Ett par överraskningar i DM Lag semifinal 2024

Det tenderar till att bli ytterst få överraskningar, om ens någon, i DM Lags semifinaler. De på förhand förväntade finalisterna brukar klara nålsögat i sitt semifinalheat; man behöver inte nödvändigtvis vinna, det räcker att vara tvåa.

I år föll ett par av de senaste årens trogna DM-finalister i semifinalen, med följden att några andra får chansen att pröva lyckan i finalen. ÖMBF ser fram emot en spännande DM-final, lördagen den 10 februari (tre ronder) och helgen 3-4 mars (6 ronder), alla tre dagarna spelas i Linköping.

37 lag i de fyra klubbkval som spelades runt om i distriktet under hösten 2023 var ett fler än ifjol, varmed det rekordet (i modern tid) fick se sig förpassat till historieböckerna. Av de kvalande gick 20 vidare till semifinalspelet, som avverkades den 27 januari i fem semifinalgrupper om vardera fyra lag och där respektive gruppsegrare och -tvåa fick biljett till DM-finalen.

Semifinalheat A
Fjolårets bronsmedaljörer, lag Peking, fick axla favoritskapet i detta semifinalheat, med Knektarna och Wisth som främsta utmanare. Knektarna inledde starkast genom att besegra Trosa-laget Kube med nästintill full mott. Peking slog klubbkamraterna Wisth, men knappa 14 VP räckte bara till andraplacering.

I rond 2 möttes de båda främsta lagen i en match som slutade salomoniskt 54-53, efter att Knektarna haft stor ledning i halvtid. Matchen mellan Wisth och Kube var också den jämn, 51-49 till de sistnämnda.

Den tredje och avslutande ronden såg Peking säkra finalplats via 18.12-1.88 mot Kube. Wisth behövde besegra Knektarna med minst samma siffror för att klara sig vidare. Så blev inte fallet, istället var det Linköpingslaget som med 13.81-6.19 säkrade gruppsegern.

Vidare till final: Knektarna och Peking.
Tabell Semifinalheat A

Semifinalheat B
Förhandstipsen för heat B var att Motala Finest, med bl.a. fjolårets silvermedaljörer i SM Par Open, Per-Inge Helmertz - Arne Jordestedt, och flerfaldiga DM-lagfinalisterna i Gnesta, Örjan skulle belägga de båda främsta platserna. Motala Finest inledde planenligt med seger (18.73-1.27) mot hemmalaget Norrköping City, medan Gnesta spelade oavgjort med råge mot Västervik, Göran.

Hemmalaget kom igen starkt i rond 2, och det var Gnesta-laget som fick sitta emellan: 16.52-3.48. Västervik skaffade sig en liten ledning i halvtid mot Motala, som vände på steken i andra halvan av matchen till 12.76-7.24.

Inför den avslutande ronden skulle det mycket till för att inte Motala Finest skulle säkra finalbiljett. Om den återstående finalplatsen var det en desto mera öppen affär:

  1. 31.49 Motala Finest
  2. 17.79 Norrköping City
  3. 16.42 Västervik, Göran
  4. 14.30 Gnesta, Örjan

Det är tveksam ifall det tidigare hänt att bägge matcherna i ett och samma semifinalheats sista rond slutat helt oavgjort, 10.00-10.00. Än mer otroligt att impsiffrorna i matcherna i princip de samma: 38-38 mellan Norrköping City och Västervik, Göran och 37-37 mellan Motala Finest och Gnesta, Örjan!

Därmed blev det ingen inbördes förändring i tabellen. Motala Finest och Norrköping City är vidare till DM-final.

Tabell Semifinalheat B

Semifinalheat C
Med ett par dagar kvar till semifinal hade Trosa-laget Mats tvingats kasta in handduken på grund av sjukdom och inget av de övriga lagen på tur från deras kvalheat kunde fylla vakansen. Närmast att få ytterligare en semifinalplats var kvalheatet i Överum och där var Hot Iron redo att spela . Hot Iron, som till följd av ett missförstånd råkat komma försent till ett av sammandragen i kvalserien och därmed dragit på sig en rejäl portion VP-avdrag, var givetvis glada att få en ny chans att delta i semin.

I och med Hot Irons deltagande blev semifinal C klart starkare. Det var nog ingen som trodde att det skulle gå att slå ut de mångfaldiga SM- lagfinalisterna i Dyra Englund redan i DM:s semifinalspel, så i praktiken fanns bara en plats för övriga tre lag att spela om. Före Valdemarsvikslagets tillkomst var den platsen vikt för Överum, Fors, som brukar vara trogna finalister i DM. Inte så många hade kanske satsat en slant på heatets andra Linköpingslag, Mixarna.

