Blandat och gett i SM Lag semifinal - två ÖMBF-lag vidare till final

Även detta år blir Östra Mellansvenska BF representerat med två lag i finalen i SM Lag. Bland de betydligt mera vana av våra SM-finalister, var det bara Team Zang som lyckades passera nålsögat.

Dyra Englund såg efter 2½ match vara klara för final, när de tagit dryga 50 av så dags 60 möjliga, och Örebrogänget Lag minus plus Linus i första ronden tvålat till argaste konkurrenten SannaKathrineföljarna, med bl.a. mångfaldiga guldmedaljörerna Anders Morath och Tommy Gullberg i laget, rejält. Soppatorsk på upploppet gjorde att det för första gången på mycket länge inte blev någon lagfinal för Dyra Englund.

Inte heller Lirarna mäktade med att betvinga konkurrensen i sin semifinal (i Linköping). Däremot skrällde Norrköpingslaget Peking å det grövsta genom vinna sin semifinal i Västerås före storfavoriterna, lag Skalman. Att de senare, med idel elitseriespelare i laget, inte skulle vinna hade gett ordentligt tillbaka om det funnits en bettingsajt för SM Lag semi.

Men, låt oss ta det från början - semifinalheat för semifinalheat.

Helgen 13-14 april avverkades alltså 2024 års SM-semifinalspel, som vanligt på tio orter med sex lag i vardera. ÖMBF fanns representerat med hela åtta lag:

  • Dyra Englund och Överum, Fors i Örebro,
  • IMPossible i Stockholm,
  • Team Zang i Växjö,
  • Lirarna och Motala Finest i Linköping,
  • Peking och Norrköping City i Västerås,

I Stockholm gav titelförsvarande Lag Sjöqvist motståndet, som förutom två lag var tämligen starkt, inte någon som helst chans. De gick i mål på fantastiska 89.49 VP av 100 möjliga och kommer att vara storfavoriter i finalen. ÖMBF-laget fick med sig en oavgjord match, gott nog i det starka startfältet, och slutade näst sist i tabellen.

I Växjö inledde Team Zang trevande med exakt oavgjort mot Rockfolket från Halland. Efter den uppmjukningen blev det fart på maskineriet och Linköpingslaget kunde passera mållinjen utan att vara direkt hotade; 74.11 VP mot tvåans 58.68. Stort grattis till SM-finalen, i vilken det finns synnerligen goda chanser för Team Zang att knipa medalj!
Tabell Växjö.

I Linköping ställdes hemmahoppet i första hand till Lirarna, som har haft för vana att vid flera tillfällen sätta käppar i hjulet för på förhand till synes säkra SM-finalister. Förhandstipsen i Linköpingsheatet ansågs vara att Klaras Gäng, med bl.a. veteranlandslagsspelarna PG Eliasson och Gunnar Elmroth, och Kingeling, med bl.a. Andreas Abragi, Tom Gärds och Daniel Gullberg, skulle göra upp om finalplatsen - med Lirarna som främsta utmanare. När Stockholmsderbyt i rond 1 slutade med hela 20-0 i favör Klaras Gäng, tycktes luften ha gott ur Kingeling, som så småningom slutade näst sist.

I rond 3 skulle Klaras Gäng möta dåvarande trean Lirarna. Efter första halvlek såg det synnerligen dystert ut för Linköpingslaget, underläge 3-35. Som så mången gång förut ska man inte ropa hej förrän halvlek två är spelad; och mycket riktigt, Lirarna kom igen med besked och vann den med 44-16, till knapp förlust 9.01-10.99.

Emellertid var det slutet på de goda resultaten för Linköpingslaget, som istället fick rikta in sig på att undvika jumboplatsen. Trots att distriktskamraterna i Motala Finest gav Kingeling på nöten (13.72-6.28), räckte det inte för Lirarna, som besviket slutade sist i ett heat som till slut vanns överlägset av Klaras Gäng. Motala Finest vann två av sina matcher och spelade oavgjort i en; inte fy skam i det startfältet.
Tabell Linköping.

I Örebro var stalltipset att fjolårets SM-silvermedaljörer i Dyra Englund skulle göra upp med 2022 års svenska mästare SannaKathrineföljarna om SM-finalplats. Hemmalaget Lag minus plus Linus tillmättes en liten, liten chans att ta sig vidare, men då måste alla resultat gå deras väg.

Dyra Englund rivstartade med 20-0 mot distriktskamraterna i Överum, Fors. Det blev inte sämre av att SannaKathrineföljarna hade påtagligt svårt att få bukt med hemmalaget Lag minus plus Linus; 15-36 i halvtid blev till hela 32-81 i full tid. 1.91 VP var sannerligen ingen smakstart för Stockholmslaget.

