Silverfirande i Uppsala

Klart att man ska fira en VM-hjälte! Djungeltelegrafen gick varm, och runt 30 bridgespelare samlades på Nubben för att skåla med Niklas Warne på söndagkvällen.

Ett stort tack till alla som dök upp med kort varsel, och ett extra stort tack till Niklas Johansson med personal som höll extra öppet bara för firandets skull, Andy Browning som skjutsade dit hjälten, och Siw Magnusson som fotograferade.

Uppsala Nya Tidning uppmärksammade också bragden.

Bridge-VM i Chennai, Indien har spelats i närmare två veckor. Sverige gled in på ett bananskal till turneringen, egentligen hade man inte kvalificerat sig till VM, men efter en stor internationell fuskskandal så drog Israel tillbaka sitt lag, och Sverige fick en sen inbjudan. Med bara tre veckor kvar till spelstart fick svenskarna börja förbereda sig för VM-spel. Lite som att glida in på en räkmacka.

Niklas Warne från Knivsta var en av de spelarna som togs ut till landslaget, och fick göra debut på en högre nivå än han någonsin spelat.

Kvalet i VM spelades som ”alla möter alla” av de 22 lag som tagit sig dit. De åtta bästa lagen gick vidare till slutspel. Inför sista matchen i slutspelet låg svenskarna på en tiondeplats, och var tvungna att ta en stor seger, samtidigt som lagen strax ovanför var tvungna att förlora. Med osannolika 0,14 poängs marginal räckte resultaten, och Sverige var i kvartsfinal. Snacka om att glida in på den där räkmackan igen.

I kvartsfinalen spelade svenskarna stabilt, och gick vidare till semi. Semin var en rysare, men marginalerna var återigen på Sveriges sida, och med bara 5 poäng till godo var man i VM-final, för första gången i modern tid, senast var 1953!

Finalen har spelats över tre dagar, och fram till sista brickan har spänningen varit olidlig. Från att ha haft en ledning med 50 poäng efter första dagens spel, så tappade man allt under dag 2, och när dagens spel startade hade polackerna ledningen med 40 poäng. Sverige började lördagens spel starkt, och med 6 brickor kvar av 128 att spela var man återigen i ledningen - med en halv poäng.

Publik och lag slets mellan hopp och förtvivlan, men tyvärr tappade svenskarna på slutet, och det blev ”bara” en silvermedalj, men det är ändå en fantastisk bragd av alla inblandade, och bland det största som hänt i svensk bridgehistoria.

Läs Niklas egen rapport från VM:

Svenska Bridgeförbundet har rapporterat löpande. Följande går att hitta:

Den officiella WBF-rapporteringen går att hitta här: