En oförglömlig resa till Budapest

Mikael Rimstedt delar sina upplevelser från sitt första EM i öppen klass.

Äntligen hemkommen efter en lyckad resa nere i Budapest. Lyckan började redan när vi landade då vår största supporter Lars Nilsson tog emot oss med öppna armar på flygplatsen och redan hade förberett en taxi till oss. Väl framme vid vårt hotell så hade alla redan anlänt några timmar före oss, det var bara att installera sig själv i sitt eget rum innan det var dags för lagmiddag på hotellet. Janne hälsade oss välkomna och gick igenom de grundläggande reglerna som upprepas på varje Captain’s Meeting. Jag och Ola fick sovmorgon och var glada för det eftersom flyget var drygt 90 minuter försenat och vi hade anlänt sent på kvällen.

Dag 1

Upström (Upmark-Nyström)- Joppe/Freddan (Sylvan-Wrang) fick inleda mästerskapet och protokollet såg väldigt stabilt ut redan från start. Ungefär 30 minuter återstod på speltiden och jag tänkte att det var dags att bege sig till arenan för att närvara vid jämförelsen. Jag gick ombord på spårvagnen nöjd efter den trevliga inledningen.
Mitt lokalsinne har aldrig varit något som jag har skrutit om och det bevisades redan den första dagen.
3 stationer sa de att man skulle åka innan man hoppar av och börjar gå mot arenan. Efter att bara ha åkt två stationer så såg det ut som att jag redan var framme men den stora arenan som jag började promenera mot visade sig vara en gigantisk bussterminal. Jag insåg genast att jag hade åkt åt fel håll med spårvagnen och stressade järnet för att hinna till jämförelsen. Tyvärr så missade jag den, men jag fick ändå sitta med laget till lunchen och njuta av Mr.Sultans (Sylvan) expertanalyser.

Match 2

Nu skulle “supertvillingarna” in och visa klass. Spelet flöt på och vi kände direkt att vi hade en hygglig start. Det visade sig vid jämförelsen att ännu var nollan inte spräckt i vår debut: 50-0 ristade vi in i protokollet och vi hade gått upp i en tidig ledning i tävlingen.

En budgivning som gav resultat var följande:

E5
65
KD954
E532
kn6
EKDkn109
872
94
KD974
8
E103
KD108
10832
7432
kn6
kn76
Nord
Öst
Syd
Väst
6
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Cyprus
Ola
Cyprus
Mikael
Pass
1
1
Dbl 1
3 2
Pass
Pass
Dbl
Pass
4
Pass
4
Pass
4
Pass
5
Pass
6
Pass
Pass
Pass
14+S
2Spärr

Efter Olas 4 började slamambitionerna försvinna men jag tänkte inte ge upp hoppet. I värsta fall är det på en ruter mask tänkte jag. Ola hade den här gången max för sin budgivning och hade inga problem att höja min slaminvit till 6 som var lättspelat.

Match 3

Det här var Sveriges värsta match. Kroatien spelade oerhört bra och stabil bridge vilket gjorde att de nollade oss i den matchen. Trots besvikelsen så var detta endast inledningen i turneringen och vi laddade istället om för kommande matcher!

Match 4

Nu var det tänkt att jag och Ola skulle stå över igen men efter matchen mot Kroatien blev det ändringar på det. Det innebar att Ola och jag skulle in i raman för att möta Norge. Alla matcher mot de nordiska lagen är ju de viktigaste så vi gick in med full fokus och fick Hoftaniska-Charlsen som motståndare.

Man kunde tro att det var en basketmatch mot Norge men det var bridge vi spelade och när 16 brickor var spelade vann Norge med 19 IMP. För att försöka vända matchen till något positivt bärättar jag om att vår egen Sultan lyckades rädda 12 IMPs genom en lyckad budgivning på följande hand:

KD6
E8532
109753
ED654
94
96
ED84
kn82
Ekn873
KDkn
62
K10973
1052
1074
Kkn
Nord
Öst
Syd
Väst
5
Syd giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Norway
Joppe
Norway
Freddan
1
1
2 1
4
Pass
Pass
5
Pass
Pass
Pass
1Invit+ exakt 3H

Budgivning gick exakt likadant på vårt bord men då gav Nord upp hoppet och passade. Joppe tyckte inte han var färdigbjuden när partnern inte dubblade 4 och chansade på 5. Det visade sig vara väldigt lyckat när man hade drömanpassning ihop.

Match 5

Nu fick Ola och jag njuta av bra bridge från avbytarbänken och till lunchen hade Sverige lyckats vinna med 32 IMP mot Serbien.

Match 6

Så var det dags att leverera lite bra bridge igen, denna gång mot Turkiet. Som skärmpartner fick jag Nafiz Zorlu som har spionerat oerhört mycket när jag och Ola har budtränat på BBO. Det första han frågade mig var om vi hade något Supplementary Sheet med oss på våra reläbudgivningar. Visste inte riktigt varför det var så viktigt att veta vad våra reläsvar betydde men han hade ganska bra koll på vårt system under spelets gång eftersom han nästan aldrig frågade om våra bud.

Tyvärr slutade inte matchen som man hade hoppats och det blev en smygförlust med 2 IMP.

Match 7

Så var det äntligen dags för grannlandet Danmark. På BBO skulle jag och Ola in och köra mot Bruun-Blakset. Vi brukar prata väldigt mycket varje gång vi ses och de började direkt att skämta när vi kom till bordet. Blakset pekade på deras deklaration och sa: “Vi har en forandring og det er når du åbner med 1NT i ozon så spiller vi straffdubblingar”. Han refererade då till en bricka som skedde under Neighbour Challenge då Ola i 3:e hand pluszon hade 2hp och 2632 och öppnade med 1NT som passades runt. Bruun beklagade då sin partner över den dåliga brickan, men påstod att med sina 22 hp att det inte fanns något bra bud att ta till. Rutinerat av dem att ändra NT-försvar mot oss inför EM :).

