Team Zang försvarade DM-titeln i årets DM Lag

Sista etappen i säsongens DM Lag, tillika kval till SM i disciplinen, spelades lördagen den 10 februari och helgen 2-3 mars. DM Lag inom ÖMBF är som bekant ett maraton och inte många distrikt spelar så många matcher innan man är framme vid SM semifinal, som det görs hos oss.

Team Zang hade än en gång att försvara DM-titlar från närmast föregående säsong, och med klubbkamraterna i Lirarna som främsta utmanare, eftersom såväl Dyra Englund som Motala Finest hade spelare från annat distrikt med i sitt lag. Sådan lag kan, enligt ÖMBF:s tävlingsbestämmelser för DM, inte komma ifråga för vare sig DM-titlar, -plaketter eller bonussilverpoäng.

När sista given spelats vid pass kl. 19 på söndagskvällen, visade det sig att Team Zang kunde lägga ytterligare ett lagguld, det tolfte i ordningen, till samlingen!

ÖMBF har de senaste åren varit bland de största ifråga om antal deltagande lag i DM/SM. Fjolårssäsongens rekord - i modern tid, ska tilläggas - 36 lag, förpassades till historieböckerna, när 37 lag stod på startlinjen i hösten 2023. Och då saknades ändå ett par tre lag som annars brukat delta.

Flertalet distrikt sliter med att få ihop lag till DM. Även om totalen i landet, 278 mot fjolårets 266, ökat något, så är det alarmerande att hela 14 av landets totalt 21 distrikt har tolv eller färre lag i sitt DM. Nio av dem har ensiffrigt deltagande och ett saknar lag helt och hållet. ÖMBF tillsammans med Stockholm (37), Västergötland (32) och Skåne (27) står för lite knappt hälften av alla lag i hela DM/SM innevarande säsong.

Efter dessa preludier, över till DM Lag i ÖMBF.

DM-semifinalspelet i slutet av januari hade till uppgift att bland de 20 lag som kvalificerat sig dit, sålla ut de tio finalisterna. Några direkta överraskningar bjöd inte heller årets semifinalspel på, annat än möjligen att de båda Överumslagen Fors och Järneström fick respass. Fors hade emellertid turen att få en andra chans i och med ett återbud från ett av finallagen. Att halka in s.a.s. på ett bananskal har varit ett vinnande koncept förut …

Linköping har haft för vana att dominera DM-lagfinalerna, främst med de tre topplagen och vana SM-finalisterna Team Zang, Dyra Englund och Lirarna. Med Dyra Englund borta ur diskussionen om DM-titlar, och Motala-Skänninge-Linköpingskombinationen i Motala Finest likaså – bägge lagen eftersom de har minst en spelare som tillhör annat distrikt –var främsta hotet mot ännu en lagtitel för Team Zang således Lirarna. Laget som av och till har haft bra inbördes facit mot sina klubbkamrater. Om bronset förutspåddes en betydligt mera oviss affär; där i första hand striden nog skulle stå mellan fjolårets bronsmedaljörer (eller heter det måhända”-plakettörer”?) Peking och Överum, Fors, möjligen med Norrköping City, förstärkta med makarna Lena och Lars Lundqvist, som utmanare.

Första centraldagen (10 februari)

Rond 1
Rond 1 såg de båda lagen utan någon som helst chans till DM-titlar, men väl SM-semifinalplatser, Dyra Englund och Motala Finest, mötas. 51-13 i halvtid utökades till 77-21 i Linköpingslagets favör och som därmed kunde notera VP 19.17. Det räckte dock inte för att ta ledningen, Överum, Fors var snäppet vassare mot Katrineholm-Finspång-Norrköping-kombinationen i lag Kafino: imp 78-14 blev till VP 19.79-0.21.

Toppmötet i ronden var det mellan de bägge huvudkonkurrenterna om DM-guldet, Team Zang vs Lirarna. Halvtidsledningen 35-19 till Team Zang reducerades något i andra halvlek, och slutresultatet 46-39, innebar oavgjort med råge för Team Zang, 11.83-8.17.

