Matchens giv - final 1/6

Finalen av Svenska Cupen inleddes i morse kl 10 i två mindre rum på Scandic Uppsala Nord. 96 brickor. Två lag. Två dagars spel.

En påse nötter såg tagna ut av stundens allvar. Rimstedt dominerade stort inledningsvis och ledde med förkrossande 46-0 efter tio brickor! ”Nötterna” verkade göra allt fel. Det här var den första:

[giv=
Board ”1”;
Deal ”N:AJT4.8752.K5.K53 Q53.J9.T4.AJT762 K76.AK4.AJ9872.9 982.QT63.Q63.Q84”;
Auction ”P P 1D P 1H P 3H P 4H P P P”;
North ”Magnus Hultman”;
East ”Cecilia Rimstedt”;
South ”Bo-Henry Ek”;
West ”Ola Rimstedt”]

Bo-Henry Ek provade en oortodox höjning till 3 med trekortsstöd och singelklöver. Med den bräckliga klövern är det ett bra kontrakt, framförallt om hjärtern sitter 3-3. Det blev spaderutspel till åtta och knekt. Efter E-K i hjärter spelade Magnus Hultman två höga ruter och stal en tredje. Han var nu nere på bara en trumf, medan Ola Rimstedt hade D-10 kvar. Hultman hämtade hem sina spader, men trettonkvistaren kunde Ola stjäla, dra ut spelföraren sista trumf och sätta klöverkung på mellanhand. En straff.

Vid det andra bordet öppnade Magnus Eriksson som Nord med svag sang, 10-12. Hasse Mattson hoppade till 3NT. Det blev klövertio ut till nia, fyra och kung. Magnus hade nu sju stick och behövde två till. Planen var att kombinera chanserna, genom att först inkassera de två spadertopparna för att se om damen skulle sitta andra. Om ingen dam syntes till skulle Magnus få förlita sig på rutermasken. Som synes fungerar ingetdera. Försvaret kom dock till undsättning! Johan Karlsson på Östs plats visste inte vem som hade klöverdam, så för att godspela en eventuell ingång på spaderknekt hos partnern avblockerade han spaderdam. Nu växte två spaderstick och Magnus cashade blixtsnabbt sina nio stick.

Hade Johan haft D-x-x i ruter hade avblockeringen blivit briljant och sparat två stick, eftersom Magnus annars hade maskat i ruter för två övertrick.

Tommy Jansson borde ha hjälpt partnern, genom att spela klöverdam i första stick, när han ser klövernio på bordet och själv har åttan. Det är bara fel om Johan spelat ut från fyrkorts klöver.

Jämn hemgång gav Rimstedts 10 imp och en bra start på matchen.

Impen rullade in för Rimstedt och på bricka 7 kom nästa stora sving, som hade vissa likheter med den första brickan.

[giv=
Board ”7”;
Deal ”N:Q9754.762.Q98.A8 KT.KT985.J32.942 AJ2.QJ3.AKT6.Q76 863.A4.754.KJ1053”;
Auction ”1NT P 2H X 2S P 2NT P 4S P P P”;
North ”Magnus Hultman”;
East ”Cecilia Rimstedt”;
South ”Bo-Henry Ek”;
West ”Ola Rimstedt”]

Cecilias dubbling av 2 kunde ha lett Bo-Henry Ek på rätt väg. Med D-kn-3 borde han sett faran med tre gånger hjärter och stöld av Väst. Han valde ändå att lägga utgången i 4 istället för 3NT, något han hade gjort utan Östs dubbling.

Öst-Väst tog mycket riktigt de tre första sticken. Bo-Henry hade maximal tur med trumfsitsen, men hade ändå att lösa rutern utan tapp, för att bli av med bordets klöverförlorare. Efter uttrumfning satsade spelföraren på att Cecilia hade kort ruter och slog en direktmask i ruter. Cecilia tog sticket med knekten och straff i kontraktet.

Vid det andra bordet slogs ingen rutermask, så jämn hemgång där och 12 ytterligare imp till Rimstedt.

Efter finalens första 16 brickor (av 96) leder Rimstedt storstilat med 53-2. En påse nötter behöver en påse imp i segment två.