Distriktsstyrelsens beslut om DM-spel online (BBO)

Smittspridningen i Sverige har, som alla säkert uppmärksammat, tagit en oroväckande fart med åtföljande konsekvenser, inte bara för oss människor i allmänhet, utan också för en redan trängd och sliten sjukvård i synnerhet.

Nya riktlinjer har utfärdats gällande fr o m den 24 november, denna gång genom ett förslag till lagändring som begränsar antalet deltagare i ”allmänna sammankomster” till åtta personer.

Vid en presskonferens kommenterades att man övervägt fler tvingande åtgärder, till skillnad från rekommendationer, men inte ansett sig kunna gå längre då man skulle riskera en kollision med grundlagsskyddade rättigheter. Statsminister Stefan Löfven vädjade dock till allas samarbete att över huvud taget undvika folksamlingar.


SBF
SBF som förbund ser inte någon laglig möjlighet att i detalj styra distrikts och klubbars verksamhet heller under pandemin, men ber alla arrangörer inom förbundet att noga överväga om man ska hålla öppet eller ej, oaktat lagstiftningens specifika omfattning och de skyddsåtgärder verksamheten vidtagit (i form av t ex bordskryss och skärpta rutiner), i ljuset av det speciella läge vi just nu befinner oss.

SBF:s tävlingskommitté beslöt den 18 november att ge distrikten ett generellt tillstånd att genomföra sina DM-tävlingar, kval såväl som senare etapper, online, men där de även ges möjlighet till live-spel ifall smittskyddsläget förbättras under resans gång. Således är det möjligt att ett DM kan spelas t ex kval online och senare etapp(er) live beroende på smittskyddsläget.


ÖMBF
En bidragande orsak till regeringens beslut om skärpning av lagar och förordningar är att efterlevnaden av rekommendationer har varit bristfällig. Genom att bryta mot rekommendationer, bidrar man till framtida beslut om ytterligare skärpningar av lagar och förordningar. ÖMBF ser det som orimligt att vara medverkande till att bryta mot gällande rekommendationer och istället ta ett samhälleligt ansvar under de för tillfället rådande omständigheterna med hänsyn till covid-19-pandemin.


Distriktsstyrelsens beslut beträffande DM-tävlingar 20/21
Distriktsstyrelsen har beslutat att, under rådande omständigheter, inte tillåta att DM-tävlingar genomförs live. I nuläget omfattar beslutet dess kvaletapp(er), men kan även komma att omfatta dess senare faser beroende på smittskyddsläget så dags.

DM Lag
Samtliga kvalheat ska spelas online på BBO. Om smittskyddsläget förbättras kan ÖMBF i ett senare skede komma att tillåta kvalmatcher att spelas live, men bara ifall båda lagen är överens - i annat fall har spel på BBO företräde framför spel live. Beträffande semifinal- och finalspel kommer ÖMBF att fatta beslut vid senare tillfälle, huruvida endera eller bådadera ska spelas live eller online.

DM Pardiscipliner (mixed, open, veteran samt direktfinal dam).
Kvalheat som genomförs under nu rådande smittskyddsläge ska spelas online på BBO. Om smittskyddsläget förbättras kan kvalspel vid sådant tillfälle tillåtas spelas live. Beträffande finalspel kommer ÖMBF att fatta beslut vid senare tillfälle, huruvida berörd final ska spelas live eller online.


På uppdrag av ÖMBF styrelse,
Carl Ragnarsson, sekr