Filbyterdominans i DM Par Open

Parfinalen, med 28 par på startlinjen, avslutade också denna säsongs DM-cirkus. 54 brickor var vad finalisterna hade på sig för att göra upp om både DM-titlar, -plaketter och SM-semifinalplatser i disciplinen.

Tävlingsledare för dagen var Lars-Magnus Gustafsson, Kolmården, och då alla par satt på sina platser redan fem-sex minuter före officiell starttid, kunde startskottet skjutas av tidigare än planerat. Förstås först efter inledande instruktioner och välkomsthälsning.

Precis som tidigare år var pensumet uppdelat på fyra omgångar, i år om vardera 12, 10, 16 och 16 brickor. Bland förhandstipsen till plaketter, samma gamla skara - de flesta från Filbyter Bridge. Nybakade SM-lagfinalisterna i Team Zang: Mats Sjöberg - Håkan Strääf och Olof Bergström - Jan-Erik Thomasson; Lirarna-paren Mikael Blomqvist - Staffan Hed och Lars-Erik Johansson - Hans Velin; Erik Fryklund ihop med för dagen reserven Krister Ekudd (sämre reserv kan man ha) för ordinarie partner Tomas Börgesson - och så förstås flerfaldiga parmästarna, titelförsvarande Martin Löfgren - Carl Ragnarsson.

Bäst chans att blanda sig i det förutspådda Filbyteruppgöret: Katrineholms Allan Christensen - Gösta Olavi, Motalas Arne Jordestedt - Per-Inge Helmertz och Tomas Gustafsson - Lars-Eije Svensson, Valdemarsviks Peter Kennerfalk - Lars ”Kitten” Nilsson och fjolårets silvermedaljörer Lars-Inge Rehnström - Anders Ekström samt Nyköpings Bo Lind - Berth Åndberg. Utom tävlan för DM-titlar, men väl SM-semifinalplatser, starka Tobias Bern - Daniel Gustafsson - bägge boende i Linköping, men representerande klubb utanför ÖMBF.

Första omgången

När startskottet väl gått är det som alltid tjurrusning och ideliga byten i tätposition. Kvickast ut denna gång var Filbyters Sven Claesson - Zeb Wiltgren, med 44 av 52 möjliga på ronden, följda av Jordestedt-Helmertz (38) och Bergström-Thomasson, Kennerfalk-Nilsson och Bern-Gustafsson, alla med 37. Motalaparet hade även en bra andra rond och övertog ledningen, med Kennerfalk-Nilsson i släptåg. Tredje ronden såg Sjöberg-Strääf ta hand om taktpinnen, och det gjorde de för ett gott stycke framöver, alltmedan paren allra närmast bakom skiftade från rond till rond.

När TL blåste av för förmiddagspassets efterlängtade kaffepaus efter 12 brickor var ställningen i toppen denna:

12 brickor, medel 156

1. 196 Mats Sjöberg - Håkan Strääf
2. 186 Eva Wilander - Gun Karlsson
3. 183 Bo Lind - Berth Åndberg
4. 182 Gun-Britt Rindstål - Mattias Forss
182 Per-Inge Helmertz - Arne Jordestedt

Bergström-Thomasson hade efter sin fina start fallit ända ned till plats 16, Blomqvist-Hed, Johansson-Velin och titelförsvararna huserade alla kring tiondeplatsen. Ännu var det dock gott om tid att förbättra utgångsläget.

Andra omgången

Sjöberg-Strääf tuffade på med ronder strax över medel, och när den jagande klungan inte kunde enas om farthållningen behöll Filbyterparet ledningen också efter ronderna sju och åtta. Ekudd-Fryklund och Johansson-Velin hade så smått börjat röra på sig, och med ett par bra ronder var de efter 18 brickor hack i häl på klubbkamraterna. Bergström-Thomasson hade klättrat till tionde, medan Löfgren-Ragnarsson fortsatt hade det tungt och återfanns först på plats 16, strax under medel.

