Magnus Ekman - Håkan Lindblom årets veteranparmästare

Det blev ett synnerligen meriterat par som till slut lade beslag på guldplaketterna i finalen i årets DM Par Veteran, som spelades i IFK Norrköpings lokaler i söndags. Magnus Ekman - Håkan Lindblom, båda representerande Filbyter Bridge i Linköping, heter de nybakade mästarna!

De två senaste årens mästare, Per-Inge Helmertz-Pär Andersson, stod denna gång över DM-finalen, så fältet låg nu fritt för andra att visa sig på styva linan denna februarisöndag, anno 2020. Snabbast iväg kom Lennart Karlsson-Leif Lyngmo hand i hand med Gunilla Hennings-Bo Ekelund. De delade rondsegern med 46 poäng av maximala 52. Annelie Kåberg-Hans Olsson och Maud Kylinger- Gunnar Boström skuggade tätt med 43.

Precis som så ofta förut i DM-finaler skiftade ledningen efter var och varannan rond - den här gången inte bara inledningsvis, utan ända in på sluttampen! Hennings-Ekelund avlöste i rond 2, Kåberg-Olsson tillsammans med klubbkamraterna Ulf Törnell-Göran Hugosson i rond 3, innan Kåberg-Olsson gjorde ett litet ryck i den fjärde ronden. De överlevde i täten fram till förmiddagens kaffepaus efter 12 brickor, där medel var 156:

1. 210 Annelie Kåberg - Hans Olsson
2. 209 Jaan Heinlo - Jan Geiborg
3. 197 Gunilla Hennings - Bo Ekelund
4. 196 Allan Christensson - Christer Gällström
5. 192 Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson

Blivande mästarna hade startat i ett makligare tempo, men än fanns gott om tid att jobba sig uppöver i resultatlistan. Det var också något Heinlo-Geiborg, som lurat i vassen ett tag, tänkt sig, när de i sjunde ronden tog över taktpinnen taktpinnen efter Kåberg-Olsson. De höll sig kvar där i två ronder, sedan var det Christensson-Gällströms tur att prova på att klyva fartvinden. Ledningen blev emellertid inte långvarig, för redan ronden därpå var Motalaparet åter i tät. Men inte heller de hade någon vidare ork att spräcka klungan, så Christensson-Gällström fick raskt en ny chans att dra det 28 par långa ledet.

En rond återstod innan TL Staffan Hed förkunnade att nu var det på nytt dags att stoppa något i hungrande mage. Det tog Törnell-Hugosson fasta (!) på, när de inte bara ställde sig först i matkön utan också övertog ledningen efter 24 spelade brickor, med medel 312.

1. 374 Ulf Törnell - Göran Hugosson
2. 373 Waldo Whiteman - Sune Björling
3. 371 Jaan Heinlo - Jan Geiborg
4. 364 Magnus Ekman - Håkan Lindblom
5. 357 Krister Ekudd - Hans Velin

Waldo Whiteman, still going strong fyllandes 90 år till sommaren, har härjat i mången resultatlista under sina 70 år (!) vid de gröna borden. Sprungen från Småland, men redan i unga år bosatt i Stockholm, där femtio år av hård träning i BK S:t Eriks starka lagserier bidragit till ett antal framgångar, inte minst i SM för Postanställda, som han vunnit fler gånger än han rent av själv kanske kommer ihåg! Partnern Sune Björling går inte heller han av för hackor, så när de övertog ledningen i den trettonde ronden, trodde man lite till mans att de skulle stanna i tätstriden för gott.

Christensson-Gällström gjorde emellertid på nytt ett kort gästspel i förarsätet, innan de blivande mästarna Ekman-Lindblom för första gången under denna gråtrista och regniga söndag visade sig i ledning. Men inte heller de förmådde hålla sig kvar mer än en enda rond. Heinlo-Geiborg ville nämligen annat, likaså Whiteman-Björling.

