Eva Klingspor - Helén Wikström distriktsmästare i Par Hcp 30+

Som ett led i den del av Svenska Bridgeförbundets (SBF) strategiplan som behandlar ämnet Tävlingar för alla, fick SBF:s tävlingskommitté (TK) i uppdrag att ta fram en ny DM/SM-tävling riktad endast till spelare med lite högre handikapp. Till slut föll valet på att sätta den nedre gränsen vid spelhandikapp 30 för att få delta och så var tävlingen DM/SM Par Hcp 30+ född.

Vårt eget distrikt, Östra Mellansvenska BF (ÖMBF), har varit synnerligen framgångsrikt i att ragga lag till Vi i fyran (Allsvenskan div 4) de två senaste åren, så det fanns goda förhoppningar om att få ett hyfsat stort deltagande också i den nyinrättade tävlingen DM Par Hcp 30+, tillika kval till SM i disciplinen.

Tävlingen spelas i sin helhet med handikappberäkning och det är endast resultatet inklusive handikapp som gäller beträffande medaljer, titlar och avancemang till SM Par Hcp 30+ under Bridgefestivalen i sommar. För att få delta krävs som sagt att båda spelarna i paret, vid anmälningstidens utgång, har ett spelhandikapp som är 30 eller högre. Om man därefter råkar sänka det till under 30 har ingen betydelse.

Dags för tävling!

14 par hade anmält sig till heatet i Norrköping och vardera 12 par till heaten i Motala och Linköping. Ett sjukdomsåterbud dagen för tävlingen gjorde att Linköping fick spela med frirond - ingen större skada skedd.

Det var således 37 förväntansfulla par som bänkade sig för att spela 33 brickor medelst elva trebrickorsronder denna sista lördag i mars. Morgonpiggast var Norrköpings Olle Andersson - Hans Stenström, som såg till att vinna ronden på 95 poäng av 102 möjliga. Näst bäst Filbyters Ulf Strannå - Pär Kvist tillsammans med Norrköpingsparet Jacob Markström - Simon Grandell på 87. Emellertid fick båda dessa par lämna ifrån sig 2.9 poäng till ”handikappfonden”, vilket gjorde att Erja Anttonen - Helen Eriksson med sina 81, jämte de 4.4 de fick ur nyss nämnda ”fond”, kunde belägga andraplatsen.

Som alltid i barometertävlingar är det ständiga byten i tätposition de första ronderna. Dagens tävling utgjorde inget undantag, så i andra ronden tog Markström-Grandell över taktpinnen, men inte heller deras glädje varade särskilt länge när Filbyters Anna-Karin Larsson-Cohn - Ann-Marie Whiteman tryckte gaspedalen i botten i rond 2 och 3. I ett huj var de i topp på barometern, med Andersson-Stenström och Eva Klingspor-Helén Wikström ett halvt kvarter bakom.

Linköpingsparet fortsatte sin hårdkörning med ronder en god bit över medel och den jagande klungan hade fullt sjå med att försöka hänga med i tempot. När tävlingsledarna i vartdera heatet blåste av för lunchpaus efter 15 spelade brickor, med medel 255, var ställningen i toppen:

1. 362.6 A-K Larsson-Cohn - A-M Whiteman
2. 348.3 Olle Andersson - Hans Stenström
3. 311.9 Birgit Hedström - Ulla Samuelsson
4. 306.1 Eva Klingspor - Helén Wikström
5. 302.8 Iréne Kindstrand - Roger Johansson

Uppskattad lättlunch
ÖMBF bjöd samtliga deltagare på lättare lunch i spellokalen, något som var såväl mycket uppskattat som att det sparade en hel del tid när alla slapp leta matställe på stan.

Ledarparet inledde eftermiddagspassets första rond med klart under medel. Men inte heller närmaste huvudkonkurrenten hade någon kanonrond, så tabellställningen dem emellan blev oförändrad. Filbyters Iréne Kindstrand - Roger Johansson och Norrköpings Agneta Östlund - Magnus Revland visade upp betydligt bättre ronder och hade nu börjat ta upp jakten på allvar, det samtidigt som Motalas Birgit Hedström - Ulla Samuelsson föll tillbaka något.

De båda tätparen revanscherade sig en smula i den sjunde ronden, alltmedan Kindstrand-Johansson närmade sig bakifrån, poäng för poäng. De största krafttagen i denna rond tog emellertid Filbyters Strannå-Kvist (89 på ronden) samt Motalas Arne Friberg - Lennart Josefsson (81) och var nu inte alltför långt på efterkälken.

I den åttonde ronden, den före eftermiddagsfikat, var det hård kamp om rondsegern. Både Peter Johansson - Henrik Persson (Norrköping) och Siv Gustavsson - Anita Bergstedt (Filbyter) kapade åt sig 86 poäng av de 102 möjliga. Det sistnämnda paret hade länge lurat i vassen och började nu på allvar blanda sig i tätstriden. Klingspor-Wikström fick ihop 85, en poäng mer än Motalas Sten Granath - Henrik Jonsson och tre mer än Göran Klaesson - Sören Thudén, också de representerande Motala Bridgeallians.