Rond 2
Också i rond 2 fanns en högst betydelsefull match beträffande den framtida medaljstriden. Lirarna hade Peking på menyn. 13-28 halvvägs föll Norrköpingslaget i smaken. Andra halvlek blev tämligen imp-fattig, men av de totalt 15 som omsattes gick två tredjedelar i Pekings favör. Matchen slutade 14.58-5.42 till fjolårets bronsmedaljörer.

Av slutsiffrorna i matchen mellan Norrköpingslaget IMPossible och Motala Finest, 41-41, att döma. kan man lätt få intrycket att den var jämn rakt igenom. Men, alls icke så. Motala ledde med 27-1 i halvtid och fick sedan se sig ikappkörda med samma imp-differens i andra halvan av matchen!

Team Zang gjorde processen kort mot Kafino (19.93-0.07), Dyra Englund besegrade klubbkompisarna i Mixarna med 18.63-1.37, medan Överum, Fors förlorade vardera halvleken mot Norrköping City med två imp, till VP-siffrorna 8.92-11.08.

Rond 3
Den första centraldagens avslutande rond hade en match av kanske lite större intresse än de övriga, den mellan Överum, Fors och Lirarna, Inför rond 3 låg Överumslaget trea, med gott häng på Team Zang, medan Lirarna huserade förvånansvärt långt ned i tabellen, på åttondeplatsen.

För Linköpingslaget var en storseger av nöden för att ta igen förlorad mark. Av det blev inget; Överum gick till halvtidsvila med 19 imps ledning och när de sedan i andra halvlek spädde på med 17-0, hade deras aktier i kampen om pallplats stärkts rejält. För Lirarna var det nu 30 VP upp till guld och silver.

Därmed var tabellen efter första centradagen denna:

1. 57.80 Dyra Englund
2. 47.99 Team Zang
3. 45.77 Överum, Fors
4. 32.17 Norrköping City
5. 31.27 Peking
6. 30.40 Motala Finest
7. 16.53 Lirarna
8. 16.39 IMPossible
9. 15.41 Mixarna
10. 6.27 Kafino

Andra centraldagen (2 mars)

Helgen 2-3 mars var det dags att återuppta bataljen – tre ronder à 20 brickor vardera tävlingsdagen. Och redan i dess första rond, den fjärde sammanlagt, fanns tre högeligen intressanta matcher.

Rond 4
Matchen mellan Team Zang och Dyra Englund var viktig ur flera aspekter. För båda lagen att vinna serien och därmed rätten att välja SM-semifinalheat först; för Team Zang att komma sämst tvåa i tabellen för att därmed vinna DM; och sist, men inte minst, ur ett rivalitetsperspektiv klubbkamrater emellan!

Team Zang ledde lite knappt i halvtid, 22-16. Dyra Englund vann andra halvlek med 12-5, varför matchen slutade mer eller mindre oavgjort; 27 imp tll Team Zang, 28 till Dyra Englund, och 9.72-10.28 i VP. No big deal.

Matchen Överum, Fors vs Peking, som var den andra av de lite mera betydelsefulla, blev ett streck i räkningen för Tjustlaget, 11-61 i baken, och bara 1.37 VP i den egna kassen. För Peking innebar det avancemang till tredjeplatsen i tabellen, men andra bakom Team Zang avseende DM, medan Överum, Fors föll en placering.

Den tredje matchen av stort intresse gick mellan Lirarna, i skriande behov av poäng, och Motala Finest. Precis om i derbyt mellan Dyra Englund och Team Zang, var den här matchen betydelselös sett ur ett DM-perspektiv för Motalalaget, men i högsta grad viktig för rätten att tidigt välja SM-semifinalplats, medan den för Lirarna gällde bådadera. Lirarna tog ledningen, 31-7, i första halvlek; Motala hämtade igen fyra av dem i andra. Slutresultatet skrivs till 60-40 i Linköpingslagets favör, VP 14.58-5.42, något som rent poängmässigt förde dem något närmare täten, men fortsatt beläggandes sjundeplatsen i tabellen.