Ledarparet slog till med 42 poäng i den tionde ronden. Det räckte emellertid inte för att påtagligt dra ifrån envist efterhängsna Johansson-Velin, som scorade 39. I den elfte och sista ronden före lunch möttes tvåorna och Bern-Gustafsson. När de sistnämnda tog 43-9 mot Johansson-Velin, och Sjöberg-Strääf samtidigt fick med sig 44 poäng, hade avståndet till mellan dem och den nu nya tvåan, Ekudd-Fryklund, växt till drygt en brickas marginal.

Topp-5 efter 22 brickor, medel 286

1. 371 Mats Sjöberg - Håkan Strääf
2. 341 Krister Ekudd - Erik Fryklund
3. 331 Dag Johansson - Torbjörn Forsén
4. 329 Tobias Bern - Daniel Gustafsson
5. 325 Lars-Erik Johansson - Hans Velin
325 Bo Lind - Berth Åndberg

Tredje omgången

16 brickor fram till eftermiddagskaffet inleddes med rond 12. På den var Gun Karlsson - Eva Wilander bäst med 42 poäng. Någon större förändring i täten, annat än att Johansson-Forsén bytte plats med Bern-Gustafsson, blev det inte. Ekudd-Fryklund knappade in tiotalet poäng på klubbkamraterna, som fortsatt hade cirka 20 poängs försprång.

Ledarparet hade det en smula motigt, då de också i den trettonde ronden scorade en bit under medel, det samtidigt som Johansson-Velin hade en kanonrond och nu intog andraplatsen, åtta poäng bakom. Sjöberg-Strääf tog revansch i rond 14, och när Johansson-Velin hade en betydligt sämre rond passade Bern-Gustafsson på att smita förbi.

Två poäng var allt Sjöberg-Strääf fick med sig i rond 15 i mötet med Jordestedt-Helmertz. Därmed jämnade det till sig rejält i toppen av tabellen, nu med Bern-Gustafsson ett par tre poäng före Johansson-Velin, med Löfgren-Ragnarsson, som börjat få upp farten efter den tröga starten, i släptåg. Sjöberg-Strääf belade fjärdeplatsen och Rindstål-Forss femte. Mellan ettan och sexan, Ekudd-Fryklund, skilde det bara 15 poäng.

Tätkvintetten höll tämligen jämna steg med varandra i rond 16, som för övrigt vanns av Claesson-Wiltgren på 47 poäng, och det var först i ronden därpå som tre par satte in turbon: Sjöberg-Strääf, Löfgren-Ragnarsson och, pånyttfödda Bergström-Thomasson, scorade alla en god bit över 40 på ronden. De fortsatte hårdkörningen också i rond 18 och jagande Johansson-Velin och Bern-Gustafsson hade fullt sjå med att hänga på i kölvattnet.

I den nittonde ronden, den precis före eftermiddagens kaffepaus, slog Motalas Annelie Kåberg - Roger Norrbrink till med en rondseger. Ännu en gång hade Sjöberg-Strääf oturen att vara på fel plats vid precis fel tillfälle. Samtidigt scorade både Bern-Gustafsson och Löfgren-Ragnarsson goda 42, och den nyss samlade tätkvintetten hade plötsligt spruckit upp.

Topp-5 efter 38 brickor, medel 494

1. 605 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson
2. 572 Tobias Bern - Daniel Gustafsson
3. 557 Olof Bergström - Jan-Erik Thomasson
4. 556 Mats Sjöberg - Håkan Strääf
5. 550 Lars-Erik Johansson - Hans Velin

Närmast bakom följde Kisas Jonas Hjelte - Tony Lindblom (548), Blomqvist-Hed och Rindstål-Forss (bägge 546) och Ekudd-Fryklund (543).

Fjärde omgången

Sista omgången och 16 brickor kvar att spela. Det är nu det gäller att undvika låta tröttheten ta över och istället se till att ha ordning på sittmusklerna.