Dyra Englund fortsatte sin hårdkörning, denna gång mot västgötalaget Björnes magasin, som också de fick känna på 0-20 i baken. Efter två ronder ledde Linköpingslaget på maximala 40 VP, Örebroarna skuggade med 34.47, medan Stockholmsgänget precis fått nosen över medelstrecket, 20.10.

I rond 3 stretade värmlänningarna Rörets röra emot ordentligt mot Dyra Englund, och slutresultatet skrevs till 11.90-8.10, samtidigt som Örebrolaget tog nästan maximum mot Björnes magasin. Därmed hade Lag minus plus Linus i ett huj passerat Dyra Englund, men med Kathrineföljarna fortsatt drygt tiotalet VP bakom.

I den fjärde ronden blev det så dags för mötet mellan Örebro och Linköping. En storseger till endera laget skulle stärka dess aktier betydligt, allra helst om Örebro skulle vinna, då de hade ett svagare motstånd kvar i sista matchen än Dyra Englund. Östgötarna tog ledningen med 28-15 i halvtid, men Örebro visade att det gäller att ha flest poäng när matchen är slut. 40-9 till dem i halvlek 2, innebar 13.90-6.10 i VP, och plötsligen såg det ut som om en liten skräll var i antågande.

Med en rond kvar att spela ledde Örebrolaget på 67.81, stockholmarna tvåa på 59.47 och östgötarna trea på 58.00.

I halvtid i sista ronden hade Lag minus plus Linus tagit ledningen med 18 imp över Rörets röra, SannaKathrineföljarna anförde sin match mot Dyra Englund med 30-16. Allt pekade i riktning Örebro till SM-final.

När hemmalaget spädde på med ytterligare 26 imp i egen kasse, spelade det ingen alls roll hur den andra huvudmatchen skulle sluta - Lag minus plus Linus var klara för sin första SM-lagfinal (om man inte räknar in alla de lagfinaler som Linus Jorner varit TL i förstås…).
Tabell Örebro.

I Västerås-heatet hade en satsad slant på starka lag Skalman från Uppsala/Stockholm knappast ens gett pengarna tillbaka. Om det var i något heat det fanns en, och endast en, favorit till segern, så var det i Västerås.

I första ronden var det derbymöte mellan de båda östgötalagen Peking och Norrköping City, bägge hemmahörande i … just det, Norrköping. De förra drog längsta strået med 19.30-0.70 och tog raskt ledningen före Skalman, som betvingat De hopplösa med 14.76-5.24.

I rond 2 gjorde Skalman processen kort med Norrköping City, men inte med mera än 17.99-2.01, så Pekings 16.64-3.36 mot Jönköpingslaget Icebreaker räckte för att behålla ledningen.

I heatets tredje rond satte favoriterna in turbon och besegrade Icebreaker med 18.09-1.91, samtidigt som hemmalaget ABB 21 gav Peking sin första - och enda, skulle det komma att visa sig - förlust; 16.64-3.36. Därmed tog Skalman över ledningen (50.84), med Peking 8 VP bakom, och de flesta trodde nog att Norrköpingslaget gjort sitt i denna semi - kul så länge det varade!

Men, men … att sälja skinnet innan björnen är skjuten, har mer än en gång förut visat sig vara oklokt. I rond 4 skulle de båda kombattanterna mötas, och ställningen 23-22 till Peking halvvägs, såg fortsatt bekvämt ut för uppsaliensarna. Det mesta som Peking tog sig för i halvlek 2 gick deras väg, så matchen slutade 14.76-5.24. Vips hade Peking återtagit ledarposition, 57.55, med Skalman flåsandes i nacken, 56.08.

Sista ronden. Skulle nerverna hålla för Peking? Var Skalman allvarligt skakade och inte kunna prestera sin bästa bridge, nu under stark press? Frågorna skulle snart få svar!

Peking hade att möta De hopplösa, medan Skalman hade ABB 21 på menyn. Halvtidssiffrorna gav ingen större fingervisning; Peking underläge 22-24, Skalman dito 13-29. En synnerligen spännande andra halvlek väntade.

Skalman tog tillbaka åtta av de förlorade impen, till slutresultat VP 8.10-11.90. Allt hopp (!) stod till att De hopplösa* skulle få cirka tio imps övertag på östgötarna. När slutsignalen ljöd stod det klart att så inte skulle bli fallet - De hopplösa vann förvisso även andra halvlek, men inte med mer än 2 imp. Slutresultatet skrevs till 9.01 Peking, 10.99 De hopplösa, och därmed var den sannolikt största skrällen på mycket länge ett faktum: starka lag Skalman, huvudfavoriternas huvudfavorit, utslagna och lag Peking vidare till sin första final i SM Lag. Ett mycket stort grattis!

Tabell Västerås.

Övriga semifinalheat:
Tabell Bollnäs
Tabell Göteborg
Tabell Malmö
Tabell Umeå
Tabell Vårgårda