Spelet var väldigt bra och vi lyckades prestera mycket bra bridge som slutade med en vinst på 31 IMP. Ola fick ett lyckat avgörande som genererade några IMP i matchen. Han skulle spela ut mot två hjärter efter en enkel budgivning:

7
ED1086
D98
10542
kn943
K2
K1054
KD3
EKD62
754
62
kn96
1085
kn93
Ekn73
E87
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Ola
Denmark
Mikael
Denmark
1 1
1
Pass
2 2
Pass
2
Pass
Pass
Pass
1a) 12-14NT b) Nat
25+H

Ola insåg snabbt att båda högfärgerna satt 3-3 ifall jag också hade 3-3 så han valde att dra för AJ genom o spela ut 7 som jag vann med Tian. En lång tankepaus kom från min sida för att lista ut hur brickan var fördelad och tillslut vände jag med en honnör och vi tog in de fem första sticken medan jag inväntade beten med K.

Match 8

Här fick vi beskåda bra bridge från bänken när våra lagkamrater gick in och krossade Island. Laget höll sitt snitt med råge genom att vinna mot Island med 20 IMP och dra in ytterligare 15VP till det svenska laget.

Match 9

Här fick vi göra morgondebut och spela mot Ukraina. Det presterades tyvärr inte världsklassbridge vid vårt bord, men med demonerna Joppe/Freddan vid andra bordet så är det ju omöjligt och torska en match. Det svenska laget vann till slut med 3 IMP och vi var på en 7:e plats i turneringen.

Match 10

Vi fick ännu en gång njuta av världsklassbridge när våra svenska demoner lyckades vinna mot hemmanationen Ungern med 35 IMP. 17 VP satt mycket fint i kassan och vi avancerade upp en placering för att hålla en säker VM-plats(dvs 6:a).

Match 11

Matchen mot Irland inleddes tyvärr väldigt tungt när Ola skulle spela ut mot 4. När han skulle vända i stick 2 tog det väldigt lång tid innan vändan kom och det var nämligen inte 4 vi spelade utan 3NT. Utspelet kostade då tyvärr 10 IMP men vi var tappra kämpar och gav aldrig upp! Ola fick snabbt reparera sitt misstag på bricka 11 när han visade sina juniornerver med följande hand:

kn1063
86
kn
E109753
K72
KD1075
D97
64
ED54
kn92
865
D82
98
E43
EK10432
Kkn
Nord
Öst
Syd
Väst
3NT
Syd giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Ireland
Ola
Ireland
Mikael
Pass
1
3
Dbl
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass

Favoritspärren är alltid lågfärg efter en lågfärgsöppning i hopp om att nästa person sitter med en bunt högfärgskort. Att partnern (jag) var förhandspassad gjorde det inte mindre attraktivt att spärra heller. Den här gången visade det sig vara oerhört effektivt när Irland saknade bra metoder för att lösa ut en invithand med 5H så det fick bli Dbl för Öst och 3NT för Väst. Ola gav upp hoppet om -färgen och skickade ut J. Olas uppvisning genererade 10 IMP till Sverige!

Matchen slutade med en IMPs förlust men Irland var absolut inget dåligt lag i turneringen, så vi var nöjda med det vi fick.

Öppningscermoni

Nu var det dags för öppningsceremoni eftersom Dam- och Seniorklassen började på söndagen. Väl vid öppningsceremonin var nästan alla svenskar på plats och samlade för att lyssna på de vanliga och långtråkiga tal som alla presidenter/potentater har att säga. Talen var äntligen klara och vi rörde oss ut mot den restaurang som sände nästan samtliga fotbolls-EM-matcher på storbildsskärm. Vi kände oss alltid mycket välkomna och redan i början hade restaurangchefen och Wrang kommit såpass nära varandra att en var Mr.Boss och den andra var Mr.Big Boss.

Match 12

Match mot Portugal och vi fick sovmorgon för att beskåda bridgen från sängarna. I vanlig ordning fick de stora visa klass genom att än en gång(!) hålla snittet på ca 16-17vp per match. Denna gång med en vinst på 37 IMP och vi låg nu på 3:e plats.

Match 13

Mot Skottland som då låg på sista plats. Trots detta är underskattning av ett lag den sämsta inställning man kan ha inför en ny match. Här hade vi blandade resultat och vi hade tyvärr ett sämre protokoll än vad vi borde ha haft. Många bra och många dåliga av våra resultat slutade med storvinst efter att Joppe och Freddan i vanlig ordning visade vart skåpet skulle stå. Vinst med 34IMP.

