Makarna Lundqvist överlägsna segrare i DM Par Mixed 2021

Med anledning av covid-19-pandemin har klubbkvalen till DM:s alla pardisciplinerna inhiberats och tävlingarna kommer istället att spelas som direktfinal online.

Först ut bland parfinalerna var den i mixed, som samlade 25 par sedan ett lämnat sent återbud p g a sjukdom.

Med föregående klubbkval brukar mixedfinalen bestå av 28 par, där alla möter alla över totalt 54 brickor. Så många brickor kan måhända vara avskräckande vid en direktfinal, varför ÖMBF tidigt beslöt att dessa kommer att spelas med brickantal i intervallet 42-46; det senare vid 24 par i övriga fall 42.

Filbyter Bridge har haft ovanan att ofta lägga beslag på de främsta placeringarna i mixedfinalen, ifjol sopade Linköpingsklubben rent hus via Maria Klingspor-Carl Ragnarsson, Viveca Rappe-Jan-Erik Thomasson och Marie Binglöv-Staffan Hed. Som om inte det var nog, så belades även platserna fyra (Matilda Wik-Mattias Norling) och fem (Gunilla Hennings-Klaus Claassen) av Filbyter-spelare.

Men det var då det - och leva på gamla meriter går som bekant inte!

Snabbast iväg denna morgon i mitten av mars kom Norrköpingsbridgens Marie Åfors-Ulf Andersson tillsammans med Maria Klingspor-Carl Ragnarsson, som noterades för delad rondseger i första ronden. Tätt följda av Harriet Philipson-Göran Forss (distriktsmästare 2012), Norrköping, och Sara Haglind-Sven Andersson, Öxelösund/Stigtomta. Sara och Sven passerade de tre framförvarande efter andra ronden, men avlöstes lika snabbt av Karin Augustsson-Peter Kennerfalk, Norrköping/Valdemarsvik, i den tredje.

Med lite knappt en fjärdedel av tävlingen spelad var ställningen denna:

Topp fem efter 10 brickor, medel 110:

1. 159 Karin Augustsson - Peter Kennerfalk
2. 137 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
3. 133 Sara Haglind - Sven Andersson
4. 132 Marie Åfors - Ulf Andersson
5. 130 Harriet Philipson - Göran Forss

Karin och Peter fortsatte med sin hårdkörning i toppen, där även Stigtomta/Kolmården-paret Susanne Hammar-Lars-Magnus Gustafsson ville ha ett ord med i laget. Klungan hann ifatt ledarparet efter sexton spelade brickor, men Karin och Peter gav svar på tal med en rondseger i ronden därpå. Detta allt medan till Örebridgen utvandrade makarna Lena och Lars Lundqvist smugit sig upp i innerspår.

Och mycket riktigt, i rond 10 tog de över taktpinnen - för gott skulle det senare visa sig!

Topp fem efter 20 brickor, medel 220:

1. 268 Lena och Lars Lundqvist
2. 262 Karin Augustsson - Peter Kennerfalk
3. 254 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
4. 251 Ingegärd Andersson - Bo Ytterström
5. 251 Lena Dahlqvist - Stefan Skoog

Sara och Sven hade halkat ned till sjundeplatsen, tätt följda av Marie och Ulf på åttonde. Harriets och Görans andra tiobrickorsomgång var ännu tyngre, de föll till elfte plats. Men, mer än hälften av tävlingen återstod!

Efter lunchuppehållet tryckte Lena och Lasse gasen i botten och lade poäng efter poäng mellan sig och klungan. Därbakom var bataljen desto hårdare med ständig oenighet i vem som skulle agera lok.

Gunilla Hennings-Klaus Claassen är ett rutinerat par som brukar kunna hävda sig gott i mixedsammanhang, så det var ingen större överraskning att de krupit upp till andraplatsen med lite knappt en topps avstånd såväl uppåt till ledarparet som nedan till de jagande vargarna.

När tre fjärdedelar, 30 brickor, av tävlingen var spelad skrevs ställningen i toppen:

Topp fem efter 30 brickor, medel 330:

1. 429 Lena och Lars Lundqvist
2. 382 Lena Dahlqvist - Stefan Skoog
3. 372 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
4. 369 Gunilla Hennings - Klaus Claassen
5. 368 Susanne Hammar - Lars-Magnus Gustafsson

Närmast därefter makarna Anne-Sophie och Lars Edbladh, Åfors-Andersson och Helena Gustavsdotter-Bengt Nilsson.

Motalas Birgitta Wirén-Börje Allard tog rondsegern i den sextonde ronden, ett tuppfjät före Hennings-Claassen; makarna Lundqvist släppte bara ifrån sig 2 poäng av maximala 44 i den sjuttonde ronden och upprepade sedan samma bedrift i den artonde!