Rond 20
Bäst av tätparen har Bern-Gustafsson och Sjöberg-Strääf, båda med 41 poäng på ronden. De knappar därmed in sju poäng på ledarparet. Övriga på topp-10 har ungefär medel på ronden, undantaget Blomqvist-Hed, som dessert efter kaffet fick på nöten av Motalas Peter Hansson (parmästare 1986) - Christer Pettersson - blott nio poäng lämnade Motalaparet ifrån sig.

Rond 21
Det är hög fart i täten. Lögren-Ragnarsson scorar 42, Bern-Gustafsson 35 - och tappar på så sätt de sju poäng de i förra ronden knaprat in på avståndet - Sjöberg-Strääf 38, medan Hjelte-Lindblom nu smugit sig upp på fjärdeplatsen med 41 på ronden. Det är dock 20 poäng upp till tättrion, men eftersom Bern-Gustafsson inte spelar om DM-plaketter, ligger Kisaparet just nu på bronsplats.

Rond 22
Även om Bern-Gustafsson inte kan få vare sig DM-titel eller plaketter, så vill de förstås gärna vinna själva tävlingen! Med 44 på ronden är de blott en poäng sämre än Ekudd-Fryklund, men 14 bättre än ledarparet, varför avståndet framåt krympt till 19 poäng. Bakom kämpar Sjöberg-Strääf för att försöka komma ifatt; 39 på ronden minskar avståndet fram till DM-guldet med nio poäng - det är dock fortsatt 37 poängs differens. Ned till Johansson-Velin 31 poäng, och därefter följer en trio inom knappt tio poängs marginal.

Rond 23
Filbyters Lars Jacobson - Håkan Lövsén vinner ronden på maximala 52 poäng. De möter emellertid inget av paren inblandade i tätstriden, så allt det för med sig är att de lyckas komma bort från den förhatliga sistaplatsen med fem placeringars marginal.

I täten tycks titelförsvararna ha ett stadigt grepp om ännu ett DM-guld. Med 41 på ronden, som de för övrigt delar med klubbkamraterna Blomqvist-Hed, drar de ifrån de båda främsta kombattanterna Bern-Gustafsson och Sjöberg-Strääf med 20 respektive 15 poäng.

Med fyra ronder kvar är ställningen i toppen denna (medel 598):

1. 752 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson
2. 713 Tobias Bern - Daniel Gustafsson
3. 700 Mats Sjöberg - Håkan Strääf
4. 673 Mikael Blomqvist - Staffan Hed
5. 667 Krister Ekudd - Erik Fryklund

Närmaste efterföljare är Johansson-Velin (664), Bergström-Thomasson och Hjelte-Lindblom (båda 650) samt Johansson-Forsén (642).

Rond 24
Tätduon fortsätter att hålla hårt tryck på gaspedalen. Bern-Gustafsson vinner ronden med 44 poäng. Det för dem tyvärr bara två poäng närmare ledning. Johansson-Velin jagar frenetiskt, dels för att försöka komma sig upp på pallplats, dels för att hålla de jagande vargarna på behörigt avstånd. 43 rondpoäng bidrar förstås väsentligt och de har nu bara 20 poäng upp till Sjöberg-Strääf.

Rond 25
Ronden vinns av Lind-Åndberg (49), vilket är sex poäng bättre än vad Hjelte-Lindblom skrapar ihop. Kisaparet möter emellertid ledarna och i ett nafs har Bern-Gustafsson knaprat in 21 poäng på det tidigare så stora försprånget.

Rond 26
Näst sista ronden. Jaan Heinlo - Kjell Sedelius vinner den på 45 poäng, ett fåtal före Blomqvist-Hed och Ekudd-Fryklund. Bern-Gustafsson scorar 31 och Löfgren-Ragnarsson 30. Det är gastkramande jämnt i kampen om silver och brons; med en rond kvar att spela är ställningen bland de sju främsta:

1. 833 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson
2. 818 Tobias Bern - Daniel Gustafsson
3. 763 Mikael Blomqvist - Staffan Hed
4. 757 Mats Sjöberg - Håkan Strääf
5. 755 Krister Ekudd - Erik Fryklund
6. 754 Lars-Erik Johansson - Hans Velin
7. 746 Jonas Hjelte - Tony Lindblom

Övriga är för långt efter för att kunna blanda sig i leken. 17 poäng skiljer sjundeplacerade Hjelte-Lindblom från silvret, som för tillfället är i händerna på Blomqvist-Hed.

