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Överföring högfärg (engelskans Jacoby Transfer) 

Detta dokument (bearbetat från original av Barbara Seagram) ska försöka visa alla de 

möjligheter som överföringsbud ger oss. Det delas upp i 3 olika avsnitt så att man kan 

smälta en del i taget. 

Förkortningar: ÖF= överföring; ÖH= öppningshand; SH= svarshand; HÖ= högfärg; UK= 

utgångskrav 

Avsnitt 3 (störd överföring; slambudgivning; 5-5 i HÖ; Super-Accept) 

Konkurrensbudgivning (är systemet På eller Av?) 

En synpunkt på ÖF/Texas ÖF som alltid ska diskuteras med partnern är huruvida systemet 
är ”På eller Av” när motståndarna stör. 

”På” betyder att överföring gäller som vanligt; ”Av” betyder att alla SH:s bud är naturliga. 

Antag öppning 1NT från partnern och MTH kliver in med ett naturligt bud 2♦. Din hand:  

♠ A 10 9 8 5 4 ♥ A 4 3 ♦ Q 2 ♣ 9 7 

Med dessa kort vet du att ni ska spela 4♠, men hur uppfattas buden 4♥respektive 4♠? 

Om paret inte är överens om betydelsen kan det bli helt fel! Vad händer exempelvis om 

Du menar att 4♥ är Texas ÖF till 4♠ men ÖH tar det som ett slutbud?  

Man kan välja system På eller Av men rekommendation är att alltid spela med system Av 

för att inte missförstånd ska ske. Det betyder att SH:s bud efter störning inte är någon 

form av överföring i ovanstående exempel. Svara alltså 4♠ som då är slutbud! Givetvis 
gäller samma rekommendation för överföring på 2-nivån, alltså system Av. 

Slutsats: Man kan välja system På eller Av men rekommendation är att alltid spela med 
system Av för att inte missförstånd ska ske. 

Överföring och slambudgivning 

Nu kommer vi till en annan aspekt i budgivning med överföring. Det är inte alltför svårt 

men kräver lite mer arbete. När du väl är bekväm med överföringar kommer 
slambudgivning att bli intressant också.  

Partner Du 

♠ Q 10 3 ♠ A K 8 7 4 

♥ A J 9 3 ♥ 5 

♦ K J 4 ♦ A Q 10 5 

♣ A J 7 ♣ Q 9 8 

Efter öppning 1NT har du ett enkelt bud 2♥— överföring till spader. Vilket är det bäst 

beskrivande bud du kan avge efter överföringen 2♠?  Vad känns mest rätt? Om du bjuder 

3♦ är det rätt bud.  
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Regel vid 5-korts HÖ samt sidofärg i lågfärg 

När du överför på 2-nivån och följer upp med bud i ny lågfärg på 3-nivån, i ditt andra bud, 

så lovar du minst:  

• 5+4+kort i de båda färgerna  

• minst poäng för utgång 

Om partnerns kort passar bra ihop med dina finns slammöjligheter. Med din svarshand 

finns möjlighet till slam i både spader och ruter, och kanske även i sangspel. För att på 

bästa sätt undersöka slammöjlighet ska vi börja med överföring och sedan återbjuda 4-

kortsfärgen på 3-nivån.  ÖH vet nu din fördelning och hans återbud kommer att visa det 
bästa kontraktet från hans sida sett.  

Så här skulle hela budgivningen kunna se ut med exempelhänderna ovan:  

Partner Du 

1NT 2♥ 

2♠ 3♦ 

3♠¹ 4♦² 

4♥² 4NT ³ 

5♠4 6♠ 

    
1. Spader fastställd som trumf.  

2. Kontrollbud.  

3. Essfråga.  

4. Två ess finns samt trumfdamen. 

Slutsats: starka 2-färgshänder visas med vanlig överföring. Efter överföring till 2♥/2♠ 

visar du din lågfärg på 3-nivån och nu gäller UK. När trumfstöd finns kan båda i paret 

kontrollbjuda och 4NT är Essfråga.  