Match 14

Mot Ryssland och där har de en helt annan uppställning än vad man hade väntat sig. Deras stjärnpar Gromov-Dubinin spelade inte för Ryssland och de bedömdes därmed inte vara ett lika stort hot som de varit i andra mästerskap. Många tveksamma beslut även i denna match ledde till en smygförlust på 6 IMP. Spelet fortsätter…

Match 15

Spel mot England och då var det dags att ställa över oss igen. Vi valde att njuta av bra bridge i raman. I den här matchen ställdes det hårda krav på Öst-Väst eftersom hälften av borden enbart hade plusresultat på de 10 första brickorna. Två av borden var i vår match och väl vid jämförelsen så inledde Nyström med meningen “Vi har inte ett enda resultat på vår ledd”. Vi som hade njutit av bridge i raman visste att det var samma resultat vid andra bordet och när jämförelsen var över var glädjen ett faktum när vi hade besegrat England med 12 IMP efter mycket fin bridge! En bricka som verkligen svängde hårt var följande giv:

E843
K543
98
ED4
KD1092
D765
K876
kn6
Ekn109
EKkn42
kn3
75
D8762
103
10952
Nord
Öst
Syd
Väst
2X
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Joppe
England
Freddan
England
Pass
1NT 1
2 2
Dbl
Rdbl 3
Pass
2
Dbl 4
Pass
Pass
Pass
112-14
2Svag / Stark högfärgsinkliv
3Bjud din högfärg
4UD

Freddan berättade själv när han skulle bjuda på 1NT att tankegångarna var såhär “Inte är det här en hand som de ska spela 4 som sitter 5-0 och så kliver jag in och blir häktad i 2. Men jag kan inte frångå mitt normala bridgespel”. Ack vad rätt han hade! Smile

Syd spelade ut A som Nord högmarkerade med 8:an. Syd kunde dock inte läsa markeringen och skiftade i J som inte alls gjorde ont för Freddan. Nord duckade och Freddan vann med Damen för att fortsätta med en lågruter. Syd vann med J och när Syd insåg hur rutern var fördelad så fortsatt Syd med en trumf som Nord ännu en gång duckade till Freddan. Freddan kontrade med en ny trumf och för att vilseleda försvaret på bästa sätt sakade Freddan en från bordet i hopp om att de skulle spela åt honom.
Nord visste fortfarande inget om hur mjukfärgerna var fördelade och spelade nu A och………Q! Han gjorde alltså en omedveten Crocodile Coup på sin egen partner som kostade 4(!)stick i försvaret. Alla dessa 4 stick ledde till att Freddan fick gå hem i 2x och Sveriges kunde glatt inkassera 470 på brickan. Kanske inte så förvånande att England missade en VM-plats ändå? (De har ju missat både EU och EM i fotboll sedan dess) Smile

Match 16

Match mot Färöarna och här skulle supertvillingarna in och köra järnet! Här bjöds det på väldigt bra bridge vid vårt bord och vi var väldigt nöjda med vårt spel. Lars Nilsson sammanfattade vårt spel med “Jag har aldrig sett er vara så fokuserade när ni spelar bridge och ffn vad bra ni spelar”. Resultatet ledde till en vinst på 33 IMP när Joppe och Freddan ännu en gång skötte korten nästintill felfritt. En bricka som ledde till snabba 13 IMP var följande bricka:

EKD
kn92
10542
D85
kn1083
43
76
K10943
2
D107
EKDkn983
E6
97654
EK865
kn72
Nord
Öst
Syd
Väst
3NT
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Joppe/Faroe
Ola/Faroe
Freddan/Faroe
Mikael/Faroe
1
1
1 1
Pass
2NT 2
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass
1UD med 0-3S
216+, 6+D med H-håll.

På vårt bord har Färöarna gått kursen att man ska kliva in med sin bästa färg. Det resulterade i att man fick deltaga på brickan endast en gång. Joppe har gått Nya Bridgeskolans kurs på St:Erik och lärt sig att vi bjuder våra 5-kortsfärger uppifrån. Detta lyckade inkliv gjorde att de tog en expressbiljett till 4 och Syd valde att bjuda över med 5 som gick en bet.

Match 17

Vi fick vila upp oss och se lagkamraterna spela stabil och bra bridge mot Rumänien och det slutade med en vinst med 12 IMP. Hittills ligger vi 3:a och efter att Upmark hade studerat tabellen vid det här laget så sammanfattar han tabellen: “Det är alltid samma 12 lag varje gång i alla EM. Finns det något lag bland topp 12 som ni hade tippat annorlunda?”. Jag hade inga synpunkter och topp 12 såg faktiskt oerhört starkt ut!

Match 18

Nu var det dags att spela mot Georgien. Jag och Ola skulle in och visa upp högkvalitativ budgivning och spel. Många blandade brickor på vårt bord ledde till oväntade förluster men framförallt vinster. En bricka hade vi minst 800 i 2x men det slutade med 200 istället och stämningen blev genast dålig inom paret. Men vi höll igen så bra vi kunde och till slut kunde vi rista in en vinst på 28 IMP efter att Johan och Fredrik hade en makalöst bra score. En bricka jag och Ola fick visa “klass” på var följande:

7
852
Kkn963
8654
3
K73
ED84
ED1092
KDkn1084
94
107
kn73
E9652
EDkn106
54
K
Nord
Öst
Syd
Väst
7
Syd giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Ola
Georgia
Mikael
Georgia
2 1
Pass
2 2
Dbl
Pass
2NT 3
Pass
3
Pass
3 4
Pass
4 5
Pass
5NT 6
Pass
6
Pass
6 7
Pass
6NT 8
Pass
7
Pass
Pass
Pass
1Multi
2P/C
3Lebensohl
4UK 4(+)H. ”Oftast” utan håll
5Typ 13(54) o Max.
6Pick a slam
7!
8!!

Här hade vi (enligt mig och efterhandsanalyserna) en bra budgivning fram tills Ola bjöd 5NT. Jag trodde när han bjöd pick a slam och sedan 6 att han hade någon hand som föreslog 6 på 4-3 samtidigt som 6NT fortfarande kunde vara ett spelbart kontrakt. Dock var det svårt o räkna ut en tänkbar fördelning eftersom Ola inledde med Pass över multi och sedan började driva mot slam. Ola försökte på något sätt göra en storslamsinvit med men vi var efteråt överens att jag hade troligtvis mottagit meddelandet om han hade börjat 5 istället för 5NT. Hur som helst så slutade vi i rätt kontrakt även om det inte var den säkraste vägen dit ;-).

