Bridgesudd ger fler dimensioner

Seriöst eller inte?
Döm själva.
Men faktum är att Nichlas Eliazohn tagit bridgestreaming till en annan nivå på ett befriande sätt genom interaktion och frispråkiga kommentarer.

I takt med den snabba teknikutvecklingen är det fler och fler som med enkla medel gör egna poddar, youtube-klipp och streamsändningar från en rad olika event av alla möjliga och omöjliga slag.
En av dem är Sundsvallsbon och numera pokerproffset (!) Nichlas Eliazohn som utnyttjat teknikrevolutionen till att inte bara streama bridgetävlingar utan också med att kommentera dessa, många gånger tillsammans med Örebridgens Andreas Westman.

Programmet heter Bridgesudd och viss koppling kan kanske skönjas till den frispråkighet som förekom i Nattsudd för den som minns humorprogrammet med Björn Wallde och Svante Grundberg och som sändes under några år i slutet av 1980- och början av 1990-talet.

Just Westman och Eliazohn brukar spela en del bridge ihop även om det går långt mellan gångerna. 2017 noterade duon en elfte plats i SM-par.
– Jag drog mig tillbaka 2001 och spelar numera mest SM-lag, säger Nichlas Eliazohn (i år med Tom Gärds).
Nichlas, som numera hunnit fylla 43 år, var permanent i juniorlandslaget under flera år och har också flera SM-tecken från den tiden både i par och i lag.
Det Nichlas själv annars plockar fram på meritlistan är EU-guldet från 1998 i lag för juniorer med laget Nicholas Eliazohn – Olle Wademark, Per Hallberg – Lars Albertsson och Roger Wiklund – Thommy Johansson samt det faktum är att han blev stormästare som 23-åring.

Är du en duktig bridgespelare kan du också livnära dig på att spela diverse olika turneringar och tävlingar runt om i världen genom sponsring.
Nichlas Eliazohn fick den möjligheten och han har bland annat spelat Nationals i USA.
I början av 2000-talet kom pokerboomen på allvar, något som Nichlas snappade upp.
Numera titulerar han sig som professionell pokerspelare. När han inte spelar så streamar Nichlas olika arrangemang på samma sätt som det han nu gör för bridgen.

– Standarden på bridgen var och är för dålig och det gav mig ingenting längre.
Satsningen på poker och familjen gjorde att Nichlas släppte själva bridgespelandet.
– Men jag älskar fortfarande spelet bridge, tillägger han.
Det, tillsammans med att Nichlas Eliazohn känner att han vill ge något tillbaka till bridgen i ett försök att locka fler spelare till bridgebordet.
När internationella lagtävlingen Chairman´s Cup går in i sitt avgörande med kvart-, semi- och finalspel sänds matcherna som vanligt på BBO, men vissa matcher går också att följa livekommenterade bakom kameran av Eliazohn. Sundsvallsbon kommer dock att få klara sig utan sin bisittare Andreas Westman som själv är med och spelar lagturneringen.

– BBO är tråkigt. I streamen hänger vi ut oss och jag har absolut inte rätt hela tiden, men jag står för det jag gör och säger, menar Nichlas som får både ris och ros för sändningarna som görs i princip helt ideellt.
Responsen är blixtsnabb eftersom det går att chatta med kommentatorerna under sändningen och många som följer sändningarna är elitspelare.
– Vi kommenterar hur vi skulle göra och förklarar hur man kan tänka. Det är många som är med och hänger och chattar. Det är en social och rolig stream, menar han.
– Ett bra sätt att se elitbridge med humor i högsätet, men också en möjlighet lära sig något. Som mest har de tio sändningar som hittills genomförts lockat närmare 200 personer.

Nichlas Eliazohn är påläst och tar hem budsystem för de som spelar.
– Det är hela tiden en levande dialog och du behöver inte vara en etablerad spelare för att delta i chatten, det möter inga tekniska hinder för att komma igång och det kostar inget.
Ett moment i sändningarna som upplevs som en frisk fläkt är de kort (röda, gula och blå) som kommentatorerna viftar med när någon gör något ”fel”.
Nichlas Eliazohn är inte den som är den. Åsikterna är många.
– Folk förstår inte spelet, de spelar korten i fel ordning och de vågar inte dubbla. Det är många som inte når ända fram för att man är för teoretisk. Jag var vild och testade när jag spelade. Bridge handlar mycket om psykologi. Du måste våga för att vinna. Allt måste inte vara perfekt.
– Jag har kollat många tävlingar och folk dubblar alldeles för lite.
Han rabblar upp en bricka på telefonen under intervjun.
– Här ska man dubbla, men folk valde att säga pass. Hur skulle du ha gjort?, frågar han.
Gulp, tänker jag.
Jag hade nog också passat…

Fakta

Namn: Nichlas Eliazohn
Ålder: 43 år
Familj: Två barn, 6 och 8 år
Bor:Sundsvall
Aktuell: Livekommenterar finalspelet i Chairman´s Cup genom sin kanal på Twitch Bridgesudd

Samarbetspartners