Starka enfärgshänder (enfärgshand= 6+kortsfärg och ingen 4-kortsfärg) 

I ett tidigare avsnitt visade vi att man kan använda Essfrågan 4NT efter Texas överföring 

med starka enfärgshänder. Efter partnerns NT-öppning kommer du emellertid att råka ut 

för starka enfärgshänder som inte är lämpliga för detta bud.  Exempel på en sådan hand 

har en eller flera färger där du är ”vidöppen” d v s du kan ha två direkta förlorare och har 
alltså inte kontroll i färgen. Partnern öppnar 1NT och detta är din hand:  

♠ A Q J 10 8 7 ♥ 3 2 ♦ A K 4 ♣ Q 3 

Om ÖH också har två hackor i hjärter eller klöver så inser vi att slam inte ska bjudas och 

därför kan vi inte, som i tidigare exempel, använda Texas överföring med efterföljande 
4NT-bud.   

Vad ska vi då bjuda? Svaret kanske verkar konstigt i en skrift som handlar om överföring 

men faktum är att detta är en hand som inte är lämplig för överföring. Vilket bud efter 
ÖH:s NT-öppning kan visa denna och liknande händer? 
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Jo, istället hoppar vi, efter sangöppningen, till 3♠ som visar en stark enfärgshand, intresse 

för slam och sidofärg som saknar kontroll.  

Efter hoppet till 3♥eller 3♠ är partnerns första uppgift att visa eller förneka bra stöd 

(honnör) i högfärgen.  

• Med budet 3NT förnekas bra stöd.  

• Om ÖH höjer till utgång visar han hyfsat stöd, men minimum och inget intresse för 

slam 

• Slutligen, om ÖH bjuder något annat bud är han slamintresserad och har “första 

kontroll” (Ess) i den bjudna färgen  

• Nu är det ditt beslut att fortsätta med kontrollbud om partnerns kontroll hjälpte 

din hand 

• Om inte bjuder du utgång I högfärgen 

Slutsats: när du har en stark enfärgshand 16+ utan kontroll i sidofärgerna ska vi inte 

överföra utan istället börja med ett hopp till 3♥eller 3♠ 

Om vi har båda högfärgerna? 

Hittills har vi behandlat 5-respektive 6-korts högfärg men vi kan ju också ha längd i båda 

högfärgerna. Med längd menar vi minst 5+5, då vi med 5+4 oftast startar med Stayman 

2♣ istället för överföring.  

Med svag svarshand 
När du är svag (0-7stp) med 5-5 i båda högfärgerna, överför då till den bättre av färgerna 

och passa efter överföringen.  

 

Med en svag hand (0-7stp) och 5-4 i båda högfärgerna är det bäst att överföra till den 

bättre 5-kortsfärgen och hoppas på det bästa. 

Anm: Bry dig inte om att det möjligen skulle kunna finnas en 4-4 anpassning i den andra 

högfärgen. Anledningen är att om du bjuder Stayman 2♣ så får du problem om ÖH skulle 

bjuda 2♦och förneka 4-korts högfärg. I ett sådant läge har du inget återbud, för om du då 

fortsätter budgivningen lovar du minst en invithand och med fortsatt budgivning kan det 

gå riktigt galet.  

Slutsats:  

• När du är svag (0-7stp) med 5-5 i båda högfärgerna, överför då till den bättre av 

färgerna och passa efter överföringen.  

• Med en svag hand (0-7stp) och 5-4 i båda högfärgerna är det bäst att överföra till 

5-kortsfärgen och hoppas på det bästa. 

  

Invithand med båda högfärgerna/5-4 samt 5-5 
När du har 5-4 fördelning i högfärgerna och invitstyrka ska du börja med Stayman 2♣ och 

sedan bjuda vidare. Om ÖH bjuder 2♦ visar du din 5-kortsfärg 2♥/2♠.  Partnern vet då 

att du har: 

• 8-9 poäng 

• 5 kort i din bjudna högfärg och  

• 4 kort i den andra högfärgen.  
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Med 5-5 fördelning i högfärgerna och invithand överför du med 2♦till 2♥, den lägre 

högfärgen först och du bjuder därefter 2♠. Det förstår ÖH som invithand med 8-9 stp och 

två 5-korts högfärger. ÖH kan nu avgöra vilken färg som ska vara trumf och om utgång ska 

spelas eller inte.  

