Nordiskt samarbete kring fusk

Anti-snyde-komite

För information så ligger det i faggorna att ett nordiskt samarbete startar på danskt initiativ. De har valt att kalla det ”Anti-snyde-komite” och planen är att sätta samman en grupp elitspelare (2 från varje land) som fungerar som experter i komplicerade fuskärenden.

Elitspelarna i kommittén ska inte utfärda några domar utan endast fungera som sakkunniga, dvs bistå med en analys/bedömning som ska ge de instanser som sedan har som uppgift att ta ställning till om fusk förekommit eller inte, ett gott underlag för vidare beslut. Varje land fattar sina egna beslut och eventuella straff utifrån den jurisdiktion de har.

Samtliga elitspelare i kommittén kommer att få ett avidentifierat material att först analysera på egen hand för att sedan tillsammans i gruppen komma överens om en bedömning som återrapporteras till det land som äger ärendet.

SBF kommer att representeras av elitspelarna Christer Bjäring och Emma Övelius. Jag, Suz Lemborn, är kontaktperson för SBF och får information från min namne, Sus Vagn, i Danmarks Bridgeförbund.

Idén har kommit från en händelse i Danmark där en dansk elitspelare blev anklagad för fusk och en stor ryktesspridning tog fart. När anmälan kom in till Danmarks jurisdiktion (motsvarande vår Disciplinnämnd), så var det i princip omöjligt att kunna göra en objektiv bedömning. De bad då Norges Bridgeförbund om hjälp vilket resulterade i att några norska elitspelare fick materialet avidentifierat och hjälpte till att göra en analys samt avge sin bedömning.
Det var en smart idé som skulle kunna användas av fler. Genom att delta i denna kommitté får SBF tillgång till en extern expertgrupp som kan tillhandahålla objektiva bedömningar utifrån anonymitet, och/eller där underlaget är mycket komplicerat t.ex. att analysera budgivning, spelföringar, vändor, utspel etc.

Det går inte att anmäla till denna kommitté som privatperson då ärenden som gäller svenskar eller av svenska arrangerade tävlingar ska anmälas till och behandlas av, vår egen jurisdiktion (DN) i första hand.

SBF kan se ett ökat behov av att arbeta aktivt mot att stävja eventuellt fusk i takt med att Online-spelet ökat. Det har särskilt uppmärksammats fall internationellt där fusk förekommit (bl.a. elitspelare som offentligt gått ut och erkänt). Ryktesspridning pågår att fler elitspelare skulle ha fuskat och underlagen för dessa är komplicerade.

Det är viktigt att vi aktivt arbetar mot fusk för att hålla vår sport ren och då behöver vi metoder för att upptäcka, bedöma, bestraffa men även för att försöka föregå och förebygga så långt det är möjligt. Ytterst är det alltid den enskilde spelarens ansvar men man kan se att möjligheterna till fusk som Online-spelet delvis öppnat upp för, kan ha bidragit till att fler kanske fallit för frestelsen. Det råder dock också en stor oro bland många spelare för att eventuellt kunna misstänkas för fusk när så inte är fallet - vilket också är allvarligt om inte en korrekt bedömning kan genomföras och det finns möjlighet att rentvås helt.

CAT (Credentials Advisory Committee) består av en liten grupp internationella elitspelare, ledd av det norska bridgeproffset Boye Brogeland. CAT bildades efter det att några av de första internationella online-mästerskapen (arrangerade i privat regi) spelats under våren 2020, som substitut för de, p g a covid-19-pandemin, inställda live-tävlingarna. Bildandet av CAT var ett resultat av att ett antal deltagare upplevde att deras motståndare spelade ”för bra för att vara sant”, ergo man misstänkte starkt spelare för att fuska genom så kallad ”self-kibitzing”.

CAT utgör en slags detektivbyrå som tar emot anmälningar om misstänkt online-fusk, analyserar bud- och spelförlopp samt tar del av statistiskt material (framtaget av amerikanen Nicolas Hammond) och annan teknisk bevisning, t ex uppkopplingsdata från BBO. Utifrån resultatet av denna genomlysning ger CAT sedan råd till arrangören huruvida spelaren ifråga bör tillåtas delta i deras tävling eller inte. Eftersom CAT inte har någon officiell status, har den heller ingen jurisdiktion, utan är enbart rådgivande.

Detta material som CAT kan tillhandahålla är inte helt enkelt att analysera då det innehåller statistik/information som man måste titta närmare på. Det är därför ett mycket gott initiativ från Danmark att starta denna ”Anti-snyde-komite” och SBF ser positivt på kommande samarbete. Vill förtydliga att kommittén inte har kommit igång än och att dessa elitspelare som varje land bidrar med enbart aktiveras vid behov.

SBF förbereder även en uppstart av ett svenskt ”Fair play” (website, kontakt och uppföljning av misstänkt fusk) med Jan-Eric Larsson, ordförande för SBF:s lagkommission(LK) i spetsen. Vi kommer att återkomma med information kring detta.

Håll nu i korten och kika inte bredvid!

Med Vänlig hälsning
Suz Lemborn