Greta Arvidsson - Sten Granath distriktsmästare i Par Hcp 30+

Som ett led i den del av Svenska Bridgeförbundets (SBF) strategiplan som behandlar ämnet Tävlingar för alla, fick SBF:s tävlingskommitté (TK) i uppdrag att ta fram en ny DM/SM-tävling riktad endast till spelare med lite högre handikapp. Den ifjol nyinrättade så DM/SM-disciplinen Hcp 30+ upplevdes av spelarna som positiv, varför SBF beslutat att fortsätta med satsningen.

Vårt eget distrikt, Östra Mellansvenska BF (ÖMBF), har varit synnerligen framgångsrikt i att ragga lag till Vi i fyran (Allsvenskan div 4) de senaste åren, så ifjol fanns goda förhoppningar om att få ett hyfsat stort deltagande också i den nyinrättade tävlingen DM Par Hcp 30+, tillika kval till SM i disciplinen. Den gången ställde 38 par till start, så den stora frågan var om vi kunde toppa det i år.

I både Motala och Linköping var det inledningsvis en aning trögt, medan Norrköping kvickt kom upp i 15 par och lite senare två ytterligare. Med intensiv raggning på upploppet lyckades de båda andra heaten passera minimigränsen, 11 par i vartdera, för de skulle startas. Slutnoteringen i Motala blev 12, i Linköping 13, så totalt 42 par kom till start i årets simultanfinal i Hcp 30+, fyra fler än i fjol.

Tävlingen spelas i sin helhet med handikappberäkning och det är endast resultatet inklusive handikapp som gäller beträffande medaljer, titlar och avancemang till SM Par Hcp 30+ under Bridgefestivalen i sommar. För att få delta krävs att båda spelarna i paret, vid anmälningstidens utgång, har ett spelhandikapp som är 30 eller högre. Om man därefter råkar sänka sig under 30 har ingen betydelse, man får vara med ändå.

Dags för tävling!

42 förväntansfulla par bänkade sig denna soliga vårlördag för att spela 33 brickor i form av elva 3-brickorsronder. Snabbast ur startblocken kom makarna Birgitta och Stig Hagman, Filbyter Bridge, med Eva Hjort - Eva Ohlsson, Motala BA, och Malin Alm - Gösta Windolf i hasorna. Hagmans rond 2 var något sämre, men fortsatt klart över medel, så de behöll ledningen - nu före klubbkamraterna, och det för den aktuella tävlingen nybildade paret, Bengt Öberg - Curt Blomquist. På tredje plats befann sig Birgit Hedström - Christina Persson, Motala.

I den tredje ronden tog de båda Evorna 99 poäng, vilket stod sig gott mot såväl Hagmans (49), Öberg - Blomquist (77) och Hedström - Persson (41). De övertog därmed ledartröjan med 232 poäng, med Öberg - Blomquist hack i häl på 229 och sedan ett hopp till Hagmans (205), som anförde den jagande huvudklungan med tolv par inom tio poängs marginal.

Eftersom tävlingen i sin helhet spelas med handikapp, får de par vars snitthandikapp är högre än tävlingens (som i år var 43.5), ”bidrag” ur ”handikappfonden”, medan paren vars snitt är lägre än tävlingens, får lämna ifrån sig poäng till den. De tre par som får betala högst ”skatt” per rond till fonden är makarna Hagman (6.9 poäng), regerande mästaren Eva Klingspor, i år i par med Anna-Karin Persson (6.1) och makarna Irene och Lennart Hansson, Norrköping, (5.8). I andra änden de tre par som får högst bidrag ur hcp-fonden: Agneta Björkman - Ulf Krantz, Filbyter Bridge (5.9), Siw Carlsson - Gunnel Sundén, Motala BA (5.2), Gunilla Haraldsson - Inger Carlsson, Filbyter Bridge, och Jan-Anders Gredeskog - Hans-Åke Sällin, Motala BA (bägge paren 5.0).

Ann-Margret Olsson - Gunilla Andersson vann den fjärde ronden på 81 poäng och Greta Arvidsson - Sten Granath den femte, på nästan full pott, 109.

När tävlingsledarna i vartdera heatet blåste av för lunchpaus efter 15 spelade brickor, med medel 285, var ställningen i toppen:

1. 375.1 Sten Granath - Greta Arvidsson
2. 360.0 Eva Hjort - Eva Ohlsson
3. 336.6 Torbjörn Axman - Göran Jonsson
4. 332.7 Henrik Sievert - Ulf Niskanen
5. 327.4 Perry Mellqvist - Melker Garay

Uppskattad lättlunch
ÖMBF bjöd, precis som ifjol, samtliga deltagare på lättare lunch i spellokalen, något som var såväl mycket uppskattat som att det sparade in en hel del tid i och med att alla slapp leta matställe annorstädes.

De båda tätparen scorade prick medel på ronden direkt efter lunch, medan trean hade en 30 poäng bättre rond och därmed passerade Hjort-Ohlsson och numera vara bara tio poäng bakom ledarparet. Bäst på ronden var Ulla Fogelin - Bo Persson med 99 av 114 möjliga.

