Uppsalabridgen bjuder in till lagspel online, på BBO

Den ordinarie Uppsalaseriens slutspel är inställt under våren - nu erbjuds möjligheten att spela en lagserie online.

Upplägg

Online-serien är helt fristående från ordinarie Uppsalaserie. Det innebär att lagen inte behöver vara samma som i Uppsalaserien, utan det är helt fritt att skapa nya lagkonstellationer. 27 lag anmälde sig, och serien körs i 3 divisioner. Varje lag möter alla lag i sin division, en match per vecka.

Regelverk

Division/tabell Antal lag Startavgift Lista över namn
Div 1 10 1 800 / lag Namnlista div 1
Div 2 9 1 600 / lag Namnlista div 2
Div 3 8 1 400 / lag Namnlista div 3
 • Spelstart: Vecka 16
 • Rekommenderad matchtid: Tisdagar, 18:30 - 22:00 - 2 halvlekar á 10 brickor.
 • Spelperiod: Mellan 7 och 9 omgångar, beroende på antal lag i serien - en match i veckan.
 • Startavgift: 200 kr per lag och match. Spelavgiften för hela serien betalas in senast 17 april.
 • Spelplats: Bridgebase online (BBO)

I varje match delas silverpoäng ut enligt ordinarie skala.

Hur går matcherna till?

 1. Kaptenen i bortalaget meddelar sin laguppställning till kaptenen i hemmalaget via e-post, senast en timme innan matchstart.
 2. Kaptenen i hemmalaget startar första halvlek på BBO kl 18:30, då måste samtliga medlemmar i bägge lagen vara inloggade. Instruktion för att starta tävling i pdf-format / Videoinstruktion
 3. Efter att första halvlek är färdigspelad tas ca 10 minuters paus.
 4. Kaptenen i hemmalaget startar andra halvlek på BBO.
 5. När matchen är klar rapporterar kaptenen i hemmalaget matchresultat per halvlek, samt vilka spelare som deltagit via e-post till uppsalabridgen@hotmail.se

Hur spelar man bridge online?

Du behöver en internetansluten dator per spelare. Det går också bra att spela på läsplatta eller mobiltelefon, men för en bra spelupplevelse rekommenderas dator.

Du behöver ett konto på Bridgebase online (BBO) - detta är helt gratis.

Här är en snabb-guide på hur du accepterar inbjudan och alerterar dina bud.

Här finns en utförlig manual till hur man registrerar sig på BBO, samt tips och tricks om hur gränssnittet fungerar.

När du spelar online alerterar du dina egna bud! Dina motståndare ser din förklaring, men inte din partner ser inte att du alerterat, och kan inte läsa förklaringen. Alertera hellre en gång för mycket än en gång för lite!

Behöver du hjälp att komma igång, eller att registrera ditt konto kan du få telefonsupport av Linnea Edlund, i princip varje vardag mellan 17-18 - ring då på 0702-25 26 16, eller maila till linnea.edlund@gmail.com om du vill komma överens om någon annan tid.

Vanliga frågor

 • Måste man spela online? Nej, om bägge lagen är överens om ett fysiskt möte så är det tillåtet. Däremot kommer inte Bridgens hus att hålla öppet, utan lagen får själva ordna spelplats.

 • Finns det någon tävlingsledare? Ja! Tisdagar mellan 18:30 - 22:30 finns Ryszard (070-4250180) och Ping (0707 959 929) tillgängliga per telefon om man behöver hjälp. När man spelar på BBO kan man dock inte göra revoke, eller bjuda otillräckliga bud!

 • Måste man spela just tisdagar klockan 18:30? Nej, om bägge lagen är överens om att flytta matchen så den kan spelas innan nästa omgång startar så är det OK. Andra dagar än tisdagar finns dock ingen garanti på att tävlingsledare är tillgänglig.

 • Varför kostar det så mycket pengar, trots att Uppsalabridgen inte håller med lokal? Startavgiften går till Uppsalabridgen. Dels så kommer Uppsalabridgen att betala för mästarpoäng, och detta blir ett sätt att försöka rädda lite inkomster till klubben för att kunna ha kvar vår verksamhet även efter Corona-tider.

 • Får man vara med även om man inte tillhör Uppsalabridgen? Ja, absolut! Vi välkomnar alla medlemmar från Svenska bridgeförbundet.

 • Hur görs divisionsindelningen? Divisionsindelningen sker utifrån lagmedlemmarnas snitt av rankingpoäng.

 • Varför tillåts inte publik (bakspelare/kibitzers) i matcherna? Matcherna spelas om mästarpoäng. Det går inte att styra vem, eller vilka som kan komma in som publik i en match, och det är alldeles för enkelt att logga in en anonym klient och se allas kort. Läs gärna avsnittet om Etik i regelverket.

Supportlänk - Teamviewer