxelösund) på 26 vardera.

Det är alltid en faslig kubbning i början av en parfinal – och det oavsett vilken disciplin det är fråga om – innan det stabiliserar sig någorlunda. Anna och Sune tog över taktpinnen i rond två, poängen före Charlotta och Lennart, och behöll den en god stund framöver. De övriga favoritparen hade haft det trögt i portgången. Både Rappe - Thomasson och Klingspor - Ragnarsson höll sig runt medel inledningsvis.

Tävlingsledare Bruno Åstrand, som för övrigt skötte mixedfinalen verkligen med den äran från start till mål, blåste av spelet för kaffepaus efter 10 spelade brickor.

Ställningen i toppen, med medel på pricken 100, var då denna:

1. 144 Anna och Sune Björling
2. 139 Charlotta Jönsson - Lennart Emanuelsson
3. 132 Pernilla Wigh - Göran Forss
4. 121 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
5. 116 Maud Kylinger - Gert Sjunnesson

Stärkta av kaffet tog spelarna sig an de nästkommande tio brickorna före lunch. Snabbast iväg kom Solvig Carlsson - Håkan Heggblad (Söderköping/Norrköping) via full pott i rond sex; det var Hammar - Gustafsson som hade oturen att möta rondsegrarna. Björlings fortsatte att tugga på i högt tempo och hade efter 14 spelade brickor 72.9 %. Wigh - Forss hade fullt sjå med att försöka hålla någotsånär jämna steg med de bortflyende ledarna.

Jönsson - Emanuelsson, som i rond sex gått på pumpen rejält i mötet med Rappe - Thomasson, återhämtade sig omgående genom att vinna rond sju på maximala 40 poäng och av bara farten få med sig 31 i ronden därpå. Och det var i just den ronden de mötte Anna och Sune, varmed ledningen för första gången böt ägare. Emellertid var det med minsta möjliga marginal; 214 för Jönsson - Emanuelsson, 213 för Björlings och i kölvattnet skuggade Wigh - Forss på 209.

Björlings återtog ledningen i rond nio och behöll den över lunchuppehållet, där efter 20 spelade brickor och medel 200, ställningen skrevs till:

1. 263 Anna och Sune Björling
2. 251 Charlotta Jönsson - Lennart Emanuelsson
3. 245 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
4. 244 Gunilla Hennings - Klaus Claassen
5. 234 Solvig Carlsson - Håkan Heggblad

De tre främsta hade alla en bra förstarond efter lunch; 30, 29 och 28 poäng respektive. I rond 12 smet Maria och Calle förbi Charlotta och Lennart, men inte med mer än en futtig poäng. Anna och Sune fortsatte att köra med ronder mellan 65 och 70 procent, så trots att Klingspor - Ragnarsson fick med sig 37 i den trettonde ronden, kom de bara en handfull poäng närmare i tabellen. Det var först efter ronden därpå som de tog över ledningen och bildade tätduo med Björlings, alltmedan trean, nu Hennings - Claassen, befann sig på nästan en hel ronds avstånd.

Klingspor - Ragnarsson hade något över medel i rond 15, Björlings exakt medel. Båda tätparen hade under medel i den sextonde ronden; Björlings var dock två poäng bättre. Gunilla och Klaus närmade sig med med stora kliv. Förutom att vara sista ronden före eftermiddagens kaffepaus, innebar rond 17 att ledarparet skulle ha sin frirond, inbringandes samma 24 poäng som alla andra med frirond under tävlingens gång. Det var emellertid tillräckligt för att hålla undan för Annas och Sunes 13, medan Gunillas och Klaus 31 förde dem betydligt närmre den absoluta toppen.

Efter 34 spelade brickor, medel 340, var toppkvintetten:

1. 442 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
2. 425 Anna och Sune Björling
3. 422 Gunilla Hennings - Klaus Claassen
4. 387 Charlotta Jönsson - Lennart Emanuelsson
5. 385 Pernilla Wigh - Göran Forss

Med sin dåliga, bara sju poäng, rond precis före kaffet, hade Jönsson - Emanuelsson kommit på efterkälke. Ännu återstod 12 brickor att spela, så det fanns rimligt gott om tid att försöka ta sig ifatt tättrion.