Match 19

Match 19 is about to start och Bulgarien står på schemat. Trots att deras stjärnpar Nanev-Gunev inte spelade så är Bulgarien inget lag man skall underskatta. Bulgarien spelade mycket bra den här matchen och det slutade med en knapp förlust på 2 IMP. Kanske våra stjärnpar var vinsttrötta…?

Match 20

Mot Estland och här fick vi chansen att leverera. Det började tungt när jag öppnade på bricka 3 med 4441 och K-singel med 2NT. Det slutade med 3NT-1 när vi gjorde 6 på en mask. Det var som tur var en push. Sedan fick Ola en intressant spelföring i 3NT som tyvärr inte heller gick vår väg och vi hade fått en tung inledning på matchen. Joppe och Freddan gjorde som vanligt inga fel och lyckades täta nästan alla våra minusbrickor. En bricka som jag själv fick leka hjälte på genererade 12 IMP:

EK2
Dkn32
97
Kkn104
D4
64
ED8642
865
kn8763
E9
Kkn103
92
1095
K10875
5
ED73
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Estonia
Ola
Estonia
Mikael
Pass
2 1
Pass
3
Pass
3NT
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
4
Dbl
Pass
Pass
Pass
1H + minor

På Olas sida alerterades 3 som okrav men på min sida var det ingen alertering så jag förmodade att det var krav. Väst tänkte dock väldigt länge på 3 och när man tillslut bjöd 3NT såg min skärmpartner så osäker ut och jag tänkte att jag ville inte ha något onödigt -utspel. Dessutom har jag blivit bortpsykad så oerhört många gånger efter en “Polish 2M” öppning och ville inte bli lurad en gång till. Jag chansade in en dubbling och det blev jackpot då partnern hade överlägset bäst kort vid bordet. Dock så klantade vi i försvaret så resultat blev endast 4 bet, men de hade missat utgång på andra bordet så den femte beten kostade “bara” två IMP.

Match 21

Det här var Olas och min bästa match. Vi skulle in och spela mot Tjeckien och ner sitter två unga tjecker som jag aldrig sett förr. Oavsett vad så skulle vi spela bra bridge och visa vad juniorer kan bidra med! Det började på bricka 5 när motståndarna bjöd en väldigt aggressiv 3NT. Ola som hade varit inne och bjudit ruter spelade ut ruterkung och jag hade ca 3 hp och undrade när spelföraren skulle claima. Jag hade dock J-9 i ruter och det låg två hackor på bordet. Jag trodde 9:an skulle missleda partnern så jag valde att plaska ner knekten och hoppas på att partnern hade något som KQT8x(x). Det visade sig vara en bra start för försvaret när brickan såg ut såhär:

K3
Kkn
E732
Ekn1093
Ekn
E1076
KD1086
D7
D8752
9542
54
K2
10964
D83
kn9
8654
Nord
Öst
Syd
Väst
3NT
Nord giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Mikael
Czech Republic
Ola
Czech Republic
1 1
1
1 2
Pass
2 3
Pass
2
Pass
2NT
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass
12+
24+S
3Max(?)

Budgivningen var nog inget Tjeckerna ville skryta om för sina lagkamrater. Nord började med till K och till mask som Ola vann för att sedan cash ut sina -stick. Spelföraren sakade då en och Ola la nu ner A och mer till träkarlens Q. Nu försökte spelföraren peta in Ola genom att spela en tredje men då kunde jag komma in och casha ut mina . I slutläget gjorde spelföraren dessutom fel i och vi kunde då claima resterande stick för 6 zonbet. Jag böjde mig ner under skärmen och bad så hemskt mycket om ursäkt för att jag inte hittade en dubbling. Ola accepterade min förlåtelse.

4 brickor senare lyckades vi få in en lyckad reläbudgivning till 7p. Brickan efter så tyckte väl Tjeckerna att juniorbridgen var för mesig på vårt bord och hoppade in med 2 i zonen efter att jag hade öppnat med 1j. Det visade sig vara en blodig historia när de sedan fick spela kontraktet till dubblad taxa. Såhär såg brickan ut:

94
K852
kn1064
D52
K
EDkn976
K3
Ekn107
D106532
103
D8
K63
Ekn87
4
E9752
984
Nord
Öst
Syd
Väst
2X
Öst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Ola
Czech Republic
Mikael
Czech Republic
1
2
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
Pass

Ola spelade ut 4 som gick till min knekt och spelföraren la 3 så jag visste att utspelet var en singel. Innan jag rör trumfen eller n så vill jag försöka “casha” ut de stick som vi sitter inne på. Jag sökte alltså efter antingen K eller A hos partnern så jag tog ut A för att få en markering och Ola la då 9. Jag tänkte att nu är det en perfekt timing att få stjäla för min singeltrumf så jag spelade A och en till som Ola vann och spelade en till . Nu fortsatt jag med som spelföraren trumfa med T och Ola kunde saka en till . Spelföraren kontrade med en trumf som Ola vann med Knekten och spelade en klöver till mitt Ess för ännu en hjärter. Spelföraren stal lågt och Ola stal över med 7:an för att slå ifrån sig med . Spelföraren var nu fast på bordet i ett 3-korts slutläge och var tvungen att förlora två av de tre resterande sticken för 1400 in till Sverige och 13 IMP.