Rond 5
Efter ett välbehövligt lunchuppehåll var det dags att återuppta spelet, och då med seriens femte rond. Överum, Fors hade en oplockad gås med Dyra Englund från semifinalens sista och katastrofala match. Gunnar Schäfer i Överum, Fors hade inför finalhelgen bett motståndarna att försöka vara lite snällare den här gången. ”Snäll?”, sa Dyra Englunds lagkapten; han verkade inte alls känna till innebörden av just det ordet …

Övriga i laget tycktes bättre förstå betydelsen av ”snäll”, för hur ska man annars tolka halvtidssiffrorna 19-19? Något mindre snälla var Linköpingslaget i matchens andra halva, men slutresultatet 54-38 var ju betydligt bättre för Överum än de 1-112 (!) man fick vidkännas i semifinalen i januari. VP skrevs till 13.81-6.19.

Peking hade Team Zang på menyn. Ifjol möttes de båda lagen i DM-finalens sista rond, och det som såg dukat ut för serieseger för Team Zang gick den gången om intet när Norrköpingslaget inte bara stretade emot, utan också såg till att vinna med 14.01-5.99. En skalp som sannolikt ökat Pekings självförtroende påtagligt.

Stärkta av fjolårets framgång, tog de ledningen med 9-1 halvvägs, den lägsta omsättningen i en enskild halvlek i hela DM-finalen. Team Zang återställde hackordningen i andra halvlek, och vann matchen med imp-siffrorna 35-19, konverterat till 13.81-6.19 i VP. Inget att direkt skämmas över för Peking.

De tre andra matcherna i den femte ronden slutade 15.77-4.23 (IMPossible mot Kafino), 17.06-2.94 (Motala Finest mot Norrköping City) respektive 18.01-1.99 (Lirarna mot Mixarna).

Rond 6
En rond återstod av andra centraldagen. Lirarna, fortsatt i behov av stor poängskörd för att återta förlorad mark, besegrade IMPossible med 15.28-4.72. Norrköping City och Mixarna spelade en relativt jämn match, med någon övervikt, 11.59-8.41, till de förra, och Motala Finest såg till att ta nästan maximalt mot Kafino, 19.93-0.07.

Peking avslutade dagen med ytterligare ett tungviktarmöte, nu mot Dyra Englund. Precis som i matchen mot Team Zang var första halvlek jämn, tre imps övervikt för Dyra Englund. I andra halvlek gick det mesta i Linköpingslagets favör och slutsiffrorna skrevs till 20-72, motsvarande 1.18-18.82 i VP.

Också Överum, Fors hade samma dagsprogram som Peking; förutom det inbördes mötet lagen emellan, Dyra Englund och så Team Zang. Att Linköpingslaget tog ledningen i halvtid, var det nog inte som höjde på ögonbrynen över. Överum, Fors hade minsann inte tänkt ge sig utan strid, och deras mera namnkunniga motståndare hade påtagliga besvär att hålla dem stången i andra halvan av matchen, som Överum vann med 34-23. Slutresultatet blev 50-40 i Team Zangs favör, ingen direkt katastrof för Överum, Fors.

De sex första rondernas spel hade skiktat startfältet rejält. Ledarlaget hade lagt nästan en hel match mellan sig och tvåan, som i sin tur hade drygt en halv matchs försprång till trean. Därbakom hade tre, kanske fyra, lag fortsatt chans att blanda sig i kampen om tredjeplatsen, och därmed i realiteten även om silver- och bronsplaketter. Två lag syntes avsågade helt, men för det ena av dem, Mixarna, fortfarande fanns en liten, liten chans till åttondeplats och därmed få spela SM-semifinal.

Tabellställningen med med tre ronder kvar:

1. 100.71 Dyra Englund
2. 84.05 Team Zang
3. 72.81 Motala Finest
4. 64.40 Lirarna
5. 60.80 Överum, Fors
6. 57.27 Peking
7. 55.36 Norrköping City
8. 44.22 IMPossible
9. 39.01 Mixarna
10. 17.37 Kafino

Såväl Lirarna som Motala Finest hade haft en bra dag vid de gröna borden och klättrat uppåt i tabellen från sina respektive utgångspositioner den första centraldagen. Med både Dyra Englund och Motala Finest ute ur diskussionen om DM-titlar, hade Team Zang skaffat sig ett järngrepp om guldplaketterna; 20 VP ned till huvudkonkurrenterna, som de dessutom redan mött.

