Dubbla segrare i DM Par Open 2022

Sist ut bland säsongens DM-finaler, som tidigare år, den i Öppna par. Fram till pandemin slog till var tävlingen ett verkligt maraton, med 36 inkvalade par och ett 70 brickor stort pensum i tvåbrickorsronder att avverka.

Mot bakgrund dels av att antalet kvalande minskat, dels att det varit svårt att fylla startfältet – kanske inte minst p.g.a. att mängden brickor skrämt inte så få – hade distriktet inför innevarande säsong beslutat att minska antalet finalpar till 28. De visade sig vara väl så svåra att besätta och på sluttampen stannande startfältet vid 27.

Bruno Åstrand, som var dagens tävlingsledare, kunde nöjt konstatera att samtliga finalpar var på plats redan kvarten före spelstart – helt i enlighet med programmet – varför alla hans instruktioner (och förmaningar) kunde delges utan att ta tid från omgångens speltid i anspråk.

54 brickor uppdelade på fyra segment om vartdera 12, 12, 16 och 14 låg framför deltagarna i årets final. Bland förhandstipsen fanns de gamla vanliga paren, där – tyvärr sett ur ett distriktsperspektiv – nästan alla har sin hemvist i Filbyter Bridge: Olof Bergström - Jan-Erik Thomasson, Mats Sjöberg - Håkan Strääf, Mikael Blomqvist - Staffan Hed, Krister Ekudd - Hans Velin och Martin Löfgren - Carl Ragnarsson. Främst att utmana nämnda starka kvintett, Överums Mattias Fors - Christoffer Järneström och Motala/Boxholm-kombinationen Per-Inge Helmertz - Staffan Rockler. De regerande mästarna från ifjol, Thomas Andersson - Johan Bennet, som p.g.a. allsvenskan har sin spelmässiga hemvist i Överum, men fysiskt bor i Skåne, avstod sin garanterade DM-finalplats, då årets final skulle spelas live.

Första omgången

De inledande ronderna utgörs vanligen av ständiga skiften i toppen och en DM-final är sällan något undantag från huvudregeln. De båda Team Zang-paren Bergström-Thomasson och Sjöberg-Strääf rivstartade med en delad rondseger med 40 poäng av 48 möjliga, mot makarna Öhman respektive Göran Klaesson - Göran Björnståhl. Ett par poäng sämre var Löfgren-Ragnarsson och Ekudd-Velin, tätt följda av de båda Kisa-paren Jonas Hjelte - Tony Lindblom och Kent Hidsjö - Sven-Arne Svensson.

Bergström-Thomasson behöll ledningen även efter den andra ronden, nu med Löfgren-Ragnarsson och rondvinnarna Helmertz-Rockler i släptåg. Trots att ledarparet hade en betydligt sämre tredje rond räckte det för att behålla ledningen, nu delad med Norrköpings Ove Olofsson - Ulf Andersson, samtidigt som Hjelte-Lindblom klättrade till tredje blott 0.2 poäng före Helmertz-Rockler . De sistnämnda delade rondsegern med klubbkamraterna Christer Pettersson - Peter Hansson i den fjärde ronden, Helmertz-Rockler hela vägen upp i tät. Bergström-Thomasson och Olofsson-Andersson föll till femte respektive sjätte plats med sina medelronder, medan Kisa-paret höll någorlunda jämna steg med med ledarparet.

Helmertz-Rockler passade på att knipa ännu en rondseger, 46 poäng, medan de var i farten och började nu så smått bygga avstånd mellan sig och resten av fältet, då detta inte kunde enas om farthållningen. Bergström-Thomasson revanscherade sig med 44 poäng på ronden och klättrade till andraplatsen, liksom Olofsson-Andersson till tredje, mycket tack vare en kanonrond mot Hjelte-Lindblom som därmed föll ända ned till sjundeplatsen.

Efter sex ronder väntade dagens första paus och då fann Filbyters Anita Bergstedt-Roger Hilmersson det lämpligt med rondseger som tilltugg till kaffet. Harriet Philipson - Göran Forss var näst bäst på ronden, något som förde dem upp till femteplats i resultatlistan.

Ställning efter 12 brickor, medel 144

1. 209 Per-Inge Helmertz - Staffan Rockler
2. 197 Olof Bergström - Jan-Erik Thomasson
3. 189 Ove Olofsson - Ulf Andersson
4. 183 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson
5. 175 Harriet Philipson - Göran Forss

Andra omgången

Mattias Fors - Christoffer Järneström kom snabbast iväg i ronden efter pausen, tätt följda av Olofsson-Andersson som i och med det bytte plats inbördes med Bergström-Thomasson. Löfgren-Ragnarsson hade under medel på ronden och föll utanför topp-5. Philipson-Forss hade ännu sämre och ramlade hela vägen ned till plats tio. Istället återtog Hjelte-Lindblom en plats bland de främsta och för första gången hittills i tävlingen visade sig Hed-Blomqvist i den absoluta tätgruppen, nu på femteplatsen.