Två brickor senare valde de att dubbla Olas 1NT-öppning i minuszon med AQ98, KT63, QJ, QJT. Partnern till dubblaren tog då bort dubblingen med 2 som jag UD:ade i sista hand och det fick de spela. Det var inte deras “Sweetspot”, så att säga, då brickan såg ut såhär:

ED98
K1063
Dkn
Dkn10
72
D854
K2
98752
K1053
kn97
10987
43
kn64
E2
E6543
EK6
Nord
Öst
Syd
Väst
2X
Väst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Ola
Czech Republic
Mikael
Czech Republic
1NT 1
Dbl
Pass
2
Pass
Pass
Dbl 2
Pass
Pass
Pass
115-17
2UD

De fick totalt 6 stick tack vare deras solida trumffärg men det genererade 11 IMP till Sverige.

Nyström, som brukar vara snabb med att öppna kakluckan innan vi ens har börjat jämföra, trodde på torsk, men innan han hann kommentera något så hade vi vunnit matchen med 33 IMP och vi låg fortsatt på 3:e plats.

Match 22

Nu fick jag och Ola njuta av vass bridge i raman när Sverige skulle möta Frankrike. Vi trodde att det kunde vara turneringens viktigaste match men brickorna var tyvärr inte så intressanta och vi lyckades hålla matchen på en smygförlust med 4 IMP. Mycket bra kämpat av våra svenska demoner!

Match 23

Det var dags för Österrike och vår egen Alibispelare. Det började tungt då vi låg under med 16-0 efter 5 brickor. Jag orkade inte se eländet mer och hoppade in i duschen för att sedan traska vidare mot arenan. När jag var framme så ledde vi med 27-16 och jag visste hela tiden att våra svenska demoner skulle vända på steken. Ytterligare 9 IMP till vår fördel gjorde att vi vann med 20 IMP och viktiga 15VP gjorde att vi lämnade ett litet glapp mellan oss och Monaco som låg 4:a.

Match 24

Vitryssland på schemat och då var det vår tur att spela bridge. Här var det en drös med tråkiga delkontrakt och jag trodde efter 12 brickor att det skulle bli en minimal vinst eller förlust beroende på vad andra bordet presterar. På bricka 29 och 30 hade jag uppvisning och lyckades kassera in 16 IMP till laget. På bricka 30 spelade jag 3NT på följande kort med klöverdam i utspel:

D75
K32
97432
42
932
Ekn64
KDkn6
K3
EKkn10
D105
E5
E1087
864
987
108
Dkn965
Nord
Öst
Syd
Väst
3NT
Öst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Belarus
Ola
Belarus
Mikael
1 1
Dbl
Pass
1
Pass
1NT 2
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass
12+
219-21

Öst gjorde inte det helt oväntade misstaget att ta över Q med K som jag vann med Esset. När jag insåg att satt 5-2 så var jag nästan helt säker att Öst hade en fet 4 vid sidan om så jag skyndade att ta bort Östs ingång genom att spela till Kung som Öst vann med Esset för att fortsätta med K som jag duckade och mer . Jag kunde nu långsamt ställa upp mitt 8:e stick i och maska i för det 9:e. +400 gav en välförtjänt 7:a till Sverige.

Näst sista brickan var jag orolig att andra bordet skulle bjuda en 3NT på 22Hp där 26/26 kort satt rättplacerade. Sista brickan bjöd de 6 där 7 enbart hängde på 3-2 i alternativt 4-1 med en honnörsingel bakom. Det satt förstås inte så och jag var orolig att vi skulle torska 30 IMPs de två sista brickorna. Icke, på den näst sista bjöd de 3NT och spelade hem det så det var torsk. Sedan bjöd Joppe o Freddan bara 6p trots att Joppe visste att de hängde på 3-2 ruter. Han trodde dock inte andra bordet skulle vara i slam och safe:ade in 6. Ibland har man tur…

Match 25

Mot Belgien och här fick vi in och spela. Här flöt det tyvärr på väldigt dåligt och det kändes som vi gick bet i de utgångar som bjöds och endast fick gå hem i några fjuttiga delkontrakt. Vi hade ett par hoppfulla 5:or in men det kändes tungt när de betade alla utgångar som bjöds. Andra brickan var oerhört dyr när jag skulle vända i stick två mot 5x:

85
1084
K10965
E102
EK1062
6
KDkn9654
Dkn943
EKDkn97
32
7
532
EDkn874
873
Nord
Öst
Syd
Väst
5X
Öst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Belgium
Ola
Belgium
Mikael
1 1
2 2
2
2
3
4
5
Dbl
Pass
Pass
Pass
13+
255+ båda hö

Efter budgivning så kändes det som Öst hade 4126 och jag försökte då beta kontraktet genom att bryta spelförarens kommunikationer och vände med . När nu spelföraren hade 5107 för sin mycket pessimistiska budgivning så vände jag med det enda hemsläppande och det kostade då 8 IMP när vi istället kunde ha vunnit 7 IMP på brickan. Fick sympati från Mr.Sylvan för min vända men ju mer jag tänker på det så borde jag kanske ha listat ut att spelföraren hade åtminstone 6-5 i svart…

Det bästa hoppet vi hade i matchen var sista brickan då Belgarna duckade en zonutgång som var hygglig i ostörd budgivning. När vi visste att Nyström satt vid andra bordet så hade vi redan ristat in en 10 till vår sida som räckte till en smygvinst totalt.