Partner Du 

1NT 2♦ 

2♥ 2♠ 

Slutsats:  

• När du har 5-4 fördelning i högfärgerna och invitstyrka ska du börja med Stayman 

2♣ och sedan bjuda vidare. 

• Med 5-5 fördelning i högfärgerna och invithand överför du med 2♦till 2♥, den 
lägre högfärgen först 

Stark hand med 5-5 i högfärgerna(OBS räkna stödpoäng!) 

Ibland händer det att du får en stark hand med 5-5 i båda högfärgerna och det hanteras 

också med överföring. Det är ju så att ni, med 5-5, tillsammans alltid har minst 8 kort i 

endera högfärgen och sannolikheten att ni har 8+kort i just trumffärgen är 75 %. 

Med 10+stp börjar du med överföring till den högre högfärgen, alltså spader. Bjud 2♥ och 

efter ÖH:s 2♠ bjuder du sedan 3♥.  

Partner Du 

1NT 2♥ 

2♠ 3♥ 

Jämför budsekvensen med invithand resp utgångshand!  

• Med 5-5 och invithand (lägre poäng) börjar överföringen till ♥ (den lägre färgen)  

• Med en utgångshand (högre poäng) börjar överföringen till ♠ (den högre färgen) 

Efter ditt återbud 3♥ får ÖH inte passa under utgång. Hans uppgift är att först visa vilken 
högfärg som ska spelas.  

• 3♠ visar förstås spader som trumf och 4♥ visar hjärter.  

• Om ÖH istället bjuder 4♣ eller 4♦etableras hjärter som trumf och budet är en 

slaminvit som visar kontroll i den bjudna färgen.  

• Om du nu har en starkare hand med möjlighet till slam kan du också kontrollbjuda 

eller Essfråga.  

• Har du däremot inte mer än till utgång slutbjuder du 4♥.  

Om ÖH, enligt ovan, svarar 3♠ vet du att trumfen är bestämd och med mervärden kan du 

börja kontrollbjuda om du vill invitera till slam. 

Låt oss ge exempel! De fyra händerna nedan har 5-5 i högfärgerna. ÖH öppnar 1NT.  

a) ♠ A K 7 6 5 ♥ A 9 7 5 3 ♦ 9 3 ♣ 5 

b) ♠ J 10 8 7 6 ♥ A J 7 6 5 ♦ 7 6 ♣ 6 

c) ♠ K Q 10 9 8 ♥ A Q 9 8 3 ♦ A 3 ♣ 7 

d) ♠ Q J 10 9 6 5 ♥ A J 7 6 5 ♦ 4 ♣ 8 
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a) Överför med 2♥ och återbjud 3♥. Om ÖH kan kontrollbjuda lågfärgerna är ni på 
god väg till slam 

b) Överför med 2♦ och återbjud 2♠. Är detta en svag hand? Med tanke på 6HP 

samt stödpoäng ska du behandla den som en invithand (9 stp). Den är inte stark 
nog för utgångskrav.  

c) Överför med 2♥ och återbjud 3♥. När ÖH visar vilken färg som ska vara trumf 

bjuder du Essfrågan 4NT. Kontrollbud behövs inte eftersom du har kontroll i alla 
färger.  

d) Överför med 2♥ och återbjud 3♥. Nu har du ännu bättre fördelning. 6-5 istället 

för 5-5. Det gör handen mycket spelstark. När ÖH har svarat vilken färg som ska 

vara trumf (3♠/4♥) inviterar du till slam.  