Olofsson-Andersson hade ångan uppe och via en rondseger 44-2 mot Motalas far och son Norrbrink tog de ledningen i åttonde ronden, 11 poäng före Helmertz-Rockler som i sin tur var nästan en hel topp (24 poäng) före trean, Bergström-Thomasson. Pettersson-Hansson avancerade till fjärde, medan Hed-Blomqvist behöll sin femteplats. Två av favoritparen, Löfgren-Ragnarsson och Sjöberg-Strääf, tycktes ha det desto mera kämpigt – nu 55 respektive 75 poäng efter ledarparet. Men, ännu var tävlingen bara i sin linda, så gott om tid återstod att försöka ta igen förlorad mark.

De flerfaldiga distriktsmästarna, Martin Löfgren - Carl Ragnarsson, försökte med just detta genom att vinna den nionde ronden på 39 poäng. Emellertid hade tätduon inte någon avsevärt sämre rond, så det skilde fortsatt drygt 40 poäng mellan dessa båda och huvudklungan, som fortsatt anfördes av Bergström-Thomasson, nu poängen före Löfgren-Ragnarsson med Pettersson-Hansson i hasorna.

I rond 10 återtog Helmertz-Rockler ledningen och skaffade sig lite knappt 20 poängs försprång till Norrköpingsparet. Av Linköpingsparen hade Anders Tjernvik - Martin Lindfors bäst, de vann ronden på 47 av 48 möjliga. Det förde dem hela vägen upp till sjätteplats, poängen bakom Hed-Blomqvist på femte och med 12 poäng upp till Löfgren-Ragnarsson på fjärde.

Inget av paren i den absoluta toppen hade någon kanonrond i rond 11, utan det var Fors-Järneström som med sin rondseger på 44 poäng klättrade till femteplatsen. Fortsatt hade ledarparet drygt 20 poäng tillgodo på tvåan Olofsson-Andersson och 30 på trean Bergström-Thomasson.

Sista ronden före lunch vanns av Lennart Emanuelsson i par med regerande distriktsmästaren i Par Dam, Charlotta Jönsson, på 45 poäng. Hela 12-brickorsomgången vanns av Forss-Järneström på 212 (medel 144), före Tjernvik-Linfors, 187, och Kisa-paret Torbjörn Forsén - Dag Johansson, 182.

Ställning efter 24 brickor, medel 288

1. 376 Per-Inge Helmertz - Staffan Rockler
2. 367 Ove Olofsson - Ulf Andersson
3. 360 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson
4. 349 Olof Bergström - Jan-Erik Thomasson
5. 348 Mattias Fors - Christoffer Järneström

Närmast därefter följde Pettersson-Hansson (341), Hed-Blomqvist (336) och Tjernvik-Lindfors (326).

Tredje omgången

I och med rond 13 startade det längsta passet för dagen, 16 brickor, fram till eftermiddagens kaffepaus. Löfgren-Ragnarsson vann ronden på 38, vilket förde dem ett pinnhål närmare ledarparet, vars rond var obetydligt sämre. Olofsson-Andersson belade tredjeplatsen, Forss-Järneström avancerade en plats, medan 12 poäng på ronden inte var tillräckligt för Bergström-Thomasson att hålla sig kvar inom tätkvintetten, utan föll till sjunde.

Tjernvik-Lindfors vann rond 14 på 43 poäng, varvid de klättrade till fjädeplatsen. Fors-Järneströms 15 innebar respass från den absoluta täten och en, temporär skulle det komma att visa sig, förvisning till plats sex. Internt inom tättrion var det på det hela taget dött lopp och inga inbördes rockader.

Rond 15. Helmertz-Rockler och Löfgren-Ragnarsson har exakt samma rondpoäng, 31. Olofsson-Andersson tappar mark, då deras rond är 19 poäng sämre. Fors-Järneströms 29 på ronden räcker för att med 0.8 poängs marginal passera Tjernvik-Lindfors, vars rondscore är 15.

Strääf-Sjöberg har så smått börjat få fart och en rondseger (44 poäng) i den sextonde ronden för dem upp till femte plats. Det är dock fortsatt långt väg upp till ledning, 65 poäng, men alla som spelat, eller följt, en final vet att det avståndet kan ätas upp snabbt som bara den. Det räcker med att täten har en extremt dålig rond och förföljarna kanon, så är det match igen. Helmertz-Rockler fortsätter sitt segertåg – 39 poäng på ronden är 15 över medel. Löfgren-Ragnarsson har sin frirond i denna rond, vilket renderar 29 poäng. Fors-Järneström avancerar ytterligare en placering, till tredje, via samma rondscore som ledarparet.