Alla paren i toppen idkade hårdkörning i den sjunde ronden, vilken vanns av Malin Alm - Gösta Windolf på 88 poäng. Arvidsson-Granath fortsatt i ledningen, men nu blott 1.5 poäng före Axman-Jonsson och med Hjort-Ohlsson ännu med ett hårt grepp om tredjeplatsen, 15 poäng bakom. I kölvattnet hade Filbyters Henrik Sievert - Ulf Niskanen smugit sig upp, med ronder stadigt en god bit över medel - de hade cirka 20 poäng upp till pallen. Fjolårets fyror, makarna Inga-Lill och Lars Jönsson, hade haft en tung start, men också de så sakteliga klättrat uppöver i resultatlistan. Med fyra ronder kvar att spela var de uppe på åttonde plats, fortfarande med god chans på pallplats.

Norrköpings Anita Bergenfors - Eva Törngren slog till med en rejäl rondseger, 111 poäng, i sista ronden före eftermiddagens kaffepaus. Det såg dem klättra hela vägen från elfte till andra plats och nu endast tio poäng från förarsätet, som Eva Hjort - Eva Ohlsson återtagit. I övrigt höll paren i toppen fortfarande relativt högt tempo, så det var inte alldeles enkelt för dem bakifrån att klämma sig in på topp-10.

Strax före kl. 14 blåstes tapto för kaffepaus. Ställningen efter 24 av de 33 brickorna var därmed (medel: 456):

1. 546.2 Eva Hjort - Eva Ohlsson
2. 536.4 Anita Bergenfors - Eva Törngren
3. 535.7 Torbjörn Axman - Göran Jonsson
4. 533.7 Sten Granath - Greta Arvidsson
5. 530.6 Malin Alm - Gösta Windolf

20 poäng bakom tätklungan återfanns Mellqvist-Garay (511.1), Thomas Folkesson - Lennart Tillgren (510.7), Sievert-Niskanen (507.1) och makarna Jönsson (507.1). Ännu en helt öppen affär om såväl medaljer som SM-finalplatser.

Dags att börja spurta!

Hjort-Ohlsson skaffade sig ytterligare en bra rond direkt efter kaffepausen, 90 poäng. Ingen av de närmast jagande kunde matcha det tempot, så det hade nu uppstått en 25 poäng stor lucka ned till tvåan, Bergenfors-Törngren, som i sin tur var 10 poäng före Axman-Jonsson. Emellertid var det inga ointagliga avstånd för paren närmast bakom, så ända ned till tiondeplatsen, Filbyters Ann-Margret Olsson - Gunilla Andersson, fanns ännu chans med två riktig bra avslutande ronder.

Berit Björk - Arne Friberg, Motala BA, vann nästsista ronden på 96 poäng, före Filbyters Bengt Öberg - Curt Blomquist, 95. I täten knappade Arvidsson-Granath in på ledande Hjort-Ohlsson, Axman-Jonsson höll undan för Bergenfors-Törngren, och bakifrån kom Olsson-Andersson med stormsteg och var nu nästan ikapp fyran och alls inte långt från bronset

Med 3 brickor kvar att spela, ställningen med medel 570:

1. 680.3 Eva Hjort - Eva Ohlsson
2. 665.1 Sten Granath - Greta Arvidsson
3. 660.1 Torbjörn Axman - Göran Jonsson
4. 649.9 Anita Bergenfors - Eva Törngren
5. 648.5 Ann-Margret Olsson - Gunilla Andersson

Därbakom skuggade Alm-Windolf på 634.4, Ingebrit Lood - Iréne Lindh på 634.1 och Folkesson-Tillgren på 629.7.

Sista ronden.
Ledarparet får en dålig rond, bara 15 poäng, och faller ned till femteplats. Surt, efter att ha varit på topp-3 större delen av tävlingen.

Desto bättre går det för treorna, Axman-Jonsson, som scorar 70 poäng och klättrar en placering. Ännu bättre går det för Granath-Arvidsson, som med sina 88 på ronden tar klivet högst upp på pallen. Bergenfors-Törngren får ihop 76 på ronden, men det fattas tre poäng för att klämma sig före Axman-Jonsson. Norrköpingsdamerna får nöja sig med bronset.

Allra bäst på ronden var Björk-Friberg och makarna Jönsson, som bägge scorar 99 poäng. Inga-Lill och Lars upprepar därmed fjolårets fjärdeplacering - denna gång dock med större avstånd upp till bronsplatsen.

Slutresultat i DM Par Hcp 30+ blev därmed enligt tabellen nedan. Hur många par som kan påräkna sig en SM-finalplats under Bridgefestivalen sommaren 2024, vet vi först i slutet av april/början av maj.

Grattis till medaljörerna - och till alla andra blivande SM-finalister!


Topp-10 i DM Par Hcp30+ - Final 2024

Medel: 627

1. 750.4 Greta Arvidsson - Sten Granath
2. 725.8 Torbjörn Axman - Göran Jonsson
3. 723.2 Anita Bergenfors - Eva Törngren
4. 699.8 Inga-Lill Jönsson - Lars Jönsson
5. 692.4 Eva Hjort - Eva Ohlsson
6. 692.1 Ann-Margret Olsson - Gunilla Andersson
7. 685.9 Brittinger Oscarson - Carola Olsson
8. 681.4 Ingebrit Lood - Iréne Lundh
9. 680.2 Malin Alm - Gösta Windolf
10. 678.0 Ulf Strannå - Pär Kvist

Här finner du: