Dags för start i Svenska Cupen 2021

Lottningen för första omgången i årets upplaga av Svenska Cupen har genomförts. 173 lag lag kommer till start. Ett ojämnt antal lag betydde att det kommer att spelas en trelagsmatch från start för att få till det hela längre fram i tävlingen.

Allmänt om matcherna

Det kommer för en del lag att vara lite längre resor än normalt tidigt i tävlingen då det är få lag anmälda från vissa delar av landet. Ett bra exempel på det är Lazy Jacks från Sundsvall som är enda laget från Medelpad och Ångermanland. Så vid lottningen fanns närmsta geografiska motståndare antingen i Umeå i norr, Gällö i väster eller Gävle i syd. När det var ojämnt antal lag längre norrut slutade det hela naturligt med att det fick möta sydligaste Umeålag. Det är väldigt vanligt vid lottningen att ett lag blir över i ett lottningsområde varvid det kanske får längre resa än något annat lag från samma område.

Omgångarna

Trelagsmatchen kommer spelas över omgång ett, två och tre på Gotland då det var tre lag anmälda från ön. Ett lag, vinnaren i trelagsmötet, går vidare och fortsätter spela i omgång 5 mot någon från fastlandet. För alla övriga är omgångarna som vanligt. Omgång fyra är som tidigare meddelats struken då vi inte har tillräckligt med startande lag för att den ska behöva användas, av tekniska skäl finns den dock kvar rent redovisningsmässigt. Värt att veta för den som kanske inte själv bemödar sig med att räkna ut det är att omgång tre bara kommer att bestå av en enda match då det vid denna tidpunkt bara är ett lag som ska slås ut för att vi ska ha 128 lag vidare till omgång 5.

De riktiga matcherna

Som du säkert kommer det initialt mixas hej vilt huruvida matcher kommer att spelas live eller online. Det är helt och hållet upp till er i lagen som ska mötas att bestämma när, var och hur ni spelar under spelperioden. I det fall ni inte kommer överens, är det tills annat meddelas, företräde för det lag som vill spela online och inte är beredda på att ge sig i kast med att spela live igen pga pandemin.

Den första omgången börjar den 25 maj och avslutas den 13 juni.

Prislistan

Av naturliga skäl kommer prislistan att justeras mot hur den tidigare sett ut. Vi kommer att publicera vad som gäller senast den 15 juni.

Reseersättningar

Vi kommer att dela ut resebidrag i de fall vi anser det vara tillämpbart. Det finns inget specifikt km-avstånd som berättigar till bidrag, detta med tanke på att förutsättningarna kan variera kraftigt i olika delar av landet. Om ni vill ansöka om resebidrag skall detta göras på förhand och endast via mail till mme@svenskbridge.se.

Information

Ni som är lagkaptener kommer kontinuerligt att få information via hemsidan under rubriken ”Svenska Cupen” samt via mail. På hemsidan kan även era klubbkamrater följa lagets väg i cupen. Informationen som skickas via mail anses vara mottagen i samband med utskicken. Som kaptener är det därför viktigt att ni tillgodogör er all information som skickas ut. Ett tips är att göra det till en vana att skicka vidare dessa mail till era lagkamrater så alla i laget har informationen tillgänglig.

Inbjudan till match

  1. Bortalaget har två dagar på sig att bjuda in till match från det att spelperioden startar. (Spelplatsen bestäms dock av hemmalaget, inom deras angivna postnummer).
  2. Om bortalaget inte skickat ut något inom två dagar räknas det som vinst på walk-over för hemmalaget.
  3. Om hemmalaget inte svarat på inbjudan inom två dagar från att den skickats ut räknas det som vinst på walk-over för bortalaget.
  4. Om båda lagen är överens är det ok att frångå regeln om walk-over ovan.

Sista speldag och sista rapportdag är densamma. Hemmalaget ska rapportera matchen direkt efter spel om det spelas på kvällen sista speldatum.

Vid matcher där betydande reslängd/-tid förekommer, äger tävlingsledningen rätt att besluta att matchen spelas på en ort någonstans mitt emellan, så att båda lagen får ungefär lika lång reslängd/-tid.
I ronderna fr o m 16 lag kvar (åttondelsfinal) gäller av SBF fastställda datum.

Rapportering av match

Rapportering av match sker endast via hemsidan.
Det är hemmalagets ansvar att rapportera matchresultatet på hemsidan för Svenska Cupen senast det datum som framgår av tabellen för respektive rond. I de fall resultat inte rapporterats i tid har hemmalaget förlorat på walkover oavsett matchresultat. Bortalaget ansvarar för att kontrollera att de rapporterade resultaten är korrekta.

Vid eventuella fel skall Micke Melander kontaktas per e-post mme@svenskbridge.se senast 11.00 dagen efter sista datumet för rapportering i varje omgång. Efter detta klockslag görs inga ändringar.
Det är av yttersta vikt att samtliga fält fylls i på ett korrekt sätt.

Domslut

När ingen tävlingsledare finns att tillgå finns rätten att begära domslut i det fall båda lagen är överens om att domslut har begärts. Tävlingsledningen för Svenska Cupen ska meddelas senast kl 08.00 dagen efter speldag. Domslut ska begäras senast 30 min efter avslutad match via e-pst som skickas till: domslut@svenskbridge.se.

Frågor eller funderingar
Kontakta Micke Melander via mme@svenskbridge.se.

Tävlingsbestämmelser finner du här:

Lottning omgång 1 finns här:

Återigen mycket välkommen till Svenska Cupen 2021 och lycka till!

Micke Melander
Tävlingsledningen
Svenska Cupen