Viveca och Jan-Erik vann rond 18 på 30 poäng, medan både tvåan och trean fick nöja sig med 12. När ledarparet fick ihop 28 på ronden, hade de nu lagt 33 poäng mellan sig och den närmast jagande duon. I rond 19 var det Marias och Calles (o)tur att stämma träff med rondsegrarna, denna gång i form av Nyköpingsparet Karin Hamqvist - Johan Engström. 36-4 slutade den uppgörelsen i sörmlänningarnas favör, varvid huvudklungan närmade sig avsevärt. Ledarparet revanscherade sig i rond 20, och där Anna och Sune via en femton poäng bättre rond än Gunilla och Klaus, kunde återta andraplatsen. Alltid spurtstarka Viveca och Jan-Erik hade nu börjat få upp farten och utgjorde allvarligt hot mot den framförvarande trion.

Således var det dukat för en spurtstrid mellan i huvudsak fyra par de tre sista ronderna: Klingspor - Ragnarsson (504), Björlings (486), Hennings - Claassen (476) och Rappe - Thomasson (466). Övriga par var med största sannolikhet alltför långt bakom för att kunna blanda sig i plakettstriden; på femte plats huserade Filbyters Maud Kylinger - Gert Sjunnesson (445), därnäst Jönsson - Emanuelsson (444) och Carlsson - Heggblad (441).

Rond 21. Alla fyra paren i täten har över medel. Bäst går det för Hennings - Claassen (29), medan Klingspor - Ragnarsson och Rappe Thomasson båda noterar 25 poäng och Björlings 21. Gunilla och Klaus flåsar nu Anna och Sune i nacken, blott två poäng skiljer de båda paren åt.

Rond 22. Bara Viveca och Jan-Erik mäktar med att få över medel i ronden. Marias och Calles 19 är två poäng bättre än Annas och Sunes. Det ledsamma för Björlings är nu att för seger krävs i princip två toppar, samtidigt som ledarparet måste ha en rent usel sista rond. Det positiva att Gunillas och Klaus näst sista rond är ännu sämre, vilket ger Anna och Sune ett litet, litet andrum inför den avslutande ronden.

Med blott rond 23 kvar att spela är ställningen i toppen:

1. 548 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
2. 524 Anna och Sune Björling
3. 519 Gunilla Hennings - Klaus Claassen
4. 515 Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson
5. 499 Maud Kylinger - Gert Sjunnesson

Sista ronden. Björlings får 5 poäng på näst sista brickan. Det är dock tillräckligt för att öka på avståndet till de båda närmast jagande med tre poäng!

Med en enda bricka kvar av 2022 års final i DM Par Mixed:

1. 566 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
2. 529 Anna och Sune Björling
3. 521 Gunilla Hennings - Klaus Claassen
4. 517 Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson

Bricka 46 ger Rappe - Thomasson 12 poäng. Hennings - Claassen sitter på samma ledd som Viveca och Jan-Erik och har exakt samma score, så avståndet dem emellan förblir intakt. Allt är nu upp till Anna och Sune. Deras 14 poäng räcker för att bärga silvret i den gastkramande slutspurten.

Årets slutresultat i DM Par Mixed blev därmed enligt tabellen nedan. Hur många par som kan påräkna sig en SM-finalplats under Bridgefestivalen i Örebro i sommar, vet vi först i slutet av april.

Grattis till medaljörerna!


Topp-10 i DM Par Mixed Final 2022

1. 586 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson, Filbyter Bridge
2. 543 Anna och Sune Björling, Filbyter Bridge
3. 536 Gunilla Hennings - Klaus Claassen, Filbyter Bridge
4. 528 Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson, Filbyter Bridge
5. 523 Charlotta Jönsson - Lennart Emanuelsson,
Skänninge BK/Filbyter Bridge
6. 510 Maud Kylinger - Gert Sjunnesson, Filbyter Bridge
7. 500 Anna-Karin Persson - Elving Andersson, Norrköpingsbridgen
8. 494 Solvig Carlsson - Håkan Heggblad,
Söderköpings BS/IFK Norrköping
9. 489 Pernilla Wigh - Göran Forss, Norrköpingsbridgen
489 Solweig Pettersson - Bo Ytterström,
Nyköpings BS/BK Sang, Oxelösund

Här finner du hela resultatlistan