Dyra Englund inledde med 19.09-0.91 mot klubbkamraterna i Mixarna och Överum samlade VP i ladorna via 13.81-6.19 mot Hot Iron. I rond 2 stretade Valdmarsvikslaget emot duktigt i första halvlek mot Dyra Englund, men fick till slut se sig besegrade med 18.82-1.18. Matchen mellan Mixarna och Överum blev relativt jämn, men den kontinuerliga VP-skalan är brant i början - tolv imps differens innebar lite knappt 13 VP i Mixarnas favör, och ställningen inför sista ronden:

  1. 37.91 Dyra Englund
  2. 20.83 Överum, Fors
  3. 13.89 Mixarna
  4. 7.37 Hot Iron

Även med en storförlust i sista matchen (mot Dyra Englund) skulle Överumslaget ha goda chanser att gå vidare, så länge som matchen mellan Mixarna och Hot Iron blev relativt jämn. Det blev en spännande väntan på slutresultatet av den matchen. Om den slutade med 13 eller14 imps seger till Hot Iron, var Överum vidare; vann Hot Iron med 15 imp eller mer, var det de som var klara för DM-final. Alla andra resultat i matchen skulle föra Mixarna vidare till final. När resultatet äntligen kom upp, visade det sig att Hot Iron vunnit med 11 imp och Linköpingslaget därmed klarat sig med en tåspets!

Vidare till final: Dyra Englund och Mixarna.
Tabell Semifinalheat C

Semifinalheat D
I semifinal D hade Linköpingslaget Lirarna, distriktsmästare 2022 och med fyra segrar i SM Lag semifinal i bagaget, favoritskapet. Om andraplatsen tippades striden stå mellan Kafino och Överum, Christoffer, med Sture Mattsson som lite av en outsider.

Lirarna gjorde processen kort i sina två inledande matcher, bägge 20-0, dels mot klubbkamraterna i Sture Mattsson, dels mot Överumslaget. Kafino kunde inte matcha de siffrorna i sina båda matcher, men 34.48 VP av 40 möjliga är inte fy skam det heller. Så, inför den avslutande ronden, den då de båda tätlagen skulle mötas, var semifinalen redan avgjord. Oavsett hur matchen slutade var dessa båda lag klara för DM-final; de var dryga 30 VP för de bägge andra lagen i sitt heat.

Vidare till final: Lirarna och Kafino.
Tabell Semifinalheat D

Semifinalheat E
Team Zang har fler DM-lagtitlar (11) än de själva nästan kan klara av att hålla koll på. Lägg därtill ett antal finaler i SM Lag, vanligen med medalj av någon valör, så inser man lätt hos vem favoritskapet i detta semifinalheat låg. Om den andra finalbiljetten såg det däremot tämligen öppet ut. Kisa har spelat en och annan DM-final, Norrköpings IMPossible likaså och för Linköpingslaget Blandat var det fyra år sedan det senast begav sig.

Medan IMPossible tillfogade Kisa förlust med 14.01-5.99 i sin första match för dagen, skulle de bägge Linköpingslagen mötas. En och annan höjde kanske en smula på ögonbrynen när Blandat lyckats hålla sina mera namnkunniga motståndare stången i första halvlek; till och med ledning med en imp; 27-26. Zang återställde ordningen i andra halvlek, men 5.99 VP var ett fullt gångbart resultat för Blandat; högst osannolikt skulle de båda andra lagen i heatet få så mycket mot Team Zang.

IMPossible tycktes smida medan järnet ännu var varmt och tog raskt ledningen mot Team Zang (23-5) i andra rondens första halvlek. Blandat ledde lite knappt mot Kisa och utökade med några imp till i andra halvlek till VP-siffrorna 14.39-5.61. Team Zang tog igen tretton imp av IMPossibles försprång, men en klar fjäder i hatten för Norrköpingslaget att få 11.34-8.66 mot laget som ska spela i Allsvenskans Elitserie i höst!

Zang gjorde processen kort med Kisa i dagens sista rond. Likaledes gjorde IMPossible med Blandat. Norrköpingslaget vann gruppen lite drygt 4VP före Team Zang. Den som studerar sluttabellen kan lätt föranledas tro att det var en lättkörd tävling för de båda främsta. Emellertid skilde det bara en handfull VP mellan ettan och trean inför den sista ronden.

Vidare till final: IMPossible och Team Zang.
Tabell Semifinalheat E

Spelordning för DM-finalen
Spelordning m.m. för DM-finalen kommer att finnas på denna länk.