Helmertz-Andersson försvarade DM-guldet från ifjol

På söndagsförmiddagen hade 28 par att göra upp om titlar, plaketter, ära och SM-finalplatser, när säsongens första DM-final, den för Par Veteran,
gick av stapeln i Norrköpingsbridgens lokaler.

Morgonpiggast och snabbast ur startblocken kom Filbyters Bo Kippel-Hans Malmström med rondseger, 43 poäng av maximala 52. Därmed var de en poäng före Valdemarsviks Conny Kling-Lars Nilsson och ytterligare sex före ett koppel par, däribland titelförsvarande Per-Inge Helmertz-Pär Andersson från Motala.

Som alltid är det idel skiftningar i toppen under de inledande ronderna, och mycket riktigt avlöstes ledarparet redan i rond två av Helmertz-Andersson, som i sin tur fick ge vika för Sheriff Savas-Staffan Nilsson, Västervik, i rond tre. Kling-Nilsson, som skuggat tätt därbakom, tog hand om taktpinnen efter rond fyra via en rondseger på maximala 52 poäng och höll sig kvar i ledning ytterligare en rond, innan regerande mästarna lade sig i piken igen, lagom till kaffepausen efter 12 spelade brickor, där medel skrevs till 156:

1. 219 Per-Inge Helmertz - Pär Andersson
2. 216 Tomas Gustafsson - Ulf Pettersson
3. 213 Conny Kling - Lars Nilsson
4. 191 Marie Åfors - Göran Forss
5. 185 Bo Kippel - Hans Malmström

Kaffet verkade ha haft störst positiv inverkan på Kling-Nilsson, som återtog ledningen omgående, och på Åfors-Forss som närmade sig tättrion högst väsentligt i den sjunde ronden. Den blev emellertid kortvarig, för redan i ronden efter gick Helmertz-Andersson om på nytt, bara för att i ronden därpå själva bli omsprungna av Motalas Tomas Gustafsson-Ulf Pettersson, som för första gången i tävlingen drog på sig ledartröjan.

Också erfarna veteraner är i behov av lunch, så när rutinerade tävlingsledaren Staffan Hed blåste av för sådan efter 24 brickor (medel 312) var ställningen denna:

1. 380 Sheriff Savas – Staffan Nilsson
2. 367 Tomas Gustafsson - Ulf Pettersson
3. 364 Marie Åfors – Göran Forss
4. 357 Per-Inge Helmertz – Pär Andersson
5. 353 Ulf Andersson – Ove Olofsson

Femteplacerade Ulf Andersson – Ove Olofsson, Norrköping, lade sig till med en rondseger direkt efter lunchuppehållet, vilket förde dem raskt upp till andraplatsen, halvannan poäng efter ledande Savas-Nilsson. Det dröjde ända fram till den sextonde ronden innan det bortflyende Västerviksparet var inhämtat, av i första hand Åfors-Forss som tog över ledningen. Men inte heller den blev beständig; redan två ronder senare hade Savas-Nilsson trängt sig före än en gång – och nu idkade de rejäl hårdkörning.

Efter rond 20 var det äntligen dags för eftermiddagens åtråvärda kaffepaus, med medel 520:

1. 617 Sheriff Savas – Staffan Nilsson
2. 599 Per-Inge Helmertz – Pär Andersson
3. 589 Marie Åfors – Göran Forss
4. 568 Tomas Gustafsson – Ulf Pettersson
5. 565 Ulf Andersson – Ove Olofsson

Ledarparet inledde sista omgången med en rondseger i rond 21 och hade nu drygat ut sitt försprång ytterligare. Inte heller denna gång blev ledningen särskilt långlivad, för titelförsvararna var ikapp – och förbi – redan efter nästa rond. De båda paren i täten hade varsin medelaktig tjugoandra rond, men då huvudklungan inte hittat gaspedalen, kunde tätduon hålla undan relativt komfortabelt.

I den tjugofjärde ronden, tre ronder från slutet, satte Helmertz-Andersson satte in ett ryck. Med sex brickor kvar att spela var ställningen denna (medel 624):

1. 747 Per-Inge Helmertz – Pär Andersson
2. 725 Sheriff Savas – Staffan Nilsson
3. 686 Annika Reuter – Bo Lind
4. 673 Tomas Gustafsson – Ulf Pettersson
5. 670 Krister Ekudd – Hans Velin

Savas-Nilsson närmade sig något i den efterföljande ronden, men ledarparet svarade med besked i ronden därpå och hade nu nästan en hel ronds försprång till tvåan inför sista ronden, och tvåan i sin tur en halv rond ned till trean. Kampen om tredjeplatsen såg däremot ut att vara öppen, med endast åtta poäng mellan fyran och trean.

Helmertz-Andersson hade prick medel i sista ronden, vilket förstås räckte med råge för att hålla ledningen in över mållinjen. Annika Reuter-Bo Lind avslutade tävlingen med en rondseger, 45 av 52, som i kombination med Savas-Nilssons riktigt dåliga rond, bara 8 poäng, gjorde att Nyköpingsparet kunde smita förbi precis innan gonggongen ljöd och därmed knipa silvret före västervikarna.

Per-Inge Helmertz-Pär Andersson försvarade sitt DM-guld från ifjol, och det med besked. Annika Reuter-Bo Lind tog silvret och Sheriff Savas-Staffan Nilsson, som legat med i täten hela tävlingen lade beslag på bronset. ÖMBF gratulerar medaljörerna och önskar dem - och övriga SM-finalister - lycka till i finalen under Bridgefestivalen i Örebro i sommar – exakt hur många som går vidare dit vet vi först i slutet av april.

Topp fem
Medel 702:

1. 837 Per-Inge Helmertz – Pär Andersson, Motala Bridgeallians
2. 792 Annika Reuter – Bo Lind, Nyköpings BS
3. 777 Sheriff Savas – Staffan Nilsson, Västerviks BK
4. 764 Krister Ekudd – Hans Velin, Filbyter Bridge
5. 763 Ulf Andersson – Ove Olofsson, Norrköpingsbridgen

Fullständig resultatlista