Med tre ronder kvar att spela och medel 408:

1. 491.5 A-K Larsson-Cohn - A-M Whiteman
2. 486.6 Olle Andersson - Hans Stenström
3. 484.1 Eva Klingspor - Helén Wikström
4. 483.7 Siv Gustavsson - Anita Bergstedt
5. 470.9 Sten Granath - Henrik Jonsson

Strannå-Kvist och Östlund-Revland hade båda prick medel på ronden och belade sjätte- (464.6) respektive sjundeplatsen (457.5), medan Kindstrand-Johansson föll till nionde plats efter en dålig åttonde rond.

Dags att börja spurta!

Första ronden efter kaffet innebar ledarskifte. Larsson-Cohn-Whiteman hade en dålig rond (20 av 102) medan i princip hela huvudklungan presterade två, tre eller till och med fyra gånger så hög poäng på ronden.

Allra bäst var Östra Ryds Göran Jonsson - Torbjörn Axman, som med sina 85 poäng avancerade från trettonde till sjunde. Strannå-Kvist var obetydligt sämre med 82 på ronden, men låg redan klart bättre till inför den, varför de tog ett skutt upp till andraplatsen blott fem poäng bakom nu ledande Klingspor-Wikström. Gustavsson-Bergstedt hade prick medel, men det räckte för att klättra en placering i listan.

Med sex brickor kvar att spela, ställningen med medel 459:

1. 548.1 Eva Klingspor - Helén Wikström
2. 543.6 Ulf Strannå - Pär Kvist
3. 531.5 Siv Gustavsson - Anita Bergstedt
4. 529.6 Olle Andersson - Hans Stenström
5. 520.5 Sten Granath - Henrik Jonsson

Därbakom skuggade Larsson-Cohn-Whiteman på 514.7, sju poäng före Jonsson-Axman, Östlund-Revland och Suzanne Altebo - Berit Eriksson, alla tre med 507 plus några olika tiondelar.

Jonsson-Axman passade på att vinna ännu en rond (83 poäng) medan de ändå var i farten och kröp därmed upp till tredjeplatsen. Strannå-Kvist höll medel med råge, vilket räckte för att passera Klingspor-Wikström som hade cirka medel på den näst sista ronden. Filbyters Inga-Lill och Lars Jönsson hade med stadiga ronder börjat närma sig den absoluta toppen och belade fjärdeplatsen, inte alls långt från medaljplats.

Ställningen efter 30 av 33 brickor (medel 510):

1. 601.9 Ulf Strannå - Pär Kvist
2. 599.1 Eva Klingspor - Helén Wikström
3. 587.8 Göran Jonsson - Torbjörn Axman
4. 579.1 Inga-Lill Jönsson - Lars Jönsson
5. 574.7 Olle Andersson - Hans Stenström

Närmast följde Granath-Jonsson (573.1), Gustavsson-Bergstedt (568.3) och Altebo-Eriksson (567.5). Kindstrand-Johansson revanscherade sig något med 80 på ronden till 547.8 totalt; en placering de delade med Hedström-Samuelsson. Larsson-Cohn-Whiteman fick dessvärre ytterligare en rond klart under medel; tråkigt efter att ha legat helt i topp under två tredjedelar av tävlingen.

Sista ronden.
Ledarparet får en dålig rond (33 poäng) mot klubbkamraterna Gustavsson-Bergstedt, utan att egentligen kunna göra alltför mycket åt det. När alla konkurrenter i omedelbar närhet i resultatlistan får klart bättre utdelning, faller Strannå-Kvist från första till sjunde plats. Onekligen surt för dem att tävlingen inte var till ända efter 30 brickor.

Näst sämst på ronden bland kombattanterna hade Jonsson-Axman, men deras sex poäng över medel räckte till att försvara tredjeplatsen och hålla undan för makarna Jönsson, om än med blott fem poängs marginal.

Granath-Jonsson mäktade med hela 85 poäng på ronden och slank därmed förbi alla de framförvarande … i väntan på vad Klingspor-Wikström hittat på i den avslutande ronden. Norrköpingparet behövde 61 poäng för att vara på den säkra sidan och de båda första brickorna i ronden gav dem total 47, varför allt - som så ofta förr - kom att hänga på tävlingens sista bricka.

När den gav utdelningen 25-9 i damernas favör, var saken klar och
Eva Klingspor - Helen Wikström kan därmed titulera sig distrikts-mästare i disciplinen Handikapp 30+ - de första i den nyinstiftade tävlingskategorin!

Slutresultat i DM Par Hcp 30+ blev därmed enligt tabellen nedan. Hur många par som kan påräkna sig en SM-finalplats under Bridgefestivalen sommaren 2023, vet vi först i slutet av april/början av maj.

Grattis till medaljörerna!


Topp-10 i DM Par Hcp30+ - Final 2023

1. 669.1 Eva Klingspor - Helén Wikström
2. 657.8 Sten Granath - Henrik Jonsson
3. 642.0 Göran Jonsson - Torbjörn Axman
4. 637.1 Inga-Lill Jönsson - Lars Jönsson
5. 633.7 Siv Gustavsson - Anita Bergstedt
6. 631.9 Suzanne Altebo - Berit Eriksson
7. 631.1 Ulf Strannå - Pär Kvist
8. 621.0 Birgit Hedström - Ulla Samuelsson
9. 611.8 Olle Andersson - Hans Stenström
10. 607.6 Anita Egir - Ulla Fogelin

Här finner du: