Stigtomta City segrade i Ost-Cupen

Ost-Cupen var den fjärde stora lagtävlingen online i distriktet sedan pandemin för lite drygt ett år sedan i princip omöjliggjort allt spel live. Tävlingsupplägget en i det närmaste blåkopia av Filbyter Bridges traditionella Filbyter Cup, med ett inledande kval över fyra kvällar med två 12-brickorsmatcher per kväll och därefter slutspel i form av cupmatcher. De 16 främsta lagen till huvudcupen och de nästa 16 till tröstcupen, i vilken även lag som förlorat sin match i huvudcupen trillar ned.

34 lag var nytt rekord, fler än 28 mäktar inte Filbyters lokal med att ta och det var bortemot tio år sedan så många ställde upp när tävlingen tidigare spelats live. Stor spännvidd på lagen, såväl geografiskt inom distriktet som spelstyrkemässigt. Det senare till del kompenserat genom handikapp, det förstnämnda genom onlinespel.

Kvalet hade till uppgift att sålla ut 16 lag till vardera huvud- och tröstcupen, medan två fick finna sig i att resan för dem tog slut samtidigt som kvaltävlingen. Om händelsevis de lite mera meriterade lagen hade i tankarna att kvalet skulle bli en bekväm resa, blev några av dem varse att det kunde vara nog så knepigt att hanka sig in bland de 16 främsta. Och några misslyckades också.

Överum vann kvalet tämligen komfortabelt efter att ha slagit sådana notabiliteter som Filbyters Team Zang och Dyra Englund - båda flitiga SM-lagfinalister - också utan hjälp av handikapp. Närmast följde Nyköpingslaget Lindansarna och sedan Team Zang före Norrköpings IMPossible med Linköpingslaget Budmax strongt spurtande inte så långt bakom.

Fullständig resultatlista från kvalet

Slutspelet - Huvudcupen

Slutspelsfasen har en liten extra nerv i valproceduren, som går till så att lagen på den övre halvan bland de sexton i turordning väljer motståndare bland dem på undre halvan. Här blir det inte sällan taktiska hänsyn - några väljer (om möjligt) helst relativt jämbördigt motstånd, eftersom det kan vara nog så jobbigt att plocka in de bortemot, eller ibland över, 50 imp över 24 brickor, de imp som motståndarna har i handikappförgåva ifall man väljer lag med högre snitthandikapp än det egna lagets.

Redan i huvudcupens åttondelsfinal fick fyra starka lag finna sig i att bli degraderade till tröstcupen; Team Zang, Lindansarna och Filbyterlagen Lirarna och Players. Dyra Englund hade drygt 70 imp att plocka in på Budmax i sin åttondelsfinal, vilket de klarade galant för att i kvartsfinalen få på nöten av Knektarna med bland andra juniorlandslagsspelarna Castor Mann och Erik Hansson i laget.

Överum fick en särdeles bekväm biljett till sin kvartsfinal, när deras motståndarlag i åttondelen såg sig nödgade att lämna w.o och valde sedan som kvartsfinalmotståndare Stigtomta City, som de sannolikt såg som det minst skräckinjagande motståndet. Det visade sig emellertid bli ett ödedigert val, för sörmlänningarna vann matchen med 10 imp och Överum finna sig i att framgent pröva lyckan i tröstcupen.

Inte heller Norrköping-Valdemarsvikskombinationen Las Vikas mäktade med att passera nålsögat i kvartsfinalen, utan fick sträcka vapen mot lag Trewis efter matchresultatet 133-110. Klara sig vidare gjorde det Norrköpingsbaserade laget Peking genom en övertygande seger mot klubbkompisarna i IMPossible, 79-27.

Därmed var det dukat för semifinalspel, nu över 48 brickor fördelade på fyra segment om vardera 12. Stigtomta City, som övertagit förstaseedningen efter att ha klått Överum, hade att välja mellan Peking och Knektarna. De valde de förstnämnda, varför Trewis bara hade ett ”val” - att möta Knektarna.

I matchen mellan de båda sistnämnda kastade Trewis in handduken efter två segment. Knektarna hade då redan skapat sig ett drygt 50 imp stort försprång inklusive motståndarnas handikappförgåva. I den andra semifinalmatchen tog Stigtomta City en liten, men långt ifrån betryggande, ledning (15 imp) efter första kvällens spel. Peking kämpade och kämpade, men fick se sig besegrade även veckan därpå och slutsiffrorna skrevs till 95-60 i sörmlänningarnas favör.

Knektarna har spelat cupfinal vid tidigare tillfälle, om än då med en lite annan besättning, medan det för Stigtomta City var första gången. Inte så få trodde nog på förhand att Knektarna skulle göra processen relativt kort över de 48 finalbrickorna, allra helst som motståndarna endast hade 11.88 imp totalt i handikappförgåva. Huruvida det kom nerver med i bilden eller att sörmlänningarna helt enkelt var så mycket bättre den första finalkvällen, förtäljer inte historien. Helt klart var dock att finalen inte skulle bli någon walk in the park för Knektarna, då ställningen i halvtid skrevs till 80-39 i Stigtomtalagets favör.

Finalkväll 2. Dags för avgörande. Knektarna visade med önskvärd tydlighet att de inte var knäckta efter första kvällens nederlag. De satte in turbon i jakten på det bortflyende motståndarlaget och avståndet krympte alltmer, för att inför den sista brickan vara nere i blygsamma 0.12 - ja, du läste rätt - 0.12 imp. Den fyrtioåttonde given skulle således bli helt avgörande. Likabricka eller bättre för sörmlänningarna skulle innebära seger, medan aldrig så liten imp in för motståndarna skulle stavas förlust.

I det öppna rummet spelade Knektarnas Ö-V 1NT med ett par övertrick för 150 i pluskolumnen. Fokus var nu helt och hållet på det slutna rummets resultat, där Knektarna som N-S hamnade i 2 på trumfen 4-2. Eftersom N-S var i zonen skulle en straff i det kontraktet innebära 2 imps brickvinst och seger i matchen för Knektarna. Emellertid gick det inte att undvika fler straff, resultatet blev faktiskt hela fyra, men redan två hade varit en för mycket. Därmed kom sörmlänningarna först över mållinjen med en handfull fler imp i bagaget än motståndarna.

Alla matchresultat i Huvudcupen.

Stort grattis till Ostmästarna 2021, Stigtomta City med Ingegärd Andersson (kapten), Sara Haglind, Britt och Kjell Hellstrand i laget, och till tvåorna, så tappert kämpande andra finalkvällen, lag Knektarna med Anders Hansson (kapten), Martin Lindfors, Erik Hansson, Castor Mann, Jörgen Fransson och Tom Axelsson.

Slutspelet - Tröstcupen

Tröstcupen hade varannan kväll påfyllning av förlorande lag från föregående kvälls huvudcup och varannan kväll inte. Efter två åttondelsfinaler, den första utan påfyllning och den andra med, var det dukat för den s k Kvartsfinal A, där Team Zang var huvudfavoriter mot Katrineholms BA, Kolmården mot Brie, Lirarna mot Norrköpingslaget BGKS och HSB+T mot Brie.

Katrineholm hade lite knappt 29 imp i startkapital mot Linköpingslaget, vilket visade sig helt onödigt då de vann med hela 115-26 inklusive sitt handikapp. Kolmården hade att försöka plocka in 31 imp på Linköpingslaget Budmax och var förbi, om än med blott 6 imp, halvvägs. Budmax stretade emot ordentligt i andra halvlek, men det kom ändå att fattas fyra små imp för att tränga sig före. HSB+T låg under med lite drygt 41 imp från start mot Brie och hämtade in 31 av dem, vilket förstås inte var tillräckligt för avancemang. Lirarna behövde hela 60 imp mer än damerna i lag BGKS - det visade sig vara en övermäktig uppgift och BGKS vann komfortabelt med 118-84.

I den påföljande Kvartsfinal B fick Överum erfara att Kolmården inte var så lätta att tas med. 92-28 innebar respass för laget från östra regionen. BGKS betvingade IMPossible och Las Vikas* dito Katrineholms BA. Brie hade hela 87.55 imps försprång på Dyra Englund, vilket visade sig vara en alltför besvärlig uppgift för de blivande bronsmedaljörerna i årets final i SM Lag.

Semifinal A såg Las Vikas välja Kolmården, där de senare hade blott 0.7 imp i förgåva. Den lilla dusören var inget Kolmården behövde, de vann matchen också scratch. Den andra semifinalmatchen, den mellan Brie och BGKS vanns av de förstnämnda utan större problem, 79-25.

Kvällen därpå dags för Semifinal B, där Kolmården fick se sig besegrat av Peking, medan Brie klarade av Trewis* tämligen bekvämt, 83-16.

Återstod nu endast finalmatchen i årets tröstcup, den som skulle avgöra vilket av de båda lagen Peking och Brie som skulle bli trea respektive fyra i Ost-Cupen. Brie hade onekligen ett bra utgångsläge, med förgåvan 64.5 imp över de 24 brickorna, och laget hade ju visat mången gång förut under cupen att också meriterade lag fått sträcka vapen. Det blev dessvärre ingen direkt spännande match, för redan i halvtid var Peking nästan ikapp. 57-0 i andra halvlek beseglade definitivt Bries öde och Peking gick segrande ur striden om tredjeplaceringen.

Ett stort grattis till lag Peking med Göran Forss (kapten), Marie Åfors, Harriet Philipson och Arne Klasén.

Grattis också till Brie med Simon Grandell (kapten), Peter Johansson. Jacob Markström, Nathaniel Mattsson, Henrik Persson och Magnus Revland, som gjort en verkligen strong insats i cupen.

Alla matchresultat i Tröstcupen.