Match 26

Nu var det dags att möta spaghettigubbarna Italien. Våra svenska ankarpar har hittills aldrig visat någon form av nervositet och jag visste att de så småningom skulle sopa banan med Italienarna. Som vanligt så levererar de bridge à la world class och lyckas vinna mot Italien med 29. Sista brickan hade tyvärr Joppe o Freddan haft ett missförstånd i något kravpassläge så de hade -690 i 4x+1. Men till undsättning var Upmark och Nyström som lyckades ta in 1400(!!) på samma giv efter en myyyyyyyycket tveksam budgivning av Herr Manno:

E1073
K876
9
kn1076
K2
kn1032
kn832
E98
Dkn8654
E1064
KD2
9
ED954
KD75
543
Nord
Öst
Syd
Väst
5X
Väst giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Manno
Nyström
Di Franco
Upmark
1
Pass
2NT
3
4
4
5
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
Pass

Nyström som satt inne med 1 1/2 stick sa inombords innan han dubblade “Jaja, förhoppningsvis går det en bet. Jag har i alla fall fyra trumf med Kungen och ett Ess”. När brickan var över kunde han skriva in +1400 efter att han knappt kunde tro sina ögon när Manno visade upp 3 och 1 för sin budgivning.

Lite tråkigt är det att Italienarna inte ställer upp med sina bästa spelare, men sedan Mrs Lavazza lämnade posten som landslagskapten så började de ha uttagningstävlingar och då vägrar Madala, Bocchi och Duboin att spela för det Italienska landslaget. Trots det har Italien fortfarande ett mycket starkt lag, men Sverige har ett desto starkare :).

Match 27

Bye i morgonmatchen gav sovmorgon

Match 28

Mot Tyskland och här var det en väldigt viktigt match där mycket som stod på spel. Vi låg tvåa och Tyskland låg fyra så varje IMP betydde mycket i den här matchen. Vi ställde upp med våra stjärnor och de ställde upp med deras A-lag Auken-Welland, Groemöller-Rehder. Detta var samma lag som spelade i Neighbour Challenge och jag misstänkte att de ville ha revansch mot Sverige. Tyvärr så fick de den revansch de sökte och vann med 13 IMP. Auken och Welland är kända för att ha en oerhört aggressiv spelstil och på följande bricka vann budstilen och budsystemet 6 IMP:

K4
D64
K874
KD54
D7
Kkn9
Dkn92
Ekn107
kn1098632
10532
86
E5
E87
E10653
932
Nord
Öst
Syd
Väst
3
Nord giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Sylvan
Auken
Wrang
Welland
1 1
Pass
3 2
Pass
3
Pass
Pass
Pass
12+
2Spärr/UK 6+S

Groemöller valde att kliva in med 1NT på andra bordet och det var mitt i prick på just den här given. Wrang sa att han inte var nära på att avge ett bud över 1. Jag är enig och håller med om passet även om 1NT är mindre farligt i pluszon ;-).

Match 29

Mot Spanien och där fanns ett par som gick som tåget. Men vi hade fler par som gick som tåget så vi skulle allt visa dem att vi var bättre! In med stjärnparen som ännu en gång levererade högklassig bridge som ledde till en knapp vinst med 9 IMP.

Match 30

Mot Monaco och här står nog en medaljstrid på spel. Helgemo-Helness är som vanligt stekheta och är svåra att stoppa, men det svenska laget har aldrig visat några tecken på nervositet! Sverige ställde upp med stjärnparen och det började med några små förluster tills Johan och Fredrik tog fast Helness i 2x för 800. Helness kunde klarat sig undan med en bet men han spelade på en annan variant som inte var så lyckad den här gången. I just den här matchen visade Nyström vilken som är hans starka sida. Två välförtjänta 6:or efter stenhårda inviter och pålägg till utgångar som gick hem precis. Sedan kom en annan bricka där han visade tecken på ren psykologisk bridge som fick Helgemo att gå i fällan:

ED987
kn63
9642
E
10
K1075
E1053
Kkn96
kn543
D
Kkn8
107542
K62
E9842
D7
D83
Nord
Öst
Syd
Väst
5
Väst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Helgemo
Nyström
Helness
Upmark
1
1
2NT 1
3
Pass
4
Pass
Pass
5
Dbl
Pass
Pass
Pass
1UK 4+H

Nyström är inte direkt känd för att bjuda fegt… Men Helgemo som litade på Nyströms budgivning såg ju att de frivilligt bjöd 4 i minuszon och satt med Kxx i fläkten så Helgemo trodde på 4 och bjöd 5 som Nyström dubblade. Nyström spelade ut A och Upmark la 2 som säger att han vill ha i vända. Nu var det omöjligt att gå hem och Helgemo insåg det direkt att om trumfen satt 3-1 så var han chanslös och att 4 var näst-intill omöjligt att gå hem i. Så han spelade A+K i trumf och det gick inte längre att komma undan 2 bet för 12 IMP till Sverige som fick behålla 4 på andra bordet.

Hela kalaset slutade med en smygförlust med 2 IMP och det får betyget MVG efter mycket bra spel från de svenska paren!

Match 31

Vi fick chansen att göra bra ifrån oss mot Lettland. Här var också en av våra bästa matcher där vi bjöd och bjöd som blev lyckat och mer lyckat. Jag hade uppvisning på två brickor som genererade viktiga IMP till Sverige. Bl.a. ett “Jan Selberg”-bud som jag kallar det på följande bricka:

D82
E
kn86
EDkn965
1043
97654
ED72
7
EKkn6
KD
94
K10843
975
kn10832
K1053
2
Nord
Öst
Syd
Väst
6
Öst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Latvia
Ola
Latvia
Mikael
Pass
1NT
Pass
2 1
Pass
3 2
Pass
3 3
Pass
3NT
Pass
4 4
Pass
4 5
Pass
4 6
Pass
4NT 7
Pass
5 8
Pass
6
Pass
Pass
Pass
16+C
2Positivt
3Kortfärg
4Non-serious slamtry
5Kontroll
6A-singel/renons
7RKCB
82 + KlQ