Striden om silver och brons var emellertid ännu helt öppen mellan i princip fyra lag; Lirarna, Överum Fors, Peking och Norrköping City, medan det för IMPossible – komiskt nog ett i sammanhanget passande lagnamn – krävdes närmast ett mirakel för att nå upp till bronsplats.

Tredje och avslutande centraldagen (3 mars)

Ny dag, nya givar och insatser. Nu ska säsongens upplaga av DM Lag avgöras!

Rond 7
Två matcher är av lite extra intresse. Dels den mellan Dyra Englund och Lirarna, dels matchen mellan Motala Finest och Peking. Dyra Englund leder med 26-0 i halvtid, medan Motala Finest har 13 imps övertag på sin motståndare, 24-17.

Andra halvlek ser Lirarna ta igen 11 imp av den förlorade marken, så matchen slutar 36-21 till Dyra Englund, innebärande VP 13.61-6.39. Motala Finest ger inte sin motståndare samma gest, utan spär på med ytterligare 14 imps marginal, och vinner med 67-46, som omvandlat till VP blir 14.76-5.24. Motalalaget befäster därmed sin tredjeplats i tabellen, medan Peking halkar ned till sjätte (fjärde i plakettstriden), 8 VP bakom Lirarna och ytterligare två bakom Överum, Fors.

I rondens övriga matcher händer det, att Kafino slår Norrköping City med 38-23 (13.61-6.39), Team Zang slår klubbkamraterna i Mixarna med 43-21 (14.94-5.06) och Överum, Fors spelar oavgjort med råge, 59-54 (11.34-8.66) mot IMPossible, efter att ha lett 35-15 i halvtid.

Lirarna och Överum, Fors byter plats med varandra i tabellen, som i övrigt är placeringsmässigt intakt.

Efter sju ronder är ställningen:

1. 114.32 Dyra Englund
2. 98.99 Team Zang
3. 87.57 Motala Finest
4. 72.14 Överum, Fors
5. 70.79 Lirarna
6. 62.51 Peking
7. 61.75 Norrköping City
8. 56.88 IMPossible
9. 44.07 Mixarna
10. 30.98 Kafino

Rond 8
Ronden närmast efter en lunch- eller middagspaus tenderar inte sällan till ge oväntade matchutgångar. Är det månne den s.k. paltkoman som av och till spelar in?

Peking tycktes inte ha drabbats nämnvärt utan kunde ganska bekvämt besegra klubbkamraterna i IMPossible, 77-26 (18.73-1.27). Också Dyra Englund verkade vara immuna mot denna gräsliga åkomma; i vart fall syntes inga tecken i mötet med Kafino. 41-9 i halvtid utökades till 70-20 i full tid och VP 18.63-1.37.

Norrköping City och Lirarna utkämpade en jämn match, vilket halvtidssiffrorna 30-29 vittnar om. Linköpingslaget drog det längsta strået i andra halvan, om än inte med några stora siffror. Slutresultatet blev 58-43 (13.61-6.39).

Matchen mellan Mixarna och Överum, Fors tillhörde mestadels Mixarna i första halvlek, 44-23, medan Tjustlaget visade sig klart starkast i andra halvan av matchen, 41-0. Totalt 64-44 (14.58-5.42) medförde 1 VP ytterligare mellan dem och och Lirarna i kampen om silver och brons, med Peking fullt synligt i backspegeln.

Så till den femte och sista matchen i ronden: Motala Finest mot Team Zang.

Det var troligen många som ställde sig undrade till ifall det halvtidsresultat som presenterades på TV-skärmarna i lokalen verkligen var skrivet på rätt ledd, när Linköpingslaget visade sig ligga under med 13-52! Nåväl, en halvlek återstod ju, och Team Zang är kända för sina makalösa upphämtningar i just andra halvan av en till synes hopplös match.