Rond 27, bricka 53.
Ledarparet har en mycket dålig bricka, bara 5 poäng av de 26 möjliga, sedan Ragnarsson valt att låta motståndarna spela 3 , som går en straff, istället för att konkurrera med 3 som går hem i fyra trick. Bern-Gustafsson, som sitter på motsatt ledd, håller sina motståndare till jämn hemgång (i 3) och får 11 poäng på brickan. Av tätseptetten lyckas Johansson-Velin bäst när de får spela 3 med en straff, vilket ger dem 21 poäng.

Med en enda bricka kvar att spela är ställningen:

1. 838 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson
2. 829 Tobias Bern - Daniel Gustafsson
3. 779 Mikael Blomqvist - Staffan Hed
4. 775 Lars-Erik Johansson - Hans Velin
5. 765 Jonas Hjelte - Tony Lindblom
6. 757 Mats Sjöberg - Håkan Strääf
7. 750 Krister Ekudd - Erik Fryklund

Bern-Gustafsson har lyckats reducera det tidigare så stora försprånget till blott nio poäng.

För Ekudd-Fryklund är det inte ens teoretiskt möjligt att komma på pallen, eftersom endast 26 poäng står på spel på varje bricka. Sjöberg-Strääf behöver i det närmaste full pott i kombination med att alla framförvarande har får katastrofresultat.

Rond 27, bricka 54
Sjöberg-Strääfs 11 på bricka 54 gör att de är chanslösa på DM-plakett. Tråkigt efter den fina inledningen av finalen.

9 poäng räcker inte för Hjelte-Lindblom ens ifall de bägge Filbyter-paren skulle scora noll poäng på sista brickan.

Johansson-Velin inhöstar lika många poäng (21) på bricka 54 som de gjorde på bricka 53 och stannar på 796. Blomqvist-Hed behöver därför minst 18 på sista given för att hålla undan för sina lagkamrater i kampen om silvret. När resultatet kommer upp, visar det sig att de scorat exakt lika mycket som Johansson-Velin, och därmed håller undan med fyra poängs marginal.

Så till kampen om att vinna själva tävlingen. Om Löfgren-Ragnarsson scorar 18 eller bättre, spelar Bern-Gustafssons resultat ingen roll alls. Ledarparet är först färdiga av de båda och allt pekar på 16-17 poäng. Det är en något nervös väntan, som inte blir bättre av att Bern-Gustafssons motståndare glömt att mata in sista brickans resultat i Bridgemate … Efter någon minuts jakt, kommer så äntligen sista resultatet in och det står klart att titelförsvararna klarat sig med ett nödrop.

Grattis till såväl medaljörer som blivande SM-semifinalister!


Topp-10 i DM Par Open 2024

Medel 702

1. 855 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson, Filbyter Bridge
2. 844 Tobias Bern - Daniel Gustafsson, Örebridgen/Lunds BK
3. 800 Mikael Blomqvist - Staffan Hed, Filbyter Bridge
4. 796 Lars-Erik Johansson - Hans Velin, Filbyter Bridge
5. 770 Mats Sjöberg - Håkan Strääf, Filbyter Bridge
6. 766 Jonas Hjelte - Tony Lindblom, Kisa BS
7. 759 Krister Ekudd - Erik Fryklund, Filbyter Bridge
8. 751 Olof Bergström - Jan-Erik Thomasson, Filbyter Bridge
9. 749 Bo Lind - Berth Åndberg, Nyköpings BS
10. 730 Kent Hidsjö - Sven-Arne Svensson, Kisa BS

Fullständig resultatlista
SM-finalplatsfördelning