Men så lätt tänkte inte Ekman-Lindblom ge tappt, de kom tillbaka med kraft i artonde ronden, bara för att bli nedpetade av ett annat i dessa sammanhang välkänt par: Krister Ekudd-Hans Velin, Filbyter Bridge, i rond 19, innan de på nytt trängde sig före i kön i rond 20. Den rond som även innebar att dagens sista paus var i antågande efter 40 brickor och medel 520.

1. 616 Magnus Ekman - Håkan Lindblom
2. 613 Krister Ekudd - Hans Velin
3. 606 Waldo Whiteman - Sune Björling
4. 599 Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson
5. 594 Allan Christensson - Christer Gällström

Sju ronder och fjorton brickor återstod att spela. Inget av de fem främsta paren kunde på något sätt känna sig säkra, eftersom det var tätt värre också nedöver i resultatlistan. Det behövdes god spurtförmåga för att säkra plaketter och SM-finalplatser minsann!

De tre främsta paren växlade i täten ett par ronder innan de via en snabb blick i backspegeln fick syn på Peter Kennerfalk-Arne Klasén och Conny Kling-Lars ”Kitten” Nilsson som kom ångande i full fart från sina placeringar strax under tio. Kennerfalk-Klasén klättrade raskt upp till bronsplats med bara åtta brickor kvar och bara futtiga sex poäng från ledning. De höll sig krampaktigt kvar där ytterligare två ronder, alltmedan Ekman-Lindblom gjorde ett allvarligt försök att tillskansa sig så många poäng att guldplaketterna skulle vara i säker hamn innan sista ronden.

Med blott en rond kvar att spela hade de lagt 23 poäng mellan sig och tvåan. Alls inte kassaskåpssäkert, men i vart fall nästan en hel brickas försprång till jagande Ekudd-Velin som i praktiken utgjorde det enda kvarvarande hotet mot segern. De i sin tur hade samma avstånd till tredjeplacerade Christensson-Gällström, men sedan var det i princip dött lopp ned till sjundeplatsen. Sista ronden skulle således bli viktig i flera avseenden!

Ledarparet fixade sex över medel på ronden, vilket gjorde att segern var bärgad oavsett hur det gick för Ekudd-Velin. De visade sig ha medel, något som i sin tur räckte för silvret. Att möta överlägsna rondsegrare är aldrig någon trevlig upplevelse, än mindre när man gör det i sista ronden och är involverad i en tät slutstrid om plaketter och avancemang. Det var emellertid vad Christensson-Gällström råkade ut för när de stötte på Västerviks Jan Karlsson-Kenth Mohlin, som lade rabarber på 85% av poängen i ronden. Därmed föll Katrineholmsparet ända ned till nionde plats - tråkigt för dem, men desto roligare för västervikarna.

Det blev en spänd väntan för Karlsson-Mohlin, som med sin fina slutrond faktiskt hade chans på bronset. Kennerfalk-Klasén behövde 29 poäng av de 52 som stod på spel för att vara klara. 17 poäng på rondens första bricka … än levde bronshoppet för båda paren, men när Norrköpingsduon följde upp med 16 poäng på den andra var det klart - bronsmedaljerna var deras efter en rafflande slutuppgörelse!

ÖMBF gratulerar medaljörerna och önskar dem - och övriga SM-finalister - lycka till i finalen under Bridgefestivalen i Örebro i sommar – exakt hur många som går vidare dit vet vi först i slutet av april.

Topp fem
Medel 702:

1. 848 Magnus Ekman - Håkan Lindblom, Filbyter Bridge
2. 820 Krister Ekudd - Hans Velin, dito
3. 799 Peter Kennerfalk - Arne Klasén, Valdemarsviks BK/Norrköpingsbridgen
4. 794 Jan Karlsson - Kenth Mohlin, Västerviks BK
5. 762 Jaan Heinlo - Jan Geiborg, Gnesta BK

Fullständig resultatlista