Ingen regel utan undantag – Motala Finest körde på nästan lika hårt i andra halvan som i första, med följden att matchen slutade 90-25 (19.86-0.14) till Motala. Den matchutgången hade nog ingen tippat på förhand!

Med en rond kvar att spela:

1. 132.95 Dyra Englund
2. 107.43 Motala Finest
3. 99.13 Team Zang
4. 86.72 Överum, Fors
5. 84.40 Lirarna
6. 81.24 Peking
7. 68.14 Norrköping City
8. 58.15 IMPossible
9. 49.49 Mixarna
10. 32.35 Kafino

Kampen om DM-guldet var i praktiken avgjord. Överum, Fors eller Lirarna behövde ta nästintill full pott i sista ronden och Team Zang dessutom då förlora tämligen stort mot IMPossible. Ett högst osannolikt scenario. Kampen om DM-silver och -brons var däremot i högsta grad levande och där ett av de tre inblandade lagen, Peking, Lirarna och Överum, Fors skulle komma att bli utan.

Rond 9.
Sista ronden, de sista 20 brickorna av de totalt 180 som DM-finalen omfattat.

Det märks tydligt att några av lagen är trötta efter 100 brickors spel fram tills nu i den avslutande DM-helgen. Dyra Englund, som redan inför sista matchen var klara seriesegrare, krossade Norrköping City med hela 125 (!) imps marginal; 66-1 i första halvlek och 61-1 i andra. Lirarna var inte så mycket sämre i sin sista match, mot Kafino: 66-0 i halvtid blev till 123-9 när slutsignalen ljöd. Båda matcherna slutade 20-0 – och det med råge.

I jämförelse fick matchen mellan Team Zang och IMPossible betraktas som jämn; de förra i ledning med ”bara” 51-31 halvvägs. Proppen gick emellertid ur i andra halvan, 51-1 till Linköping, och slutresultatet 104-32 räckte gott och väl till 20-0, det också.

Lite i skymundan, men ändå väl så viktiga två matcher, möttes Peking och Mixarna, där Norrköping gick segrande med 17.90-2.10, samt Överum, Fors och Motala Finest. Överum, Fors hade behövt tre futtiga VP ytterligare för att knipa bronset, en tåspets före Peking. Nu blev resultatet istället det omvända, med Peking den där spetsen före. Ibland är det små marginaler, och det gäller att ha dem på sin sida!

Pallen fick därmed exakt samma utseende som ifjol, med Team Zang kvar på tronen som distriktsmästare i lag, Lirarna likaledes silvermedaljörer och Peking försvarade sitt brons, med 59 hundradelars marginal.

Dyra Englund vann serien och rätten att välja semifinalheat först av alla, Motala Finest klämde sig in mellan dem och Team Zang, men guld-, silver- och bronsplaketter och, inte att förglömma DM-bonus, gick till exakt samma lag som för ett år sedan.

Grattis till medaljörer och SM-semifinalister!


Slutresultat DM Lag final 2024

1. 152.95 Dyra Englund
Tobias Bern, Johnny Blid, Erik Fryklund, Martin Löfgren, Carl Ragnarsson
2. 119.13 Team Zang (distriktsmästare)
Olof Bergström, Magnus Ekman, Mats Sjöberg, Håkan Strääf, Jan-Erik Thomasson
3. 115.60 Motala Finest
Berit Björk, Daniel Gustafsson, Per-Inge Helmertz, Arne Jordestedt, Charlotta Jönsson, Christer Pettersson
4. 104.40 Lirarna (silvermedaljörer)
Mikael Blomqvist, Klaus Claassen, Krister Ekudd, Staffan Hed, Lars-Erik Johansson, Henrik Malmsten, Hans Velin
5. 99.14 Peking (bronsmedaljörer)
Allan Christensen, Göran Forss, Christer Gällström, Gerd Hemer, Arne Klasén, Mikael Nannskog, Harriet Philipson
6. 98.55 Överum, Fors
7. 68.14 Norrköping City
8. 58.15 IMPossible
9. 51.59 Mixarna
10. 32.35 Kafino