Med blott sex brickor kvar att spela hade de lagt ett i det närmaste helt betryggande avstånd mellan sig och resten av startfältet. Desto jämnare var kampen om placeringarna alldeles bakom.

Topp fem efter 36 brickor, medel 396:

1. 532 Lena och Lars Lundqvist
2. 453 Gunilla Hennings - Klaus Claassen
3. 452 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
4. 447 Lena Dahlqvist - Stefan Skoog
5. 430 Birgitta Wirén - Börje Allard

Tre ronder kvar, dags att starta slutspurten!

I den nittonde ronden hade Klingspor-Ragnarsson frirond. Dahlqvist-Skoog hade en tillräckligt bra rond för att klättra upp till andraplatsen, medan Hennings-Claassens var avgjort sämre. Det var nu en liten lucka mellan trean och fyran med fyra brickor kvar att spela:

Topp fem efter 38 brickor, medel 418:

1. 546 Lena och Lars Lundqvist
2. 479 Lena Dahlqvist - Stefan Skoog
3. 478 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
4. 466 Gunilla Hennings - Klaus Claassen
5. 464 Birgitta Wirén - Börje Allard

Paren närmast därefter behövde avsluta med två kanonronder för att på allvar kunna blanda sig i tätstriden.

I den näst sista ronden hade Dahlqvist-Skoog bäst bland dem närmast efter makarna Lundqvist, men såväl Wirén-Allard som Klingspor-Ragnarsson hade inte alltför mycket sämre rond, den som vanns av Lena Odén-Per Rask, Norrköping, på 37 poäng.

Med en enda futtig rond kvar att spela av årets mixedfinal var toppställningen:

Topp fem efter 40 brickor, medel 440:

1. 575 Lena och Lars Lundqvist
2. 516 Lena Dahlqvist - Stefan Skoog
3. 509 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson
4. 496 Birgitta Wirén - Börje Allard
5. 492 Gunilla Hennings - Klaus Claassen

Övriga par var nu alltför långt efter för att ha någon reell chans att komma ifall tättrion.

Sista ronden.

Mor och son Heinlo tillsammans med makarna Edbladh knep rondsegern med 42 av 44 möjliga poäng. Det, liksom att Lena och Lars hade prick medel på ronden mot Viveca Rappe-Jan-Erik Thomasson, som aldrig fick någon riktig fart i den här tävlingen, var emellertid mest av akademiskt intresse.

Betydligt mera spännande var uppgörelsen om de övriga platserna närmast bakom för dagen helt suveräna Lundqvists. Såväl Wirén-Allard som Hennings-Claassen hade usel sistarond, de sistnämnda råkade tråkigt nog ut för att möta en av de båda rondsegrarna. Det är onekligen inget bra recept för en slutspurt!

Så vad med Dahlqvist-Skoog och Klingspor-Ragnarsson? De förstnämnda fick ihop 12 poäng på sista ronden, medan fjolårssegrarna mäktade med drygt det dubbla, 28 poäng.

Därmed kom årets slutresultat i mixedfinalen att bli enligt tabellen nedan, där för Örebridgen representerade Lena och Lars Lundqvist endast tävlade om SM-finalplatser, inte om DM.

I en telefonintervju med Lasse, tidigare distriktsordförande i ÖMBF, direkt efter finalen, sa han ungefär så här:

Vi är SÅ glada för vinsten i tävlingen idag, Lena och jag! Även om vi på grund av representationsreglerna inte får titulera oss distriktsmästare, så var det ändå VI som VANN tävlingen - och det känns lite extra skoj att med klar marginal kommit före Maria och Calle i en mixedfinal!

*Stort grattis till Lena och Lars till segern i tävlingen och dito till medaljörerna. Exakt hur många platser ÖMBF får i SM-finalen i sommar blir helt säkert först i början av juni.

Topp tio i DM Mixed Final 2021 (medel 462):

1. 597 Lena och Lars Lundqvist, Örebridgen (ej DM)
2. 537 Maria Klingspor - Carl Ragnarsson, Filbyter Bridge
(distriktsmästare)
3. 528 Lena Dahlqvist - Stefan Skoog, Vadstena BK
(silvermedaljörer)
4. 507 Gunhild och Jaan Heinlo, Gnesta BK
(bronsmedaljörer)
5. 504 Birgitta Wirén - Börje Allard, Motala BA
6. 496 Maud Kylinger - Mats Andersson, Filbyter Bridge
7. 494 Gunilla Hennings - Klaus Claassen, dito
8. 493 Anne-Sophie och Lars Edbladh, Norrköpingsbridgen
9. 488 Marie Åfors - Ulf Andersson, dito
10. 482 Inger och Rolf Öhman, Ljungsbro BK

Här finner du hela resultatlistan