Rond 17. Tätduon ska mötas. Är det månne nu tävlingen ska avgöras? En kanonrond till ledarparet, som redan före ronden har 21 poängs försprång, skulle sannolikt punktera finalen för gott. Ronden slutar emellertid salomoniskt 24-24, så spänningen lever vidare. Kanonrond står istället Hed-Blomqvist för – 44 poäng för dem raskt upp till tredje, inte mer än en topp från andraplatsen.

Ledarparet fortsätter att rada upp rondsegrar. Att Löfgren-Ragnarsson och Fors-Järneström båda får ihop 33 poäng i den artonde ronden hjälper föga när Helmertz-Rockler synar med 36. På nytt byter tredjeplatsen ägare mellan Fors-Järneström och Hed-Blomqvist, med Olofsson-Andersson tiotalet poäng därbakom på femte.

Rond 19. Ledarparet får åtta poäng under medel på ronden, tvåorna tre poäng över. Marginalen krymper, men det är fortfarande en halv topp mellan de båda paren. Bäst i täten går det för Hed-Blomqvist, som ännu en gång byter plats inbördes med Fors-Järneström, vars rondscore är densamma som ledarnas. En rond återstår av eftermiddagspassets första omgång, innan det är dags för en välbehövlig fikapaus.

Rond 20 visar sig bli katastrofal för Helmertz-Rockler, enda gången hittills under tävlingen som paret har en riktigt dålig rond, bara 7 poäng av 48 möjliga. När Löfgren-Ragnarsson får ihop 36 poäng är det ledarskifte och första gången paret är i topp. Övriga par i täten har alltifrån bra till kanonrond; Hed-Blomqvist och Fors-Järneström båda 39, Tjernvik-Lindfors 38, de båda Team Zang-paren 30, liksom Olofsson-Andersson.

Eftermiddagens 16-brickorsomgång vinns av Hed-Blomqvist på 253 (medel 192), före Löfgren-Ragnarsson (251) och Tjernvik-Lindfors (241).

Ställning efter 40 brickor, medel 504

1. 611 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson
2. 595 Per-Inge Helmertz - Staffan Rockler
3. 589 Staffan Hed - Mikael Blomqvist
4. 574 Mattias Fors - Christoffer Järneström
5. 567 Anders Tjernvik - Martin Lindfors

En bit bakom återfinns Bergström-Thomasson (552), Strääf-Sjöberg (550). och Olofsson-Andersson (544). Därefter är det hopp ned till Hjelte-Lindblom (521) och Ekudd-Velin (513).

Fjärde omgången

En omgång återstår. Den består av fjorton brickor och det är nu årets parfinal ska avgöras!

Rond 21 medför att Helmertz-Rockler tar tillbaka 13 poäng av förlorad mark, Hed-Blomqvist får åtta under medel, vilket trots allt räcker för att behålla tredjeplatsen.

Rond 22. Löfgren-Ragnarsson har problem att hålla farten; nio under medel på ronden räcker förstås inte på långa vägar när Helmertz-Rockler med sina 44 visar att de har konditionen i ordning! I ett huj är de nu 26 poäng före, medan såväl Hed-Blomqvist som Tjernvik-Lindfors knappat in betydligt på andraplatsen, till vilken det nu bara skiljer åtta respektive tretton poäng.

Rond 23. Ledarparet har lite under medel på ronden, som Löfgren-Ragnarsson vinner på 47 av de 48 möjliga. Ledningen är nu delad mellan dessa båda par. Fors-Järneström med 44 på ronden lägger beslag på tredjeplatsen, men har Strääf-Sjöberg blott tre poäng bakom. Både Hed-Blomqvist och Tjernvik-Lindfors har en dålig rond och faller till femte respektive sjätte plats. Loppet är alls inte kört, då det återstår fyra ronder och totalt 192 poäng att spela om.

Rond 24. På nytt har Löfgren-Ragnarsson en usel rond, 13 poäng, samtidigt som Helmertz-Rocklers är långt mycket bättre, 37 poäng. Tjernvik-Lindfors vinner ronden på 44, vilket mer än väl jämnar ut för den usla score de fick i rond 23. Det skiljer nu 24 poäng mellan ettan och tvåan, cirka tjugo mellan tvåan och trion närmast bakom.

Rond 25. Helmertz-Rockler får ihop sex över medel på ronden. Löfgren-Ragnarsson har en ännu bättre rond, med sexton över medel och närmar sig på nytt det bortflyende ledarparet. Bäst på ronden har emellertid Fors-Järneström med 43 poäng, vilket inte bara befäster deras tredjeplats – det skiljer nu 19 poäng mellan dem och fyran Tjernvik-Lindfors – utan hotar också på allvar tätduon.