Ola började förvånat nog med o visa 6+ i min 5-kortsfärg. Med kortfärg i hos partnern kunde jag räkna till 9 stick om de spelar ut j mot 3NT så det provade jag. På 4 non-serious, vilket vi bjuder på blandade 12-14hp, började jag skissa lite på händer som Ola kunde ha. Jag skissade givetvis den värsta tänkbara handen; Qxx, x, K(J)x, AQJxxx och med den handen går jag bet i 5 om de spelar ut ruter och tar de 3 första sticken. Därför ville jag på något sätt vilseleda dem till att inte spela ut så det var då dags att ta till à la Jan Selberg och kontrollbjuda 4 med xx i . Kändes inte bra när Ola sedan redovisade förstakontroll i för då visste jag att vi gjorde 5. Men jag ville fullfölja min plan så jag tog Essfrågan och bjöd slam i hopp om att utspelshanden inte hade AK eller KQ i . När spadern låg på bordet så visste jag innan Ola lagt upp korten att kontraktet var safe. Blev dessutom ännu gladare när han la upp Jxx i o Q för då slapp jag spela kontraktet och kunde claima i stick 1 :).

Sedan kände jag att flytet var på vår sida och valde att oerhört aggressivt öppna budgivningen och sedan få spela 3NT på följande bricka:

KDkn986
Ekn
D9
D64
10543
762
K76
Kkn7
7
KD985
E1043
932
E2
1043
kn852
E1085
Nord
Öst
Syd
Väst
3NT
Öst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Latvia
Ola
Latvia
Mikael
Pass
1
Pass
2 1
Pass
2NT 2
Pass
3 3
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass
1UK a) 6+S b) 55 S+minor
2Relä
36S ej minimum

När jag plockade upp mina kort så funderade jag först på att öppna med 2 svagt men det är emot mina principer att öppna med ett spärrande bud med 3 keycards. Då tänkte jag istället att “Nyström hade lätt öppnat med den här handen så då kan lika gärna jag också göra det”. Det kändes dock mindre bra när partnern började skutta med men jag fick hålla mitt pokerface. Väst spelade ut en som var en väldigt bra början när Öst spelade K som jag vann med Esset. Sedan spelade jag två ronder och hoppades de skulle undvika o röra så jag sakade från handen. Väst gick på tricket och fortsatte med en ruter. När satt 4-2 fick jag byta fot och hålla tummarna på att -färgen löser sig. När T paltade det tredje varvet kunde jag claima 9 och se stolt ut över ytterligare 7 IMP till kassan.

Sedan bjöd vi en slam som vi trodde hela lokalen skulle bjuda, men på något sätt lyckades Joppe och Freddan skrämma motståndarna och få dem att stanna i utgång vilket genererade 13 IMP.

Hela kalaset slutade med en vinst på 5 IMP. Lars Nilsson som hade reserverat plats på vårt vanliga lunchställe hade suttit bakom Wrang och knappt kunnat tro sina ögon och öron när han fick reda på att vi hade vunnit matchen. En sak ska man aldrig glömma; det är ett lagspel!

Match 32

Så var det dags att ta revansch från Chennai när vi skulle ställas mot Polen. Vi ställde upp med stjärnorna och revanschsugna var det minsta man kunde säga om vårt lag. Från raman såg vi bara hur poängen haglade in och de spelade så fantastiskt bra bridge! Wrang berättade hur Joppe var i vinstmaskin när han mitt i en spelföring började peka med fingret till höger och vänster, fram och tillbaka. Spelföringen såg då precis ut som fingret visade! Öst kom in, vände precis med det Sylvan räknade ut. Sedan kom Väst in och vände med det som Sylvan räknade ut. Sedan var det bara in på bordet och inpetningen var ett faktum. Wrang säger att det inte går att göra annat än att njuta när Sylvans finger börjar vifta på bordet för då har han alltid full koll på hur brickan sitter och hur spelet skall bedrivas :).

Match 33

Match mot Finland och det var här som vårt första EM-mästerskap skulle slutföras. In och kör mot grannlandet innan stjärnparen tar hand om resterande matcher. Mot Finland var det tyvärr ingen bra bridge som presterades på vårt bord och vi hade ett par IMP som kunde räddas. Många tråkiga brickor utöver det och Finland lyckades vinna över oss med 18 IMP.

Match 34

Mot Wales som hade en oerhört bra start. Men från den bra starten så radades in ett antal förluster och de tappade många placeringar i slutet. Stjärnparen levererar i vanlig ordning och det räckte till en stabil vinst med 25 IMP.

Sista dagen

Inför sista dagen låg vi tvåa med Monaco mindre än en vp bakom och Holland och Tyskland 10 VP bakom. Allt avgörs sista dagen och spänningen är så olidligt pirrande att man knappt kan sitta i raman utan att få panik för dåliga resultat.

Match 35

Mot Schweiz. Denna match slutade tyvärr inte som vi hade hoppats och det blev en förlust på 11 IMP. Detta var stjärnparens första riktiga förlust mot ett sämre rankat lag men även våra demoner behöver känna på hur det är att förlora någon gång. Nåja, två viktiga matcher kvar och ge upp fanns aldrig på listan. Tuta och kör!

Match 36

Här stod Holland på listan. Holland hade vid det här laget lagt in en spurt som vi inte trodde fanns. Helt plötsligt var Holland trea efter att inte ens sett skymten av medaljplatserna. Detta visade sig då vara en av turneringens viktigaste matcher. Här hade Sverige en grym start och ledde tidigt med 15 IMP. Kort därpå låg vi dock under med två IMP och allt slutade med en knapp förlust på två IMP vilket definitivt var mer än godkänt! I den här matchen fick jag se en budgivning som var så otrolig att jag knappt kunde förstå det själv. Wrang körde en rejäl uppvisning i budgivningen på följande bricka:

D9
KD109
EK108653
104
843
EK6543
D7
Ekn763
752
kn72
kn4
K852
Ekn6
D1098
92
Nord
Öst
Syd
Väst
3
Väst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Joppe
Netherlands
Freddan
Netherlands
Pass
2 1
Pass
Pass
Dbl
2
Pass 2
3
Pass
Pass
Pass 3
1Precision
2!
3!!

