Anmälan till Ligan våren 2022

Nu går det att anmäla sig till vårens upplaga av Ligan. Höstens deltagande lag kommer förväntas delta, och dessa behöver inte anmäla sig om de avser fortsätta.

Som du kanske känner till finns det något som heter Göteborgsligan i Bridge. Det är en tävlingsform, som påminner om seriefotboll. I varje division finns det under höstterminen tre grupper med sex lag i varje division. Alla spelar mot alla de andra så att varje lag spelar fem matcher var. De två bästa lagen från respektive grupp går efter höstens spel upp ett steg. När vårterminen är slut och den nya höstterminen skall börja sker nya flyttningar, uppåt eller neråt. På detta sätt kommer man så småningom att hamna i en division där motståndet är ganska jämbördigt. Det finns inga enkla, men heller inga hopplösa matcher.

Rättvisaste formen av bridge

I en lagtävling deltar fyra spelare (två par) i varje lag. Vid ena bordet sitter ena lagets par NS och vid andra bordet sitter samma lags par ÖV. Motståndarlaget sitter i motsatta lägen. Varje bricka spelas först en gång vid det ena bordet och sedan en gång vid det andra. Om man i det ena paret får dåliga kort får man trösta sig med att lagkamraterna har fått desto bättre. Så det gäller därför att sköta de kort man fått på bästa sätt.

Efter spelet räknar man ut resultatskillnaden på resp. bricka. Om t.ex. Öst-Väst-paret i lag A spelar 4 spader med jämn hemgång och Öst-Väst-paret i lag B spelar 3 spader med en övertrick blir poängskillnaden (ingen i zonen) 420-170 = 250 poäng i lag A:s favör. Om Nord-Syd-paret i lag A spelar 3 NT+1 och Nord-Syd-paret i lag B klarar sina 3 NT precis blir poängskillnaden med N-S i zonen 630-600 = 30 poäng i lag A:s favör. I lagtävling är det därför extra viktigt att bjuda och spela hem sina utgångar (och slammar). Till skillnad mot partävling belönas eventuella övertrick däremot inte alls lika högt.

Hur man anmäler sig

Varje lag skall bestå av minst fyra personer. Det är dock bra om man är fler, så att man kan turas om och har reserver ifall någon inte kan spela. En av er skall stå som lagkapten och kontaktperson. Samtliga ordinarie matcher spelas på tisdagar i Bridgens Hus på J A Wettergrens gata 5.

Om du är intresserad av att anmäla ett lag eller vill fråga något om Göteborgsligan skall du kontakta Björn Sörling på e-post eller så kan du anmäla HÄR. Det går också bra att anmäla sig på listan på Bridgens Hus.