Rond 26. Helmertz-Rockler har ännu en bra rond, 38 poäng. Det är 16 poäng bättre än Löfgren-Ragnarssons och avståndet dem emellan är nu hela 30 poäng, där endast 48 återstår att spela om i den 27:e och sista ronden. Fors-Järneströms 32 poäng på ronden för dem upp blott fem poäng bakom Linköpingsparet. På fjärde återfinns Tjernvik-Lindfors (745), Strääf-Sjöberg och Bergström-Thomasson (båda 737) och Hed-Blomqvist (735). Det ska mycket till för att någon av dessa ska kunna hota tättrion, liksom någon överhuvudtaget kunna hota Helmertz-Rockler.

Ställningen inför sista ronden

1. 800 Per-Inge Helmertz - Staffan Rockler
2. 770 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson
3. 765 Mattias Fors - Christoffer Järneström
4. 745 Anders Tjernvik - Martin Lindfors
5. 567 Håkan Strääf - Mats Sjöberg
567 Olof Bergström - Jan-Erik Thomasson

Rond 27, bricka 53. Helmertz-Rockler har exakt medel, 12 poäng, på brickan. Löfgren-Ragnarsson har betydligt bättre, men avståndet är ändå tämligen betryggande inför sista brickan. Fors-Järneströms rond är under medel och paret är i princip chanslösa på annat än bronset. Det gäller bara att hålla undan för anstormande Bergström-Thomasson; de båda resterande paren i tätkvintetten har en riktigt dålig score på näst sista brickan.

Ställningen efter 53 av 54 brickor

1. 812 Per-Inge Helmertz - Staffan Rockler
2. 790 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson
3. 773 Mattias Fors - Christoffer Järneström
4. 757 Olof Bergström - Jan-Erik Thomasson
5. 551 Staffan Hed - Mikael Blomqvist

Rond 27, bricka 54. Helmertz-Rockler behöver 3 poäng av 24 på brickan för att vara helt ohotade. Får de två måste Löfgren-Ragnarsson ha en ren topp, får de en krävs 23, medan en botten kräver minst näst-topp för att Linköpingsparet ska kunna passera. På mållinjen!

Linköpingsparet är först färdig med ronden av de båda tätparen. De har en bra sista bricka, den ska visa sig ge tvådelad topp, 23 poäng. Således behöver Helmertz-Rockler minst två poäng för att bli årets distriktsmästare i öppen klass. Spänningen är olidlig medan de sista korten spelas vid deras bord. När sista kortet är lagt, resultatet matat in i bridgemate, och brickresultatet presenterats, har de fått en (1) poäng på brickan. Det är helt dött lopp mellan Helmertz-Rockler och Löfgren-Ragnarsson efter 54 spelade brickor!

Enligt tävlingsbestämmelserna sker ingen särskiljning för utdelning av mästerskapsplaketter och titlar; man delar således på äran av placeringen. Det innebär att vi har dubbla distriktsmästare i klassen Par Open 2022!

Dubbla distriktsmästare har inom ÖMBF inträffat en gång tidigare och det var i DM Par Dam 1982, då Christina Andersson - Naemi Brink, Norrköping, delade titeln med Ann-Margreth Börgesson - Gunilla Hennings, Nyköping/Filbyter. Dubbla svenska mästare inträffade i finalen i SM Par Dam så sent som 2017, då Malin Helin - Christina Ahl, Gävle BK, slutade på exakt samma poäng efter 102 brickor som Örebros Catharina Ahlesved - Maria Grönkvist. Så ja, det är ovanligt, men inte omöjligt.

Grattis till såväl medaljörer som blivande SM-finalister!


Tio-i-topp

Medel 648

1. 814.2 Per-Inge Helmertz - Staffan Rockler,
Motala BA/Boxholms BS
814.2 Martin Löfgren - Carl Ragnarsson, Filbyter Bridge
3. 791.3 Mattias Forss - Christoffer Järneström, Överums BK
4. 774.7 Olof Bergström - Jan-Erik Thomasson, Filbyter Bridge
5. 768.5 Anders Tjernvik - Martin Lindfors, Filbyter Bridge
6. 763.3 Mats Sjöberg - Håkan Strääf, Filbyter Bridge
7. 756.0 Staffan Hed - Mikael Blomqvist, Filbyter Bridge
8. 723.8 Ove Olofsson - Ulf Andersson, Norrköpingsbridgen
9. 709.3 Jonas Hjelte - Tony Lindblom, Kisa BS
10. 683.3 Hans Velin - Krister Ekudd, Filbyter Bridge

Fullständig resultatlista
SM-finalplatsfördelning