Jag skulle vilja se hur många som lyckas säga Pass hela budgivningen på Wrangs hand, otroligt! Och just på den här given visade det sig vara oerhört rätt då det var riktigt svårt att bjuda 5 i ostörd budgivning medan i störd budgivning så blir man oftast pushade dit på ett eller annat sätt. Brink-Drijver pushade Nyström dit och de 10 IMP:en tackar vi för! Table-feeling i världsklass!

Sista matchen är kommen och det är så olidligt spännande att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Israel stod på schemat och de kommer göra precis allt för att vinna eftersom en VM-plats stod på spel för deras del. Likaså Holland som mötte Polen och där stod det också en VM-plats på spel för Polen samt att Holland kämpade om silvermedaljen. Frankrike var i det här fallet redan klara så nu är det all-in, full-fart, NU JVLR VINNER VI SILVER!

Match 37

Det började långsamt…. brickorna var allt från ointressanta till de mest svingiga du kunde komma på. Men trots detta så ledde Sverige endast med 7-4 efter 9 brickor. Vi behöver IMP eftersom Holland ledde med mer än vad vi gjorde. Jag var så nervös… Jag är aldrig nervös annars men när man inte kan styra korten själv och inte ens kan vara med och påverka resultatet så blir jag hypernervös.
Bricka 10 scorades in och… Vad hände där? 14 IMP TILL SVERIGE! Det ser ut som att det är felscorat men det kan ju också varit ett missförstånd för det står att Israel hade 4-1 i ruter och spelade 3 med 3 bet. Men utspelet stämde så det ser ut att vara äkta. Nåja, nu är vi nästan helt lika med Holland så det är bara att fortsätta så! Bricka 11… vinner 4, bricka 12… vinner 6. Ser bra ut! Samtidigt som Holland tar in mer IMP så tappar vi inte taget och när Holland var helt färdiga med sin match så hade vi sista brickan kvar på båda borden och det kan vara turneringens snedaste hand. Men när Nyström och Upmark kom ner så hade de -300 och det var double-dummy på deras håll så det såg oerhört bra ut. Vi väntade…. och väntade…..och väntade och DÄR stod det 16 brickor spelade på skärmen. Men vad hade Joppe och Freddan spelat? Ner kommer Joppe… kort därpå kommer Freddan med det största leendet runt läpparna jag någonsin beskådat. Jag frågade nyfiket vad de spelade på sista brickan för det var egentligen det enda vi alla undrade. “Slam” sa Joppe. “Va? Fick ni spela 6?”. “Ja” sa Joppe och det var då som jag insåg att Silvermedaljen var ett faktum. Debuten i Sveriges landslag och så spelar jag och tvillingbrorsan till oss en silvermedalj! Trodde aldrig att jag skulle bli så glad över att komma tvåa, men när man verkligen inser att man vinner silver i sitt första mästerskap för Sverige så är känslan obeskrivlig, overklig, ja allt mellan a och ö!

Tack!

Först och främst vill jag tacka alla för stödet hemifrån. Man får alltid den där extra kicken när man vet att flera hundra sitter hemma och hejar på en. Utan er så hade det förmodligen inte varit Silverfärg (och inte Guld!) på vår medalj.

Jag vill också tacka Lars Nilsson för den ständigt positiva stämning du sprider till Sveriges juniorlandslag och öppna landslag hela tiden. Oerhört roligt när du vill vara med i lagens alla aktiviteter, jämförelser m.m. Du gör stor nytta även om du hela tiden försöker se helt oskyldig ut! Wrang sammanfattade din medverkan med trevliga meningar: “Lars, du har stående prenumeration bakom min stol i samtliga framtida turneringar för de matcher du har suttit bakom mig så har jag inte gjort ett fel och spelet flyter på oerhört bra varje gång du sitter bakom”. Lars, jag hoppas verkligen du vill fortsätta turnera med landslagen för du bidrar med oerhört många vp och bra stämning i landslagstruppen!

Ett jättestort tack till vår kapten Jan Lagerman som inte bara vet hur man sköter plikterna exemplariskt som en kapten skall göra. Därutöver har du hela tiden full koll på vilka som är i form, vilka som är taggade för spel och är oerhört bra på och coacha/peppa spelarna inför varje match! Jag har alltid sagt att Per Leandersson var en oslagbar kapten men efter bara första mästerskapet med dig så är konkurrensen redan hård…

PG, ett stort tack som gav mig och Ola chansen att få debutera i ett internationellt mästerskap med truppen. Vi hade superkul och om vi får chansen fler gånger så ger jag mitt ord att vi fortsätter att ge det lilla extra och leverera resultat!

Och till sist men absolut inte minst! Det största tacket skall hela mitt lag ha som spelade så otroligt bra bridge hela turneringen. Ffn vad bridge är roligt när man spelar i ett lag som ständigt bidrar med positiv stämning och spelar världsklass bridge i 10 dagar! Också ett enorm tack till laget som fick mig & Ola att känna oss välkomna i våran debut. Ibland hade man ju dessa oroliga misstankar om att bli lite utfryst på grund av åldersskillnaden. Johan-Fredrik/Joppe-Freddan bevisade raka motsatsen och vi hade en fantastisk debut i Budapest.

//Mikael R