Vi tar ytterligare en variant med 5-5 i högfärgerna eftersom överföring ger oss flera 
möjligheter: 

Partner Du 

1NT 2♥ 

2♠  4♥ 

Om du vill kan du använda även denna variant. Den visar 5-5 och endast styrka för utgång 

och inget mer. Som du ser följer den samma princip som tidigare, Fast Denies, eftersom 

du bjuder direkt till utgång på 4-nivån. Efter ditt bud 4♥ är det upp till ÖH att passa eller 

korrigera till 4♠, beroende på vilken trumffärg han vill ha.   

Slutsats:  

Med 10+stp börjar du med överföring till den högre högfärgen, alltså spader. Bjud 2♥ och 

efter ÖH:s 2♠ bjuder du sedan 3♥.  

Jämför budsekvensen med invithand resp utgångshand!  

• Med 5-5 och invithand (lägre poäng) börjar överföringen till ♥ (den lägre färgen)  

• Med en utgångshand (högre poäng) börjar överföringen till ♠ (den högre färgen) 

 

Super-Accepts (superanpassning) 

Vi sa tidigare att ÖH ska “lyda” och acceptera överföringen med 2♥/2♠. Men ”ingen regel 

utan undantag” så det finns givetvis ett (och endast ett) undantag även här som kanske 

framgår av rubriken?  Partnern måste ju alltid acceptera vår överföring till 2♥/2♠ men 

han kan också förmedla att han verkligen gillar överföringen om han själv har 4 kort i den 
aktuella högfärgen och 16/17 HP. Med detta enda undantag bjuder ÖH överföringen 

med hopp till 3♥♥♥♥/3♠♠♠♠.   
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Låt säga att du öppnar med 1NT. SH överför med 2♥ till spader och du har dessa händer: 

a) ♠ A K 10 9 ♥ K Q 8 ♦ 7 6 ♣ A J 10 8 

b) ♠ J K 5 4 3 ♥ A 2 ♦ J 10 9 ♣ A K 3 

c) ♠ 10 9 7 6 ♥ A K 4 3 ♦ A 10 ♣ A Q 8 

 

Partner 

 

Du 

1NT 2♥ 

3♠    

Alla dessa händer har 4-korts stöd i den överförda färgen♠ samt max styrka 16-17 HP. 

Kravet för Super-Accept är uppfyllt och ditt bud blir nu 3♠. 4-stöd och max styrka är alltså 
kravet och där gör vi inga undantag.  

Med samma händer som ovan, hur gör vi när SH överför med 2♦till hjärter?  

a) ♠ A K 10 9 ♥ K Q 8 ♦ 7 6 ♣ A J 10 8 

b) ♠ J K 5 4 3 ♥ A 2 ♦ J 10 9 ♣ A K 3 

c) ♠ 10 9 7 6 ♥ A K 4 3 ♦ A 10 ♣ A Q 8 

• a) Bjud 2♥. Du har maximum men endast tre hjärter.  

• B) Rätt bud är också nu 2♥.  

• C) Gör ett hopp 3♥. Din hand är verkligen maximal avseende styrka och 
trumfstöd.  

Vad gör vi som svarshand när ÖH hoppar (super-accept) på vår överföring? Vår uppgift är 
då att omvärdera handen för att se vilket kontrakt vi vill komma till.  

Slutsats:  

• Det kan vara att passa och spela ett delkontrakt 

• Att bjuda utgång eller slaminvitera  

• Bud i ny färg blir nu ett kontrollbud, eftersom trumffärgen är bestämd 

• 4NT är givetvis Essfråga  

• Fördelen med super-accept ger dig som svarshand en bra bild av hur era händer 

passar ihop när du vet att ÖH har 4-stöd till din överföring och dessutom 

maximum för sangöppningen 

Du ser säkert att det kan finnas en nackdel med super-accept, nämligen i det fall då 

svarshanden är mycket svag och hade tänkt passa på överföringen. Man kan komma en 

nivå för högt, men å andra sidan är det helt möjligt...  

• att klara en utgång trots att SH bara har 5-7 poäng; (ger säkert en topp på brickan) 

• en sådan utgång skulle aldrig kunnat bjudas efter en överföring till enbart 2-nivån.  

• man får som vanligt ge och ta i bridge och du får diskutera med din partner om ni 

vill använda super-accept.    

 


